Lépésről lépésre mesterkurzus: tapéta ragasztása a konyhában

A konyha ragasztása tapétával nem túl bonyolult folyamat, amelyet maga is kezelhet. Csak ki kell választania a megfelelő anyagot, elő kell készítenie a szükséges eszközöket és felületeket, be kell tartania a vásznak vágásának és ragasztásának technológiáját. A falak felújítása nagyszerű módja annak, hogy gyorsan és viszonylag olcsón megváltoztassuk a konyha belsejét..

Röviden a típusokról – melyik a jobb?

Először el kell döntenie a konyhai körülményeknek megfelelő anyagot és a kívánt kialakítást..

Mit válasszunk a gyakorlatiasság szempontjából? A következő típusú bevonatok léteznek:

 • Papír;
 • Nem szőtt;
 • Vinyl;
 • Textil;
 • Folyékony;
 • Üvegszálas tapéta.

Ezen anyagok mindegyike szépnek tűnhet, de természetesen eltérő szilárdsággal és nedvességállósággal rendelkeznek..

Minden tekercsen talál egy jelet, amely alapján meghatározhatja, hogy a tapéta mennyire alkalmas a konyhába. Amint láthatja, egyes ikonok alá vannak húzva – kívánatos, hogy a háttérkép pontosan ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezzen.

Tapéta jelölés

A konyhában a tapétának moshatónak, tartósnak, könnyűnek és nedvességállónak kell lennie. Röviden, véleményünk:

 • A legjobb választás: nem szőtt vinil tapéta. A vászon szépen fekszik a falakon, gyönyörűen néz ki, és könnyen felragasztható, ráadásul ez az anyag megkülönböztethető a magas nedvességállósággal, ráadásul, ha a falak nem tökéletesen laposak, ez a lehetőség a legkívánatosabb.
 • A legrosszabb választás: jobb, ha nem ragasztja papírra és textil tapétára, mert rosszul tisztítják és gyorsan romlanak a konyhában.

A design kiválasztása – 7 fő titok

Sokat lehet mondani a tapéta kiválasztásának témájáról szín és minta tekintetében, mert valóban ezt a kérdést jól át kell gondolni. Hiszen mi magunk vagyunk a tervezőink, ami azt jelenti, hogy egyedül kell kitalálnunk a színeket, nyomatokat, a megfelelő kombinációkat a bútorokkal és a falakkal más helyiségekben. A vásznak színét és kialakítását a szoba alakjától, méretétől, természetes fényszintjétől, preferenciáitól függően választják ki.

Íme 7 fő szabály a háttérképek kiválasztásához, amelyeket tudnia kell:

 1. A jól megvilágított szobákhoz válasszon hideg árnyalatokat;
 2. Az északra néző konyhákat meleg színű tapéta díszíti;
 3. Kis konyhák 5,6,7 négyzetméter díszítsen világos tapétával bonyolult minták nélkül. Egy ékezetes fal megengedett.
 4. Keskeny konyha szélesebb lesz, ha a falakat világos színekkel díszítik, és hosszanti csíkra rajzolják;
 5. Alacsony mennyezetű konyha csíkos falak vagy függőleges minták láthatók;
 6. Win-win és a sokoldalú színek, amelyek mindig gyönyörűek: fehér, bézs, szürke, tompa kék;
 7. A szilárd tapéta nemcsak a divat tisztelgése és a mindig megfelelő korlátozás, hanem a legjobb lehetőség a saját kezével történő könnyű és gyors ragasztáshoz, mivel nem igényel minta illesztést.

Világos tapéta a konyhában Színes tapéta a konyhában

Tanács! A falakat különböző háttérképekkel fedheti le, érdekes belső ékezeteket hozva létre. A választási problémák és a kétségek elkerülése érdekében, ha saját maga szeretne létrehozni egy ilyen mintát, tervező segítsége nélkül, akkor bármelyik kollekcióból kell választania, ahol az összes kísérő lehetőséget már gondosan kiválasztották.

A fal megfelelő előkészítése

A munka mindig a falak előkészítésével kezdődik.

1. lépés. Kiváló minőségű eredményt nem lehet biztosítani, ha először nem távolítja el a régi tapétát, és nem gittíti fel a falat. Mindezt nem nehéz saját kezűleg elvégezni..

