Cum se poziționează frigiderul în bucătărie

Frigiderul este unul dintre vârfurile triunghiului de lucru „preparare-spălare-stoc”, ceea ce înseamnă că confortul bucătăriei și chiar timpul de gătit depind în mare măsură de amplasarea acestuia. Și dimensiunile unității sunt atât de mari încât într-un fel sau altul trebuie să planificați locul și modul de amenajare a acestuia cu toată grija, mai ales dacă bucătăria este mică. În acest material, vă vom spune unde este cel mai bun loc pentru instalarea unui frigider, cum să planificați proiectarea unei bucătării mici cu un frigider, cum să îl încadrați organic în interior și ce decizii de planificare nu trebuie luate.

13 principii pentru plasarea unui frigider în bucătărie

1. Frigiderul nu trebuie să „rupă” triunghiul de lucru

Principiul principal care ar trebui urmat atunci când alegeți un loc pentru frigider este regula triunghiului de lucru, pe care l-am menționat deja..

Triunghiul de lucru este zona cu cea mai mare activitate în bucătărie, care include trei vârfuri: zona de depozitare (frigider și dulap), zona de gătit (aragaz) și zona de spălare. Pentru a face bucătăria cât mai convenabilă, toate aceste zone ar trebui să formeze un triunghi, ideal unul isoscel. În același timp, acestea ar trebui să se afle într-o apropiere rezonabilă una de cealaltă (nu mai mult de 200-180 cm), iar pe drumul de la un punct la altul nu ar trebui să existe obstacole sub forma, să zicem, o masă sau o bară tejghea. Dacă încălcați această regulă plasând frigiderul prea departe de chiuvetă și aragaz, triunghiul se va sparge și în timpul gătirii / servirii bucătarul va trebui să alerge înainte și înapoi cu mâncarea în mâini, pierzând timp și energie.

Triunghi de lucru pentru bucătărie

Opțiuni pentru construirea unui triunghi de lucru pentru principalele tipuri de amenajări de bucătărie

Desigur, în practică, nu este întotdeauna posibil să se respecte regula triunghiului de lucru în planificarea bucătăriei, cu toate acestea, acest lucru ar trebui căutat..

 • Din acest punct de vedere, setul de bucătărie trebuie să fie construit în formă de L, În formă de U sau în două rânduri așa cum se arată în fotografia de mai jos.

Triunghi de lucru în interiorul unei bucătării din colț

Un exemplu de locație convenabilă a frigiderului într-o bucătărie din colț

Bucătărie în formă de U

Un exemplu de locație convenabilă a frigiderului într-o bucătărie în formă de U

Set dublu rând într-o bucătărie îngustă (1)

Cu o bucătărie pe două rânduri, aragazul și chiuveta sunt amplasate pe o parte, iar frigiderul și, eventual, cuptorul și cuptorul cu microunde sunt opuse

Dar aspectul în care frigiderul se află în același rând cu aragazul și chiuveta va deveni cel mai incomod. Cu toate acestea, excepția este bucătăriile foarte mici (a se vedea fotografia de mai jos), în care distanțele dintre punctele de lucru nu vor fi mari.

Bucătărie mică în Hrușciov cu frigider încorporat

Bucătărie în Hrușciov cu aspect liniar

Vezi și subiectul:

 • Totul despre designul unei mici bucătării – 16 super trucuri și 70 de fotografii
 • Design bucatarie 5 mp metri de la renovare la decor
 • Cum se echipează un 6 mp metri
 • Bucătărie 7 mp metri în 9 trepte
 • Proiectarea și renovarea unei mici bucătării în Hrușciov – 13 soluții dovedite

2. Cele mai incomode opțiuni pentru plasarea frigiderului sunt …

 • Amplasarea în același rând cu aragazul și chiuveta (acest lucru a fost deja menționat mai sus);
 • Așezarea lângă aragaz și / sau prea departe de chiuvetă (despre acest lucru vom vorbi în paragraful următor);
 • Așezați unitatea prea departe de ușa din față și de masa (în această situație, produsele vor trebui transportate prea mult timp);
 • Amplasarea frigiderului la masa de luat masa (vezi foto), blat de bar sau masă cu insulă.

Bucătărie cu locație slabă în frigider

Bucătărie cu o locație incomodă a frigiderului

3. Este de preferat să amplasați frigiderul mai aproape de chiuvetă și nu de aragaz

Acest lucru este logic, deoarece lanțul căii de bucătărie arată astfel: mergeți la frigider pentru a lua mâncare – mergeți la blatul de lucru pentru a despacheta / tăia mâncarea – mergeți la chiuvetă pentru a spăla mâncare / vase / mâini – mergeți la aragaz la pregătiți un fel de mâncare. În ceea ce privește distanța dintre chiuvetă și frigider, poate fi minimă, dar cel mai bine este să amplasați o zonă în acest loc pentru pregătirea mâncării și descărcarea pachetelor care tocmai au fost aduse din magazin..

Frigider lângă chiuvetă

Frigider lângă chiuvetă

Dacă în bucătăria dvs. frigiderul poate sta numai în dreapta sau în stânga aragazului, rețineți că distanța dintre aparate trebuie să fie de cel puțin 15-20 cm.

