Modern típusú tapéták: fotók és jellemzők

Nagyon sok nagyon különböző típusú háttérkép található különböző árkategóriákban. A különböző árkategóriákban rengeteg különböző típusú tapéta létezik.A minőségi javításokhoz az anyagválasztás a döntő. A tapétafajták a vászon összetételét tekintve működési tulajdonságaikban különböznek. Annak érdekében, hogy ne szembesüljön olyan problémával, mint a sarkok, hullámok és csíkok hámozása a tapétán, gondosan olvassa el a tekercsen található utasításokat, és válassza ki a gyártó által ajánlott ragasztót..

Annak érdekében, hogy a festhető tapéta jól nézzen ki és hosszú ideig szolgáljon, ki kell választania a színező összetételt a gyártó paramétereinek megfelelően. Minden információ a tapétáról a tekercs csomagolásán található.

A tapéta típusai és jellemzőik

A fal síkja ritkán tökéletesen lapos, a tapéta használata lehetővé teszi a hibák elrejtését és a szoba szép és ápolt megjelenését. Minden háttérképet 2 kategóriába sorolnak: alapvető (festéshez) és dekoratív.

A következő típusú tapétákat használják a festéshez:

 • Vinyl;
 • Nem szőtt;
 • Papír;
 • A linkrustból;
 • Üvegszál vagy üvegszál.

2016 -os sláger - dombornyomott tapéta 2016 -os sláger – dombornyomott tapéta

A festéshez használt tapéta lehet sima vagy domború. A dombormű dekoratív vakolatot, téglát, csempét, követ vagy más anyagot utánozhat. Az ilyen tapéták célja a fal textúrájának beállítása úgy, hogy a festmény határozza meg a színt. A szövött textúrájú festéshez tapéta nagyon népszerű..

A Lincrust egy kolofonból, lisztből, olajból, krétából és viaszból álló bevonat, amelyet papír alapra vagy fonott szálakra visznek fel. A Linkrust mély megkönnyebbülést okoz.

A vinil és nem szőtt tapéta elrejtheti a jelentős repedéseket és forgácsokat, míg az üvegszálas tapéta növeli a fal szilárdságát. Amikor kiválasztja a tapétát a festéshez, meg kell gondolnia a további lépéseket.

A falak minden típusú tapétáját csak bizonyos színekkel kombinálják:

 1. A vinil tapétákhoz vízbázisú emulziós festék és vízbázisú diszperziós festék alkalmas..
 2. Akril-, latex-, poliuretán- és szilikát -diszperziós festékek alkalmasak üvegszálhoz, alkid lakk és zománc is.
 3. A linkrusthoz olaj alapú festékeket, szárítóolajat, szintetikus alapú akril zománcokat és viasz pasztát használnak.
 4. Az akril és alkid festékek nem szőtt tapétákhoz alkalmasak..

A nem szőtt tapéta sok falhibát elrejthet A nem szőtt tapéta sok falhibát elrejthet

Különbséget kell tenni a festhető tapéta és a dekoratív tapéta között, ez a két fajta teljesen eltérő tulajdonságokkal rendelkezik. A festéshez használt tapétákat festeni kell, különben könnyen felszívják a szennyeződéseket és a szagokat. Éppen ellenkezőleg, a papír dekoratív tapéta nem festhető. Az ilyen vékony és törékeny bevonatok nem bírják a festék impregnálását, elkezdenek leválni és eltávolodni a falaktól. Ezért bármilyen tapéta megvásárlása előtt alaposan el kell olvasnia a rájuk vonatkozó utasításokat. A tapétát 1-15 alkalommal festheti, majd meg kell változtatni a vásznat.

Az üvegszálakból készült tapéta legnehezebb cseréje, szilárdan tapadnak a falhoz, és leválnak a falazat töredékeivel együtt.

 Ezért ha gyakran szeretné frissíteni a javítást, akkor jobb, ha kevésbé szívós típusokat használ a festéshez, például vinyl vagy nem szőtt.

Dekoratív tapéta: alapvető kiválasztási paraméterek

A már alkalmazott színt vagy mintát tartalmazó tapétát dekoratívnak nevezik. Csak a fal díszítésére szolgálnak, semmilyen készítményt nem szabad rájuk alkalmazni..

Milyen anyagokból készül a dekoratív tapéta?:

 1. Papír, egy- vagy kétrétegű;
 2. Laza papír és karton keverék, folyékony tapéta;
 3. Textilszálak;
 4. Nem szőtt;
 5. Vinyl;
 6. Parafa;
 7. Üveg szálak.

