Az orchideák gondozása – 7 lépés egy kezdő számára

Kapott Phalaenopsis orchideát március 8 -ra? Vagy talán maga vásárolta ezt a gyönyörű virágot a boltban? Mi legyen a következő? Jó hírünk van: az orchideákat annyira könnyű karbantartani, hogy először csak az alapokat kell ismernie, amelyeket az alábbi sárga mezőbe illesztünk. Ha hozzáad egy cikket a könyvjelzőihez, később visszatérhet rá, például amikor a virágzás befejeződik, amikor a virág felnő, vagy betegség esetén..

 • Ha siet, kérjük, csak ezt a rövid tájékoztatót olvassa el. Ha alaposabban szeretné megismerni az orchidea gondozásának és karbantartásának árnyalatait, akkor javasoljuk, hogy olvassa el a teljes cikket..

Phalaenopsis Orchid Care Memo

A fogva tartás helye és feltételei. Vásárlás után hagyja az orchideát 1-2 napig pihenni és megszokni az új otthont. Válasszon egy világos helyet neki részleges árnyékban, távol az akkumulátortól, huzattól, gyümölcsöktől és közvetlen napfénytől. Ha más növények is vannak a házban, akkor az első 3 hétben az orchideát külön kell tartani tőlük. A szubtrópusi lakosokként az orchideák szeretik a megfelelő nedvességet. A virágüzletek azt javasolják, hogy a mohát raklapra tegyék, vagy párásítót tegyenek mellé..

Locsolás. A vásárlás után 1 héttel először öntözze meg az orchideát. Ezután öntözze legfeljebb 1 alkalommal 7-14 nap alatt. A túlcsorduló virág nagyon veszélyes, és gyökérromlással fenyeget. Az öntözéshez használt víznek tisztának, szobahőmérsékletűnek vagy enyhén melegnek kell lennie (szűrt vagy ülepített víz megfelelő). A virágot különböző módon öntözheti, de leggyakrabban a virágtermesztők a kiömlési módszert használják:

 1. Helyezze az orchidea edényt egy nagyobb tálba;
 2. Öntözze a talajt egy öntözőkanna segítségével, amíg a víz össze nem gyűlik a külső tartályban az edény magasságának feléig;
 3. Tartsa az edényt vízben 1-2 percig, és távolítsa el;
 4. Hagyja, hogy az edényben maradt víz egy csészealjra vagy csepegtető tálcára folyjon, majd engedje le;
 5. Tegye vissza az edényt a helyére.

Fazék és edények. A magas páratartalom elkerülése érdekében 1–1,5 cm-es rést kell hagynia az átlátszó edény és a dekoratív ültetvény alja között. Az akcióban olyan edények találhatók, amelyeken belül speciális megállók vannak, de ha az ültetőgépben nincsenek, akkor egyszerűen tegye az alját finom expandált agyag. Így a levegő kering az átlátszó edény alatt, és a nedvesség nem stagnál..

Mi nem tetszik az orchideának: Az orchidea fő ellenségei a túlzott öntözés, a nedvesség stagnálása az edény alján, a nedvesség a leveleken és a nedvesség felhalmozódása a levelek növekedési pontján. Az ezeken a helyeken található véletlen cseppeket azonnal el kell távolítani..

Szükségem van orchidea transzplantációra? Nem, a vásárlás utáni átültetés nagyon kockázatos, különösen akkor, ha kezdő vagy, vagy az orchidea nincs tökéletes állapotban. Az első transzplantációra csak 2-3 év múlva lesz szükség, amikor a virág felnő, vagy betegség esetén.

