Arch gardiner för köket – en mästarklass om sömnad och tips för att välja en design

Utformningen av köket i de lantliga variationerna som är på modet idag kräver en “rustik” stil av gardiner. Det kan vara cafégardiner, gardiner med lambrequins eller vackra gardiner-valv.

Fördelar och nackdelar

Shabby chic gardinbåge

Gardiner-bågar, som deras namn antyder, har en välvd form i form av en båge, det vill säga de är en enda tygduk med ändar som hänger ner till fönsterbrädan och en förkortad central del.

På grund av deras längd och form är sådana gardiner inte bara vackra, utan också mycket bekväma, särskilt för ett litet kök: de stör inte naturligt ljus från fönstret och värmen från batteriet, och låter dig också använda fönsterbrädan som en extra arbets (eller dekorativ) yta. Dessutom, till skillnad från långa traditionella gardiner, “minskar” de visuellt inte utrymmet, utan tvärtom gör det lättare..

Nackdelarna med denna typ av gardiner inkluderar följande egenskaper:

 • Välvda gardiner döljer inte batterier och rör;
 • På grund av deras korta längd kan de inte hängas bredvid spisen;
 • Utan kombination med rullgardiner eller persienner, gardiner-bågar, och ännu mer en tyllbåge, kommer inte att kunna skugga rummet;
 • Denna stil av gardiner är inte lämplig för moderna stilar: modern, minimalism, hi-tech, loft.

Att dekorera köket med en bågridå är en utmärkt lösning för klassiska och rustika stilar: Provence, shabby chic, rustikt, ryskt och skandinaviskt land.

Gardinbåge i det inre av köket i stil med shabby chic

Välvda gardiner kan vara platta eller samlade i veck. Det är också möjligt att använda dekorativa sladdar. Ruches, snören, fransar som finns i produktens nedre del används som dekorationer..

För ett mörkt kök eller smala, små fönster är inte gardiner lämpliga, men välvda lambrequins, till exempel på bilden nedan.

Välvt lambrequin i det inre av köket i stil med Provence

Att välja ett vackert och praktiskt material

Välvda gardiner kan köpas färdiga, beställas i ateljé eller sys med egna händer, i alla fall är det viktigt att välja rätt tyg och dess design.

Ur praktiska synvinkel är blandade tyger med syntetfibrer eller helt syntetiska, till exempel viskos, mer lämpade för köket. De håller formen bättre, bleknar mindre och är lättare att tvätta..

Välvda gardiner för köket av syntetiska tyger

Oftast använder de för tillverkning av välvda gardiner:

 • Linne är hållbart, vackert, lättskött, behagligt vid beröring, allergivänligt material, men vikningarna blir ganska omfattande på grund av dess densitet och vikt;

Köksridå i linne

 • Tulle är en klassisk och populär lösning, särskilt rekommenderad för kök som ligger på norra sidan;

Tyllbåge för kök

 • Mesh – kan ha mönster, dekoreras med fransar eller spetsar, vävningstätheten är mycket annorlunda, därför kan vikningarna på en sådan gardin vara både tjock och mjuk och frodig;

Mesh tyllbåge för kök

 • Organza – överför och mjukgör belysningen vackert, draperar bra, men kräver noggrant underhåll. Kom också ihåg att det här materialet har en liten glans, och därför bör tyget mönster och färg inte vara påträngande och fasthållet..

Välvda organza slöja för kök

Och för tillverkning av volanger och grepp bör ett tyg väljas som är identiskt eller så nära som möjligt i sammansättning och densitet till huvudmaterialet – detta kommer att göra den färdiga produkten mer harmonisk.

Tyllbåge för köket med volanger

Regler för val av färg och design

Innan du syr gardinbågar med dina egna händer måste du välja materialets ton – huvudet och tillägget. Som nämnts tidigare är det viktigt att ta hänsyn till att bågen ska vara en ljusridå, sydd av mjuka, väl draperade tyger. Men hur man väljer en färg och design som passar inredningen?

