Totul despre bucătăria lucioasă – 9 lucruri pe care trebuie să le știe cumpărătorii

Care bucătărie este mai bună – lucioasă sau mată? Nu doar designul interior, ci și practicitatea camerei și chiar iluminarea acesteia depind de alegerea fațadelor. Din acest material, veți afla cum pierde un set lucios față de un set mat și ce câștigă, cum să alegeți o bucătărie cu fațade strălucitoare, cum să îl îngrijiți în mod corespunzător și cum să planificați cel mai bine un design interior cu astfel de mobilier. De asemenea, aici veți găsi o selecție largă de fotografii pentru a găsi idei și soluții bune..

Bucătărie albă lucioasă în stil scandinav

Bucătărie albă lucioasă în stil scandinav

Pe scurt, răspunsul este simplu: finisajul mat este mai versatil și practic, dar lucios – arată mai impresionant, se potrivește mai bine în bucătăriile mici și întunecate și este adesea mai puternic. Mai departe în tabel, am analizat mai detaliat de ce o bucătărie lucioasă este mai bună decât una mată și cu atât mai rău.

Cu cât este mai bine cu atât mai rău
Arată bine în interiorul modern. Nu este potrivit pentru bucătăriile tradiționale.
Vizual „luminează” mobila voluminoasă, un spațiu cu mobilier lucios pare mai aerisit și mai spațios, ceea ce este deosebit de bun pentru o bucătărie mică. Amprentele digitale rămân atât pe suprafețele mate, cât și pe cele lucioase, dar sunt mai vizibile pe suprafețele lucioase. Totuși, depinde de culoare: pe o bucătărie albă lucioasă, amprentele sunt practic invizibile, pe un fundal colorat, vizibilitatea este medie, dar pe fațadele întunecate nu sunt vizibile doar amprentele, ci și praful, petele de apă, murdăria și zgârieturile.
Suprafețele reflectorizante sporesc iluminarea, care este benefică pentru bucătăriile nordice și întunecate. Suprafețele lucioase strălucesc, obiectele care se află în cameră pot fi reflectate pe ele. Toate acestea pot fi enervante și pot distruge interiorul. Vă vom spune cum să evitați strălucirea mai jos..
Un finisaj lucios este bun pentru mobilierul întunecat, deoarece îl face să pară mai puțin sumbru și împiedică absorbția luminii.. Filmul strălucitor de calitate slabă se zgârie rapid.
Fațadele strălucitoare de înaltă calitate se tem mai puțin de umezeală și daune mecanice. O bucătărie strălucitoare te obligă la un design interior restrâns, deoarece arată în sine elegant..
Mobilierul lucios este ușor de curățat datorită netezii sale. O bucătărie lucioasă poate părea „plastică”, incomodă și chiar „de birou”. Potrivit unor designeri, arată mai puțin nobil și scump decât mat.
Bucătăriile mate atrag mai puțin praf decât cele lucioase.

Acum vă oferim să aflați câteva sfaturi practice pentru alegerea unei bucătării lucioase și întreținerea fațadelor, precum și câteva sfaturi de proiectare.

9 sfaturi pentru decorarea unei bucătării lucioase

Sfat 1. Cea mai practică bucătărie lucioasă este ușoară

Practicitatea unei bucătării lucioase depinde în mare măsură de culoarea acesteia. Pe suprafețele ușoare lucioase (de exemplu, alb, vanilie, crem) praful, picăturile de apă, murdăria, amprentele sunt aproape invizibile. Este deosebit de practic un luciu ușor cu efect de sidef sau mici stropi de culoare..

 • Bucătărie lucioasă în interior
 • Bucătărie lucioasă în interior

Bucătărie lucioasă

Dar bucătăriile lucioase colorate necesită mai multă atenție – pot arăta amprente. Cu toate acestea, fațadele cu imprimeuri și modele colorate sunt lipsite de acest dezavantaj..

Bucătărie lucioasă colorată

Bucătărie lucioasă colorată

O bucătărie lucioasă întunecată (negru, bleumarin, maro, grafit, vinete) este cea mai impracticabilă cască la care te poți gândi. Suprafețele întunecate se murdăresc foarte ușor și, dacă sunt și lucioase, atunci praf, pete de apă, pete de alimente, zgârieturi și amprente sunt vizibile pe ele de două ori mai mult.

Bucătărie neagră lucioasă în studio

Mică bucătărie neagră lucioasă

 • Bucătăriile lucioase în culori închise sunt potrivite doar pentru cei care gătesc rar și puțin..

Sfat 2. Combinați fațadele mate cu cele lucioase, dacă aveți dubii cu privire la alegere

Dacă aveți îndoieli cu privire la alegerea unei bucătării lucioase sau mate, atunci luați în considerare combinarea pur și simplu a fațadelor cu finisaje diferite..