Orchidea

Az orchidea gondozásának elve: állandó páratartalom, öntözés ritka

1. lépés Pihenés és elszigeteltség

Miután új otthonába költözött, az orchidea stressz alatt áll, ezért csak magára kell hagyni, és el kell különíteni más növényektől az első 2-3 hétben. Erre azért van szükség, hogy az újonnan érkezett virág és a ház többi növénye ne fertőzze meg egymást lehetséges betegségekkel vagy rovarokkal. A karantén idejére minden hely (még megvilágítás hiányában is) alkalmas az orchidea számára, távol az akkumulátortól, gyümölcsöktől, közvetlen napfénytől és huzattól. Az első napon jobb, ha nem távolítja el az átlátszó csomagolást, de amíg az orchidea pihen, csak ismerkedjen meg az ápolási szabályokkal.

 • Ha nincs más növény a házban, közvetlenül a vásárlás után választhatja az orchidea állandó lakóhelyét (lásd 4. lépés).

2. lépés Végezzen ellenőrzést

A vásárlás napján vagy a vásárlás utáni napon ellenőriznie kell a virágot:

 • Rovarok keresése. Először is megvizsgáljuk, hogy vannak -e rovarok a virágban: keszeg, balek, tripsz és más kártevők. Lásd még: Hogyan lehet megszabadulni a keserű virágoktól
 • A levelek ellenőrzése. Észreveszi a lila csíkokat vagy a sárgult levélszéleket? Ez jó. De a nedves korhadt vagy sárga foltok, valamint a lomha ráncos levelek már problémát jelentenek..
 • Az aljzat vizsgálata. Ha fehér virágú kéregdarabok vannak, akkor azokat azonnal el kell távolítani és el kell dobni. Ha zöld algák vannak, akkor ez nem nagy dolog, de jobb, ha forró késsel / szögekkel több lyukat készítünk az edényben azokon a helyeken, ahol a gyökerek nem érintik az edény falát. Ha észreveszi, hogy 1-2 kis gomba nő az aljzaton, akkor el kell távolítania őket, lyukakat kell készíteni az edényben és csökkenteni kell az öntözést. Ha több gomba van, akkor nézze meg a cikk végén található “Problémák és megoldások” táblázatot. Ha észreveszi, hogy az orchideáját nem a kéregbe, hanem tőzegkeverékbe ültetik, akkor ez nem nagy dolog. Az első 2-3 évben a virág gond nélkül nőhet tőzegcserépben, csak kicsit óvatosabban és mérsékelten kell öntözni..
 • A gyökérzet ellenőrzése. A szárított vagy elkorhadt felső légi gyökereket legjobban egy élő helyre vágják. Ezután az edény átlátszó falain keresztül vizsgálja meg az alsó gyökereket – világos szürke -zöld vagy világos zöld legyen. Ha észreveszi, hogy rothadt sárga-barna gyökerei vannak, akkor csak óvatosan kell öntöznie az orchideát, és nem szabad túlcsordulnia. Ha túl sok sárga gyökér van, akkor az orchideát át kell ültetni.

Egészséges orchidea gyökerek

Az egészséges orchidea gyökerei szürke-zöldek legyenek, mint a képen, vagy zöldek

Ha bármilyen problémát észlel az orchideájával kapcsolatban, akkor nézze meg a cikk végén található “Problémák – megoldások” táblázatot. Miután megvizsgálta az orchideát, törölje le a leveleket nedves pamutpárnával, hogy eltávolítsa a port és a szennyeződést..

Lásd még:

 • Hogyan kell otthon ápolni a pénzfát (fattyú)
 • Anthurium – otthoni ápolási útmutató
 • Hogyan kell gondozni a begóniát otthon
 • Házi gondozás beltéri hortenzia számára
 • Hogyan kell gondozni Kalanchoe -t otthon
 • Fa a szobában: hogyan kell otthon gondozni Benjamin fikuszát
 • Hogyan kell gondozni a muskátli otthon – kezdő útmutató
 • Hogyan kell otthon ápolni az aloét
 • Hogyan gondozzuk a mirtuszt otthon
 • Hogyan kell ápolni a shefflerat otthon
 • A zamiokulkas (dollárfa) gondozása otthon
 • Hogyan kell gondozni a hibiszkuszt (beltéri kínai rózsa) otthon
 • Hogyan kell ápolni az ibolyát otthon
 • Hogyan kell gondozni a dracaenát otthon

3. lépés. Az orchidea első öntözése – csak egy héttel a vásárlás után

Az orchideákat nem érdemes közvetlenül a vásárlás után öntözni, mivel gyakran öntik a boltokba. Sokkal biztonságosabb az első öntözést a vásárlás után egy héttel megszervezni..

