Handmålade vaser: 3 verkstäder och 45 inredningsidéer

Handmålade och dekorerade vaser av glas eller keramik kan vara en bra present, bröllopsdekoration eller dekorartikel för ditt hem. Handmålning på glas / keramik, beroende på önskat mönster och teknik, kan antingen vara svårt, kräva färdigheter eller mycket enkelt, tillgängligt för nybörjare.

Mästarklass nummer 1: Snygg geometri för nybörjare

För att skapa en sådan lakonisk och snygg vasdekor med dina egna händer behöver du inte kunna rita – jämna och snygga ränder, sicksack och skärande linjer kan skapas med maskeringstejp.

Målat glas och keramisk vas

Du behöver: sprayfärg, akryl- eller målat glasfärg för glas och keramik, en pensel (en syntetpensel är lämplig för akrylfärger, en naturlig pensel för färgade glasfärger), maskeringstejp (helst i olika bredder), samt nagellackborttagare eller alkohol för att avfetta ytan, bomullstussar och pinnar.

Målningsteknik:

 1. Vi avfetter en keramik- eller glasvas med en bomullstuss och eventuellt avfettningsmedel;
 2. Så snart ytan torkar klistrar vi vasen med tejp enligt principen för en stencil, till exempel, som visas på dessa bilder (bläddra till höger).
 • DIY blommavasmålning
 • DIY blommavasmålning
 • DIY blommavasmålning

Tips: en mycket vacker effekt kan uppnås genom att limma vasen med smal tejp som visas nedan.

 • DIY vasmålning
 • DIY vasmålning
 1. Vi lägger vasen på tidningen och börjar försiktigt måla över de oslutade områdena och botten, gå in i tejpen så att kanterna på mönstret på vasen är tydliga. Denna mästarklass använder sprayfärg, men du kan använda akryl- eller målat glasfärger samt lägga till konturer på ritningen..
 2. Nu återstår det att vänta tills färgerna torkar helt. Torktiden för alla färger är annorlunda, så du måste fokusera på tillverkarens instruktioner. Sprayfärger torkar mycket snabbt och kräver inte bakning, men akryl och målat glas kan du som regel baka genom att sätta vasen i ugnen i 15 minuter vid en temperatur på 150 grader, eller låt dem torka naturligt i 2-4 timmar.

För din inspiration har vi valt de vackraste idéerna för att dekorera vaser med egna händer med hjälp av tejp. Ta en titt på bilden nedan – denna enkla inredning kan dekorera även det mest eleganta bröllopet..

Måla vaser för ett bröllop

Golvvaser är mycket stora, och därför är handmålning på dem en lång och mödosam affär, men med scotchtejp som stencil kan du dekorera dem så snabbt som möjligt..

Målad golvvas

Fundera noga över valet av färgfärger. Ovanliga nyanser som guld, silver, koppar, pastell, samt vitt och svart kommer omedelbart att förvandla ett vanligt glas eller en keramisk vas till en designerinredning.

 • Idéer för att måla trävaser
 • Idéer för att måla keramiska vaser

Idéer för att måla trävaser

Idéer för att måla glasvaser

Måla en vas med guldfärg

Mästarklass nummer 2: Spotmålning av en vas

För dem som inte letar efter enkla sätt och vill dekorera en vas med ett mer komplext mönster, föreslår vi att man behärskar tekniken för punktmålning, som också kallas pique eller point-to-point.

Spotmålade vaser

Du behöver: alkohol eller aceton, bomullstussar och pinnar för avfettning och korrigering av bilden, och för att rita, förbereda konturfärger av hög kvalitet, till exempel från Marabu eller Decola. Du kan också använda akrylfärger och en liten syntetborste, bomullspinne eller tandpetare..

Målningsteknik:

 1. Först måste du avfetta vasen och vänta tills den torkar..
 2. Spotmålningsmästare kan applicera en teckning på en vas utan hjälp av skisser, mästerligt improvisera i kreativitetsprocessen. Men för nybörjare är det bättre att först skissera konturerna av det önskade mönstret..

