Íves függönyök a konyhához – mesterkurzus a varrásról és tippek a design kiválasztásához

A konyha kialakítása a vidéki stílusú variációkban, amelyek ma divatosak, “rusztikus” stílusú függönyöket igényel. Ez lehet kávézófüggöny, függöny lambrequinnel vagy gyönyörű függöny-boltív.

Előnyök és hátrányok

Kopott, elegáns függönyív

A függönyök-ívek, mint a nevük is sugallja, íves alakúak, ívek formájában, vagyis egyetlen szövetvászon, amelynek végei lelógnak az ablakpárkányra és rövidített középső rész.

Hosszuknak és alakjuknak köszönhetően az ilyen függönyök nemcsak szépek, hanem nagyon kényelmesek is, különösen egy kis konyha számára: nem zavarják az ablakon átjutó természetes fény és az akkumulátor hőjének áthaladását, és lehetővé teszik a használatát is az ablakpárkány, mint kiegészítő munka (vagy dekoratív) felület. Ezenkívül, ellentétben a hosszú hagyományos függönyökkel, vizuálisan nem “csökkentik” a teret, hanem éppen ellenkezőleg, könnyebbé teszik..

Az ilyen típusú függöny hátrányai a következők:

 • Az íves függönyök nem rejtik el az elemeket és a csöveket;
 • Rövid hosszuk miatt nem akaszthatók a tűzhely mellé;
 • Kombináció nélkül redőnyökkel vagy árnyékolók, a függöny-ívek és még inkább a tüll-boltívek nem tudják árnyékolni a szobát;
 • Ez a stílusú függöny nem alkalmas a modern stílusokhoz: modern, minimalizmus, hi-tech, tetőtér.

A konyha íves függönnyel való díszítése kiváló megoldás a klasszikus és rusztikus stílusok számára: Provence, kopott, elegáns, rusztikus, orosz és skandináv ország.

Függöny-boltív a konyha belsejében kopott sikkes stílusban

Az íves függönyök laposak vagy hajtogatottak. Lehetőség van dekoratív zsinórok használatára is. A termék alsó részén elhelyezett rúzsokat, csipkéket, rojtokat díszítésként használják..

Sötét konyhához vagy keskeny, kicsi ablakokhoz nem függönyök alkalmasak, hanem íves lambrequins, például az alábbi képen.

Íves lambrequin a konyha belsejében Provence stílusában

Gyönyörű és praktikus anyag kiválasztása

Az íves függönyök megvásárolhatók készen, rendelhetők atelériában vagy saját kezűleg varrva, mindenesetre fontos a megfelelő szövet és annak kialakítása.

A praktikusság szempontjából a konyhába jobban illeszkednek a szintetikus szálakkal vagy teljesen szintetikus, például viszkózos kevert szövetek. Jobban megtartják alakjukat, kevésbé fakulnak és könnyebben moshatók..

Íves függönyök a konyhához szintetikus szövetekből

Leggyakrabban íves függönyök gyártásához használják:

 • Az ágynemű tartós, szép, könnyen ápolható, kellemes tapintású, hipoallergén anyag, de a redők sűrűsége és súlya miatt meglehetősen terjedelmesek lesznek;

Vászon konyhafüggöny

 • A tüll klasszikus és népszerű megoldás, különösen az északi oldalon található konyhákhoz ajánlott;

Tüll boltív a konyhához

 • Háló – lehet mintája, rojttal vagy csipkével díszített, a szövés sűrűsége nagyon eltérő, ezért az ilyen függöny hajtogatása lehet vastag, puha és buja;

Hálós tüll boltív a konyhához

 • Organza – gyönyörűen továbbítja és lágyítja a világítást, jól drapériáz, de gondos karbantartást igényel. Ezenkívül ne feledje, hogy ennek az anyagnak enyhe fénye van, ezért az anyag mintája és színe nem lehet tolakodó és visszafogott..

Íves organza fátyol a konyhához

A fodrok és markolók gyártásához pedig olyan szövetet kell választani, amely összetételében és sűrűségében azonos vagy a lehető legközelebb áll a fő anyaghoz – ez harmonikusabbá teszi a készterméket.

Tüll boltív konyhához fodrokkal

A szín és a design kiválasztásának szabályai

Mielőtt függönyíveket varrna saját kezével, ki kell választania az anyagok hangját – a fő és a kiegészítő. Amint azt korábban említettük, feltétlenül figyelembe kell venni, hogy az ívnek könnyű függönynek kell lennie, amelyet puha, jól drapált szövetekből varrnak. De hogyan válasszuk ki a belső térnek megfelelő színt és formatervezést?