För att dekorera köket enligt alla regler för harmoni och stil måste du tänka på några av reglerna för fönsterinredning.

 • Om ditt kök har lågt i tak, välj sedan gardiner med vertikalt mönster eller ränder;
 • Fönstret på textilierna kan matcha färgen på kökstextilier som dukar, handdukar, sittklädsel;

Gardiner -bågar i det inre av köket - en kombination av färger

 • När du väljer en färg kan du också fokusera på färgen på dekorationen eller möblerna, som visas på följande foto;

Arch gardiner i det inre av köket med gröna väggar

 • För ett mörkt kök på norra sidan är varma nyanser lämpliga – gul, orange, beige, grädde;

Gul gardinbåge för köket

 • Rustik köksdesign kräver blommig prydnad, blommotiv, traditionella burar, ärtor och pastorala mönster på gardintyget;

Design gardiner-båge för köket

Råd. Osäker på vilken färg du ska välja? Välj ett mångsidigt och vinn -vinn -alternativ – vitt eller beige.

Du kan läsa mer om kombinationen av färger i köket här

Vit välvd gardin i köket

Hur man syr en bågridå med egna händer

För att sy en båge för köket med dina egna händer behöver du en bit lämpligt material som är cirka 100 cm brett (naturligtvis måste du ta hänsyn till måtten på fönsteröppningen).

Vi föredrar lösa mjuka tyger med tillsatser i form av syntetfibrer.

Efter att tyget har plockats upp görs ett mönster. Vi erbjuder utmärkta instruktioner och en ritning från det andra numret av den sovjetiska tidningen “Krestyanka” 1983. Detta mönster och mästarklass är fortfarande relevanta, för egentligen är allt nytt bara glömt gammalt.

Mönster av gardinbåge för köket

 1. Snittet viks på mitten.
 2. Fönstrets bredd mäts och det resulterande värdet divideras med tre.
 3. En halvcirkel dras från den översta punkten på vikningen – så att dess radie motsvarar den tredje delen av fönsterbredden.
 4. Halvcirkeln skärs.
 5. Haklinjen är inriktad mot en rak linje.
 6. Kanten bearbetas och gardintape eller kardborreband sys fast – på detta sätt slutar utformningen av gardinens övre kant.
 7. Du måste bestämma gardinens längd. För att göra detta multipliceras fönsterhöjden med 2, varefter två radier (mätt tidigare) läggs till det. Det resulterande värdet är produktens längd från fönsterbrädan till takfoten, det måste beaktas av ditt mönster.

Uppmärksamhet! Om enhetligheten hos produktens ändar är viktig, viks duken igen. Där kanterna möts, markera 250 mm uppåt – och den detekterade punkten ansluter till vikens nedre kant. Du får en diagonal som förbinder produktens ändar vikta på mitten – det är längs denna diagonal som kanten skärs.

 • Den färdiga produkten utvecklas, varefter en frans, fläta eller annan lämplig inredning sys till den med dina egna händer.

Och här är den gamla källan till instruktioner och mönster för att sy välvda gardiner med egna händer.

Hur man syr välvda gardiner med egna händer

Hur man fixar en bågridå

Du kan sy en välvd gardin för alla typer av gesimser. Du kan välja även den tunnaste gesimsen och fixa den antingen ovanför fönsteröppningen eller i taket. Och den enda begränsningen för fästelement är öglorna..

Om du bestämmer dig för att sy en gardin med gångjärnsöglor behöver du en gardinstångsrör, och för en gardin med tejp behöver du en skenstruktur med krokar. Fästning i fönsteröppningen skulle också vara ett bra alternativ – i det här fallet fästs gesimsen på skärmen och gardinen hängs med kardborre.

Råd:

 • En gardin med kardborreband kommer att vara mycket bekvämt om du planerar att tvätta kökstextilier ofta..
 • I ett “lågt” kök är det bättre att installera gesimsen så högt som möjligt och närmare taket.