Construim noi înșine un cuptor din cărămidă

Din vremuri imemoriale, nici măcar o colibă ​​nu se putea descurca fără o sobă Din timpuri imemoriale, nici o colibă ​​nu ar putea face fără o sobă Nici o casă privată nu poate face fără o sobă tradițională de încălzire și gătit din cărămidă. Și, deși astăzi multe case sunt echipate cu încălzire pe gaz, majoritatea proprietarilor nu se grăbesc să renunțe la o sobă de cărămidă, deoarece oferă o căldură specială – căldura vetrei, umplând casa cu confortul și un sentiment de liniște. În plus, în regiunile bogate în păduri, puteți economisi semnificativ consumul de gaze naturale achiziționând lemn de foc..

Dorința de a face reamenajare în casă, inclusiv transferul aragazului de încălzire și gătit, poate întâlni adesea nuanțele și subtilitățile afacerii aragazului. Veți învăța cum să împăturiți aragazul cu propriile mâini în acest material..

Un pic despre tipurile de cuptoare

Există multe tipuri de sobe, dar nu toate sunt utilizate în construcții private..

Tipuri de sobe pentru case private:

 1. Incalzi (seminee, incalzitoare pentru sauna);
 2. Brewhouse (cuptor exclusiv pentru gătit);
 3. universal (încălzire și gătit).

Ultimul tip este considerat universal, prin urmare este cel mai frecvent în construcțiile private..

Vatra cu lemne de ardere în ea este un simbol al confortului și căldurii. Vatra cu lemne de ardere în ea este un simbol al confortului și căldurii.

Dispozitivul cuptorului și proprietățile acestuia

După ce ați analizat schițele și proiectele cuptoarelor din cărămidă și ați ales o opțiune specifică, ar trebui să acordați atenție nu atât designului său exterior, cât și structurii interne. Dispozitivul cuptorului de încălzire și gătit determină performanța acestuia și, în cele din urmă, durata de viață..

Proiectarea internă a aragazului de încălzire și gătit nu depinde de amplasarea dispozitivului în casă. Soba de bucătărie poate fi amplasată în mijlocul camerei, în colț sau pe perete..

Principalele elemente structurale ale cuptorului de încălzire și gătit:

 • Shants (conducte de aer cald);
 • Tigaie de frasin (sau suflată);
 • Grătar (pentru conectarea focarului cu tava de cenușă);
 • Sub (panta la grătar);
 • Camera cuptorului;
 • Burnout (evacuare fum);
 • Arcul cuptorului (separă zona de ardere de zona de ardere din camera de ardere);
 • Aerisire (o gaură prin care căldura intră în camera încălzită);
 • Perete exterior;
 • Circulația fumului (Canal care conectează camera de ardere cu coșul de fum);
 • Suprapunere;
 • Șemineu;
 • Indentare (spațiu între coș și sobă);
 • Clapete de fum;
 • Pereți care disipă căldura.

Proiectare detaliată a cuptorului Proiectare detaliată a cuptorului

Producția de căldură a aragazului este determinată de cantitatea de energie termică degajată de aragă pe oră și depinde de cantitatea de combustibil utilizată. Capacitatea de căldură (capacitatea de a reține căldura din combustibilul ars) este măsurată în ore. Diferite sobe au niveluri diferite de capacitate termică, care depinde și de gradul de izolare a pereților și tavanelor, ferestrelor și ușilor casei..

Amplasarea sobei în casă afectează cantitatea de căldură. O casă cu aragaz în mijloc va fi mai caldă.

Soba rusească și dispozitivul său

Soba din cărămidă rusească este instalată pe fundație, deoarece dispozitivul său este destul de masiv. În designul său, aragazul rusesc include un preîncălzitor utilizat pentru depozitarea combustibilului, care se usucă în el și se aprinde ușor atunci când aragazul este topit. Subîncălzirea este închisă cu o jgheabă, pe care se toarnă un așternut pe o soluție de lut. Partea inferioară a camerei de gătit este instalată deasupra așternutului.

Sobe tradiționale rusești sunt utilizate în mod activ în prezent. Sobe tradiționale rusești sunt utilizate în mod activ în prezent.

Aragazul rusesc are un design special, care diferă semnificativ de aragazul tradițional de încălzire și gătit în ceea ce privește coeficientul de transfer de căldură și alți parametri. În timpul încălzirii, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, aragazul rusesc acumulează căldură și este capabil să o dea timp de 24 de ore.