 • Ne feledje az orchidea -gondozás aranyszabályát: jobb, ha ezt a virágot alultöltjük, mint túlcsordulunk, mivel gyökerei a magas páratartalom miatt rothadnak.

Orchidea az ablakpárkányon

Nyaralni megy? Ne aggódjon az orchideája miatt, nyugodtan túlél két hétig víz nélkül.

Tehát itt van egy útmutató az orchidea megfelelő öntözéséhez..

Hogyan kell öntözni egy orchideát

Milyen gyakran kell öntözni az orchideát? Csak 7-10-14 naponként. Ha kétségei vannak arról, hogy eljött -e az öntözés ideje, biztonságosabb várni még néhány napot..

Ideális esetben az orchidea öntözése nem ütemterv szerint történhet, hanem az aljzat és a gyökerek állapotára összpontosítva. Íme néhány jel, amelyek alapján pontosan meghatározhatja, hogy mikor szükséges az öntözés:

 • Az átlátszó edény falain nincs páralecsapódás;
 • A gyökerek hegye élénk sárgászöld lett. Ez azt jelenti, hogy a gyökerek jelzést küldenek a leveleknek, hogy készek felvenni a vizet. Ha a tippek szürke-zöldek, akkor ez azt sugallja, hogy az orchideának nincs szüksége nedvességre, és az öntözés csak károsítja;
 • Az orchidea cserép könnyebb lett;
 • A gyökerek világosszürke-zöld színűvé váltak;
 • Ha egy fa nyársat 30 percre az aljzatba merít, az száraz marad (ezt óvatosan kell megtenni).

A víznek szobahőmérsékletűnek vagy melegnek (legfeljebb 40 fok) és tisztának kell lennie (például ivóvíz, csapvíz vagy szűrt).

Hogyan kell megfelelően öntözni egy orchideát? Az egyik legnépszerűbb öntözési módszer a merítési módszer. Merítse a virágcserepet egy tálba vagy vödör vízbe 15 percre. Fontos, hogy a vízszint körülbelül 2 centiméterrel ne érje el az edény tetejét. Ezután vegye ki az edényt, és tegye egy tálcára a felesleges víz leeresztéséhez. Végül engedje le a felesleges vizet a serpenyőből, és tegye vissza a virágcserépet a dekoratív vetőgépbe..

Ügyeljen arra, hogy az orchidea gyökerei soha ne legyenek a vízben. Öntözés után jobb leengedni a vizet az olajteknőből..

Öntözéskor ne öntse, nedvesítse vagy permetezze az orchidea leveleinek növekedési pontját. Ha ez megtörténik, azonnal törölje le a felesleges nedvességet WC -papírral..

Merítési módszer

Az orchideák öntözése merítéssel

Az orchideák öntözésének számos módja van, de itt csak néhány. Kísérletezhet, és megtalálhatja az adott virágnak megfelelő módszert..

 • Rendszeres öntözés. Öntözze meg az aljzatot és csak az aljzatot, anélkül, hogy a levél növekedési pontját (!) Elöntené. 15 perc múlva engedje le a serpenyőbe / csészealjba öntött vizet. Egy közepes orchidea körülbelül 50 ml vizet igényel.

Orchidea öntözési rutin

 • A szoros módszer. Ezt a módszert sok termelő optimálisnak tartja a kezdők számára, valamint akkor is, ha az orchidea tőzegcserépben vagy habszivaccsal az aljzatban nő. A virágcserépet egy nagyobb edénybe helyezzük, majd az aljzatot addig öntjük vízzel, amíg az áramló víz meg nem tölti a külső edényt az edény magasságának felére. Ezután a virágot azonnal kiveszik a vízből, a felesleges vizet hagyják lefolyni, és végül az orchideát visszahelyezik a helyére.

