Folyékony tapéta a konyhában – 5 kérdés és válasz

A TNT “Iskolajavító” programjában folyékony tapétát gyakran használnak a gyermekszobák és a hálószobák díszítésére. Nincs kétségünk afelől, hogy a lakóterek belső terei számára ez valóban jó megoldás, de ellenáll a konyha rendkívül nehéz körülményeinek? Találjuk ki a Q&A választott útmutatójával.

1. kérdés. Mi a “folyékony tapéta”, hogyan néznek ki és miért hívják így?

Selyem vakolat vagy ún A “folyékony tapéta” egy csodálatos bevonat, amely tapétának, dekoratív vakolatnak és festéknek tűnik. A falon azonban úgy néz ki, mint egy kő, és ha jobban megnézed, úgy néz ki, mint egy leütött színes nemez. A “tapéta” és a ravasz név ilyen befejezésének titka a kompozícióban és az alkalmazási technológiában rejlik. Ezek a következők: kötőanyag, cellulózszálak, pamut és / vagy selyem, színezékek és dekoratív adalékanyagok színes nyalábok, márvány vagy kvarc forgács vagy csillám csillogás formájában. A keveréket száraz zsákokban értékesítik, de a falra való felhígításhoz vízzel hígítják, majd szinte vakolatként eloszlatják a falon.

Folyékony tapéta csomagolás

2. kérdés. Mi értelme? Mik az előnyei és hátrányai?

 • A folyékony tapéta egyedisége abban rejlik, hogy önmagában, mindössze 5 perc alatt helyreállítható vízzel. Ehhez csak nedvesíteni kell a bevonat sérült töredékét, le kell kaparni egy késsel az alábbi képen látható módon, és az előre tárolt keverékből foltot kell készíteni. Az áztatott “süteményt” csak spatulával kell kiegyenlíteni, és a fal ismét rendben lesz.

Folyékony tapéta helyreállítása

De nem ez az egyetlen plusz, íme még 12 érv:

 • A szokásos tapétákkal ellentétben a folyékony tapéták nem szívják el a szagokat és nem vonzzák a port, ami különösen fontos a konyha számára;
 • A selyemvakolat összetétele hipoallergén és környezetbarát (beleértve a kötőanyag-ragasztót és a vízbázisú festékeket);
 • A bevonat lélegző;
 • A “tapéta” gyönyörű nézni. Választhat 100 különböző szín és textúra közül, valamint készíthet falfestmény -kompozíciókat, térfogati paneleket vagy szegélyeket, mint az alábbi képeken. Kívánt esetben festheti őket;

Panel folyékony tapétából

 • Folyékony tapéta a szegélyek díszítésében
 • Folyékony tapéta a szegélyek díszítésében
 • A bevonat zökkenőmentes, ami kedvezően megkülönbözteti a tapétától is, amelyben a varratok hátrányok;
 • Nem igényelnek tökéletesen lapos falakat, és maguk is kiegyenlíthetik, valamint kitölthetik a kis repedéseket;
 • Az alkalmazás nem igényel szakértelmet, a keverék használható kis rések kitöltésére (például lemezek, ablakok, aljzatok stb. Közelében), valamint lekerekített felületek befejezésére, boltív. Minden munka por, szennyeződés és szagok nélkül, minimális szerszámokkal történik;
 • Égéskor nem mérgező;
 • Kissé növelje a hő- és hangszigetelést;
 • Ideális új épületek helyiségeinek befejezésére, mivel rugalmasságuk miatt nem repednek meg az épület zsugorodása miatt;
 • Viszonylag olcsók;
 • Körülbelül 10 évig szolgálnak;
 • Fényálló, mivel a szálak festettek a masszában.

