Hur man uppdaterar gamla plattor i köket – enkelt och enkelt

Det är inte nödvändigt att byta ut de gamla plattorna - ibland räcker det med att dekorera dem Det är inte nödvändigt att byta ut de gamla plattorna – ibland räcker det med att dekorera dem. Men förr eller senare påverkar tiden henne också: antingen börjar hon se oförutsägbar ut och förlorar sitt utseende, eller så blir hon uttråkad. Det är långt ifrån alltid möjligt att ersätta den med en ny. Och då uppstår frågan – vad kan man göra för att göra det gamla kaklet tilltalande för ögat igen? Svaret är enkelt – uppdatera plattorna i köket. Här är några recept tillgängliga.

Vad kan göras

Att lägga till nya färger i kakelmosaiken är en bra lösning som radikalt kan förändra kökets design. Att lägga till nya färger i kakelmosaiken är en bra lösning som radikalt kan förändra kökets design.

Du kan förbättra förklädets utseende i köket och till och med förvandla det till oigenkännlighet, utan att ändra de gamla plattorna, på olika sätt.. De mest prisvärda och populära:

 • förnyelse av sömmar;
 • målning;
 • dekoration med klistermärken;
 • dekoration med självhäftande film;
 • delvis kakelbyte.

Vissa av dessa metoder kräver mer kostnader och färdigheter, andra mindre. Valet av metod beror på vilket resultat du vill få – helt omvandla plattorna i köket eller bara uppdatera det.

Viktig: Vilken metod som än väljs, innan plattan dekoreras måste den tvättas noggrant från smuts och avfettas. Annars misslyckas jobbet.

Förnyelse av sömmar

Keramiska plattor i köket kan se orädda och gamla ut på grund av att injekteringen mellan fogarna har tappat sitt utseende. Allt damm, sot, fett lägger sig på injekteringen. Oavsett hur noggrant förklädet tvättas, kommer det en tid då utrymmet mellan sömmarna förlorar sitt snövit utseende, sprickor, flis. En annan olägenhet som kan hända i köket är att mögel kan sätta sig i luckorna mellan plattorna. Hon lägger inte heller till skönhet. Det finns ett sätt att återställa förklädet till sitt tidigare utseende – att uppdatera sömmarna. Överraskande förvandlar detta omedelbart ytans utseende och förklädet i köket ser ut som nytt. Det finns flera sätt att uppdatera sömmar:

 • rengör sömmarna;
 • applicera en ny injekteringsbruk;
 • applicera sömfärger.

Först måste du ta bort de gamla sömmarna. Var försiktig så att du inte skadar plattans kanter, annars måste du byta ut det helt Först måste du ta bort de gamla sömmarna. Var försiktig så att du inte skadar plattans kanter, annars måste du byta ut det helt Efter att sömmarna har tagits bort är det nödvändigt att skölja ytorna för att se om alla sömmar har tagits bort och för att rengöra eventuella föroreningar. Efter att sömmarna har tagits bort är det nödvändigt att skölja ytorna för att se om alla sömmar har tagits bort och för att rengöra eventuella föroreningar. Därefter appliceras nya sömmar med hjälp av ett tätningsmedel. Då är sömmarnas höjd lika med plattornas höjd så att de inte sticker ut. Om det inte finns något specialverktyg, använd ett direkt föremål Därefter appliceras nya sömmar med hjälp av ett tätningsmedel. Då är sömmarnas höjd lika med plattornas höjd så att de inte sticker ut. Om det inte finns något specialverktyg, använd ett direkt föremål Efter torkning, skölj nya sömmar noggrant och njut av resultatet! Efter torkning, skölj nya sömmar noggrant och njut av resultatet!

Till en början kan du försöka rengöra sömmarna noggrant med ett specialverktyg. Men om smutsen redan har absorberats i injekteringen hjälper det bara att applicera en ny..

För att göra detta måste du först ta bort den gamla injekteringen. Fogarna mellan plattorna tvättas eller sprayas sedan för att avlägsna fett och smuts. Om mögel börjar dyka upp bör de gamla plattorna behandlas med ättika. Därefter appliceras den vanliga injekteringen..

Viktig: Om du vill ge designen ett nytt ljud, då kan du inte använda en vit injekteringsbruk, utan en färgad – så kan du ändra det gamla kaklet utan erkännande – det kommer att finnas en känsla av att ett nytt förkläde har lagts ut.

För att uppdatera sömmar kan du använda en vit sömmarkör. Eller använda sömfärger i olika färger.

