Sådan vælges en flise til et forklæde: 12 nuancer og en oversigt over populære formater

Et køkkenforklæde lavet af fliser har ingen sidestykke i næsten alt: det er trods alt både holdbart og let at rengøre, det er ikke bange for ild, fugt, alkalier, syrer eller UV -stråler, og det kan samtidig være ganske billig. På grund af de mange forskellige formater og teksturer samt metoderne til at lægge fliserne bliver mulighederne for forklædesign enorme..

 • Ulemperne ved et fliseforklæde kan kun tilskrives tilstedeværelsen af ​​sømme, der komplicerer rengøring og kræver fornyelse af fuger hvert 2-5 år, samt en meget besværlig og rodet proces med installation og demontering.

Vores købers vejledning og et udvalg af 50 interiørbilleder hjælper dig med at vælge den perfekte backsplash -flise, bestemme dens format, design og installationsmetode..

12 nuancer ved valg af fliser til et forklæde

1. Ikke alle fliser er praktiske

Et fliseforklæde kan være meget uhøjtideligt, eller tværtimod kan være en masse besvær. For det første på grund af de mange sømme og for det andet på grund af lindringen af ​​selve flisen.

 • For at undgå dette skal du vælge glatte mellemstore / store fliser..

Det er også vigtigt, at flisen har et fugtabsorberingsmærke på grad A eller bedre AA. En sådan flise vil modstå angreb fra eventuelle rengøringsmidler..

2. Halvmatte og matte fliser er mere modstandsdygtige over for ridser, slid og flis end blanke.

Utilsigtede snit i forklædet med en kniv eller for eksempel at ramme håndtaget på panden, mens du flytter det over komfuret, samt rengøring med slibemidler, matte og halvmatte fliser tåler bedre end blanke. Vægfliser er dog ikke gulvfliser, og derfor kan denne anbefaling kun være relevant for dem, der laver mad ofte og aktivt.

3. Det tilrådes at vælge en flise, der ikke er for mørk og ikke for lys.

Hvid flise er god for alle, og i sig selv er meget praktisk, men på grund af kombinationen med let fugemasse skal dens sømme rengøres dobbelt så grundigt, og selve fugaen skal opdateres meget oftere.

 • Hvis du ikke er klar til at være særlig opmærksom på sømmene på det hvide forklæde, anbefaler vi enten at kombinere hvide fliser med en kontrasterende mørk fugemasse (se foto nedenfor) eller udskifte den med lysegrå eller beige.

Hvide fliser med kontrasterende fugemasse

 • Hvis du alligevel beslutter dig for hvide fliser og hvid fugemasse, så prøv at vælge materialer, så fliserne er lidt mørkere eller matcher i tone med sømmene..

Hvad er der galt med et mørkt forklæde? Desværre er støv, pletter, stænk af fedt, vandpletter meget mærkbare på det. Et mørkt blankt forklæde er især svært at passe på, da der stadig er fingeraftryk på det.

Sort blank fliseforklæde

Det sorte forklæde lavet af blanke fliser ser smukt ud, men desværre er selv de mindste støv- og fingeraftryk meget mærkbare på det.

4. Køb fliser med en margin på 10-15%

Når du har beregnet det nødvendige antal fliser til forklædet af dine parametre, skal du tilføje 10-15% til dette tal. Denne bestand erstatter tab i tilfælde af kamp, ​​ægteskab, mislykket trimning og giver dig også mulighed for at reparere forklædet lokalt i fremtiden..

 • Selvfølgelig, før du går til butikken, skal du kende dimensionerne på det fremtidige forklæde. Oftest er dens højde 60 cm, men hvis køkkenets ejer / værtinde er af lille statur, er det mere bekvemt at gøre forklædet lige så lavt – fra 48 cm. Samtidig skal du huske på, at fliser skal gå et par centimeter under væg- og gulvskabe. Glem også at tælle fliserne for at beskytte området bag emhætten..

5. For at forklædet skal have et minimum af afskårne fliser, skal du købe flisen, hvis størrelse er et multiplum af forklædet.

