7 tips til valg af bordplade i plast

En plastplade er den mest overkommelige, men slet ikke en andenrangs mulighed, fordi den på mange måder er bedre end dyrt træ og endda stenplader. Det vigtigste er at vælge det korrekt og kende driftsreglerne. I denne artikel finder du 7 tips til valg af en lamineret bordplade i køkkenbordplade, en oversigt over fordele og ulemper ved materialet samt anbefalinger til pleje.

Fordele og ulemper, sammenligning med andre materialer

Bordpladen i plast er en spånplade med en dekorativ og beskyttende melaminbelægning. Takket være den digitale udskrivningsmetode efterligner mønsteret af det dekorative lag naturlige teksturer som granit eller træ. Desuden kan det øverste lag være glat, mat eller “småsten”.

Fordele:

 • Lav pris (1000-4000 rubler pr. Løbende meter);
 • Let pleje;
 • Farvefasthed til UV -fading;
 • Relativ varmebestandighed-plast kan modstå kortvarig kontakt med varme retter med temperaturer op til 180-230 grader (afhængigt af tykkelsen af ​​plastlaget);
 • Slidstyrke med en børste og rengøring med brug af aggressive husholdningskemikalier;
 • Modstandsdygtighed over for fugt (udsat for et intakt beskyttende lag og lukkede ender);
 • Let at montere og adskille;
 • Forskellige farver og teksturer (mere end 150 farveindstillinger, samt muligheden for selv at vælge et tryk, købe en bordplade for at bestille).

Nedenfor er eksempler på, hvordan en bordplade i sten eller træ kan se ud i et køkkeninteriør..

Lamineret bordplade af spånplader under en sten

Bordplade af lamineret spånplade i sten

 • Bordplade i træ
 • Bordplade i træ
 • Bordplade i træ

Bordplade i hvid plast

Hvid plast bordplade i det indre af køkkenet

 • Orange lamineret bordplade i spånplade Oftest efterligner bordplader af plast de naturlige teksturer af træ, sten eller keramisk mosaik, men der er også bare ensfarvede plader.
 • Orange lamineret bordplade i spånpladeOftest efterligner bordplader af plast de naturlige teksturer af træ, sten eller keramisk mosaik, men der er også bare ensfarvede plader.

Spånpladens bordplader har imidlertid ulemper, disse er:

 • Materialets kunstighed, mærkbar for øjet og berøring;
 • Toksicitet med åbne ender (dog til fremstilling af bordplader bruges som regel spånplader i klasse E1, som frigiver formaldehyd i små mængder);
 • Hævelse af pladen, når fugt trænger ind i områder med et beskadiget plastlag;
 • Tilstedeværelsen af ​​mærkbare sømme (lukket med specielle profiler), hvis køkkenet er hjørne som på billedet herunder eller længere end 3 meter.
 • Hjørne køkkenbordplade
 • Hjørne køkkenbordplade

Hjørne bordplade med skrå side

Hvis vi kun sammenligner lamineret spånplader med andre populære materialer med hensyn til ydeevne, viser det sig, at “plastik” kun er ringere end agglomerat (et kompositmateriale lavet af natursten og polymerer) og træ og natursten vinder sikkert (hvis du ser på tabellen herunder fra en mobilenhed, drej skærmen til vandret position):

Træ Agglomerat Natursten Spånplader i akryl
Modstandsdygtig mod ridser 2 3 2 1 2
Modstandsdygtig over for snavs 2 3 2 3 3
Modstandsdygtig over for revner og revner 2 3 2 3 3
Modstandsdygtig over for flamme og høje temperaturer 1 2 3 2 2
Modstandsdygtig over for ætsende syrer 1 3 2 3 2
Fugtighedstæthed 2 3 2 3 2
Slagfasthed 2 3 1 2 2
Farvestabilitet 2 3 1 3 3
Point i alt fjorten 23 15 atten 19

* 3- fremragende, 2- tilfredsstillende, 1- fattige.

7 tips til en køber

Tip 1. Vælg en bordplade med en sømløs kant

Tidligere var enderne på køkkenbordplader af spånplader dækket med dekorative kanter, som havde en tendens til at skrælle af på grund af fugt og snavs, der kom ind i sømmene..

Bordplade i plast med melamin kant

Bordplade i plast med melamin kant

Bordplade i plast med kant

Moderne bordplader har oftest (men ikke altid) sømløse forender, pakket ind i plast ved hjælp af efterformningsmetoden. Nogle gange når plastbelægningen kun den nederste kant af enden (samlingen er behandlet med et fugemasse), og nogle gange er den pakket ind på bagsiden. Sidstnævnte mulighed er at foretrække, da sømmen i dette tilfælde forbliver skjult og vanskelig tilgængelig for fugt og snavs, og i tilfælde af store utætheder er der en drypbakke i den (se foto nedenfor), som ikke tillader fugt at sive ind i pladens tykkelse. Drypbakken er i øvrigt ikke til stede i alle bordplader, så vi råder dig til altid at kontrollere dens tilstedeværelse..