Kakelbyte

I de flesta fall kan man avstå från delvis byte av plattorna. Till exempel, som på bilden - ersätt några med brickor med ett mönster I de flesta fall kan man avstå från delvis byte av plattorna. Till exempel, som på bilden – ersätt några med brickor med ett mönster

Om några av brickorna är märkbart skadade kan du försöka byta ut dem delvis. För att göra detta måste du tänka över den framtida designen och välja medföljande plattor så att förklädet ser dekorativt och harmoniskt ut. Det ska inte vara uppenbart att reparationsförsök har gjorts. Det är bäst att välja en kakel som står i kontrast med färgen på den huvudsakliga. Om huvudplattan är monokromatisk kan du plocka upp dekorativa plattor med ett mönster.

Viktig: När du väljer en ny kakel måste du se till att den helt upprepar måtten på den gamla.

Byte är enkelt – det gamla kaklet separeras noggrant från väggen, så att det inte skadar de intilliggande elementen. Tidigare har sömmarna mellan dem tagits bort. Sedan limmas en ny i stället för den gamla brickan. Slutligen appliceras en ny injekteringsfilm på hela förklädets yta. Detta gör att du kan kombinera alla brickor tillsammans och skapa en illusion av ett nytt förkläde..

Målning

Sällan tänker någon på att uppdatera en kakel genom att helt enkelt måla den i en annan färg. Och förgäves – om allt görs korrekt kommer det att visa sig vara mycket originellt och estetiskt tilltalande. Det är viktigt att utveckla ett koncept för utseendet på det framtida förklädet. Det enklaste sättet att göra geometriska element.

Att måla med en rulle blir mjukare och mer högkvalitativ än med en pensel. Att måla med en rulle blir mjukare och mer högkvalitativ än med en pensel. Genom att ändra målariktningen kan du skapa ett ljust texturmönster på plattorna. Genom att ändra målariktningen kan du skapa ett ljust texturmönster på plattorna.

En speciell färg för att måla kakel väljs – epoxifärg är bäst lämpad för denna roll, som inte sprider sig över en slät yta och har goda vattentäta och värmebeständiga egenskaper. Epoxifärg behåller sitt utseende och ljusstyrka i nästan 10 år.

Viktig: Kaklet kan målas som en helhet eller så kan du göra ett mönster på förklädet. För att göra mönstret jämnt och estetiskt måste dess konturer begränsas med vanligt eltejp eller maskeringstejp..

Innan målning måste plattorna tvättas, slipas lätt med sandpapper, avfettas med aceton och grundas. Därefter appliceras färg. När färgen är helt torr måste du förnya sömmarna med en ny fogmassa. Detta förkläde kommer att se ut som nytt.

Filmdekoration

Idag kan du hitta en film som består av en teckning. Idag kan du hitta en film som består av en teckning. Film för kakel är en mycket billig men effektiv lösning för att uppdatera den Film för kakel är en mycket billig men effektiv lösning för att uppdatera den

Du kan dekorera gamla plattor med självhäftande tejp. Det har många fördelar:

 • olika färger och mönster;
 • fuktmotstånd;
 • motståndskraft mot kemikalier;
 • motståndskraft mot temperaturförändringar.

Film är lätt att arbeta med. Innan kaklet dekoreras måste det slipas och avfettas. Efter det, på rätt ställen, fäst filmen och försiktigt släta ut den över plattans yta. Vi måste försöka att inte bilda bubblor. Om detta inte kunde undvikas, piercas bubblorna med en nål och slätas ut.

Dekorera

Kakelinredning är en besvärlig och lång affär, så glöm inte att laminera plattorna så att de är motståndskraftiga mot fukt och smuts och kommer att glädja dig i många år. Kakelinredning är en besvärlig och lång affär, så glöm inte att laminera plattorna så att de är motståndskraftiga mot fukt och smuts och kommer att glädja dig i många år. En mycket populär lösning idag är unika kakelmönster i samma färgschema. Ser holistisk, snygg och väldigt original ut En mycket populär lösning idag är unika kakelmönster i samma färgschema. Ser holistisk, snygg och väldigt original ut

Du kan uppdatera brickan genom att applicera dekorativa element på den. Du kan dekorera ytan med vinylklistermärken. Idag finns det ett stort urval av en mängd olika klistermärken om olika ämnen, så att du kan dekorera ditt kök i vilken stil som helst. Vinylklister klistrar bra, håller i åratal och är inte rädda för vatten och tvättmedel.

Med vinylklistermärken och andra dekorativa element kan du snabbt förvandla ditt kök utan att slösa mycket tid och pengar. Även ett barn klarar sådant arbete..

Kakel kan dekoreras och förnyas ganska snabbt och billigt tack vare moderna dekorativa och efterbehandlingselement. I denna fråga är det bara noggrannheten i arbetet och konceptet som är viktigt. Och då kommer den uppdaterade interiören inte att se slöjd ut..

Vi rekommenderar också att du tittar på en video om hur du dekorerar en kakel med dina egna händer:

Ovanlig kakelinredning med egna händer (video)

Ovanliga exempel (foto)