Frigider lângă fereastră și lângă sobă

Un exemplu de amplasare corectă a frigiderului lângă aragaz

A se vedea, de asemenea, materiale conexe: Frigiderul lângă aragaz sau alte obiecte „calde” este normal?

4. Locuri convenabile pentru instalarea frigiderului – în colț sau lângă ușă / la intrarea în bucătărie

Amplasarea frigiderului în colț va economisi spațiu, iar unitatea mare nu va arăta atât de greoaie aici..

Frigider în colțul bucătăriei

Frigider în colțul bucătăriei

Amplasarea frigiderului lângă ușă, în primul rând, va fi convenabilă pentru descărcarea pachetelor de alimente și, în al doilea rând, va zonala spațiul datorită formării unei „partiții” suplimentare. Cu acest aspect, frigiderul poate fi încorporat într-o nișă de gips-carton sau poate demonta ușa, creând un portal larg și deschis care luminează vizual spațiul..

 • Frigider lângă ușă
 • Frigider lângă ușă

5. Uneori frigiderul poate fi introdus în nișa formată la mutarea ușii

În acest caz, intrarea în bucătărie este așezată și o nouă deschidere este amenajată în partiția dintre bucătărie și camera de zi. Adesea, această tehnică poate fi utilizată în bucătăriile mici din Hrușciov și în alte case tipice..

Bucătărie cu nișă frigider

Frigider într-o nișă într-o bucătărie reproiectată din Hrușciov

 • Bucătărie în Hrușciov cu frigider într-o nișă
 • Bucătărie în Hrușciov cu frigider într-o nișă

6. Adâncimea frigiderului trebuie să se potrivească cu adâncimea căștilor

Deci unitatea nu va rupe linia dreaptă a mobilierului de bucătărie, iar interiorul va arăta vizual ordonat. Acest sfat este valabil mai ales pentru frigiderele independente și bucătăriile mici..

7. Dacă este posibil, frigiderul ar trebui să fie încorporat în setul cu cască.

Frigiderul încorporat economisește centimetri prețioși și vă permite să creați uniformitatea tuturor suprafețelor bucătăriei, datorită cărora spațiul este luminat și mărit vizual, iar interiorul pare îngrijit.

Frigider încorporat într-o bucătărie mică

Frigider încorporat într-o bucătărie mică din Hrușciov

Frigider încorporat în interiorul unei mici bucătării

Frigider încorporat deghizat în bufet

Frigider încorporat deghizat în bufet

În plus, tehnologia încorporată este mult mai ușor de păstrat curată – doar ștergeți fațadele și camera în sine. O unitate independentă necesită curățarea părții superioare, a spațiului din spate și din jurul pereților.

 • Construirea la frigider este de dorit în special nu numai pentru bucătăriile mici, ci și bucătării decorate într-un clasic, rustic și stilul etnic.

Bucătărie clasică-sufragerie

Frigider încorporat în interiorul bucătăriei în stil clasic în stalinka

Frigider încorporat în interiorul unei bucătării clasice

A se vedea, de asemenea: Cum să construiți un frigider obișnuit într-o cască

8. Pentru o bucătărie mică, ar trebui să alegeți modele compacte.

De exemplu, un model îngust, dar înalt (doar 40-55 cm lățime și până la 180 cm înălțime), un mini-frigider care poate fi amplasat / încorporat sub blat sau doar o unitate mică (de exemplu, cu un volum de 120 litri).

 • Și, desigur, este de dorit ca frigiderul dintr-o bucătărie mică să fie încorporat..

Mai jos sunt exemple foto de echipamente în format mini.

Mini frigider încorporat

Frigider mic construit sub cuptor

Bucătărie mică cu frigider mic

Bucătărie mică cu frigider mic

Frigider mic lângă fereastră

Frigider mic independent de fereastră

Frigider și congelator construit sub blat

Frigider construit sub blat

Frigider construit sub blat

Mini frigider de birou

Construirea unui mini-frigider sub blat este la fel de ușoară ca, de exemplu, o mașină de spălat, o mașină de spălat vase mare sau un dulap cu rafturi. Pentru cei care locuiesc singuri sau cu un cuplu, aceasta este o soluție excelentă..

9. Dacă bucătăria este foarte mică, atunci frigiderul poate fi dus în camera sau coridorul adiacent

Uneori bucătăria este atât de mică încât frigiderul trebuie sacrificat. De exemplu, poate fi scos în coridor sau în camera de zi adiacentă. În acest caz, este recomandabil să scoateți ușa din bucătărie (sau să o țineți întotdeauna deschisă) și să puneți o masă lângă frigider. Acesta din urmă vă va facilita descărcarea și încărcarea produselor, punerea lucrurilor în ordine pe rafturi.