Ahhoz, hogy a konyhát a harmónia és a stílus szabályai szerint díszítse, szem előtt kell tartania az ablak dekoráció néhány szabályát.

 • Ha a konyhája alacsony mennyezetű, majd válasszon függönyöket függőleges mintával vagy csíkokkal;
 • Az ablakszövetek színe megegyezhet a konyhai textíliák színével, például abroszokkal, törölközőkkel, üléskárpitokkal;

Függöny -ívek a konyha belsejében - színek kombinációja

 • Ezenkívül a szín kiválasztásakor a dekoráció vagy a bútor színére összpontosíthat, amint az a következő fotón látható;

Íves függönyök a konyha belsejében, zöld falakkal

 • Az északi oldalon található sötét konyhához meleg árnyalatok alkalmasak – sárga, narancssárga, bézs, krém;

Sárga függöny-boltív a konyhához

 • A rusztikus konyha kialakításához virágdíszek, virágmotívumok, hagyományos ketrecek, borsó és pásztorminták szükségesek a függönyszöveten;

Tervezzen függönyöket a konyhához

Tanács. Nem tudja, melyik színt válasszon? Válasszon egy sokoldalú és előnyös megoldást – fehér vagy bézs.

A konyha színkombinációjáról itt olvashat bővebben

Fehér íves függöny a konyhában

Hogyan varrhatunk ívfüggönyt saját kezünkkel

Ahhoz, hogy saját kezűleg varrjon boltívet a konyhához, szüksége van egy körülbelül 100 cm széles anyagdarabra (természetesen itt figyelembe kell vennie az ablaknyílás méreteit).

Előnyben részesítjük a laza puha szöveteket, amelyek szintetikus szálak formájában adalékanyagokkal rendelkeznek.

A szövet felvétele után minta készül. Kiváló utasításokat és rajzot kínálunk Önnek a Krestyanka szovjet folyóirat 1983 -as második számából. Ez a minta és a mesterkurzus még mindig releváns, mert valójában minden új csak elfelejtett régi.

A konyha függöny-íve mintája

 1. A vágást félbehajtjuk.
 2. Megmérik az ablak szélességét, és a kapott értéket elosztják hárommal.
 3. A hajtás legfelső pontjából félkört rajzolunk – úgy, hogy sugara megfeleljen az ablak szélességének harmadik részének.
 4. A félkört levágják.
 5. A bevágási vonal egy egyeneshez van igazítva.
 6. Az él feldolgozása és a függönyszalag vagy tépőzár felvarrása – így a függöny felső széle véget ér.
 7. Meg kell határoznia a függöny hosszát. Ehhez az ablak magasságát megszorozzuk 2 -vel, majd két (korábban mért) sugarat adunk hozzá. A kapott érték a termék hossza az ablakpárkánytól az ereszig, ezt figyelembe kell venni a mintáján.

Figyelem! Ha fontos a termék végeinek egységessége, akkor a vásznat újra össze kell hajtani. Ahol az élek találkoznak, jelöljön felfelé 250 mm -t – és az észlelt pont a hajtás alsó széléhez csatlakozik. Átlót kap, amely a termék végeit félbehajtva köti össze – ezen az átló mentén vágják le az élt.

 • A késztermék kibontakozik, majd egy rojtot, fonatot vagy más megfelelő dekorációt varrnak hozzá saját kezével.

És itt van a régi utasítások és minták forrása az íves függönyök saját kezű varrásához..

Hogyan varrhatunk íves függönyöket saját kezünkkel

Hogyan rögzítsük az íves függönyt

Bármilyen típusú karnishoz íves függönyt varrhat. Kiválaszthatja a legvékonyabb párkányt is, és rögzítheti akár az ablaknyílás felett, akár a mennyezeten. És a rögzítőelemek egyetlen korlátozása a fűzőlyukak..

Ha úgy dönt, hogy függönyöt varr csuklós hurokkal, akkor függönyrúd-csőre lesz szüksége, a szalaggal ellátott függönyhöz pedig horoggal ellátott sínszerkezetre. Az ablaknyílásba való rögzítés szintén jó megoldás lenne – ebben az esetben a párkányt a szárnyhoz rögzítik, és a függönyt tépőzárral akasztják fel.

Tanács:

 • A tépőzáras függöny nagyon kényelmes lesz, ha gyakran kívánja mosni a konyhai textíliákat..
 • Egy “alacsony” konyhában jobb, ha a párkányt a lehető legmagasabbra és a mennyezethez közelebb helyezzük el.