Kiömlési módszer

 • Az aljzat permetezésének módja. Azt mondják, hogy ennek a módszernek köszönhetően lehetséges az orchideák egész éves virágzása. Ez azon a tényen alapul, hogy a természetben az orchideák állandó nedvességben vannak, és a permetezés csak azt hozza létre. Mit kell csinálnunk? Csak permetezze az aljzatot egy kicsit minden nap, megkerülve a levél növekedési pontját. A legfontosabb, hogy érezd a mértéket. A permetezési módszer valószínűleg nem alkalmas kezdőknek, de akik már „érzik” orchideájukat, kipróbálhatják. Itt link az orchidea tulajdonosának történetével a permetezéssel történő öntözés tapasztalatairól.
 • Öntözés jégkockákkal (csak a nyári szezonban). Hetente egyszer 1-3 jégkockát helyeznek az aljzatra (a virág méretétől függően).

Az orchidea öntözése jéggel

További információ az orchideák öntözéséről ebben a videóban található..

4. lépés: Keresi, hová tegye az orchideát

Hurrá! Két -három hét telt el a virág megvásárlása óta, a karantén véget ért, és az orchidea alkalmazkodott az új otthonhoz. Ez azt jelenti, hogy itt az ideje, hogy állandó lakóhelyet találjon neki, és “megismerkedjen” más növényekkel. Hol rendezni?

 • Egy jól megvilágított, de kissé árnyékos hely, ahol a közvetlen napsugárzás nem esik, megteszi. Végül is, mint emlékszünk, a természetben a Phalaenopsis a napsütötte trópusokon él, de a fák részleges árnyékában.

Az orchideákat is távol kell tartani a radiátoroktól és légkondicionálóktól, huzatoktól és gyümölcstároló helyektől (etiléngázt bocsátanak ki, ami káros a virágokra).

Ne feledje, hogy az orchideák nem szeretik a permutációkat. Gyorsan megszokják a helyüket, ezért jobb, ha azonnal felvesznek egy állandó helyet.

 • Az orchideák “élhetnek” ablak nélküli szobákban, mondjuk fürdőszobában? Igen, elméletileg igen, de ebben az esetben mesterséges világításra van szükségük fitolampokkal.

Az alábbiakban fényképes ötleteket láthat az orchideák belső térbe való illesztéséről..

Leggyakrabban a virágokat ablakpárkányon tartják..

Orchideák a konyha-nappali belsejében

A nem túl nagy orchideák díszíthetik az étkezőasztalt vagy a bárt.

Orchidea az étkezőasztalon

 • Orchidea az étkezőasztalon
 • Orchidea az étkezőasztalon

A nappaliban található dohányzóasztal vagy tálaló nagyszerű hely a virágok számára.

Orchidea a nappaliban

Orchidea egy dohányzóasztalon

Az orchideákat fali polcokra, palástokra vagy dekoratív polcokra és konzolokra lehet helyezni.

Orchideák a polcon

Ha elegendő fény van a folyosón, akkor a virágokat az ajtó melletti konzolra lehet helyezni..

Orchideák a folyosón

Egy ablakos fürdőszobában – az orchidea szinte úgy fogja érezni magát, mint natív szubtrópusi környezetében.

Orchidea a mellékhelyiségben

A cikk végén további fényképeket láthat az orchideákról a belső térben..

5. lépés. Trágyázza meg a virágot (opcionális)

Valójában az orchideák gyönyörűen virágozhatnak megtermékenyítés nélkül. De ha kísérletezni szeretne, akkor válassza az összetett műtrágyákat, amelyeket kifejezetten az orchideákhoz terveztek..

