5 steg för att välja gardiner för köket och 100 fotoidéer

Köksgardiner ska vara superpraktiska och vackra samtidigt. Denna artikel och ett urval av 100 foton av interiörer hjälper dig att välja den perfekta stilen på gardiner, planera deras design, välja ett tyg, bestämma storlek och välja en gardinstång.

Steg 1. Välja typ av gardiner

Det finns flera sorter av de vanligaste typerna av gardiner för köket: romerska, japanska, rullar, cafégardiner, klassiska, bomull.

Romerska gardiner

Romerska persienner är en duk som tack vare en lyftmekanism (liknande ett blindsystem) kan höjas och sänkas, släppa in ljus eller skugga rummet. Stigande, den romerska persiennen bildar enhetliga veck och veck som ett dragspel (som regel lyfts bara den nedre halvan av duken, men du kan hitta eller sy en modell som stiger helt). En romersk persienn täcker antingen hela fönsteröppningen eller är fäst vid fönsterbågen och lämnar fönsterbrädan öppen. Som regel är breda fönster gardinerade inte med ett, utan med flera dukar..

Romerska persienner i det inre av ett klassiskt kök

 • Modernt kök med romerska nyanser Romerska persienner ser organiska ut i både klassiska och moderna interiörer
 • Modernt kök med romerska nyanser Romerska persienner ser organiska ut i både klassiska och moderna interiörer

Fördelar: lättskött, vackert, men samtidigt lakoniskt, och därför lämpligt för ett litet kök. Och de är också perfekt kombinerade med gardiner och klassiska gardiner, de ser bra ut i både traditionella och moderna interiörer..

Nackdelar: Denna typ av gardin har en lyftmekanism, som, precis som vilken mekanisk struktur som helst, kan slita eller gå sönder. Eftersom romerska persienner är korta och utan frodigt draperi är det ganska enkelt att tvätta och ta bort dem, men saken kompliceras av lyftsystemets lameller, som måste tas bort innan tvätt. En annan nyans – om taket är för nära fönsteröppningens övre kant eller fönstret inte gör det akterspegel (se bild nedan), och fönsterbrädan är smal, då tillåter romerska persienner inte att öppna fönstren för plöjning (för detta måste du helt ta bort gardinerna från gesimsen).

Romerska persienner på ett fönster med akterspegel

Romerska persienner i dekorationen av ett fönster med akterspegel

Råd:

 • Gör-det-själv romerska persienner, efter vår mästarklass;
 • Nästan vilket tyg som helst är lämpligt för tillverkning, förutom skrynkligt och sträckt;
 • Romerska nyanser är mer lämpliga för smala fönster än fyrkantiga..

Se mer material: Guide för att välja romerska persienner för ett fönster i köket.

Rullgardiner

Rullgardiner är ett tygark som rullas till en rulle och rullas ut till ett slätt ark intill fönstret genom att fästa gardinens botten på styrlinjen. I detta fall kan rullen döljas i lådan (kassettmodell) eller förbli synlig (öppen modell). De monteras både på väggen ovanför fönsteröppningen och direkt på skärmen.

Öppna rullgardiner i köket inuti fönsteröppningen

Rullgardiner av öppen typ installerade inuti fönsteröppningen

Rullgardiner i köket

Rullgardiner i kombination med klassiker

Fördelar: tack vare fastsättning av duken på guiden, rullar persiennerna inte i vinden och hänger inte ner när fönstret lutas i en vinkel (eller om fönstret är vindsvåning). Rullgardiner blockerar ljuset runt kanterna på fönstret, är lätta att rengöra och är billiga. Utformningen av sådana gardiner är lakonisk, och därför passar de perfekt in i alla interiörer, särskilt moderna. Eftersom rullgardiner inte döljer utrymmet är det bra att använda dem i små kök. En annan bonus-färdiga rullgardiner kan justeras oberoende till en icke-standardiserad fönsterstorlek.

