En guide för att välja en bänkskiva i trä

En bänkskiva i trä är den mest traditionella av alla möjliga, men samtidigt är den inte den mest efterfrågade. Och poängen är inte bara i dess högre kostnad (jämfört med laminerad spånskiva), men också i vissa driftsfunktioner. Och ändå insisterar vi på att en träbänk kan vara den perfekta arbetsytan – lätt att rengöra, slitstark och hållbar. Det viktigaste är att välja det korrekt och veta hur man använder det, vilket vi kommer att prata om i detta material..

Om för- och nackdelar

Låt oss först ta reda på fördelarna och nackdelarna med en träarbetsyta..

Fördelar:

 • Den naturliga skönheten och värmen i trä. En bordsskiva i trä ser alltid ädlare ut än till och med högsta imitation och är lämplig som i modern, och så i en traditionell inredning. Dessutom kommer träplattan att vara det perfekta valet för dem som gillar att fotografera sina kulinariska mästerverk och dela dessa foton med vänner..

Nedan är fotoexempel på moderna köksinredningar med bänkskivor i trä.

 • Modern köksinredning med bänkskiva i trä
 • Modern köksinredning med bänkskiva i trä
 • Modern köksinredning med bänkskiva i trä
 • Modern köksinredning med bänkskiva i trä

Och här är ett litet urval av foton av interiören i klassiska kök.

Vitt kök med bänkskiva i trä

Klassiskt vitt kök med bänkskiva i trä

Lantligt kök med bänkskiva i trä

Lantligt kök med massiv bänkskiva

Kök i Provence -stil med massiv bänkskiva

Plusserna inkluderar också:

 • Möjlighet att ändra träets ton och finish.
 • Livslängd på 25 år eller mer med korrekt drift. Det bör tilläggas att trädet bara blir vackrare med åldern..
 • Lätt att underhålla på grund av antistatiska egenskaper och konsistens, där damm, smuts, ränder etc. inte är så märkbara. Enkel underhåll beror dock i hög grad på ytbehandlingens kvalitet..
 • Möjlighet till lokal reparation och totalrenovering. Om det behövs kan repor, hål och fläckar slipas och sedan lackeras med olja / lack.
 • Möjligheten att enkelt skapa en arbetsyta med oregelbunden form (till exempel för ett headset där smala piedestaler är byggda), vilket inte kan sägas om natursten och spånskiva.
 • Kostnaden för en träbänk är lägre än för en konstgjord eller natursten (2-3 gånger) och kan ofta kosta samma som spånskiva.
 • Möjligheten att utföra valfri fräsning av bordsskivans kant.

Minus:

 • Trädet kan svälla från vatten, böja och spricka av plötsliga förändringar i temperatur och luftfuktighet..
 • Vattendammar, fett, färgsaft från mat, aggressiva rengöringsmedel, alkohol och syror från en träyta bör torkas bort senast 2 timmar, och helst så snart som möjligt.
 • En köksbänk i trä måste behandlas med olja eller lack, vilket kräver ytterligare slöseri med tid, ansträngning och pengar. Men det är verkligen inte så svårt..
 • Om träet inte bearbetas i tid eller av dålig kvalitet blir ytan snabbt täckt av fläckar, bucklor, repor och sprickor. Det värsta som kan hända är trämögel från konstant kontakt med vatten, till exempel i korsningen med ett handfat (på grund av dålig tätningsmedelbehandling).
 • En massiv bänkskiva är dyrare än laminerad spånskiva.

Se även materialet: Att välja en köksbänk – fördelarna och nackdelarna med populära material

9 tips för att välja

Tips 1. Om möjligt, välj en bordsskiva av 100% trä

Bänkskivor i trä kan delas in i två kategorier:

 1. Tillverkad helt av trä;
 2. Fanerade skivor baserade på spånskiva / MDF.

Den andra typen av material kallas ofta “bordsskiva av trä” – ett bräde baserat på spånskiva eller MDF med ett tjockt fanerskikt (upp till 3 mm) ovanpå. Utåt skiljer sig inte en sådan bordsskiva från en helt trä, men den har två betydande fördelar.

 • För det första kostar det halva priset, och för det andra har det mycket större stabilitet under temperatur- och fuktsvingningar. Dessutom är den mycket hållbar och kan hålla upp till 25 år..