 • Fronturile lucioase sunt mai bune pentru dulapurile superioare, iar cele mai practice mate pentru cele inferioare (mai ales dacă aveți copii).

Fatade mate combinate cu lucioase

Set cu fronturi lucioase și mate

Prin același principiu, puteți combina fațade lucioase de diferite culori. Dulapurile de perete pot fi colorate sau întunecate, iar dulapurile inferioare pot fi albe mai puțin murdare.

Bucătărie lucioasă alb-negru

Dulapurile inferioare se murdăresc întotdeauna mai mult decât cele superioare, deci este mai bine să le faceți ușoare, iar cele superioare – colorate sau întunecate

Sfat 3. Când alegeți o bucătărie lucioasă, aflați materialul de finisare

Atunci când alegeți o bucătărie lucioasă, întrebați cu ce fel de acoperire sunt decorate fațadele sale. Gradul de luciu, prețul și durabilitatea căștilor depinde de materialul de finisare..

 • Acrilul este cel mai durabil, fiabil, ecologic tip de finisaj lucios. Acrilul tolerează perfect temperaturile ridicate, aburul și umezeala, nu se estompează în timp și strălucește cel mai mult (nivel de luciu 80 Luciu). Este, de asemenea, singurul tip de plastic care poate fi reciclat. Dar există o singură avertizare: fațadele acrilice pot fi doar surde (drepte sau radiale), fără frezare și panouri. Prin urmare, dacă doriți o bucătărie lucioasă cu vitrine, atunci va trebui să alegeți fronturi de sticlă cu rame din aluminiu pentru ele. O astfel de combinație poate arăta bine și armonios, dar face mobilierul ceva mai scump..

Bucătărie lucioasă

Bucătărie acoperită cu acrilic lucios

 • HPL (laminat de înaltă presiune) este, de asemenea, un strat rezistent la uzură cu o grosime de 0,3-2 mm sau mai mult, dar strălucește puțin mai puțin acrilic (70 Gloss), ceea ce este bun dacă nu doriți un luciu intens. Bucătăriile lucioase acoperite cu HPL sunt, în general, de la gamă mică la medie.

Această fotografie arată bucătăria Mariei (model Vector) cu capac din plastic.

 • Bucătărie lucioasă Maria
 • Bucătărie lucioasă Maria
 • Bucătărie lucioasă Maria
 • Lac (deasupra smalțului) – suprafața lăcuită poate avea aproape orice nuanță (peste 700 de tonuri sunt disponibile în paleta RAL) și diverse „efecte speciale” precum sidef, metalic sau cameleon. În plus, luciul fațadelor lăcuite poate fi foarte ridicat sau mediu. În același timp, fațadele lăcuite sunt foarte rezistente la uzură, nu se tem de expunerea la abur, apă, căldură, razele UV, nu absorb grăsimea și sunt destul de rezistente la zgârieturi. În teorie, acoperirea poate fi revopsită dacă este necesar. Fațadele acoperite cu smalț și lac, spre deosebire, de exemplu, de acrilic, pot fi nu numai surde, ci măcinate și panourite. De regulă, fațadele lăcuite sunt cele mai scumpe.
 • Folie din PVC – strălucește cel mai puțin (nivelul de luciu 60 Luciu), costă mai puțin (utilizat la fabricarea bucătăriilor bugetare), este mai predispus la zgâriere, se poate deforma sub influența temperaturilor ridicate (de exemplu, în zona sobei ).
 • Bucătărie lucioasă în interiorul unei bucătării moderneBucătărie lucioasă Ikea cu film de acoperire
 • Bucătărie lucioasă în interiorul unei bucătării moderne Bucătărie lucioasă Ikea cu film de acoperire
 • Bucătărie lucioasă în interiorul unei bucătării moderne Bucătărie lucioasă Ikea cu film de acoperire
 • Bucătărie lucioasă în interiorul unei bucătării moderneBucătărie lucioasă Ikea cu film de acoperire

Bucătărie lucioasă, folie din PVC

Sfat 4. Stilurile interioare ideale pentru o cască lucioasă sunt scandinave și eclectice (+ selecție de fotografii)

Iată câteva exemple foto de interioare eclectice de bucătărie cu mobilier alb lucios..

Bucătărie albă lucioasă în stalinka

Interiorul bucătăriei eclectice albe din interiorul stalinka

 • Bucătărie albă lucioasă în stil eclecticInterior bucătărie cu un set lucios
 • Bucătărie albă lucioasă în stil eclecticInterior bucătărie cu un set lucios
 • Bucătărie albă lucioasă în stil eclecticInterior de bucătărie cu un set lucios

Iată o selecție de fotografii pentru iubitorii de confort scandinav.

