Topiary av kottar, ekollon och kastanjer – fotoidéer och 2 mästarklasser

Topian av kottar, ekollon och / eller kastanjer är en miljövänlig inredning som är särskilt bra för en höst- eller vinterinteriör eller matbord. Vi har förberett 2 steg-för-steg DIY-mästarklasser om att göra dekorativa träd, samt ett urval av fotoidéer och videohandledning.

Memo om grundmaterial för nybörjare

Topiary består av: krona, stam och bas i en kruka. Allt är klart med kronan – vi kommer att göra det från kottar, ekollon och / eller kastanjer. Och vad kan användas som grund? De vanligaste användningsområdena för detta ändamål är skumbollar (säljs i hantverks- eller pappersaffärer) eller blommiga skumbollar (säljs i blomsterbutiker).

Varje pinne kan användas som en stam: en stark gren (förtorkad), en enkel penna, en sticknål eller en träpinne. Om du inte gillar stammens ursprungliga utseende kan du linda den med band, garn, bara måla eller tona. Att hitta en söt kruka är inte svårt. Faktum är att en vanlig lerkruka fungerar bäst för kastanjer, kottar och ekollon. Om så önskas kan den målas eller artificiellt åldras.

När det gäller basen som kommer att hålla trädets stam, här kan du välja vilken monteringsblandning som helst (cement-sandbruk, kitt, gips eller alabaster) eller samma blommiga skum / polystyren. Om du föredrar det första alternativet rekommenderar vi att du använder alabaster. Det är prisvärt, lätt att skilja sig och spricker inte. Och här är instruktionen för dess användning:

 • För att fylla en kruka med alabaster behöver du cirka 1 kg av blandningen och cirka 3 glas vatten. Rör om lösningen i ett par minuter. När blandningen har tjocknat till konsistensen av tjock gräddfil, häll den i en kastrull, ställ tunnan och håll den platt i 2-3 minuter. Låt blandningen torka i 12-24 timmar.

Se även: Grundläggande instruktioner för att göra topiary med egna händer.

Mästarklass 1. Rund topiary av kottar och inte bara

Eftersom topiary är tillverkat ungefär enligt samma princip, kan du använda våra instruktioner för att skapa topiary inte bara från kottar utan också från kastanjer och ekollon..

Kottar topiary

Vad du behöver:

 • Blomkruka;
 • Baseboll;
 • Någon form av monteringsblandning eller skum / blommeskum för att fästa stammen på kruka;
 • Tippade stift;
 • Kottar, kastanjer och / eller ekollon;
 • Lim pistol;
 • Torr mossa (kan ersättas med sisalfiber);
 • Träpinne (kan ersättas med en penna);
 • Band (valfritt).

Mästarklass:

Steg 1. Först måste vi förbereda naturmaterial för arbete.

 • Nyplockade knoppar måste tvättas i vatten och sedan torkas i ugnen vid 350 grader i 10-15 minuter.
 • Ekollon och kastanjer behöver bara sköljas och torkas naturligt. Det viktigaste är att göra en grundlig undersökning av dem för sprickor, som är farliga eftersom insekter kan leva i dem. Små buggar och maskar kan så småningom flytta till andra frukter..

Steg 2. Skär en träpinne till cirka 45 cm (stammens höjd kan vara olika beroende på krukans höjd, bollens diameter och dina önskemål om produktens höjd). Måla pipan vid behov.

Steg 3. Sätt in pipan i kulan och fixera fästpunkten med lim. Om du arbetar med skum måste du först klippa ett hål i det med en kniv och sax.

Steg 4. Måla bollen mörkbrun så att luckorna i kronan på den färdiga produkten knappt märks.

Steg 5. Späd din monteringsblandning enligt tillverkarens instruktioner eller späd alabaster enligt våra instruktioner (se Memo för nybörjare). Fyll grytan med blandningen, högst 2-2,5 cm till toppen av grytan. I detta projekt användes floristiskt skum i tärningar istället för en blandning..

Blommig skum topiary bas

Blommig skum topiary bas

Steg 6. Sätt in skaftet i mitten av grytan. Om du använder någon form av monteringsblandning måste pipan sättas in direkt efter blandning och hållas tills massan i grytan stelnar..

Skörd topiary

Steg 7. Förvärm limpistolen och lim kottarna / ekollon / kastanjer på stiftspetsarna enligt bilden nedan. Innan du börjar dekorera kronan på ett träd är det lämpligt att dela upp dina material i tre grupper – stora, medelstora och små.

Stöt på en nål

Fäst ekollon till lim

Faktum är att det inte är nödvändigt att använda stift för att fästa kottarna / kastanjerna / ekollonen på basen, eftersom du helt enkelt kan limma dem på. Det är dock med hjälp av stift som det är lättast att skapa en snygg rund krona..

 • Förresten, färska och mjuka ekollon och kastanjer kan fästas på tandpetare. Om dina frukter redan har stelnat, försök blötlägg dem i vatten ett tag..

Steg 8. Nu är det dags för det mest intressanta – att dekorera trädets krona. Vår uppgift är att sätta in stiften i baskulan så att kottarna / ekollon / kastanjer ligger så nära varandra som möjligt och samtidigt jämnt så att kronan är rund. Om kottarna är av olika storlekar, måste du först limma stora kottar på bollen, sedan medelstora, och först sedan små. Om materialet är ungefär samma storlek kan de limmas i rader enligt principen om en honungskaka.

Fäst kottar på basen

Fäst kottar på basen

Steg 9. Täck krukajorden med torr mossa (se bilden nedan) eller vilket material som helst och använd varmt lim för att hålla det på plats..