På grund av dess konstruktion måste skärningarna på den plats där plattan kapades stängas med en kant, vilket innebär att det inte finns något behov av att prata om någon fräsning av ändarna och krökt linjig sågning..

 • förresten, Ikea gör sina träbänkskivor exakt av fanerade spånskivor. Tyvärr producerar företaget inte längre bänkskivor i massivt trä från serien Numerar och Hammarp..

Den helt träbordsskivan består av trälameller, som är fastlimmade och anslutna till varandra med pluggar och en parkettanordning. Fördelen med en solid topp är dess absoluta miljövänlighet, och viktigast av allt – förmågan att skära ut en tallrik med oregelbunden form och fräsa dess ändar.

Bordsskiva av trä med sågar

Massiv bokskiva med komplex konfiguration

Dessutom, om en fanerad bänkskiva har någon begränsning på antalet ytreparationer, kan en trä förnyas på obestämd tid..

Samtidigt är helt träbänkskivor mindre motståndskraftiga mot extrema temperaturer och hög luftfuktighet..

Tips 2. De mest slitstarka träslag är ek och lärk, billigast är tall

Naturligtvis är bänkskivor av ek och lärk mycket dyrare, men på grund av deras densitet har de praktiskt taget inte hållbarhet, de ruttnar inte, de är mindre rädda för fukt, extrema temperaturer, stötar och mekaniska skador.

 • Förresten är lärk nästan lika bra som ek, men den kostar en och en halv gånger billigare.

Om en dyr träslag inte passar in i din budget, välj toppar som är billigare – valnöt, ask, bok eller björk..

 • Bänkskivor av tall eller gran är bra för ett lågt pris, men på grund av deras mjukhet är de inte resistenta mot mekaniska stötar, blir snabbt täckta med bucklor och repor.

Tips 3. Kom ihåg att bänkskivans hållbarhet beror till stor del på bearbetningen

Köksbänkar säljs oftast råa eller bara delvis färdiga. Därför, efter att ha köpt en bänkskiva i trä, var beredd att omedelbart täcka den med en bra lack eller oljevax och upprepa sedan proceduren en gång om året. En korrekt bearbetad träbänkskiva är inte rädd:

 • Kortvarig kontakt med varma rätter (men inte bara borttagen från spisen!);
 • Hög luftfuktighet och extrema temperaturer;
 • Produkter för spray- och juicefärgning;
 • Vatten (droppar och vattenpölar absorberas inte, men stannar kvar på ytan).

Vad är bättre lack eller olja?

Båda typerna av beläggningar skyddar träet väl från fukt och smuts, men oljeimpregnering har flera fördelar. För det första är det lättare och snabbare att arbeta med olja. Med tanke på att det är lämpligt att bearbeta toppen så ofta som möjligt under de första sex månaderna är denna nyans viktig. För det andra möjliggör olja, till skillnad från lack, lokal reparation vid repor eller fläckar. Allt du behöver göra är att slipa det skadade området med “noll” sandpapper och sedan täcka det med två lager olja. För det tredje, till skillnad från lack, spricker inte oljeimpregnering, mörknar inte och exfolierar inte med tiden, utan försvinner gradvis. Dessutom berövar lacken träet dess värme, känslan av “livlighet” av materialet.

 • Kom ihåg att inte bara toppen av bordsskivan behöver skydd med olja, utan också ändarna.

Tips 4. Vill du ha en ljus färgad bänkskiva? Välj mellan bok, alm, björk eller gran

Men en mörk topp är bäst gjord av valnöt eller ek. Förresten är väldigt mörka ytor inte särskilt praktiska, eftersom smulor, korn, damm, ränder och vattendroppar är mer synliga på dem..

Mörk bänkskiva i köket i Chrusjtjov

Tips 5. Bordsskivan ska kombineras med resten av de inre elementen

Du kan välja en köksbänk som matchar förklädet, headsetets nedre skåp eller andra inredningselement i trä (golv, fönsterbräda eller matbord).

 • Lätt bordsskiva
 • Lätt bordsskiva

Bänkskivan kan också tvärtom kontrastera skarpt med headsetet, förklädet och köksväggarna..