A régi tapéta eltávolításához használjon fém spatulát és spray -palackot (a nedves tapétát könnyebb eltávolítani a falról). A régi bevonatokat – hámló festéket és meszelést – szintén el kell távolítani.

Hogyan távolítsuk el a régi tapétát

2. lépés. Ezt követően a falakat gittel kell kiegyenlíteni. A vinil és nem szőtt tapéták alkalmazhatók kisebb hibákkal rendelkező felületek ragasztására, de a nagy egyenetlenségeket, repedéseket stb. Meg kell szüntetni..

Gitt és alapozó tapétázás előtt

Tanács! Ne feledje, hogy a nem szőtt tapéta alatt egy réteg gitt elegendő lesz, a vinil és még több papír esetében pedig simább felületre lesz szükség..

3. lépés. Az utolsó gittréteget csiszolni kell.

4. lépés. És most egy alapozóra van szükség. Az ilyen műveletek után a régi falait nem ismerik fel, és minden bevonatot nehézségek nélkül ragasztanak rájuk..

Ha többet szeretne megtudni a falak megfelelő gitteléséről és kiegyenlítéséről a tapéta alatt, tekintse meg az alábbi videót:

Főzés eszközök

Amikor eldönti, hogyan ragasztja a tapétát a konyhában, nem hagyhatja figyelmen kívül az eszközök előkészítésének kérdését.

A vásznak gyors vágásához szüksége van:

 • Négyzet;
 • A fém vonalzók hosszúak;
 • Tapéta kés éles, cserélhető pengékkel;
 • Jó olló;
 • Yardstick.

A tapéta ragasztásához pedig szüksége van:

 • Spray palack vízzel, fém spatula – a régi tapéta rétegek eltávolítására;
 • Vízvezeték, szint (normál vagy lézeres);
 • Szabály, profil függőleges elrendezéshez;
 • Hengerek vagy kefék ragasztó felhordására panelekre és falakra;
 • Széles, keskeny gumihengerek a textíliák simításához;
 • Vödör és tálca ragasztó keverékhez;
 • Víz, tiszta puha törlőkendő vagy kefe.

Kezdő lépések – kivágjuk a vásznat és előkészítjük a ragasztót

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan kell megfelelően ragasztani a tapétát, először ki kell találnia a tekercs vágásának módját. A következő vágási lehetőségek állnak rendelkezésre:

 1. Vágja le a fal mentén, először helyezze fel a tekercset a megfelelő helyre és jelölje meg.
 2. Vágja le az asztalra, miután megmérte a mennyezet magasságát, és 10 centimétert adott hozzá tartalékként.
 3. A mintás tapétát az ismétlődő minta lépéseinek figyelembevételével vágják le – általában ez az érték szerepel a csomagoláson, de ellenőrizheti az ismétlődő elemek keresésével.

Tanács! Ha egyszerre több vásznat vág, akkor ne felejtse el aláírni azokat abban a sorrendben, amelyben a falra ragasztják..

Nyissa meg a háttérképet

Van még egy fontos pont – a ragasztó hígítása. A ragasztókompozíciót a tapétaanyag típusának megfelelően választják ki, és az utasításokat gondosan betartva, hideg vízben hígítják. A kompozíciót addig keverjük, amíg zselés állagot nem kap. További információ a ragasztó típusairól és előkészítéséről:

Hogyan kell ragasztani a falakra – lépésről lépésre

Szóval, hogyan kell megfelelően ragasztani a tapétát? A falakat már teljesen előkészítették – a régi bevonatokat eltávolították, a felületet gitt és alapozott. Miután az alapozó megszáradt, kiválasztjuk a ragasztó felhordásának lehetőségeit (a felhasznált anyag típusától függően):

 • Papíralapú vinil tapéta esetén a vászonokat bevonják;
 • A nem szőtt tapéta ragasztásához ragasztót kell felvinni a falakra.

Javasoljuk, hogy tapétát vigyen fel mind a falra, mind a vászonra – ez biztosítja a felületek jobb tapadását, emellett könnyebb lesz a minta összeillesztése és a vászon igazítása.

Ha ragasztót kell felvinni a vászonra, és nem a falra, akkor előzetesen készítsen elő tiszta helyet..

A ragasztót egyenletes rétegben alkalmazzák a tapétán, rések nélkül, majd a vászonokat félbehajtják, és néhány percig hagyják. Különös figyelmet kell fordítani a falra-azon a helyen, ahol a tapéta összekapcsolódik (elvégre a modern anyagok egymáshoz vannak ragasztva, nem átfedésben). A munka megkezdését a szoba közepétől kell elvégezni, ha 2 ablak van benne, vagy a fal sarkából, ahol az ablaknyílás található..