Nackdelar: rullgardiner som är fästa vid skärmen tillåter inte att fönstret öppnas vidöppnat på grund av att själva rullen vilar mot fönsternisens lutning eller mot väggen. Det andra minuset – rullgardiner kan som regel bara rengöras för hand, de kan inte tvättas i en tvättmaskin. Den tredje nackdelen är att rullgardiner oftast är gjorda av konstgjorda material, ibland liknar de en enkel oljeduk. Och i allmänhet är rullgardiner så minimalistiska att de kan verka “kontor”.

Råd:

 • När du väljer rullgardiner till köket, se till att de är impregnerade med antistatiska och smutsavvisande föreningar..
 • Färdiga rullgardiner kan justeras oberoende till en icke-standardiserad fönsterstorlek. För att göra detta behöver du bara klippa av duken och klippa av överskottsaxeln.
 • Att använda rullgardiner solo är lämpligt, kanske bara i ett modernt kök, till exempel, i skandinavisk stil. I en traditionell inredning kombineras de bäst med tyll, gardiner eller gardiner..
 • Du kan sy dem själv av tyg.
 • Mörkfärgade persienner är inte en bra idé, eftersom damm och smuts kommer att märkas mycket på dem..

Se mer i materialet: Rullgardiner i köket – allt du behöver veta innan du köper.

Cafe gardiner

Kaffegardiner är korta gardiner (inte under fönsterbrädan), som fästs på en teleskopisk gesimsenhet på skärmen i mitten av fönstret (mindre ofta högst upp i öppningen).

Fördelar: de ser väldigt mysiga ut, på grund av sin lilla storlek är de lätta att rengöra, döljer inte utrymmet.

Nackdelar: inte lämplig för modern interiör, skugga utrymmet lite.

Råd:

 • Cafégardiner kan sys själv med hjälp av våra steg-för-steg-instruktioner (se länk nedan).
 • Sådana gardiner är särskilt bra i kombination. med lambrequin.
 • Cafe gardiner i det inre av köket
 • Cafe gardiner i det inre av köket
 • Cafe gardiner i det inre av köket

För mer information, se materialet: Gardiner i kökstil för köket-välj färdiga eller sy själv?.

Panelgardiner (japanska)

Japanska gardiner för köket är glidande tygpaneler – de rör sig längs guiderna som dörrarna till en garderob.

Panelgardiner

Japanska gardiner i det inre av köket-vardagsrummet

Fördelar: Japanska gardiner fungerar bra för kök med balkongdörrar och / eller stora fönster. De är lätta att använda och kan fjärrstyras (detta gäller särskilt för mycket höga fönster). Det är lätt att ta hand om dem tack vare den antistatiska impregneringen: allt du behöver göra är att torka duken med en trasa då och då. På grund av deras längd till golvet höjer panelgardinerna visuellt taket, och på grund av avsaknad av veck överbelastar de inte interiören, därför är de lämpliga för små kök.

Nackdelar: panelgardiner är bra i en modern inredning, men knappast i en klassisk.

Råd:

 • Japanska gardiner kan användas som skärm om du till exempel behöver dela det kombinerade utrymmet i zoner, kök-vardagsrum eller kök i studiolägenhet.

Trådgardiner (muslin)

Kisei gardiner är en gardin gjord av trådar (tyg eller pärlstav).

Kisei gardiner i det inre av köket

Fördelar: muslin ser ovanlig och lätt ut, lämplig för etniska interiörer och art deco -kök.

Nackdelar: om du har husdjur eller små barn, fungerar inte trådgardiner för dig, eftersom de rivs lätt nog och pärlorna kan spridas och sväljas.

För mer information, se materialet: Trådgardiner i köket – val, vård, DIY.

