Hur man gör kaffe topiary

Kaffetopi kan vara en underbar present, dekoration av ett matbord eller heminredning. Det är trots allt så doftande, vackert, miljövänligt och dessutom väldigt lätt att tillverka. I detta material hittar du en grundläggande workshop om att göra kaffe topiary med egna händer för nybörjare och 50 fotoidéer för inspiration.

10 idéer

Aning. 1. Klassisk topiary

Den klassiska kaffetopian är rund, utan några speciella dekorationer, består bara av naturmaterial och i neutrala färger. Ett sådant träd ser enkelt ut, men kanske mer elegant än andra. I slutet av artikeln hittar du en steg-för-steg mästarklass om att göra just denna typ av topiary.

Klassisk topiary

Klassisk topiary

Klassisk topiary

Klassisk topiary

Idé 2. Blommaträd

Ett kaffeträd med blommor som blommar på det är en bra idé för en kvinnas gåva, till exempel den 8 mars eller, säg, lärarens dag. Det ser också bra ut i ett sovrum eller vardagsrum..

Kaffetopi med blommor

Kaffetopi med blommor

Kaffetopi med blommor

Kaffetopi dekorerad med blommor

Se även materialet: DIY pappersblommor – 4 mästarklasser för nybörjare.

Idé 3. Fruktträd

Dekorerar du ditt kaffetopiarium med torkade citrusskivor eller dekorativa minifrukter får du ett tillbehör för sommarservering. Men även under den kalla årstiden kommer det att vara lämpligt i det inre av köket eller matsalen..

Topiary av kaffe, garnerad med en apelsinskiva

Topiary med frukt i en hink

Topiary dekorerad med torkad citron och kryddnejlika

Självklart kan kaffebollen förvandlas till en aptitretande frukt som på bilden nedan..

Kaffe frukt

Idé 4. Träd med fjärilar och fåglar

En annan idé för en vår-sommarkaffe är ett träd med fjärilar, trollsländor eller fåglar som sitter på det..

Kaffetopiarium med fjärilar

Kaffebönor med bo och fågel

Idé 5. Julgran

Ett julgransformat kaffeträd är en bra dekoration för ett festbord eller nyårsdekoration hemma. Du kan köpa ett ämne eller göra det själv genom att rulla tjockt papper i en kon och klippa bort överskottet.

Julgran gjord av kaffebönor

Julgran gjord av kaffebönor

Julgran gjord av kaffebönor

Julgran gjord av kaffebönor

Julgran gjord av kaffebönor

Julgran gjord av kaffebönor

Idé 6. Topiary “Money tree”

Kaffeträdet kan vara en bra present till män. Det görs på samma sätt som en vanlig topiary, den enda skillnaden är att först mynt limmas på bollen, sedan böjs de runt med en öppen blixt och först då täcks bollen med kaffebönor.

Kontant kaffe topiary

Kontant kaffe topiary

Idé 7. Kaffe Valentine

Topiary i form av ett hjärta är en bra present till alla hjärtans dag och mer. Du kan köpa hjärtbasen färdig i en blomsterhandlare eller göra den själv av skrotmaterial..

Kaffebönor alla hjärtans dag

Kaffebönor alla hjärtans dag

Kaffebönor alla hjärtans dag

Kaffebönor alla hjärtans dag

Kaffebönor alla hjärtans dag

Kaffebönor alla hjärtans dag

Hur man gör ett hjärtformat kaffetopiarium med egna händer finns i följande video.

Idé 8. “Flytande kopp”

Denna topiary kallas ofta för en “spillkopp” eller “flygande kopp”. Trots den komplexitet som det verkar är det väldigt enkelt att göra. För att göra basen i spillkoppen används tråd och hett lim eller polyuretanskum. Efter att ha tittat på följande videoinstruktion kommer du att lära dig och tydligt se hur man gör en sådan topiary med egna händer.

Flytande mugg

Flygande kaffebönsmugg

Mugg med flygande kaffebönor

Flygande kaffebönsmugg

Idé 9. Dubbel eller trippel topiary

Dubbel och trippel topiary kräver mer ansträngning, men resultatet är mer imponerande. Kronor kan förgrena sig från en stam eller omedelbart “växa” från tre stammar av olika höjd och tjocklek.