 • Bänkskiva i massivt trä Bänkskiva i massivt trä
 • Bänkskiva i massivt träBänkskiva i massivt trä

Tips 6. Det är bra om köksbänkskivan har ett ökat djup

Oftast är djupet på en bänkskiva i trä 60 cm, men helst är det värt att hitta en topp med ett icke-standarddjup på 63-65 cm. Därmed kommer den utskjutande änden av bordsskivan att förhindra att träffa handtagen på de nedre piedestalerna och piedestalerna själva.

Tips 7. Köp endast bänkskivor från pålitliga tillverkare

Att göra en bordsskiva i trä är en komplex och flerstegsprocess som inte tolererar misstag. Därför är det värt att köpa det endast från tillverkare med många års erfarenhet och med garantier..

Tips 8. Du kan spara pengar på att köpa en bänkskiva i trä på grund av den minskade tjockleken

Standardtjockleken på massivt trä / fanerat spånskivor är 38-40 mm. Denna topp ser väldigt solid ut och tål tung belastning. Till exempel kan du sitta på den och till och med stå upp för att torka av överskåpen. Men ju tjockare bänkskivan är, desto dyrare är den. Därför, om du vill spara pengar, välj en bänkskiva med en reducerad tjocklek på 20 mm som i följande fotoexempel.

Bordsskiva i trä med reducerad tjocklek

Tips 9. Skarven mellan två dukar på hörnbordsskivan (och inte bara) kan göras osynlig

Om du behöver skapa en okonventionellt lång, kantig eller U-formad bänkskiva kan fogarna mellan träplåtarna stängas med metallprofiler eller anslutas till inre pluggar, maskera sömmen med träspackel för att matcha toppen.

U-formad bordsskiva av trä

Se även:

 • En guide för att välja och planera en köksuppsättning
 • Hur man utrustar ett U-format kök

Skötsel- och underhållsinstruktioner

För att en bänkskiva i trä ska behålla sin skönhet så länge som möjligt, följ följande regler för drift och underhåll:

 • Försök att inte lägga varma rätter på den utan stöd. Det är lämpligt att värmeanordningar, till exempel en vattenkokare eller kaffemaskin stod också på något slags underlag.
 • Pölar och droppar vatten, stänk och fläckar från färgsaft och produkter, samt fett och syror bör torkas bort så snart som möjligt och inte lämnas i mer än 2 timmar.
 • För att tvätta en bänkskiva i trä räcker det att späda tvålösningen från en droppe Fairey eller ett annat diskmedel. Men frätande medel med klor, syror, alkohol, slipande partiklar kan inte användas alls. Om du rengör spisen eller ugnen med ett fettrengöringsmedel, försök att inte låta den komma i kontakt med ved..
 • Olja bänkskivan en gång om året. Under de första sex månaderna är det dock lämpligt att göra detta så ofta som möjligt, till exempel en gång i månaden. Det är väldigt enkelt att förstå att det är dags att återställa det skyddande lagret – ytan kommer att börja absorbera vattendroppar och bli något grov och bleknad.
 • Det är nödvändigt att förnya lacken på den lackerade bordsskivan ungefär vartannat år..
 • För att återställa glansen på en träbänk, slipa först ytan med ett finkornigt sandpapper (P600 eller P800) och olja sedan med en mjuk trasa..
 • Under bänkskivan ovanför diskmaskinen är det lämpligt att limma / montera något slags vattentätningsunderlag.

Hur man behandlar en köksbänk med olja med egna händer, se denna videohandledning.

fotogalleri

Beige kakelgris i köket med träbänk Vitt och rött kök U-formad uppsättning med ett fönster i mitten Blått kök i Provence -stil med bänkskiva i trä

Interiör i ett litet kök i loftstil Fyrkantig ö i det inre av ett fyrkantigt kök Fyrkantiga plattor för majolica Röda stolar i det inre av köket med en träbänk

Kök i lantlig stil med takbjälkar Kök Factum Ramshe Patchwork köksförkläde för kök med träbänk Mosaikförkläde i modernt kök med träbänk

Köksfinish i Provence -stil Ett exempel på ett förkläde från en grisplatta i ett kök med en bänkskiva i trä Förkläde från anpassade rektangulära plattor i en modern kökinredning Pistaschväggens färg i köket

Svart förkläde i det inre av ett vitt kök Cafe gardiner i det inre av ett litet kök