Frigider pe hol

Frigider pe hol

Frigider sub scări

Frigider în camera de zi adiacentă bucătăriei

Frigider în camera de zi adiacentă bucătăriei

 • Interiorul bucătăriei-living-hol Un exemplu de plasare a unui frigider încorporat într-o cameră de zi combinată cu o bucătărie și un coridor
 • Interiorul bucătăriei-living-hol Un exemplu de plasare a unui frigider încorporat într-o cameră de zi combinată cu o bucătărie și un coridor

Este posibil să scoți frigiderul pe balcon dacă bucătăria este mică? Din păcate, acest lucru este extrem de nedorit din multe motive. Principalul argument împotriva acestui fapt este riscul defectării compresorului la temperaturi sub 10 grade și peste 30 de grade. În ultimă instanță, pe balcon se poate amplasa un congelator (de exemplu, pentru păstrarea fructelor de pădure, carne etc.), un frigider cu două compresoare, un model cu sistemul No frost sau un frigider cu o clasă climatică non-standard. . Desigur, în acest caz, nivelul de temperatură și umiditate de pe balcon trebuie adus cât mai aproape de normal (în conformitate cu clasa climatică a modelului dvs.) prin izolarea acestuia, perdele etc..

Frigider pe loggia atașată

10. Deasupra unui frigider independent, puteți amenaja o zonă de depozitare

De exemplu, poate fi un raft de perete sau doar un coș / cutie frumoasă pentru depozitarea obiectelor mici care nu sunt utilizate prea des. Iată câteva exemple foto despre cum se poate face acest lucru..

Frigider semi-construit

Frigider semi-construit cu dulap

Frigider cu coș în partea de sus

De asemenea, este convenabil să puneți un cuptor cu microunde pe un frigider scăzut..

Cuptor cu microunde la frigider în bucătăria din Hrușciov

Cuptor cu microunde la frigider într-o bucătărie mică din Hrușciov

11. În interiorul bucătăriei, cartierul de dulapuri cu frigider încorporat, cuptor și cuptor cu microunde arată bine

Frigiderul poate fi instalat lângă cuptor? Puteți, dacă alegeți un cuptor cu un dulap de răcire. Protecția suplimentară a frigiderului împotriva căldurii va fi creată de pereții cadrului căștii, a căror grosime, de regulă, este de aproximativ 3 cm.

Bloc de dulapuri cu coloane cu aparate încorporate

Un bloc de dulapuri cu coloane cu frigider încorporat, cuptor și cuptor cu microunde în interiorul bucătăriei-studio

12. Un frigider independent va arăta mai puțin voluminos dacă se potrivește cu culoarea peretelui sau a căștii.

Pentru a se potrivi cu peretele, vizual pare a face parte din el și pare a fi scufundat în el.

Frigider pentru a se potrivi cu peretele

De asemenea, aparatele de ansamblu vor arăta mai puțin masive dacă se potrivesc în culori cu fațadele setului de bucătărie..

Frigider mare în interiorul bucătăriei

Frigider mare unul lângă altul în interiorul bucătăriei

13. Uneori frigiderul poate juca rolul accentului principal în interior.

De exemplu, frigiderele colorate SMEG îndeplinesc întotdeauna nu numai o funcție practică, ci și estetică..

Frigider SMEG în interiorul unei mici bucătării din Hrușciov

Frigider SMEG în interiorul unei mici bucătării din Hrușciov

Cu toate acestea, chiar și un frigider obișnuit alb sau argintiu poate fi transformat într-un accent luminos. Pentru a face acest lucru, ușile și pereții săi pot fi:

 • Decorați cu un film cu imprimare foto (filmul cu o imprimare se aplică pe ușă folosind un uscător de păr cu aer cald) sau vinil magnetic (vinilul cu o imprimare foto este magnetizat pur și simplu la ușa x-ka).

Decor frigider cu film cu imprimare foto

Decor frigider cu film cu imprimare foto

Decor frigider cu film cu imprimare foto

 • Lipiți cu tapet cu cretă sau vopsiți cu vopsea de ardezie, apoi vopsiți cu creioane.

Decor frigider cu vopsea ardezie

Decor frigider cu vopsea ardezie

Decor frigider cu vopsea ardezie

 • Decorează cu decalcomanii din vinil.

Autocolante pentru frigidere

Autocolante pentru frigidere

Autocolante pentru frigidere

 • Vopsea cu vopsele acrilice (suprafața trebuie mai întâi șlefuită și amorsată).

Pictura la frigider

Pictura la frigider

Pictura la frigider

Pictura la frigider

Pictura la frigider

Pictura la frigider

 • Decorează cu desene folosind tehnica decoupage.

Decor frigider folosind tehnica decoupage

Decor frigider folosind tehnica decoupage

 • Vopsiți într-o culoare strălucitoare, pentru a se potrivi cu pereții sau căștile.

Vopsirea frigiderului

Frigider vopsit în interior

Frigider vopsit în interior

Pentru mai multe informații, consultați materialele: 8 moduri de decorare a frigiderului și realizăm magneți pentru frigider (și nu numai) din materiale improvizate, deșeuri și materiale naturale

Principalul lucru este că designul frigiderului răsună în culori și stil cu alte elemente ale interiorului, de exemplu, perdele, șorț sau fațade pentru căști. De asemenea, este important să înțelegem că un frigider „de designer” își asumă un interior de bucătărie reținut, fără o abundență de detalii colorate și elegante.