Hur man överför en teckning till en vas för framtida målning

 • Du kan överföra bilden till en ogenomskinlig vas med en mjuk penna: skriv ut eller rita en bild i lämplig storlek, klipp ut den och lägg den på ett annat pappersark med framsidan nedåt och måla sedan försiktigt över fel sida av ett papper med en teckning med en penna. Din uppgift är att generöst täcka hela bildområdet med en bly. Nu ska du fästa och fästa ett tejp ett papper målat på insidan av vasen och sedan rita konturerna på ritningen med samma penna (helst trubbig) som visas på bilden till höger. Således kommer en knappt märkbar skiss kvar på ytan, vilket underlättar ditt arbete;
 • För att måla en glasvas är det bara att skriva ut eller rita en hjälpskiss för hand och sedan limma den på baksidan.

Tips: när du väljer ett mönster för en transparent vas, kom ihåg att mönstren eller bilderna på väggarna kommer att korsas med varandra. Därför är det bättre att placera huvudritningen på ena sidan av vasen och applicera en bakgrund, det vill säga en diskret målning på resten av den..

 1. Innan du börjar måla vaser, öva på att lägga prickar av samma storlek på papper, behåll ett lika intervall, vilket ska vara så att prickarna är urskiljbara, men samtidigt bilda en enda kontinuerlig linje.

Träning innan du målar en vas

Testa alla konturer – de ska inte vara flytande och tjocka. Förbered också en nål för rengöring av tubnosan och en bomullspinne för att korrigera det misslyckade mönstret..

Spotmålade vaser

Om det verkar svårt för dig att applicera en bitmapp direkt från ett rör eller om du inte har konturfärger spelar det ingen roll, använd akrylfärger. Punkter av olika storlekar kan ställas in med improviserade medel – ett suddgummi på en penna, en tandpetare, en nål, en bomullspinne, en liten borste och till och med dess trubbiga ände som visas på bilden.

Spotmålning med penselns bakre ände

Spotmålning av en vas med en tandpetare

 1. När ritningen är klar, placera vasen i ugnen för att baka enligt tillverkarens rekommendationer. Som regel torkar färgerna helt efter 24-72 timmar med naturliga medel eller genom att baka i ugnen i 30 minuter vid 170 grader (om du använde bakade kretsar). Naturligtvis måste stora golvvaser som inte passar i ugnen torkas naturligt..

Idéer för att dekorera en keramisk vas kan hämtas från följande urval av foton.

 • Spotmålningsidéer för en keramisk vas
 • Spotmålningsidéer för en keramisk vas
 • Spotmålningsidéer för en keramisk vas
 • Spotmålningsidéer för en keramisk vas
 • Spotmålningsidéer för en keramisk vas
 • Spotmålningsidéer för en keramisk vas

Och här är exempel på fläckmålning på glas.

Glasvasfläckmålningsidéer

Glasvasfläckmålningsidéer

Glasvasfläckmålningsidéer

Glasvasfläckmålningsidéer

Glasvasfläckmålningsidéer

Mästarklass nummer 3: målning av glasglas av en vas

Konturer kan ritas inte bara i punkttekniken – i kombination med målade glasfärger kan handmålade vaser imitera målat glas.

Vasmålning av målat glas av DIY

Du behöver: avfettningsmedel, bomullstussar och pinnar, konturer, målade glasfärger, en naturlig pensel, samt en hjälpskiss, tryckt eller ritat för hand (om det behövs).

Tips: Målat glasfärger finns på olika sätt. För att måla en vas är färger med alkohol eller vatten lämpliga. Tänk också på att obakade färger måste fixas med en speciell lack för målning av målat glas. Detta alternativ är mer lämpligt för att dekorera en stor golvvas som inte passar i ugnen, i andra fall är det bättre att köpa bakad färg.

Målningsteknik:

 1. Avfetta glaset;
 2. Säkra skissen från insidan av vasen;
 3. Börja på baksidan av bilden, rita stängda banor, justera linjerna om det behövs. Låt sedan konturerna torka i ca 2 timmar. En hårtork eller bakning i ugnen i 15 minuter (150 grader) hjälper till att påskynda processen;
 4. Nu måste du fylla banorna med färg och sprida det jämnt med en pensel. Målat glasfärger är flytande och flytande – du måste vänja dig vid dem. Huvudprinciperna är att målat glasfärg ska vara i kontakt med konturen, och det är också omöjligt att lämna “omålat”.
 5. Och slutligen lägger vi den målade vasen i ugnen förvärmd till 150-170 grader i en halvtimme.

Du kan lära dig mer om glasmålningstekniken i följande video..