Majstorska klasa “uradi sam” za mamu

Kakav dar možete napraviti svojoj mami vlastitim rukama?

Budući da ste došli na našu stranicu, to znači da je vaša priprema za nadolazeći Majčin dan dosegla vrhunac! Najvjerojatnije ste već pregledali brda internetskih stranica i niste pronašli ništa prikladno za svoju majku! Svuda okolo postoje neki savjeti, ali priče na temu: “Što pokloniti mami …” Sada se organiziramo!

Opcija broj 1:

Uradi sam jastučić od igle na poklon mami

Uradi sam jastučić od igle na poklon mami

Ako vas je ova mogućnost darovanja inspirirala na „radne podvige“, pripremite sljedeće materijale i alate:

 • Mala limenka kavijara visine 4-5 cm;
 • Bijelo runo – 2 pruge: jedna – 5 cm po 120 cm, druga malo veća – 6 cm po 120 cm;
 • Ažurna čipka u smeđim tonovima;
 • Pom-pom pletenica;
 • Umjetno cvijeće i sve vrste perlica, šljokica itd .;
 • Vladar;
 • Ljepilo za tkanine;
 • Oštre škare;
 • Dvostrana ljepljiva traka;
 • Bijela akrilna boja;
 • Četka.

Majstorska klasa

Da biste običnu staklenku s kavijarom pretvorili u moderan iglasti jastučić, morate malo poraditi na njoj i pokazati maksimalnu maštu.

Kreativni rad na staklenci započinjemo premazivanjem bijelom akrilnom bojom. Poželjno je ponoviti ovu radnju dva puta, naša bi staklenka trebala poprimiti čist, jednobojan izgled, bez pomazanja. Kada postignemo željeni rezultat, možete prijeći na sljedeći korak..

Kreativni rad na staklenci započinjemo premazivanjem bijelom akrilnom bojom.

Da biste ukrasili buduću iglicu, morate omotati komad osjetljive čipke oko staklenke (znate majčin ukus po ovom pitanju!), A da biste ovu čipku fiksirali na glatki lim, upotrijebite dvostranu traku. Treba ga zalijepiti s dvije trake. Udaljenost između pruga trebala bi biti nešto manja od naše ažurne čipke:

Treba ga zalijepiti s dvije trake. Udaljenost između pruga trebala bi biti nešto manja od naše ažurne čipke

Uklanjamo zaštitnu oblogu selotejpa i pažljivo lijepimo čipku. Evo što bismo trebali dobiti:

Slijede nam trake od flisa! Za početak, uzimamo tu traku, visoku 6 cm. Vrlo čvrsto uvijamo runo u roladu

Slijede nam trake od flisa! Za početak uzimamo traku visine 6 cm. Runo jako uvijte u roladu, kad je široka traka već cijela uvijena, namotamo manju traku runa na rezultirajući svitak. Ti i ja imamo izgled kreme od maslaca izlivene u šalicu za vafle! Rub trake od runa zalijepljen je na već potpuno smotanu rolnu od flisa..

Spiralom nanesite sloj ljepila na dno staklenke

Spiralom nanesite sloj ljepila na dno staklenke. Nježno umetnite rolnu od runa u staklenku dok se ne zaustavi, pritisnite malo prema dolje i pustite da se ljepilo i runo uhvate.

A sada, kako bi naša “šalica s kremom” izgledala još apetičnije, zalijepimo posebnu pletenicu s malim pahuljastim pomponima na rub staklenke – šalicu.

Mamin jastučić s otrcanim stilom gotovo je spreman! Ostaje samo malo ukrasiti ovaj zanat i dati izgled koji odgovara ovom stilu..

Mamin jastučić s otrcanim stilom gotovo je spreman

Da biste to učinili, potražite na svojoj farmi razne umjetne grančice s cvijećem, perlicama, vrpcama, iskricama – sve što vam srce želi! Ali nemojte pretjerivati! Sve bi trebalo imati mjeru!

Zalijepimo ga. Vežemo ga. Šivamo sve ovo dobro stečeno prekomjernim radom i …

Naš jastučić u obliku shabby chic stila je spreman! Na odmoru će biti nešto čime će se udovoljiti mami, a što je posebno lijepo – nekoliko “već” beskorisnih stvari pretvorilo se u ležaj za iglu koji je itekako potreban kućanstvu!

Opcija broj 2

Decoupage vaza za cvijeće za mamu majstorska klasa

Voli li vaša mama, naravno, cvijeće? Tada će takav dar kao obična staklena vaza, ukrašen vašom tehnikom decoupage, oduševiti i zadiviti vašu majku! Možete uzeti staru vazu već u kući, ali da biste napravili potpuno iznenađenje – nemojte biti škrti i u trgovini kupiti jeftinu staklenu vazu, a “skupu” vazu kod kuće ćete napraviti vlastitim rukama!