Pentru ca aragazul rusesc să nu consume o cantitate excesivă de combustibil, să nu fumeze și să nu se răcească în câteva ore, atunci când îl instalați, este important să respectați exact tehnologia zidăriei și dimensiunile pe care le include diagrama. Cărămizile care formează structura interioară a cuptorului sunt tăiate și lustruite, astfel încât pereții din interior să fie uniformi și netezi.

Tot în designul său, aragazul rusesc include o cameră de ardere, care este inima sa. Cutia de foc este împărțită într-o cameră de gătit sau brutărie și o cutie de foc (creuzet). Podeaua creuzetului are o structură înclinată, care trebuie realizată exact conform desenului la construirea unui aragaz rusesc..

Creuzetul este principalul secret ascuns în bucătăria rusă. După gătit, unele feluri de mâncare trebuie să fiarbă mult timp în camera de gătit. Nu este posibil să se obțină un astfel de efect sau să se creeze condiții similare pentru prepararea bucătăriei rusești folosind o plită familiară sau un cuptor electric..

Principalul secret care distinge aragazul rusesc de cel tradițional este canalul de fum al celui mai simplu design, care depășește în eficiență dispozitivele canalelor de fum ale altor sobe..

Dispozitiv de aragaz rusesc DIY (video)

Alegerea designului

Alegerea tipului de cuptor depinde de condițiile de funcționare a acestuia:

 1. Soba de incalzire si gatit. Dacă intenționați să utilizați aragazul intens în casa dvs., este mai bine să alegeți un aragaz de încălzire și gătit cu un dispozitiv masiv și încălzire obișnuită. În dispozitivul unui astfel de cuptor, structura sa, constând din multe cărămizi reci, se încălzește mai întâi, apoi începe transferul de căldură.
 2. Cuptor de incalzire. Pentru o casă la munte sau o casă de vară în care nu este planificată reședința permanentă, va fi suficient un șemineu. Deși are o capacitate termică mică (2 – 3 ore), este capabil să încălzească o cameră mult mai repede decât o sobă masivă. Acest design vă va permite să vă încălziți rapid în sezonul rece..

Soba de încălzire din cărămidă poate fi instalată cu sau fără fundație. Cea mai ușoară structură este asamblată într-un sfert de cărămidă (cărămida este așezată pe margine). Pentru a-i da rezistență, se folosește un cadru din colțuri metalice. Un cuptor masiv necesită o fundație care nu ar trebui să fie asociată cu suportul clădirii. În cazul unui coș de fum separat, acesta are nevoie și de o fundație proprie..

Alegerea corectă a fundației unui cuptor din cărămidă Alegerea corectă a fundației unui cuptor din cărămidă

Determinați dimensiunea și puterea

Nivelul transferului de căldură de la aragazul de încălzire și de gătit trebuie să îndeplinească exact posibilele pierderi de căldură, care depind de temperatura din exteriorul casei, precum și de gradul de izolare a pereților, ferestrelor, ușilor, precum și a tavanelor..

Pentru a calcula puterea necesară a aragazului, este necesar să înmulțiți volumul camerei cu numărul de ore dintr-o zi..

Dimensiunea și designul viitorului cuptor determină puterea acestuia..

Dispozitiv cuptor. Unde sa încep?

Un exemplu de plan pentru construirea unui cuptor pe rânduri de cărămizi Un exemplu de plan pentru construirea unui cuptor pe rânduri de cărămizi

Montarea oricărui aragaz nu poate fi început fără un proiect sau desen, care trebuie să includă amplasarea și dimensiunile structurii, precum și ieșirea coșului de fum, fără a perturba elementele portante ale structurii. De asemenea, este necesar să se calculeze coeficientul de transfer de căldură al cuptorului. Schema sau proiectarea viitorului cuptor se întocmește pe baza acestui calcul.

Este destul de dificil să creați singur un proiect sau desene ale unei sobe de încălzire și gătit, astfel încât să puteți utiliza serviciile unei organizații de proiectare sau informații pe Internet.

Unelte și materiale

Când proiectul aragazului este aprobat, vă puteți pregăti pentru așezarea acestuia..

Pentru a plia aragazul cu propriile mâini, trebuie să aveți la îndemână:

 • Ciocan (mistrie) pentru aragaz;
 • Master OK;
 • Nivelul clădirii și liniile de plumb;
 • Bandă de măsurare;
 • Mortar de ciment-nisip;
 • Unelte electrice manuale (burghiu cu ciocan, polizor etc.);
 • Caramida rosie;
 • Caramizi refractare (arse);
 • Caramida de față;
 • Mortar de zidărie din lut și nisip;
 • Materiale termoizolante și rezistente la umiditate;
 • Fitinguri și aparate pentru cuptoare.