Grytdekoration

Steg 10. Du kan lägga till dekorationer på topiary, till exempel ett band knutet runt stammen..

Buga på bagageutrymmet

I nästa urval av foton presenterar vi andra designidéer för höst- och vintertoppar tillverkade av naturmaterial..

Acorn topiary

Acorn topiary

Acorn topiary

Acorn topiary

Grankottar topiary

Topiary med en krona av grankottar på en ljusstake

Topiär av kottar utan stam

Denna topiary har inte en stam, och dess krona är inramad endast av halvor av kottar, nämligen topparna. Notera tanken om du vill att kronan på ditt träd inte ska ha några luckor alls.

Jultopiarium

Nyårs topiary gjord av kottar, band och konstgjorda järnekblad och bär

Topiary av kottar och blad

Topiary av kottar och blad

Sammansättning av ett par topiary i en festlig dukning

Sammansättning av ett par topiary i en festlig dukning

Och här är träden med en krona av kastanjer. Det säregna med att arbeta med dem är att mellan frukterna är det absolut nödvändigt att limma ytterligare inredning för att stänga luckorna. Det kan till exempel vara rönnbär, sisal eller små kottar. Tänk också på att på grund av kastanjernas vikt är det lämpligt att både limma dem och fästa dem på stiften..

Topiary av kastanjer, satinband och pärlor

Topiary av kastanjer, satinband och pärlor

Topiary av kastanjer, kottar och rönnbär

Topiary av kastanjer, kottar och rönnbär

Topiary av kastanjer, kottar och sisal

Topiary av kastanjer, kottar och sisal

Förresten kan kastanjer användas inte bara för krondekoration. Nedan är fotoexempel på levande topiary med kastanjer i en kruka.

 • Lev topiary med kastanjer i en kruka
 • Lev topiary med kastanjer i en kruka

Se även materialet: DIY -bandblommor – 6 mästarklasser för nybörjare.

Nu föreslår vi att du tittar på en video om hur man gör en topiary av kottar, kastanjer och ekollon med egna händer.

Mästarklass 2. Julgran gjord av kottar

Förutom den traditionella runda topianen från kottar, kastanjer och ekollon, kan du göra en julgran topiary. Du kan lägga en sådan juldekoration på ett festligt bord, på en mantelpiece eller vid ingången till ett hus..

Fiskbenskottar

Här är vad du behöver:

 • Tallkottar i olika storlekar – från stora till små.
 • Konformad bas av polystyren eller blommigt skum. Om du inte har en färdig bas kan du göra den själv av papper, tidningsklumpar och kartong.
 • Lim pistol.
 • PVA -lim.
 • Mörkbrun akrylfärg eller brunt papper.
 • Paljetter (valfritt).
 • Borsta.

Mästarklass:

Steg 1. Hoppa över detta steg om du har en färdig bas för julgranen. Om det inte finns någon grund, föreslår vi att du gör det själv. Vik ett papper (t.ex. A3 -storlek) till en kon med önskad storlek. Fäst konen med tejp och klipp av överflödigt papper vid basen och upptill (bulten sitter där). Nu “täta” fast ämnet med bollar av skrynkliga tidningsark.

Fyll konen med tidningsvaddar

Skär sedan ut en cirkel från kartongen, vars diameter är 2-3 cm större än diametern på kottens bas du har. Lim konen på cirkeln med tejp enligt bilden nedan. Woo-ala! Grunden för vintertopian är klar.

Skapa en bas för topiary i form av en julgran

Steg 2. För att maskera originalfärgen på basen kan du måla den med mörkbrun färg eller helt enkelt slå in den med brunt papper, till exempel kraftpapper..

Steg 3. När färgen på konen är torr eller helt inlindad i papper fortsätter du att limma kottarna. Limma första raden av de största knopparna till botten av basen först..

Första kottraden

Principen att bilda en julgran av kottar

Steg 4. Börja lima kottarna på den andra raden i en omvänd position (uppifrån och ner) och observera ett rutmönster (se bilden till höger). Detta är nödvändigt så att luckorna mellan “nålarna” är minimala. Fortsätt att limma kottarna på samma sätt: alternerande mellan rader med inverterade och icke-inverterade kottar och behåll en rutanordning mellan raderna..

Steg 5. Om klyftorna mellan kottarna är för märkbara och du inte är nöjd med detta kan du komplettera topiären med kastanjer, ekollon, konstgjorda bär eller torr mossa.

Topiary av kottar och torr mossa

Steg 6. Det återstår bara att sätta trädet på en massiv ljusstake eller “växt” i en kruka.

I nästa urval av foton presenterar vi andra intressanta idéer för att dekorera ett nyårstoppi av kottar i form av en julgran.

 • Fäst tandpetare på knölen
 • Fäst kottar på en kon
 • Nyårstopi på en monter Kottarna på denna topiary fixeras inte till basen med hjälp av limmetoden, utan med hjälp av “stift”. Deras roll spelades av tandpetare bundna med trådar till de nedre delarna av kottarna.
 • Nyårs topiary

Julgran gjord av små kottar

Julgran gjord av små kottar

Julgran gjord av små kottar

Julgranar från kottar

Sammansättning av ett par julgranar

Topiary utan bas

Detta träd har ingen bas, det byggdes med kottar limmade ihop. Nackdelen med denna metod att göra topiary är den ökade förbrukningen av lim och dess synlighet.

Acorn topiary

Acorn topiary

Topiarium av nötter och kottar täckta med guldfärg

Topiarium av nötter och kottar täckta med guldfärg

Topiary från nötter, kottar, bär

Topiary från nötter, kottar, bär

Hur man gör kaffe topiary