Decoupage vaza za cvijeće za mamu majstorska klasa

Staklena vaza bilo koje veličine i oblika djelovat će:

Također se potrudite posjetiti trgovinu zanatskih proizvoda i tamo kupiti posebne salvete za decoupage! Ovdje ćete dugo ostati zarobljeni – veliki izbor crteža, uzoraka, cvijeća, dječjih slika i bajkovitih likova …

Ali znate što vaša majka najviše voli … tražimo upravo opciju koja može ostaviti najpozitivniji dojam na vašu majku!

Dakle, kad je crtež odabran, a prozirna “dosadna” vaza ispred vas, nastavljamo s stvaranjem “remek -djela”!

Pripremite sljedeće materijale i alate:

Pripremite sljedeće materijale i alate:

 • Prozirna staklena vaza;
 • Salvete za decoupage – 3-5 komada;
 • Oštre škare;
 • PVA ljepilo;
 • Četke;
 • Akrilni lak;
 • Svijetle akrilne boje;
 • Akrilna kontura u brončanoj i zlatnoj boji;
 • Aceton ili tekućina za čišćenje staklenih površina;
 • Meka tkanina ili vata.

Sve je spremno-radije počinjemo korak po korak:

Naša prva akcija je očistiti naizgled čistu vazu od svih vrsta masnih naslaga i prljavštine! Rave? Ne baš! Vazu uzimamo vlastitim rukama, a, kao što znate, koža bilo koje osobe izlučuje potkožno masno tkivo, zbog čega naša vaza (i bilo koju površinu koju dodirnemo) prekriju masne mrlje – otisci prstiju. Zatim se na ta mjesta slijepi prašina i … nekad čisto staklo postane prilično prljavo (iako to ne primjećujemo!). Ova mast i prljavština mogu značajno spriječiti pravilno držanje uzorka na staklu, stoga:

Uzmemo meku krpu ili komad vate i pažljivo obrišemo staklenu površinu acetonom … ili posebnom tekućinom za staklo.

Obrišite vazu čistom krpom.

Prelazimo na dekupaž salvete. Biramo najljepše crteže i pažljivo ih izrezujemo škarama.

Ključni trenutak koji može utjecati na cijeli “tijek povijesti” nastanka naše vaze je formiranje motiva! Odrezani fragmenti (motivi) crteža nanose se na staklo, gdje je potrebno savijamo se, gdje je potrebno – okrećemo, rasklapamo – dajemo individualnost standardnom crtežu! Maštamo! Nakon što smo se odlučili za oblike i lokacije, prelazimo na sljedeći korak..

Na stolu imamo PVA ljepilo! Razrijedimo ga u omjeru 1×1 s vodom. Svijetli crtež odvajamo od salvete laganim pokretom ruke, nanosimo ga na vazu i … navlažimo prethodno pripremljenu četku u razrijeđenom PVA ljepilu i nježno premažemo obojenu površinu. Zalijepivši na ovaj način jedan ulomak vaze, prelazimo na sljedeći … Tako se postupno krećemo prema završetku našeg kreativnog rada s vama.

S posebnom željom možete malo zatamniti i zasjeniti neke elemente našeg crteža.

Nakon što ste sve zalijepili do posljednjeg detalja sastava, pustite da se vaza dobro osuši. Ostavite ga na miru 2,5-3 sata. Nakon tog razdoblja ponovno nanesite sve nanesene predmete tankim slojem ljepila..

S posebnom željom možete malo zatamniti i zasjeniti neke elemente našeg crteža. Da biste to učinili, pripremili ste akrilne boje – brzo se suše i nakon sušenja ostaju iste svijetle.

Kad završite s nijansiranjem, pustite da se vaza ponovno osuši. Zatim se naoružajte akrilnim lakom i prekrijte svoju vazu s njim 3-4 puta. Štoviše, prvo pustite da se jedan sloj osuši, a zatim nanesite drugi..

Važna, ali vrlo rizična faza! Svojoj vazi i crtežu možemo dati da je na njoj izložena posebna tvrđava, ali morat ćemo riskirati – uostalom, morat ćemo izvesti “ceremoniju kaljenja” vaze izravno u pećnici! Postavite temperaturu na 〖130〗 ^ ° i ostavite vazu 25 minuta u pećnici koja se postupno zagrijava.

Vaza bi se trebala postupno hladiti dok je još u istoj pećnici. Posljednja faza bit će postupak oplemenjivanja vaze primjenom zlatne ili brončane vitražne cink konture na neke od kontura.

Sada pogledajte koje vaze mogu izaći ispod vaših ruku i poslužiti kao najbolji poklon ove godine vašoj voljenoj majci! Štoviše, ona to tisuću puta zaslužuje:

Fotografija decoupage vaz

Fotografija decoupage vaz

Jeste li uživali u radu s ovom tehnikom? Onda znajte da ova tehnika ne staje samo na ukrašavanju vaza!

Jeste li uživali u radu s ovom tehnikom? Onda znajte da ova tehnika ne staje samo na ukrašavanju vaza! Tu su i tanjuri, boce, čaše, šalice, čaše i mnoge, mnoge zanimljive stvari, izrađene od stakla i zahtijevaju našu hitnu kreativnu intervenciju.!