Trippel topiary

Trippel topiary

Dubbel topiary

Idé 10. Dekorativa bollar

Strikt taget kan en sådan dekoration inte kallas topiary, eftersom den inte har en stam och inte alls ser ut som ett träd. Och ändå ser det lika vackert ut, särskilt när det kombineras med bollar av bönor, linser och pumpafrön. Arrangemanget av bollar ser vackert ut på en stor maträtt eller i en genomskinlig glasvas, och du kan dekorera med det inte bara ett matbord, utan också ett soffbord, en konsol i korridoren eller en hylla i vardagsrummet. I nästa bildreglage kan du få några idéer för att kombinera bönbollar och kaffebönor..

 • Dekorativa bollar
 • Dekorativa bollar
 • Dekorativa bollar
 • Dekorativa bollar
 • Dekorativa bollar
 • Dekorativa bollar

Mästarklass för nybörjare

De flesta typer av topiary tillverkas enligt samma princip. Efter att ha behärskat våra grundläggande instruktioner kan du skapa en topiary efter din smak.

Kaffe topiary - färdig produkt

Material och verktyg:

 1. Så här skapar du en krona:
 • En eller flera kaffebönor (200-300 g beroende på bollens storlek).
 • En boll av polystyren (säljs i konstbutiker), blommigt skum (finns i en blomsterhandlare) eller plast (boll för en barns torrpool) med en diameter på cirka 8-12 cm. Om du vill, istället för en boll, kan du använda en blank i form av ett hjärta eller någon annan figur.
 • Dekor (valfritt): kanelstänger, torkade citrusskivor, nejlika stjärnor, konstgjorda blommor, satinband, pärlor etc..
 • Brun akrylfärg eller en bit brun trasa som kan användas för att linda in en boll.

Material för att göra kaffe topiary

 1. För bagagerummet:
 • Gren, penna eller pinne. Du kan bestämma önskad längd med en enkel formel: krukans höjd + 1/3 av bollens diameter + önskat avstånd från basen till kronan.
 • Dekor (om det behövs): färg, garn, satinband eller andra material som kan användas för att linda eller måla tunnan.
 1. För stiftelsen:
 • Gryta, kopp eller någon annan vacker behållare;
 • Monteringsblandning: cement, gips eller alabaster. Vi rekommenderar att du använder alabaster, eftersom det är lätt att föda upp, det är tillgängligt, och viktigast av allt torkar det snabbt och spricker inte..
 • Material för dekoration och fyllning av grytan. Det kan vara samma kaffebönor, små stenar eller ännu bättre – torr mossa..
 1. Extra verktyg och material:
 • Het limpistol och cirka tre limpinnar eller transparent titanmonteringslim.
 • Sax.
 • Borsta.

Instruktioner:

Steg 1. Först måste du börja förbereda bollen. Måla den brun och låt torka. I samma skede kan du måla stammen och / eller krukan..

Steg 2. Medan färgen torkar, sortera bönorna. Detta steg är valfritt, men önskvärt om du vill att kronan ska vara snygg och jämn. Ta först bort eventuella trasiga eller spruckna kärnor. Dela in resten i 4 grupper:

 • Vackra korn av samma storlek – de kommer att ligga på den mest synliga delen av topiary, det vill säga högst upp.
 • Runda – det är bättre att inte använda dem för att avsluta kronan, eftersom de på bollen kommer att vara högre än huvudmassan. Om så önskas kan de användas för att dekorera grytan..
 • Hela, men inte särskilt vacker – det är bättre att använda dem för att avsluta den nedre delen av kronan.
 • Små – de är bra för att täcka små luckor mellan kornen.

Steg 3. Nu när bollen är helt torr kan du klippa ett hål i den för pipan. För att göra detta, fäst först pipan på bollen och cirkulera dess kontur, skär sedan ett hål i den 2-3 cm djupt.