Az akril tapéta típusok közönséges akril bevonatú papír tapéták. Minden papír tapéta viszonylag olcsó, vonzó és tartós, ezért olyan népszerűek. Bármilyen helyiségben használhatók, kivéve a konyhát és a fürdőszobát. A vinil és a nem szőtt anyagok drágábbak és nehezebb anyagok, ezért nagyobb javításokhoz választják őket.

A vinil és nem szőtt tapéták meglehetősen nehézek. A nehéz tapétaragasztó jól használható a könnyűekhez. Sajnos a papír tapétaragasztó nem alkalmas vinil vagy nem szőtt tapétákhoz. A vinil és nem szőtt tapéták meglehetősen nehézek. A nehéz tapétaragasztó jól használható a könnyűekhez. Sajnos a papír tapétaragasztó nem alkalmas vinil vagy nem szőtt tapétákhoz.

Mik a vinil háttérképek:

 • Lakás;
 • Habosított;
 • Sűrű.

A vinil tapétával kapcsolatos összes vélemény rendkívül pozitív. A vinil lemez sok évig szolgál, nem veszíti el a színét, tökéletesen tapad a falhoz, és nem okoz nehézséget a csere során. A nehézsúlyú vinil tapétát nehéznek tekintik, ezért megfelelő ragasztóra van szüksége. Utánozhatják a csempét, a kárpitot, a fa textúrát vagy a mély falfelületet..

Az olyan tulajdonságok, mint a rendkívül magas nedvességállóság és tartósság, népszerűvé teszik őket a konyhában, a fürdőszobában és az agresszív környezetű műszaki helyiségekben. A habosított bakelinek buja vászonja van, tökéletesen eltakarja a falakat és vizuálisan kiegyenlíti a síkot. A lapos vinil vékonyabb és könnyebb. Sok gyártó lapos vinilből készít tapétát, átlapoló mintákkal.

Melyik a legjobb tapéta az egyes helyiségek anyaga szerint?:

 1. A konyhában és a fürdőszobában – vastag vinil vagy nem szőtt tapéta, üvegszálas festhető tapéta;
 2. Száraz levegővel rendelkező lakóövezetekben – akril, kétrétegű papír vagy bármilyen dekoratív tapéta.

A napsütötte helyiségekhez olyan fakó tapétát kell választania, amely ellenáll a fakulásnak. A tekercsen található információ tartalmazza a “nap” vagy “nap +” szimbólumot, ami azt jelenti, hogy a vászon jól megtartja színét a napfény hatására.

Akril tapéta: szépség és tartósság

Az a fajta papír tapéta, amely kivívta az egyetemes elismerést – akril típusok.

Milyen lehetőségek vannak a képre:

 • Egyszínű vagy többszínű;
 • Növényi, virágos vagy geometrikus mintákkal;
 • Makró, tájkép, 3D;
 • Fényes vagy matt;
 • Sima vagy dombornyomott.

Ahhoz, hogy az akril tapéta hosszú ideig tartson, alacsony páratartalmú helyiségekben használja..

Az akril tapéta egyik hátránya a nedvességérzékenység. Az akril tapéta egyik hátránya a nedvességérzékenység.

Ugyanis:

 • A teremben;
 • A hálószobában;
 • Az óvodában;
 • A nappaliban.

Nem kívánatos akril tapéta használata a konyhában, a fürdőszobában, a mellékhelyiségben, az erkélyen, a bejáraton, a fűtetlen nyaralóban. A szerkezet szerint az akril tapéta 2 rétegből áll, az alapréteg papír, a felső réteg akrilfesték. A vászon lehetővé teszi a levegő áthaladását, és gyönyörűen fekszik a falsíkon.

Milyen hátrányai vannak az akril tapétának:

 1. Nem mosható, a mechanikus tisztítást óvatosan kell elvégezni;
 2. Nem használható páralecsapódó helyiségekben (fűtetlen házak, szabadban, loggiában);
 3. Az akril tapéta szövedékvastagsága 1,5 – 2 mm, így csak kisebb falhibák kerülnek elfedésre.

Az akril tapéta kiváló tulajdonságokkal rendelkezik az erősség, a színállóság és a tartósság tekintetében. Megfelelő gondossággal az élettartam korlátlan.

Mi a különbség az akril tapéta és a papír között (videó)

Háttérképminták: hogyan válasszuk ki a legjobb lehetőséget

Bármilyen leírás csak egy részét adja a képnek. Ahhoz, hogy sikeresen válasszon háttérképet magának, teljes értékű személyes benyomásoknak kell vezérelnie.

Sok gyártó lehetőséget biztosít tapéta minták megérintésére és megtekintésére, hogy a vevő értékelni tudja:

 • A vászon vastagsága;
 • Textúra és sűrűség;
 • A tapintási érzések;
 • A tapéta felületének színe és fénye.