Bucătărie albă lucioasă în stil scandinav

Bucătărie în stil scandinav

Bucătărie în stil scandinav lucios portocaliu

Bucătărie lucioasă colorată în interior

Bucătărie modernă lucioasă

De asemenea, o bucătărie lucioasă va arăta bine într-un interior modern în stilul minimalismului, high-tech și neoclasic ca în fotografia de mai jos..

 • Bucătărie neoclasică albă lucioasă Bucătărie neoclasică albă lucioasă
 • Bucătărie neoclasică albă lucioasă Bucătărie neoclasică albă lucioasă
 • Bucătărie neoclasică albă lucioasă Bucătărie neoclasică albă lucioasă
 • Bucătărie neoclasică albă lucioasă Bucătărie neoclasică albă lucioasă

Bucătărie minimalistă

Căști albe lucioase

Set cu fațade lucioase radiale

Sfat 5. Pentru a face bucătăria mai puțin murdară, echipați căștile cu mânere

Pe de o parte, bucătăria lucioasă fără mânere este bună pentru liniile sale clare, laconicism și ușurința curățării. Dar, în același timp, se murdărește mai mult cu amprentele digitale! Mânerele de pe fronturi vor ajuta la evitarea acestei probleme. Principalul lucru este că designul lor este minimalist pentru a se potrivi cu setul cu cască..

Design de bucătărie alb monocrom

Casti albe lucioase cu manere

 • Bucătărie albă lucioasă în stil scandinav
 • Bucătărie albă lucioasă în stil scandinav

Sfat 6. Combinați mobilierul lucios cu texturi „contrastante”

Pentru a face interiorul bucătăriei confortabil, interesant și mai puțin „de birou”, combinați mobilier lucios cu materiale de finisare și decor cu o textură interesantă și o origine naturală mai bună. De exemplu, luciul se va înțelege bine cu lemn texturat, plăci ceramice, zidărie, beton, metal, piatră, sticlă, blană, piele..

 • Bucătărie albă lucioasă în Hrușciov
 • Bucătărie albă lucioasă în Hrușciov

Sfat 7. Creați iluminat difuz pentru bucătărie

Iluminatul bucătăriei cu accesorii lucioase trebuie planificat cu atenție, deoarece suprafețele reflectorizante pot dubla rezultatul. În plus, este necesară o iluminare adecvată pentru a reduce cantitatea de strălucire de pe fațade..

Iată câteva dintre sfaturile noastre:

 • Toate lămpile de bucătărie (tavan, perete, încorporate, șină, mobilier) trebuie să aibă difuzoare, grile antialunecare, ecrane de sticlă mată sau umbrele.
 • Schema ideală de iluminare a mobilierului: lumini de cale cu difuzoare orientate direct spre fațade. În acest tip de iluminat, o bucătărie strălucitoare va arăta și mai impresionantă și mai frumoasă..

Sfat 8. O bucătărie lucioasă exclude un tavan lucios

Prea mult plastic și luciu suprasolicită interiorul, spațiul pare incomod și prea kitsch. Prin urmare, în loc de un plafon întins lucios, este mai bine să alegeți o pânză mată sau satinată..

Sfat 9. Curățați bucătăria cu o cârpă din microfibră și un detergent pentru sticlă, agent antistatic pentru mobilier cu luciu ridicat

Menținerea unei bucătării lucioase este ușoară – tot ce aveți nevoie este o cârpă moale și un agent de curățare neutru. Iată câteva reguli și instrucțiuni simple:

 • Deoarece fațadele lucioase tind să atragă praful, este recomandabil să le ștergeți cu un agent antistatic special pentru mobilier lucios. Creează o peliculă subțire care nu va permite acumularea unei încărcături electrice la suprafață, ceea ce înseamnă că va atrage praful..
 • Pentru curățarea bucătăriei, cel mai bine este să folosiți cârpe din microfibră sau șervețele umede speciale. Astfel se vor evita dungile, zgârieturile sau scame pe suprafață..
 • Pentru a îndepărta grăsimea de pe fațade, este suficient să folosiți un detergent obișnuit de spălat vase, iar pentru depozitele vechi de grăsime, puteți folosi ulei de măsline..
 • Pentru curățarea zilnică de praf, amprente, urme de apă și murdărie, puteți utiliza un produs de curățare a geamurilor pe bază de amoniac – va oferi o suprafață lucioasă o strălucire fără a lăsa dungi.
 • Indiferent de materialul cu finisaj lucios, nu folosiți niciodată produse abrazive, perii dure sau bureți pentru curățarea mobilierului..

Galerie foto

Bucătărie albă lucioasă de înaltă tehnologie Bucătărie albă lucioasă de înaltă tehnologie Bucătărie albă lucioasă cu aspect pe două rânduri Iluminat de bucătărie de înaltă tehnologie