Så f.eks. For et forklæde med en standardhøjde på 60 cm og en længde på f.eks. 240 cm er fliser på 10 × 10 cm, 20 × 30 cm, 15 × 30 cm osv. Ideelle. Når du vælger et fliseformat og planlægger layoutordninger, skal du også overveje placeringen af ​​forretningerne. Ideelt set skal de være i midten af ​​flisen, i midten af ​​samlingen eller i krydset mellem samlingerne..

Firkantet fliseforklæde

 • For at vælge det mest vellykkede format, skynd dig ikke at købe materiale på din første tur til butikken. Det er bedst at gøre følgende: Først skal du skrive alle de valgmuligheder, du kan lide, ned i en notesbog, med angivelse af SKU’erne, navnet på samlingen, producenten og, vigtigst af alt, størrelserne, derefter derhjemme langsomt gennemgå flere stylingsordninger med de valgte favoritter. Ideelt set bør du bruge en butiksdesigners service.

6. Køb fliser fra kun en batch og en tone

Faktum er, at på grund af særegenhederne ved fremstilling af keramik er den samme flise (det vil sige den samme artikel, tone, samling og producent), men frigivet i forskellige partier, altid lidt forskellig i skyggen. Forskellen mellem “multi-party” prøverne kan virke ganske ubetydelig, men i slutningen af ​​det færdige forklæde vil det blive meget mærkbart.

 • Uanset om du køber fliser på markedet eller bestiller levering fra en online butik, skal du altid kontrollere ikke kun, om keramikken tilhører samme batch, men også matche i tone (det kan angives med en numerisk eller bogstavkode).

Keramisk fliseboks

7. Fliser skal matche interiørets stil og farveskema

Til et køkken i klassisk eller rustik stil er fliser i stil med majolica- eller cotto-keramik, fliser med en steneffekt, metlakh-fliser samt firkantede småformatfliser, for eksempel 10 × 10 cm, egnede.

Fliseforklæde med kant i Provence -stil

Forklæde lavet af firkantede fliser med en frise i stil med Provence

Firkantede fliser til majolica

Firkantede fliser til majolica i det indre af et klassisk køkken

Forklæde i Provence -stil

For et moderne interiør er det bedre at vælge fliser i stort format, der efterligner sten, træ, læder, metal eller anden interessant tekstur. Monokromatiske mosaikker, murstenslignende fliser, sorte og hvide fliser, med et geometrisk mønster eller ikke-standardformat, for eksempel aflange 10 × 30 cm, er perfekte.

 • Forklæde fra tilpassede rektangulære fliser i et moderne køkkenindretning
 • Forklæde fra tilpassede rektangulære fliser i et moderne køkkenindretning
 • Små fliser i udsmykningen af ​​forklædet i et moderne køkken
 • Fliser i lille format i udsmykningen af ​​forklædet i et moderne køkken
 • Mosaikforklæde i et moderne køkken
 • Mosaikforklæde i et moderne køkken

Hvad angår valg af farve og mønster på forklædet, er der ingen strenge regler. Det vigtigste er, at dets design overlapper med resten af ​​de indvendige elementer. Det kan for eksempel være en bordplade, vægge, headsetfacader eller et gulv (især hvis det er flisebelagt). Forklædet kan også dekoreres, så det matcher gardiner, vægindretning og tilbehør..

Patchwork flise i køkkenforklædet

Fragmenter af dette patchwork forklæde ekko tapetmønsteret

Blåt køkkenforklæde

Blåt køkkenforklæde understøtter blå tilbehør

Og endnu en nuance. Jo lysere og mere farverigt forklædet er, desto mere neutralt skal interiøret være. Omvendt er et køkken fyldt med farve, teksturer og udskrifter sikrere at supplere med et roligt forklæde..

8. Fliser i formatet “hog” (“metro”) – den mest alsidige løsning

Blandt alle typer vægfliser er der ét win-win og universelt format, der passer til selv det mest konservative eller ultramoderne interiør-dette er “hog” -flisen (det andet almindelige navn er “metro”).

 • Blank monokromatisk overflade, rektangulær form i størrelsen fra 7 × 12 cm til 10 × 25 cm og skrå kant – dette er formlen for den klassiske “gris”, der aldrig vil gå af mode.