Efterformet bordplade

Postformende bordplader har normalt en afrundet kant

Efterformet bordplade med drypbakke

Drypbakken er en rille, hvor der i tilfælde af lækage vil opsamle vand, hvilket forhindrer fugt i at trænge ind i tykkelsen af ​​spånpladen

 • Den efterformende bordplade er kun velegnet til køkkener med en ret vinkel, ikke buede. Kanterne på de afrundede bordplader er dækket med kanter lavet af plast, melamin og endda aluminium. Oftest er kanten valgt til at matche bordpladen, men hvis det ønskes, kan den laves i kontrast.

Tip 2. Jo tykkere plastlag, desto mere pålideligt er materialet

Bordpladens slidstyrke og holdbarhed afhænger hovedsageligt af tykkelsen af ​​plastlaget. Oftest laver indenlandske og polske producenter et melaminlag med en tykkelse på 0,4-0,5 mm, og producenter fra Tyskland og Italien – 0,8 mm. En sådan beskyttende belægning vil ikke brænde igennem eller deformere ved kortvarig kontakt, f.eks. Med en varm stegepande..

Tip 3. Jo tykkere spånpladepladen er, desto mere solid ser den ud

Bordplader i plast kan have en tykkelse på 2,8 cm, 3,8 cm og sjældnere – 4 cm. Jo tykkere plade, jo mere solid ser den ud, og jo mere ligner den en sten- eller træplade. Derudover giver den tykke laminerede spånplade dig mulighed for at stå på gulvskabe, for eksempel for at rydde op i de øverste køkkenskabe..

 • For et headset med en ikke-standardhøjde kan du bestille en solid bordplade med en tykkelse på 6-10 cm eller omvendt en tyndere-op til 12 mm tyk. Sandt nok vil forkanten af ​​en sådan ikke-standardplade ikke lukkes ved hjælp af efterformningsteknologi, men med en almindelig kant..
 • Tyk bordplade i plast med kontrastkant Tyk bordplade i plast med kontrastkant
 • Tyk bordplade i plast med kontrastkantTyk bordplade i plast med kontrastkant

Tip 4. En glat halvmat, letfarvet bordplade er mindre let snavset end en mørk, blank og strukturel

Når du vælger en plastplade efter farve, skal du huske på, at det mindste snavs vil være meget mærkbart mod en mørk baggrund, for eksempel vanddråber, støv, snavs, pletter efter rengøring, krummer og korn. Hvis du virkelig vil installere en mørk bordplade, anbefaler vi, at du vælger en plade med markante lyse pletter eller vener, for eksempel med en granitstruktur som på billedet herunder eller marmor.

 • Mørk lamineret bordplade under spån
 • Mørk lamineret bordplade under spån

Vi råder dig også til at undgå bordplader med en udtalt struktur (f.eks. Gentagelse af træets relief) samt med en blank finish. Den første mulighed er vanskeligere at rengøre, og den anden er tilbøjelig til hurtigt at blive snavset med fingeraftryk.

Lamineret bordplade af spånplade med trækornsstruktur

En bordplade af spånplader med en struktur er lidt sværere at rengøre end en glat overflade

Blank plastplade

Blank plastplade er mindre tilbøjelig til ridser, men er vanskeligere at vedligeholde, da den er meget synlig med fingeraftryk

Tip 5. Ideelt set bør du købe en bordplade med øget dybde

Standarddybden på køkkenbordpladen er 60 cm, men ideelt set er det værd at vælge eller bestille en tallerken med øget dybde – 63-65 cm. På denne måde vil du ikke “støde” dine fødder mod de fremstående møbelhåndtag.

 • Nogle gange kræves endnu dybere bordplader for at udstyre køkkenet. For eksempel, hvis du vil omgå en udluftning eller bygge det ind i vindueskarmen. I dette tilfælde er det værd at kigge efter fabrikker, der laver plader op til 120 cm dybe..

Se også materiale: Dimensioner på køkkenbordplader af lamineret spånplade, massivt træ, kunstig og natursten. Hvad du skal vide, før du køber?

Tip 6. Følg reglerne for brug og pleje

 • Fjern om muligt pletter, især væsker, så hurtigt som muligt med milde rengøringsmidler og en klud;
 • For at fjerne gammelt snavs skal de behandles med et rengøringsmiddel og efterlades “i blød” i et stykke tid, eller behandles med en flydende møblerenser og polering (undtagen for blanke overflader);
 • Olieagtig forurening (olie, fedt, voks osv.) Skal fjernes med organiske opløsningsmidler;
 • Husk, at blanke bordplader ikke kan behandles med lakker, olier og voks, ellers stopper overfladen skinnende;
 • Brug altid et skærebræt for at undgå ridser;
 • Anbring ikke varme pander og pander på den laminerede bordplade i mere end 20 sekunder. Redskaber, der lige er fjernet fra komfuret, skal holdes væk fra spånplader, for selv plast af højeste kvalitet vil modstå kontakt med tallerkener ved en temperatur på 230-240 grader, mens rødglødende retter kan nå 250 grader.

Tip 7. Bordpladen skal kombineres med elementerne i køkkenindretningen

Oftest matches køkkenbordpladen med forkladen eller headsets facader (se fotoeksempel herunder). Du kan også navigere i valget af farve og tekstur på vindueskarme, gulv, bordplade på spisebordet.

Bordplade i plast, der matcher headsettet

Bordplade i plast, der matcher headsettet

 • Køkkenbordplade, der matcher bordet Køkkenbordplade, der matcher bordet
 • Køkkenbordplade, der matcher bordet Køkkenbordplade, der matcher bordet