Steg 4. Vi går vidare till utformningen av kronan. Du kan använda en av två tekniker:

 • Teknik 1. Kornen limmas en efter en och oftast enligt principen om en honungskaka. Du kan också limma dem med ett spår upp och / eller nedåt, vertikalt, horisontellt eller på en kant, alternativa ljusa och mörka bönor, vid behov, sätt in små / stora korn eller halvor i luckorna. Glöm inte att de vackraste kornen ska limmas på den övre halvan av bollen. Nedan är ett urval av foton av kaffetopiarium, vars korn är staplade på olika sätt (bläddra igenom!).
 • Ett exempel på layout av korn på topiary
 • Ett exempel på layout av korn på topiary
 • Ett exempel på layout av korn på topiary
 • Ett exempel på layout av korn på topiary
 • Ett exempel på layout av korn på topiary
 • Teknik 2. För att tillämpa denna teknik är det bättre att inte använda varmt lim, utan transparent titanmonteringslim. Pressa lite lim direkt från röret på bollen och låt det spridas över ett litet område (t.ex. 5 × 5 cm). Strö sedan denna sektor med en handfull korn och börja sprida och rikta kornen med fingrarna över bollen. Placera en behållare under händerna för att förhindra att överflödigt kaffe faller på golvet. Lim “Titan”, till skillnad från varmt lim, låter dig flytta och komprimera kornen på bollen utan rädsla för skållning. Och dessutom ger det mer tid för korrigering. Därför kan du inte limma bönorna en efter en utan att strö bollen med hela nävar kaffe, vilket påskyndar processen avsevärt. Det är sant att kornen i det här fallet staplas slumpmässigt och inte i en viss ordning..

Teknik för att göra topiary

Oavsett vilken teknik du väljer, när bollen är nästan helt täckt med korn, lämna ett litet område runt hålet oformat. Vi kommer att slutföra det senare, när pipan är installerad..

Steg 5. Om du inte bara vill måla tunnan utan att dekorera den med garn eller satinband är det dags att göra det.

 • För att linda fatet med satinband måste det först slås in i dubbelsidig tejp och inte nå kanterna på cirka 3 cm.
 • Garnet kan också fixeras med dubbelsidig tejp eller varmt lim / titanlim.

Stamdekor med garn

Stamdekor med garn

Steg 6. Sätt in pipan i bollen och fixa den med varmt lim. Tänk på att limmet smälter frigolit snabbt, så för att förhindra att hålet blir för djupt, sätt in små pappersbitar tillsammans med limmet i hålet. Kom ihåg att pipan ska komma in i bollen ungefär 1/3 av dess diameter..

Steg 7. Nu kan du limma kornen i området runt stammen. Om så önskas, för att kaffeträdets krona inte ska ha några luckor alls, kan du limma ett andra lager bönor på bollen. Ofta är en tvålagerskrona täckt först med korn med spår ner (du kan använda korn av dålig kvalitet) och sedan med spår upp.

Steg 8. Hurra, kaffetopian är nästan klar! Det återstår bara att “plantera” trädet i en kruka. För att göra detta, se först till att det inte finns något dräneringshål i grytan. Om det finns ett hål, fyll det med varmt lim. Späd sedan cementet eller alabasteret och fyll omedelbart behållaren med blandningen och nå inte kanterna med 2-3 cm. Sätt in trädet i mitten av krukan och håll i några minuter tills blandningen stelnar. Lämna sedan topiären i 12-24 timmar, det vill säga tills “jorden” är torr.

 • Som redan nämnts är en blandning av alabaster bäst lämpad för att göra topiary med egna händer. Det späds ut enligt följande: vatten hälls i grytan, når inte 2-3 cm till kanten, sedan hälls vattnet i en skål, sedan hälls alabaster gradvis i vattnet. Blandningen måste omröras kontinuerligt tills konsistensen av tjock gräddfil erhålls..

Alabaster i kruka

Steg 9. När basen på topiary är torr, börja dekorera den. Alabaster kan dekoreras med samma kaffe som i vår mästarklass, täckt med torrmossa, sisal, fylld med småsten, glasstenar eller bönor. Lägg till sist pricken över i med en satinbandband..

Topiary från kaffe

Vi föreslår också att du tittar på en videomästarklass om att göra topiary av en plastboll för en torr pool.