 • A virágzás során a virágok pompájának és fényességének elérése érdekében érdemes káliumot és foszfort tartalmazó készítményeket használni..
 • A pihenőidőben nitrogén műtrágyák használhatók. De velük fontos tudni, hogy mikor kell megállni, nehogy a levelek túlságosan növekedjenek..

Az első műtrágyát legkorábban 3-4 héttel lehet használni az orchidea megvásárlása után..

6. lépés Az orchidea gondozása virágzás után

Így telt az idő, és minden virág lehullott, és talán a kocsány teteje kiszáradni kezdett. Mi a teendő most? Az események fejlesztésének két lehetősége van:

1. lehetőség. Virágzás után ne vágjon szárakat. Nem teszünk semmit, és várjuk, hogy a fennmaradó szunnyadó rügyekből új virágos ágak jelenjenek meg. Nem lesz túl sok virág, de az orchidea továbbra is örömet okoz nekünk.

2. lehetőség. Virágzás után vágja le a kocsányokat. A virágszárakat levágjuk, hogy az orchidea pihenjen, erőt nyerjünk a következő virágzáshoz, felépítsük a gyökérzetet és a leveleket. A kocsány levágása után új kocsány nyíl vagy baba nő ki a maradék rügyből (egy hajtás levelekkel, amely fokozatosan felszabadítja a gyökereit, átültethető és új orchidea szerezhető be).

Virágzás utáni ápolás lépésről lépésre

 1. 3-4 rügyet számolunk a kocsányon alulról, 1-1,5 cm-re mérjük a kiválasztott felső rügyet, és ollóval levágjuk a felesleges kocsányt.
 2. A vágás helyét viaszgal “lezárjuk”, nehogy kiszáradjon a kocsány. Ehhez egyszerűen vigyen egy meggyújtott gyertyát a kocsány hegyére, és csepegtessen rá egy csepp viaszt. Ne feledje, hogy ha a kocsány kiszárad, akkor ez normális..
 3. Jobb eltávolítani a tartó rudakat, hogy ne zavarják az öntözést, és ne álljon fenn annak veszélye, hogy elkapják őket és leejtenék az edényt.
 4. Most már csak annyit kell tennünk, hogy gondoskodunk az orchidea megfelelő pihenéséről – csak öntözzük egy kicsit gyakrabban, mint általában. Mit ért azon, hogy “kicsit gyakrabban”? A kéregnek teljesen ki kell száradnia, de minimális maradék nedvességnek kell lennie az aljzatban. Kívánt esetben növelheti a páratartalmat az orchidea körül..

Orchidea gondozása virágzás után

Gyakran előfordul, hogy az orchidea első virágzása a vásárlás után rövid életű. Ne csüggedjen, hat hónap múlva a virág megerősödik, és hosszabb virágzással örül.

 • Egyébként a lehullott virágok és rügyek a vásárlás utáni első napokban normális orchidea -reakció a stresszre..

7. lépés: Az orchideát ültesse át (ha szükséges), és válasszon új cserép / ültetvényt

Függetlenül attól, hogy szükség van -e az orchidea átültetésére a vásárlás után, vagy sem – minden termelőnek magának kell eldöntenie. A tapasztalt orchidea -szerelmesek gyakran átültetik virágaikat a vásárlás után vagy az első virágzás után, hogy ideális körülmények között nőjenek – tőzegcserép nélkül, habgumi nélkül, amely gyakran tele van szubsztrátumokkal, rothadt gyökerek nélkül, amelyek eltávolíthatók az átültetés során folyamat. Az átültetés azonban mindig megterhelő egy orchidea számára, ezért minden ok nélkül jobb halasztani legalább hat hónapra, vagy jobb a vásárlást követő 2-3 évre..