Sajnos a folyékony tapéta hátrányai nagyon jelentősek:

 • A fő érv “ellen” a konyhai használatra – félnek a víztől, és nem teszik lehetővé a nedves tisztítást;
 • Sárga foltok és csíkok jelenhetnek meg a már kész falon. Ez annak köszönhető, hogy a bevonat vízbázisú, és ha szögek vannak a falban, vagy a vasalás el van rejtve, és ha a felülete különböző kezeléseken ment keresztül, a folyékony tapéta foltos lehet. A kellemetlen meglepetések azonban elkerülhetők, hogyan kell csinálni – az alábbiakban elmondjuk;
 • A “foltok” a helyreállítás után kissé észrevehetők lehetnek, különösen, ha nagyok;
 • Bár a munka technológiája valóban mindenki számára elérhető, a keverék egyenletes eloszlatása érdekében a fal mentén gyakorolni és alkalmazkodni kell ahhoz, hogy a spatulát megfelelő szögben és nyomáson tartsa. Ezenkívül nehezen alkalmazhatók nehezen hozzáférhető területeken, például radiátor mögött;
 • Egy másik hátrány – az anyagfogyasztás lényegesen magasabb lehet, mint a csomagoláson, a túl folyékony / vastag állag, a túl sima vagy egyenetlen fal miatt.

Folyékony tapéta a konyhában

Következtetés: lehet -e folyékony tapétát választani a fal vagy a mennyezet díszítésére a konyhában? Véleményünk szerint igen, talán, de nem a mosogató, tűzhely és főzőhely közelében. Ideális esetben csak az egyik falat kell “tapétával” díszíteni, például az étkezőben. A második lehetőség, hogy minden falra ragasztja őket, de fedje le őket matt vízbázisú akrillakkal (egészben vagy részben). Igaz, ebben az esetben elveszíti a selyemvakolat fő bónuszát – a helyi javítás lehetőségét.

3. kérdés: Hogyan lehet elkerülni a sárga foltok megjelenését? És hogyan lehet eltávolítani őket, ha már megjelentek?

A sárga foltok megjelenésének megelőzése érdekében alaposan elő kell készítenie a falat:

 1. Távolítsa el az összes régi burkolatot, ügyelve arra, hogy húzza ki az összes szöget, ha vannak. Ha szükséges, fedje le a falakat antiszeptikus alapozóval..
 2. Gitt, várjon, amíg a gitt teljesen megszárad.
 3. Alapozza meg 2-3 alkalommal a falat egy speciális „Vodostop” alapozóval (a Selyemgipszből), a váltakozás elvének megfelelően: 1 alkalommal – függőlegesen, 2 -szer – vízszintesen. Minden réteget legalább 3 órán át száradni kell hagyni..
 4. És végül, fesse le a falat fehér vízben diszperziós festékkel 2-3 rétegben, szintén vízszintes és függőleges festési módszerekkel..

Tipp: Az oxidáció elkerülése érdekében a selyemvakolatot műanyag simítóval kell felhordani, nem pedig vasalóval.

Folyékony tapéta felhelyezése a falra

Ha már sárga foltok jelentek meg, akkor a falon csak a “fehérség” és a víz oldatát kell permetezni, arányban hígítva:

 • 1: 2 vagy 1: 1 – fehér tapéta esetén;
 • 1: 3 – színesekhez.

Tipp: először is jobb, ha ezt a módszert teszteli a fal egyik szakaszán.

4. kérdés. Hogyan tisztítsuk meg a “háttérképet”?

Csak 1-2 alkalommal történő száraztisztítás megengedett, például porszívóval. Ha folyékony tapéta lakkozott, akkor enyhén nedves ruhával törölje le tisztítószerek és csiszolóanyagok nélkül.

5. kérdés: Melyik gyártót válasszuk?

Sajnos nagyon kevés gyártó rendelkezik eredeti anyaggal..

 • Az orosz Silk Gipsz márka (ugyanaz, mint a Javítási Iskolában) sokféle kivitel és szín választékát kínálja viszonylag alacsony áron. 1 négyzetméter m kész borítás a turistaosztály “Master” költsége 39 rubeltől, azaz 195 rubeltől. a keverék egy csomagjára. A selyemgipsz legdrágább bevonata 505 rubel / 1 négyzetméter. m (1760 rubel 1 kg súlyú csomag esetén).
 • Körülbelül azonos minőségű és kialakítású vakolatot a Bayramyx gyár (Törökország) állít elő a Silkcoat és a Koza kollekcióban. A minimális ár 1990 rubel. egy csomag keverékhez, amelynek súlya 1,2 kg.
 • A prémium konyha belsejének díszítéséhez válassza ki a francia márkák “tapétáját”. Például a Senadeco Sakadeco pamut vagy Fibers de Cotex (az alábbi képen) az RMD -től.

Folyékony tapéta tervezési lehetőségek