Persienner

Persienner består av vävda eller ovävda (aluminium, bambu, plast eller trä) lameller, som tack vare sin mekanism inte bara kan montera och öppna utan också rotera runt sin axel. Därmed kan de justeras från stark till svag. Persienner är vertikala och horisontella. Horisontella persienner är gjorda av plast, bambu eller trä (mindre vanligt). Lameller av vertikala persienner är som regel tillverkade av syntetiskt material och impregnerade med smutsavvisande föreningar.

 • Bambu persienner i det inre av köket Horisontella persienner av bambu i inredningen i ett modernt kök
 • Bambu persienner i det inre av köket Horisontella persienner av bambu i inredningen i ett modernt kök

Horisontella persienner på takfönster

Horisontella persienner på takfönster

Vertikala persienner i det inre av köket

Vertikala persienner i det inre av köket

Aluminium persienner

Aluminium persienner

Fördelar: bra skuggning och möjligheten till dess reglering, samt enkel underhåll.

Nackdelar: något “kontors” utseende.

För mer information, se materialet: Persienner i köket-en steg-för-steg-guide att välja och 45 foton.

Klassiska gardiner (gardiner, tyll)

Klassiska gardiner behöver ingen introduktion, eftersom just denna stil är den mest populära och bekanta. Montering av gardiner bildas oftast av en gardintape (det finns olika typer), och de är fästa på gesimsen på öglor, öglor, krokar eller ringar med “krokodiler”.

Gardiner med öljetter

Gardiner med öljetter

 • Gardiner i det inre av köket
 • Gardiner i det inre av köket

Fördelar: gardiner med en eller två dukar är mångsidiga och lämpar sig för både klassiska och moderna kök. Till skillnad från rull- och panelgardiner, liksom persienner, har klassiska gardiner veck, så att de garanterat kommer att ge komfort till interiören. På grund av överflöd av tyger, gardintillbehör, möjligheten att välja längden på dukarna och densitetens täthet kan du inte bara skapa en unik fönsterdesign, utan också korrigera vissa rumsfel. Så, till exempel, med hjälp av långa gardiner, kan du dölja rör, en balkongdörr eller en radiator.

Nackdelar: klassiska gardiner är lite tråkiga att ta bort och hänga, tvätta och stryka. Eftersom de sys av vanliga tyger tenderar de att bli smutsiga snabbt, blötläggda av fett och doften av mat. Det är inte alltid bekvämt att hantera dem – fästelement glider ofta dåligt längs gesimsen.

Råd:

 • Klassiska gardiner ska inte hängas nära spisen, eftersom de kan flyga upp till elden från vinden och antända. Dessutom är det helt enkelt inte praktiskt – stänk av fett smörjer tyget..
 • För ett litet kök, välj korta gardiner med enkel montering. Det är önskvärt att tyget är mjukt, då blir vecken jämna och snygga.
 • Golvlängd rekommenderas för såväl stora kök som kök med balkongdörrar.

Se även: Hur man väljer gardiner för ett kök med balkongdörr – 4 lösningar

Steg 2. Välja färg och mönster på tyget

Här är några tips som hjälper dig att välja rätt färg för dina köksgardiner:

 • Oftast väljs gardiner för att matcha väggarna, för att matcha köksfasaderna, förklädet eller för att matcha resten av kökstextilierna, till exempel under klädsel av stolar, under kuddar, servetter etc..

Lila gardiner som passar köksaccessoarerna

Lila gardiner är i harmoni med kökstillbehör

Röda gardiner som matchar köksförklädet

Röda gardiner som matchar köksförklädet

 • Den mest mångsidiga gardinfärgen är vit (och dess nyanser);
 • Om det inte finns tillräckligt med solljus i köket, välj gardiner i en varm färg, till exempel grädde eller gult, som på bilden nedan..
 • Gula gardiner i det inre av köket
 • Gula gardiner i det inre av köket
 • Gula gardiner i det inre av köket
 • Gula gardiner i det inre av köket

Och här är några tips för att välja ett tygtryck:

 • Mönstret på gardintyget kan överlappa med tapeter, förkläden, golv, matta, väggdekor och andra textilier i rummet..
 • Tänk på att en stor ritning visuellt minskar utrymmet, så för små kök är det bättre att välja gardiner med ett diskret och litet mönster / mönster..

Blommiga romerska persienner i ett litet kök

 • Om taket är lågt väljer du vertikala randiga eller diamantmönstrade gardiner som på bilden nedan. Vertikala persienner, panelgardiner och klassiska dukar från golv till tak, samlade i jämna och tydliga veck, är också lämpliga..

Gardiner med diamantmönster

Diamantgardiner i köket med balkongdörr

 • Om köket är litet och smal, sedan visuellt expandera det kommer att hjälpa romerska, rulle och panel gardiner i en horisontell remsa (se bilden nedan) eller horisontella persienner.

Horisontell randig gardin i det inre av ett litet kök

Horisontell randig gardin i det inre av ett litet kök

 • För klassiska kök gardiner med ett traditionellt tryck, till exempel i en bur, med blommiga, blommiga eller heraldiska mönster / mönster.

Klassiska gardiner

Klassiska gardiner

 • Fönster i ett modernt kök kan dekoreras med gardiner med alla geometriska eller abstrakta mönster..

Gardiner i det inre av ett modernt kök-vardagsrum

Gardiner i det inre av ett modernt kök-vardagsrum

Steg 3. Bestäm storleken

Som regel är gesimsen installerad på ett avstånd av 20-25 cm från den övre kanten av fönsternischen eller i taket. Men köksridåernas längd kan vara olika:

 • Mycket kort, när duken är cirka 1 cm kort från fönsterbrädan. Denna längd är lämplig om fönsterbrädan används som en bardisk eller ett skärbord, samt när du fäster gardinen inuti fönsteröppningen.
 • Romerska persienner över fönsterbrädans bordsskiva
 • Romerska persienner över fönsterbrädans bordsskiva

Korta gardiner i köket i Provence -stil

 • Kort, när duken hänger cirka 10 cm under fönsterbrädans nivå. Denna längd är lämplig för små kök.
 • Korta gardiner i köket
 • Korta gardiner i köket
 • Korta gardiner i köket
 • Korta gardiner i köket
 • Lång när duken är 1 cm kort från golvet eller vidrör det. Särskilt lämplig för stora kök och för dekoration av fönster med balkongdörr.
 • Golvlånga gardiner
 • Golvlånga gardiner
 • Golvlånga gardiner
 • Mycket lång när 5-10 cm tyg ligger på golvet. Sådana gardiner är mer lämpliga för att dekorera fönster i en klassisk inredning. kök-matsal eller kök-vardagsrum.

Beige gardiner mot golvet

När det gäller valet av köksridåernas bredd, här är rekommendationen densamma – duken ska gå på väggarna med 20-26 cm på båda sidor av öppningen.

Steg 4. Välja material

Lämpliga för att sy köksgardiner är bomulls- och linnetyger, viskos- och polyestertyg, samt blandade tyger av naturliga och syntetiska fibrer. Men det är bättre att vägra silke och ull – de är för nyckfulla och är endast lämpliga för att dekorera fönstren i matsalen.

 • Linne är ett utmärkt material för köksgardiner, eftersom det är hållbart, har en vacker konsistens, tål täta tvättar och är resistent mot blekning. Det är dock dyrt, rynkor snabbt och krymper kraftigt efter tvätt. När du köper färdiga linnegardiner eller tyg för sömnad måste du ta hänsyn till längdmarginalen för krympning.

Linnengardiner i köket

 • Bomull är vacker, tillräckligt stark, men i sin rena form rynker den, krymper efter tvätt och bleknar i solen. Därför bör tyger av 100% bomull föredra polycotton (tyg av polyester och bomull) eller komplettera bomullsgardiner med foder (av samma bomull).
 • Viskos (modal, lyocell) är en budget och ett mer praktiskt alternativ till siden, men den tål inte täta tvättar, eftersom den är rädd för vatten. Välj gardiner för köket från detta material, ge företräde åt modeller med polyester i kompositionen och / eller kombinera gardiner med foder.
 • Polyestertyger är billiga, kommer inte att skrynkla, krympa eller blekna från UV -strålar. Men de drar till sig damm och är mycket sämre än naturmaterial i skönhet.

Tips: Det är bra om köksgardinerna har ett foder som skyddar huvudtyget från att blekna i solen. Dessutom låter fodret dig dölja de inre sömmarna, hjälper till att bilda omfattande veck, om tyget är ljust förbättrar det värmeisoleringen och akustiken i köket..

Steg 5. Vi väljer gesimsen

Gesimsen är lika viktig som gardinerna själva, eftersom tillförlitligheten för hela strukturen och skönheten i fönsterdesignen beror på dem. Eaves kan vara tak och vägg – i form av däck med skenor, en stång eller ett strängsystem.

 • Takfots standardlängd bör vara 30% längre än fönstrets bredd. Men om du behöver expandera fönsteröppningen visuellt, är det värt att plocka upp gesimsen ännu längre. Omvänt, om fönstret är för brett, bör takfoten vara ungefär densamma som öppningens bredd. Om du planerar att hänga korta gardiner inuti fönsteröppningen, bör gesimslängden vara 2-3 cm mindre.
 • För att taklisten ska hänga säkert och inte böja sig under gardinernas vikt, är det nödvändigt att korrekt beräkna antalet hållare. Rekommendationerna från tillverkarna som fästs vid gardinstängarna hjälper dig med detta..
 • Ju tyngre gardinerna är, desto hårdare ska profil gesimsen och dess löpare vara. Antingen är diametern bredare när det gäller stången. För en struktur med medelvikt är en stång med en diameter på 2 cm lämplig, för tunga gardiner – en stång med en diameter på 2,8 cm.
 • Taklisten är den mest oansenliga och därför mångsidiga. Tack vare dess jämna lastfördelning är den dessutom mycket pålitlig och lämplig för tunga gardiner. Det är sant att det bara kan installeras på en betongbotten och är bäst från vägg till vägg (annars måste det vara dolt bakom en dekorativ taklist).
 • Gardiner på tak gesimsen i en nisch bakom ett sträcktakGardiner som hängs på taket taklisten kommer att höja taket visuellt och öka fönsteröppningen
 • Gardiner på tak gesimsen i en nisch bakom ett sträcktak Gardiner som hängs på taket taklisten kommer att höja taket visuellt och öka fönsteröppningen
 • Smidda och trästavar är bra för rustika kök (t.ex., inredd i Provence -stil, country, shabby chic). Brons- och mässingsridåstänger med eleganta spetsar – för de klassiska. För ett kök inrett i modern stil är en stav också lämplig, särskilt i kombination med gardiner på öglorna som i inredningen på nästa foto..
 • Gardiner med öljetter i det inre av ett modernt kök Gardiner med öljetter i det inre av ett modernt kök
 • Gardiner med öljetter i det inre av ett modernt kök Gardiner med öljetter i det inre av ett modernt kök
 • Om inredningen i köket är inredd i modern stil och gardinerna är lätta och inte långa, är en sträng gesims väl lämpad.
 • Kafégardiner hängs på speciella glasmardinstenar eller ministänger installerade i en distans i fönsterskärmarna.
 • För design av icke-standardfönster (välvda, hörn- och karnappfönster) måste du välja specialprofil plast- eller aluminiumridåstänger.

Beige gardiner Vita gardiner i det inre av ett vitt kök Blå romerska nyanser i köket Köksdesign 6,5 kvm m

Gröna gardiner i köket Gröna gardiner med blommigtryck Randiga gardiner Brittiska flaggardiner

Blommiga gardiner i köket Romerska persienner med blommönster