Az alábbiakban felsoroljuk azokat az eseteket, amikor az orchideát KELL KIKÜLDNI:

 • Az aljzat tovább száradni kezdett (több mint egy hét). Ez azt jelenti, hogy a talaj idő előtt lebomlott;
 • Sok korhadt gyökeret látsz;
 • A növekedési pont fájni vagy rothadni kezdett – sötét vagy sárga foltok borították;
 • Ha bármilyen probléma merül fel, például rovarok kerültek az orchideába, és az elsősegély nem működött, több mint 3 gomba nőtt az aljzaton;
 • 1,5-3 év után az orchidea erősen megnőtt, és túl sok légi gyökér kezdett kimászni. Általában az orchidea szeret elég szorosan ülni egy edényben, és nem igényel helyet..

Az orchidea újratelepítése előtt el kell mennie a boltba, és új hordozót és edényt kell vásárolnia. Milyennek kell lenniük?

 • Bármely kész, speciálisan orchideák számára tervezett hordozó alkalmas erre. Jobb, ha a táskát átlátszóan tartja, hogy lássa összetételét. A jó talajnak tartalmaznia kell: kérget (fő része), sphagnum mohát, faszénet és talán egy kis tőzeget.

Orchidea szubsztrátum

 • Az új edénynek kissé nagyobbnak kell lennie, mint a régi. Az átlátszó műanyag vagy üveg edény ideális, mert egy orchideában, mint egy epifita, a gyökerek is részt vesznek a fotoszintézisben.

Azonban az átlátszatlan edény is teljesen elfogadható, csak némileg megnehezíti a virág gondozását – vele nem lehet látni a gyökérromlást a korai szakaszban, vagy pontosan meghatározni az öntözés szükségességét. Ezenkívül néha az orchideák gyökerei a kerámia edény falához nőnek, és a következő transzplantáció során le kell őket vágni, ami további stressznek teszi ki a növényt. Alternatív megoldásként átültetheti az orchideát egy új műanyag szállítóedénybe, de tartsa egy gyönyörű dekoratív ültetvényben, alul expandált agyaggal (ez további légáramlást biztosít a virág alatt). Egy másik tipp: ha átlátszatlan ültetvényt választ, akkor jobb fehér, sárga, arany, ezüst vagy bármilyen más világos opciót választani. Az a tény, hogy a fényültető falai visszaverik a fényt, és ezáltal lehetővé teszik az orchidea gyökereinek fotoszintézisét.

Orchidea cserépben

Hogyan kell megfelelően átültetni az orchideát?

Az orchideát csak a virágzás befejezése után lehet átültetni. A legjobb idő a tavasz, vagy az a pillanat, amikor új levelek kezdtek nőni az orchideán (kis hajtások láthatók a levelek rozettájában). Tehát itt vannak az orchidea átültetésének lépésről lépésre szóló utasításai:

 1. Tegyen újságot az asztalra, vagy tegyen valamilyen raklapot;
 2. Óvatosan és alaposan tisztítsa meg a gyökereket a régi hordozó maradványaitól;
 3. Vizsgálja meg és vágja le az elrontott gyökereket egészséges helyre (sötét, száraz, megsárgult). Kezelje a gyökérrészeket bármilyen fertőtlenítőszerrel (klórhexidin, miramisztin, hidrogén -peroxid, ragyogó zöld vagy gyenge kálium -permanganát -oldat), majd szórja meg aktív szénnel. By the way, a “művelet” után ne felejtse el fertőtleníteni az ollót!
 4. Helyezze az orchideát a fazékba, tartsa túlnyúlva. Ezután óvatosan kezdje el, és fokozatosan szórja meg az aljzattal, nem túl szorosan, de nem lazán. Jobb, ha a kéreg nagy töredékeit az edény alsó részébe, a kisebbeket pedig a felső részébe fektetjük..

Itt egy szemléltető videó bemutató az orchidea átültetéséről.