Subway -flise (hog) i det indre af køkkenet

Strengt taget er “gris” og “metro” fliser ikke ligefrem det samme. Metroformatet har en størrelse på 7,5 × 15 cm og er lavet i hvidt. Det er med sådanne fliser, at væggen i Paris Metro står over for, hvilket gav navnet til den populære flise.

Beige flisegris

Beige “svin” i det indre af et klassisk køkken

Vildsvin i et moderne køkkenindretning

Vildsvin i et moderne køkkenindretning

Oftest er svineflisen lagt ud med en forskydning (i henhold til princippet om murværk), men alle andre ordninger kan anvendes, for eksempel et sildebenslayout, en søm i en søm eller i en løbetur.

Lægning af ornenes søm i sømmen

Lægning af ornenes søm i sømmen

Du kan også lege med farven på fugemassen.

For flere detaljer, se materialet: Forklæde lavet af “svine” fliser i det indre af køkkenet – fra valg af design til lægning med egne hænder

9. Hvis du ikke kan finde fliser i den størrelse eller det design, du ønsker, skal du kigge efter dem i gulvfliseafdelingen.

Keramiske gulvfliser er meget holdbare og modstandsdygtige over for slid, så de er fremragende til efterbehandling af et forklæde. Men vægfliser er ikke egnede til gulvbeklædning, da de ikke kan modstå tunge belastninger..

 • I øvrigt er gulvdekorationen markeret med et fodikon, og vægdekorationen er i form af en håndflade..

10. Fugemasse skal for det første være vandtæt og for det andet – egnet i farver

Køkken backsplash fugemasse skal være vandtæt, pletbestandig og svampedræbende. Også en særlig imprægnering, der fylder fugemasseporerne, hjælper med at beskytte fliseleddene mod fedt og snavs. Det kan for eksempel være Atlas Dolphin eller Ceresit CT 10.

11. Vælg et stylingmønster, der vil korrigere rumfejl

Hvis dit køkken er lille, skal du beklæde bagpladen med rektangulære fliser og placere dem i en søm i en søm, forskudt, diagonalt eller sildeben. En anden mulighed er et vandret stribet forklæde. Dette design hjælper med visuelt at udvide rummet..

Lægning af firkantede fliser diagonalt

Lægning af firkantede fliser diagonalt

Flisebelagt stribet forklæde

Et lille køkken kan også forstørres visuelt ved at give rummet dybde, når forklædet ser ud til at være i en niche. For at skabe denne effekt skal den være mørkere end facaden på headsettet og væggene..

Fliseforklæde i et lille køkken

Et hvidt blankt forklæde vil gøre et rodet, trangt rum mere rummeligt og luftigt og tilføre lys til et mørkt køkken.

Hvidt fliseforklæde i det indre af et lille køkken

Forklæde fra hvide blanke fliser i det indre af et lille køkken

Hvilken slags flise vil ikke fungere, hvis køkkenet er lille? Prøv at undgå for farverige designs, hvis interiøret allerede er fyldt med lyse og selvforsynende detaljer, ellers bliver rummet overbelastet og rodet..

Hvis køkkenet har et lavt loft, er det værd at skabe flere lodrette linjer i forklartets design. Dette kan gøres på grund af den lodrette orientering af det samme “sildeben” og andre layout samt brug af lodrette stribede fliser, som f.eks. I dette fotoeksempel.

Flise med lodrette striber

12. Hvis den ønskede flise ikke passer ind i budgettet, skal du kombinere dyrt materiale med et mere budgetmæssigt.

Indlæg lavet af dyre keramiske fliser eller for eksempel mosaikker adler almindelige fliser, men rammer ikke lommen for meget. Plus, denne kombination kan se meget stilfuld ud..

Patchwork køkkenforklæde

Fliser kombineret med fliser i dekorationen af ​​køkkenforklædet

Du kan også spare på materiale og skabe et unikt forklæde -design ved at købe og kombinere fliserne på resterne..

 • Forklæde fra en kombination af fliser fra forskellige samlinger
 • Forklæde fra en kombination af fliser fra forskellige samlinger
 • Forklæde fra en kombination af fliser fra forskellige samlinger
 • Forklæde fra en kombination af fliser fra forskellige samlinger

Oversigt over format

Lad os nu se på de mest populære typer af keramiske fliser til et forklæde..

Flise 10 × 10

Dette klassiske fliseformat er passende til ethvert interiør, og det er også det nemmeste at installere. Derudover er det i denne kategori, at det største udvalg af designs præsenteres..

Råd:

 • Fliser 10 × 10 er især relevante, hvis du vil spare penge og at revet forklædet med egne hænder.
 • Kontrastmørtel hjælper med at gøre et forklæde fra en simpel firkantet flise mere stilfuldt..
 • De mest fashionable fliser i 10 × 10 cm -formatet er i majolica -stil, som giver dig mulighed for at designe et forklæde i patchwork -stil som i dette udvalg af fotos.

Flise til majolica i det indre af køkkenet

Patchwork køkkenforklæde

 • Ofte er almindelige firkantede fliser dekoreret med såkaldte dekorfliser..

Fliseforklæde med dekor

Fliseforklæde med dekor

Fliseforklæde med dekor

Kabanchik (metro)

Vi har allerede talt om dette format tidligere, og nu foreslår vi at tage et kig på fotoeksempler..

 • Hvidt forklæde lavet af flisegris
 • Et eksempel på et forklæde fra en griseflise

Forklædesvin i moderne køkken

 • Subway flise køkkenforklæde
 • Subway flise køkkenforklæde

Mosaik

Det gode ved mosaikken er, at den virker mere “hånd” og yndefuld, og desuden er den holdbar (på grund af chipsens lille størrelse) og giver dig mulighed for at afslutte buede overflader. Det koster dog dobbelt så meget som almindelige fliser og kræver dobbelt så meget fugemasseforbrug. Og på grund af chipsens lille størrelse har mosaikforklædet naturligvis flere sømme, hvilket gør vedligeholdelse vanskeligere..

Råd:

 • Det farverige mosaikmønster er kun passende, hvis køkkenet er indrettet på en neutral måde. Hvis interiøret allerede er fyldt med lyse farver, mønstre og udskrifter, så er det mere sikkert at vælge en monokromatisk mosaik..
 • Hvis dit budget tillader det, skal du vælge en epoxy fugemasse til fugning af mosaikfuger. Ja, det koster mere og kræver mere omhyggeligt arbejde, men det er meget mere holdbart, smukkere og mere praktisk..

Mosaik forklæde

 • Mosaikfliser med frise
 • Mosaikfliser med frise
 • Mosaikfliser med frise
 • Mosaikfliser med frise

Køkkenforklæde mosaik i middelhavsstil

For flere detaljer, se materialet: Alt om køkkenforklædet mosaik og endnu mere

Metlakh fliser

Metlakh-fliser er strengt taget ikke keramik, men derimod keramik-porcelæn. Det er meget stærkere og mere holdbart end konventionel keramik, dyrere og mere forskelligartet i former og farver..

 • Sekskanter, ottekanter, cirkler og firkanter i en lang række farver og mønstre får forklædet til at ligne et tæppe eller et udførligt panel.

Metlakh fliser

Råd:

 • Metlakh -fliser er mest passende i klassisk interiør..
 • En højt kvalificeret mesterfliser skal lægge metlakh -fliser..
 • Det kan erstattes af efterligning som for eksempel i dette interiør..

Efterligning af metlakh -fliser

Majolica (fliser, azulejo)

Majolica er den samme keramik, men dens glasur er malet i hånden og først brændt ved en høj temperatur. Som et resultat er flisernes farve lys, og mønsteret er klart. Som regel er majolica -fliser altid firkantede.

Råd:

 • Mest af alt er majolica passende i klassisk og etnisk (især “Middelhavet») Interiører.
 • Ægte fliser er dyre, så de erstattes ofte med efterligninger af almindelig keramik, eller kun et lille område foldes ud af det, for eksempel området bag pladen..
 • Tunesisk majolica forklæde
 • Tunesisk majolica forklæde
 • Tunesisk majolica forklæde
 • Tunesisk majolica forklæde
 • Fliser i dekorationen af ​​forklædet
 • Fliser i dekorationen af ​​forklædet
 • Fliser i dekorationen af ​​forklædet