Zidărie pentru cuptorul Bricolaj. Toate etapele

La fel ca orice proces de construcție, așezarea sobei de tip bricolaj se face în etape..

Schema acestui proces include următoarele puncte:

 • Amenajarea fundației. Fundația poate fi pusă nu dintr-o cărămidă întreagă, ci dintr-o bătălie. Fundația nu este utilizată pentru toate structurile cuptorului, dar dacă construiți un cuptor rusesc sau masiv, nu puteți face fără dispozitivul acestuia.

Suportul viitorului cuptor nu ar trebui să intre în niciun caz în contact cu fundația clădirii, deoarece acestea au un tiraj diferit și, în caz de distorsiuni, cuptorul se poate sparge și funcționarea acestuia poate fi perturbată, iar acest lucru este periculos.

Peste fundația sobei de bucătărie se realizează o șapă de ciment. Peste fundația sobei de bucătărie se realizează o șapă de ciment.

Adâncimea fundației depinde de greutatea structurii cuptorului și de proiectarea acestuia, iar zona de sprijin trebuie să depășească dimensiunile globale ale cuptorului cu cel puțin 5 cm în jurul întregului perimetru. Fundația este nivelată cu zidărie din cărămidă arsă în două rânduri pe mortar de ciment până la nivelul pardoselii. La formarea primului rând de zidărie, este necesar să se obțină o suprafață orizontală plană în conformitate cu nivelul, deoarece calitatea construcției întregului cuptor va depinde de aceasta. Acesta este urmat de un strat de hidroizolație, ca material pentru care puteți utiliza pâsla obișnuită de acoperiș sau material de acoperiș, materialul este așezat în două straturi.

 • Zidăria cuptorului. Primul rând este așezat deasupra hidroizolației. Cărămizile din fiecare rând trebuie începute fără mortar, lăsând decalaje între cărămizi egale cu viitoarele cusături (3-5 mm). Apoi, un mortar este așezat în locul cărămizii de colț și nivelat cu o mistrie. Cărămida însăși este scufundată în apă și păstrată acolo până se eliberează tot aerul. Cărămida „încastrată” este scoasă din apă și așezată corect pe mortar, atingând-o cu o mistrie pentru a o nivela. Excesul de mortar este îndepărtat cu o mistrie.

Primul rând de cărămizi este așezat fără mortar pentru a calcula corect numărul acestora Primul rând de cărămizi este așezat fără mortar pentru a calcula corect numărul acestora Un material de impermeabilizare este așezat deasupra primului rând de cărămizi Un material de impermeabilizare este așezat deasupra primului rând de cărămizi Utilizarea unei mistrii este esențială pentru nivelarea corectă a cărămizii. Utilizarea unei mistrii este esențială pentru nivelarea corectă a cărămizii. Fiecare rând de cărămizi este așezat cu îmbinări suprapuse ale rândului anterior Fiecare rând de cărămizi este așezat cu îmbinări suprapuse ale rândului anterior

Pentru a verifica cât de corect este așezată caramida de colț, aceasta trebuie verificată orizontal cu un nivel al clădirii și cu verticală pe ambele părți pe verticală.

Așezarea cărămizilor ulterioare se efectuează în mod identic, singura diferență este că îmbinările verticale sunt umplute cu mortar în timpul procesului de așezare. Fiecare rând ulterior trebuie așezat cu un decalaj de jumătate de cărămidă pentru bandajul cusăturilor. În timpul zidăriei, armăturile sunt instalate (ușa suflantei și a camerei de ardere, grătar, plăci). Deschiderile pentru fitinguri și aparate de gătit trebuie făcute puțin mai mari decât elementele în sine, ținând cont de diferența de valoare a dilatării liniare a elementelor metalice și a cărămizilor.

 • Formarea coșului de fum. Procesul de așezare a țevii nu este mult diferit de așezarea cuptorului în sine. Când treceți podeaua mansardei, este necesar să respectați distanța de foc (38 cm) de la sistemul de căpriori și alte elemente din lemn până la peretele interior al conductei. Dacă nu doriți să cărămidați partea exterioară a coșului de fum, care se ridică deasupra acoperișului, puteți instala o țeavă din azbest sau metal.

Cuptor de cărămidă DIY (video)

Concluzie

Formarea unor abilități utile în domeniul aragazului nu este o sarcină ușoară, cum ar fi așezarea unui aragaz cu propriile mâini. Este important să aveți abordarea corectă a procesului de construire a unui cuptor din cărămidă, respectând exact raportul dimensional al proiectului dispozitivului și al produsului finit.

Exemple de cuptoare din cărămidă (foto)