Lehetséges problémák és megoldások táblázat

Probléma Ok és megoldás
Gomba az aljzatban Ha csak 1 vagy 2 gomba van, akkor csak el kell távolítania őket, hagyja, hogy a növény alaposan megszáradjon, és csökkentse az öntözést. Ha több gomba van, akkor az orchideát át kell ültetni, és a gyökereket 15 percig gyenge Fundazole oldatban kell áztatni.
Nedves foltok a leveleken Az összes foltot közvetlenül az élő szöveten vágjuk ki, a metszeteket bármilyen antiszeptikummal kezeljük. Ezután megfigyeljük a növényt, csökkentjük az öntözést. Ha a levelek sárgultak, sötétedtek, foltosak voltak az alján, akkor el kell távolítani őket
Sötét foltok a leveleken, leveleken és gyökereken túl puhák Kivágjuk az érintett területeket élő szövetekhez, égetjük jóddal, megszórjuk aktív szénnel. Elhanyagolt esetben a leveleket és a gyökérzetet gombaölő szerekkel kezeljük
A levelek sárgulnak az aljától, világos lila gyűrű és foltok vannak a levelek töve körül Ez a fuzárium veszélyes gombás betegség. Különböző okok miatt fordul elő, beleértve az átültetést és a tőzegcserep eltávolítását követően. Hogyan gyógyítható meg egy orchidea a fuzáriumból, lásd ebben a videóban
A levelek kifeszültek Szükséges a világítás növelése, esetleg műtrágya használata
A levelek sárgulni kezdtek Gondoskodnia kell arról, hogy a helyiség ne legyen túl hideg, növelnie kell a világítást és normalizálnia kell az öntözési rendszert.
A levélturgor elvesztése Javasoljuk, hogy ezt nézze meg videó-
Rohadt gyökerek Ha gyanítja az orchideák túlcsordulását és a bomlást, el kell távolítania a virágot a cserépből, vágja le a romlott gyökereket (csak azokat, amelyek teljesen reménytelenek), majd áztassa a gyökereket a Maxim gyógyszer oldatába vagy a Fundazole gyenge oldatába 20-30 percig, és végül ültesse át a növényt új szubsztrátumba
Mozaik a kocsányokon, levélfolt Vírusos orchidea -betegség, amely nagy valószínűséggel gyógyíthatatlan. Az edényt és az aljzatot el kell dobni, és jobb, ha a virágot teljesen elégetik.
Puffok A pufferek kis szürke pattogó poloskáknak tűnnek, és a nedvesség hatására hajlamosak az orchideákban növekedni. A fertőzött virágot el kell különíteni más növényektől. De általában a balekok nem ijesztőek. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük, elegendő korlátozni az öntözést, hagyja, hogy a kéreg alaposan megszáradjon. Ha egy hónappal az öntözés korlátozása után a puffanások nem tűnnek el, akkor ebben az esetben gombaölő szereket kell használnia
Levéltetű A levéltetveket mossa le szappanos vízzel, majd alaposan szárítsa meg a leveleket.
Más rovarok Szükséges a virág kezelése kifejezetten orchideák számára tervezett kártevőirtó készítményekkel (ezek kíméletesebbek, mint az univerzális készítmények)
Alga az aljzatban Kis mennyiségű alga nem veszélyes. Annak érdekében, hogy eltűnjenek, elegendő korlátozni az öntözést

Hogyan válasszunk orchideát a boltban

A legjobb, ha virágzáskor vásárol orchideát. A boltban állva azonban inkább nem a virágokra és rügyekre kell figyelni, hanem a gyökérzetre és a levelekre..

 • A leveleknek sűrűnek, viaszos fényűnek kell lenniük, nincsenek törések, sárga vagy sötét foltok, szárított hegyek. Csak lila pigment megengedett.
 • A légi gyökereknek erőseknek kell lenniük, rothadás vagy szárazság jelei nélkül, ami gyakori. Az aljzat alsó gyökereinek szorosan kell ülniük, és nem lóghatnak.
 • Kívánatos, hogy a növény ne tőzegcserépben, hanem kéregszubsztrátumban legyen. A tőzegcserepek azonban normálisak és nagyon gyakoriak. Csak öntözéskor igényelnek nagyobb odafigyelést..