Hogyan ragaszthat tapétát a konyhában saját kezével - a kezdet

Az első vásznat csak a sarokba ragasztják – úgy, hogy 5-6 cm -re kerüljön a szomszédos falra. Az első vászon ragasztása előtt a függőleges feltétlenül az építési függőleges vonal vagy szint mentén van megjelölve – ez a vonal ceruzával van megrajzolva a fal, ahogy a fenti képen látható. Elkezdik ragasztani a tapétát a tetejére, pontosan igazítva a vásznat a függőlegesen rajzolt mentén. Először is, az anyag teteje és széle láthatóvá válik, és eddig csak rongyot vagy ecsetet használnak a préseléshez, de nem hengert. Miután a vászon felső részét felragasztotta, nyissa ki az alsó részt, és óvatosan egyengesse a lábazathoz.

Hogyan ragaszthat tapétát a konyhában saját kezével - 2. lépés

A vászon igazítása és rögzítése után a halszálkás mintában először középen, majd oldalt felülről lefelé haladva préselik.

Ha az illesztéseknél mikrorés keletkezik a vásznak között, akkor könnyen mozgathatók. Könnyebb lesz ezt megtenni, ha a vászon a fallal együtt hiányzik. Az utolsó szakaszban meg kell kenni az ízületeket, és rövid gumihengerrel kell végigmenni rajtuk.

A minta rögzítése tapéta ragasztásakor

Ezt követi a ragasztás minőségellenőrzése – a tapétának szorosan illeszkednie kell a falhoz légbuborékok nélkül. Miután az egész szobát beillesztette, és a vászon kissé kiszáradt, levághatja a felül és alul keletkezett felesleget. Itt fontos, hogy éles kést használjon, hogy ne maradjon horzsolás a vágási helyen, vagy egyenletesen vágjon ollóval a kanyarban, amint az a következő képen látható.

Hogyan lehet levágni a felesleges tapétát felülről

Hogyan lehet levágni a felesleges tapétát alulról

És hogyan kell ragasztani az utolsó vásznat? Mérje meg a fal még nem ragasztott részének szélességét, és adjon hozzá 1,5 – 2 cm -t (1. fotó). Vágja le a pengét a kívánt szélességre. Most rögzítse ezt a vásznat a szomszédos vászonnal, ragassza fel és vasalja meg a varratot, majd vasalja át az átfedést egy ronggyal vagy ecsettel a sarokban függőlegesen (2. fotó).

Hogyan kell ragasztani az utolsó tapétát

Vágja le a feleslegeseket a sarokban, felül és alul. Törölje le a maradék ragasztót szivaccsal. Ne feledje, hogy a kapott rajz nem egyezik tökéletesen, de ez nem nagyon észrevehető a sarokban..

Hogyan kell ragasztani az utolsó tapétát

Hogyan ragasztunk tapétát ajtók, ablakok és sarkok közelében?

Annak érdekében, hogy a tapétát gyönyörűen és professzionálisan ragaszthassa saját kezével, különös figyelmet kell fordítania a konyhában az ablakok és ajtók közelében végzett munkára. Nem nehéz, a legfontosabb, hogy tudja, hogyan kell ezt a szabályok és a józan ész szerint megtenni..

Hogyan kell ragasztani a tapétát az ablak közelében?

Hogyan kell megfelelően ragasztani a tapétát az ablak közelében

Amikor az ablakhoz ért, ragasztja a következő vágást a szokásos módon, vagyis a vászon átlép az ablaknyíláson. Vízszintes vágásokat végezzen a vásznon, hajlítsa meg és vasalja a papírt az 1. képen látható módon. Ha egy darab tapéta nem éri el az ablakot, akkor további darabot kell ragasztani. Vágja le a vásznat vágóval, hogy tökéletesen keretezze az ablakpárkányt (2. fotó). Vágja le az összes felesleget és vasalást (3. kép). Most beillesztjük az ablaknyílás felső részét a képen látható módon..

Hogyan kell megfelelően ragasztani a tapétát az ablak tetejére

Hogyan kell megfelelően ragasztani a tapétát az ablak tetejére

Az oldalfalakat és a tetejét nem kell beilleszteni. Csak ragassza fel a vászon egyes részeit, csatlakoztassa a képet, és ha szükséges, telepítse a sarkokat az ablaknyílás szélei mentén.