Ha azt tervezi, hogy kombinálja a tapétát, akkor egy vaskereskedésben két tekercset kell egymáshoz rögzíteni: így láthatja a színek és minták kompatibilitását Ha azt tervezi, hogy kombinálja a tapétát, akkor egy vaskereskedésben két tekercset kell egymáshoz rögzíteni: így láthatja a színek és minták kompatibilitását

Ha lehetséges, mindig tanulmányozzon mintákat, és ne a “válassza ki a divatot” elve alapján.

Minden típusú tapéta meghatározza a lakás bizonyos stílusát, csak maga a személy választhatja ki a legkényelmesebb lehetőséget magának.

A felújítás lehetővé teszi személyes tér létrehozását, álmainak és elképzeléseinek valóra váltását, ezért elsőbbséget kell adnia az ízlésének, és a tervezők tanácsait másodlagos információnak kell tekinteni.

A tapéta típusok előnyei és hátrányai, végső megoldás

Minden anyagnak vannak előnyei és hátrányai.

Például a vinil drága:

 1. Nagyon reprezentatívnak tűnik;
 2. Elrejti a súlyos falhibákat a vászon 4 mm vastagsága miatt;
 3. Évtizedekig szolgál;
 4. Sok szép színe van.

Bizonyos anyagoknak mindenképpen több hátrányuk is van, például az egyrétegű papír tapétáknak. Nagyon olcsók, de könnyen elhasználódnak, elszakadnak, nem tolerálják a nedvességet, elveszítik színüket a nap hatására.

Az akril tapéta számos előnnyel rendelkezik, mint a vinil tapéta, sőt bizonyos szempontból meghaladja a nehezebb társát. Ezenkívül az akril tapéták sokkal olcsóbbak, mint a vinil. Az akril tapéta számos előnnyel rendelkezik, mint a vinil tapéta, sőt bizonyos szempontból meghaladja a nehezebb társát. Ezenkívül az akril tapéták sokkal olcsóbbak, mint a vinil.

Az akril tapéta sikeresen ötvözi a vinil és a papír előnyeit:

 • Áruk alacsony;
 • Erősségük és tartósságuk hosszú évekig kellemes;
 • Ragasztásuk egyszerű és egyszerű;
 • Megjelenésük díszíti a szobát;
 • A textúrájuk kellemes tapintású.

Ha olyan szoba kialakítását kell választania, amely megfelelő benyomást kelt megfelelő pénzbefektetéssel, akkor válassza az akril tapétát.

Mekkora a tapéta szélessége

A ragasztás és a befejező anyag fogyasztásának kiszámításakor fontos paraméter a tekercs szélessége. A tapétákat hagyományosan 10,05 – 15,5 m -es tekercsekben gyártják, de egyes gyártók eltérnek ettől a paramétertől. Az utasítások mindig a pontos hosszúságot és szélességet jelzik. A széles formátumú háttérképek például tájképekkel tetszőleges szélességűek lehetnek, és tetszőleges számú szegmensre oszthatók. Az ilyen háttérképeket az utasításokban megadott sorrendben kell ragasztani..

Minél szélesebb a tekercs, annál nehezebb ragasztani őket. Minél szélesebb a tekercs, annál nehezebb ragasztani őket.

Melyek a standard tekercsek szélességükben:

 1. 0,53 m;
 2. 0,7 m;
 3. 1,6 m.

Vannak különböző előre meghatározott szélességű tapétagyűjtemények, ezt figyelembe kell venni a ragasztási terv elkészítésekor. Az új designer kollekciók gyakran megnövelik a tekercs szélességét, ami kevésbé teszi kényelmessé a ragasztást.

A tapétát össze kell ragasztani, és előre meg kell állapodni a szerepek elosztásáról.

Annak érdekében, hogy a vászon összeálljon a rajz eredményeként, olvassa el az utasításokban szereplő juttatásokra vonatkozó információkat. Néhány típus nem nyúlik, ha ragasztóval impregnálják, és néhányat szárazra kell ragasztani egy vegyülettel megkenett falra. Ha a falak befejezésének bármely árnyalata nehézséget okoz, akkor konzultálnia kell egy szakemberrel, vagy bíznia kell a javítást szakemberekkel.

Hogyan válasszunk háttérképet (videó)

Annak érdekében, hogy a tapéta megjelenítse a deklarált jellemzőket, olyan helyiségekben kell használni, amelyek megfelelnek a természetes fény páratartalmának és intenzitásának. Fontos, hogy használja a fenti információkat, hogy elkerülje a hibákat a választás során és a munka során.

Példák a tapéta típusaira (fotó)