Hogyan lehet tapétázni egy ajtó melletti falat?

Amikor az ajtóhoz ér, rögzítse a lepedőt a szokásos módon az ajtó bejáratával. Vágja le a felesleget (az ajtót takaró részt) ollóval, és hagyjon néhány centiméter felesleges papírt a tetején és az oldalán (1. fotó). Ezután végezzen apró vágást átlósan, a 2. képen látható módon.

Hogyan kell tapétát ragasztani az ajtó közelében

Vágja le a felesleges papírt az ajtókeret tetején és alján. Használja az ajtótest szélét útmutatóként. Vasalja meg a tapétát az ajtó mentén.

Hogyan kell tapétát ragasztani az ajtó közelében

Most készítsük el a falat az ajtó felett. Akasszon egy rövid ruhát az ajtó fölé. Csatlakoztassa a mintát, és vágja le a felesleget az ajtó mennyezetén és tetején (1. kép). Illessze be az ajtó másik oldalára a fent leírtak szerint. De ne vágja le a felesleget függőlegesen (az ajtótest széle mentén), amíg ragasztja a következő lapot, hogy később kijavítsa a szabálytalanságokat.

Hogyan kell tapétát ragasztani az ajtó közelében

Hogyan kell ragasztani a tapétát a sarkokban?

Minden szobában vannak belső sarkok. Ragasztania kell őket, ahogy az alábbi fényképes utasítások mutatják..

Hogyan ragasztunk tapétát a belső sarokban

De a kiálló sarkok nem minden konyhában találhatók, de sokban.

Hogyan tapétázzunk egy kiálló sarkot

Ragasztjuk a szegélyt és a tapétát az aljzatok, kapcsolók, elemek közelében

Tehát általában kitaláltuk, hogyan kell saját kezűleg ragasztani a tapétát a konyhában. És hogyan kell megfelelően tapétázni a falakat az akkumulátor, az aljzatok és a kapcsolók közelében? Kitaláljuk.

Hogyan kell megfelelően ragasztani a tapétát az akkumulátor közelében?

A szokásos módon kezdje el tapéta tapétázását a radiátor felett, majd miután a vásznat a radiátor széléhez ragasztotta, hagyja, hogy lógjon a radiátor felületén (1. fotó). Ezután vágja le a tapétát úgy, hogy kissé a radiátor mögé kerüljön (2. fotó). Most ragasztja őket hengerrel az akkumulátor mögé (3. kép).

Hogyan kell ragasztani a tapétát az akkumulátor közelében

Hogyan díszítsük a tapétát, ahol az aljzatok és a kapcsolók találhatók?

 • Kapcsolja le a villanyt. Akassza fel a papírt a kapcsolópanelre. Jelölje meg a kapcsoló sarkainak helyzetét az ábra szerint..

Hogyan kell ragasztani a tapétát az aljzatok és a kapcsolók közelében

 • Egy irodai késsel végezzen átlós vágást az egyik saroktól a szemközti sarokig, négy háromszög alakú szárnyat kell kapnia. Hajtsa ezeket a foltokat a fal széle mentén, és vágja le a felesleges háromszögeket a ránc mentén..
 • Lazítsa meg a kapcsolópanel vagy az aljzat rögzítését, és húzza ki kissé a készített lyukon keresztül.
 • Vasalja ki a papírt a kapcsolópanel alatt. Ezután tegye vissza, és távolítsa el a felesleges ragasztót. Ne kapcsolja be az áramot, amíg teljesen megszáradt.

Hogyan kell ragasztani a szegélyt helyesen?

 • Rajzoljon ceruzával ellenőrző vonalakat a falra azon a magasságon, ahol ragasztani szeretné a szegélyt, és kissé ragassza rá a szomszédos falra. (1. fotó);
 • A második falra ugyanúgy ragasztja a szegélyt, hogy átfedés alakuljon ki a sarokban, majd óvatosan vágja le a szegély felső rétegét pontosan a sarokban (2. kép).

Hogyan kell ragasztani a szegélyt helyesen

Szóval ennyi.

Ha részletesebben szeretné megtudni, hogyan kell ragasztani a tapétát a konyhában nehéz helyeken, nézze meg a videót: