Ce blat să alegeți pentru bucătărie – o prezentare generală și o comparație a 9 opțiuni

Blatul (partea de sus) este cea mai stresată și adesea cea mai scumpă parte a bucătăriei. Alegerea unei suprafețe de lucru grozave nu este prea dificilă. Tot ce aveți nevoie sunt niște informații. În acest ghid, am explorat avantajele și dezavantajele celor mai populare tipuri de blaturi, am întrebat despre prețuri și producători, am luat cele mai descriptive fotografii și am oferit sfaturi utile cu privire la alegerea.

Comparați caracteristicile de performanță

Aruncați o privire la tabelul de comparație pentru performanța celor 6 tipuri principale de blaturi. Rezultatele vă pot surprinde: s-a dovedit că cea mai scumpă opțiune este departe de a fi cea mai bună, iar cea mai ieftină este una dintre cele mai practice..

Dacă vă uitați la masă pe un smartphone, rotiți-o într-o poziție orizontală – în acest fel întreaga masă se va potrivi în zona ecranului.

Aglomerat Piatra acrilica Piatra naturala Blat din plastic Oțel inoxidabil din lemn
Rezistent la zgarieturi Grozav slab Grozav satisfăcător satisfăcător slab
Rezistent la murdărie Grozav satisfăcător satisfăcător * Marmură – rău Grozav satisfăcător Satisfăcător * Poate rămâne amprente, pete de apă
Rezistent la fisurare și ciobire Grozav Grozav satisfăcător Grozav satisfăcător Grozav
Rezistent la contactul cu vase fierbinți satisfăcător slab Grozav slab satisfăcător Grozav
Rezistent la acizii alimentari Grozav Grozav satisfăcător * Marmură – rău satisfăcător slab Grozav
Etanșeitate la umiditate Grozav Grozav satisfăcător Satisfăcător * Dar în cusături și articulații – rău slab Grozav
Rezistența la impact Grozav satisfăcător satisfăcător satisfăcător satisfăcător Grozav
Stabilitatea culorii Grozav Grozav slab Grozav satisfăcător Grozav

Prezentare generală a 9 opțiuni de blaturi de bucătărie

Acum să aruncăm o privire mai atentă la toate tipurile de blaturi. Dacă vă grăbiți, faceți clic pe opțiunea de sus care vă interesează:

 • LMDF sau PAL laminat;
 • Piatra artificiala (acrilat);
 • Piatra aglomerata (cuart aglomerat sau granit artificial);
 • Piatra naturala (marmura si granit);
 • Lemn solid;
 • Oțel inoxidabil.

Blatul din plastic – o opțiune economică, dar nicidecum de gradul doi

O masă de plastic este un „cal de lucru” drăguț care, în ciuda celor mai mici costuri, este în multe privințe superioară blaturilor scumpe din lemn și chiar din marmură..

Blatul din plastic poate fi realizat pe bază de PAL sau MDF. În exterior, acestea nu diferă, singura diferență este că MDF este mai sigur, deoarece în fabricarea sa, rășinile de formaldehidă netoxice sunt utilizate ca liant, dar parafina și lignina. În plus, MDF este mai dens și mai puternic decât PAL. Din acest motiv, blaturile din MDF sunt mai scumpe decât blaturile din PAL laminat..

Prețuri: 1000-4000 ruble pe metru de rulare.

Design posibil: suprafața poate fi lucioasă și mată, netedă și texturată, de exemplu, imitând fibrele de lemn. Cel mai adesea, blaturile din plastic imită plăcile din lemn și piatră, dar există și blaturi de culoare solidă..

 • PAL de plastic laminat de masă Blat de lucru asemănător lemnului în interiorul unei bucătării moderne
 • PAL de plastic laminat de masă Blat de lucru asemănător lemnului în interiorul unei bucătării moderne

Iată o mică selecție de fotografii cu blaturi din plastic sub o piatră.

Blat din PAL stratificat sub o piatră

Blat de piatră

Blat din PAL stratificat de culoare închisă sub o piatră

Blat de lucru laminat portocaliu

Masă din PAL laminat colorat

Gama de dimensiuni: Lungime standard a plăcii – 4100 mm. Lățimea standard (adâncimea) plăcii este de 60 cm, dar poate fi diferită, de exemplu, 40, 70, 80, 90 și 120 cm. Grosimea plăcilor poate fi de 38 mm sau 28 mm, mai rar 40 mm.

 • Este de preferat un blat gros din plastic, deoarece este ideal pentru instalarea plitelor și, în general, arată mai robust.

Producători:

 • Fabrici rusești: EuroChem-1, Odyssey, Skif, Soyuz.
 • Producători europeni: Egger, Westag&Getalit (Germania), Liri Industriale (Italia), Kronospan (Austria).
 • De asemenea, unii dintre ei își produc blaturile fabrici de bucătărie, de exemplu, „Bucătării elegante”.

Blat din plastic sub o piatră

Vânzătorii din saloane numesc adesea blaturi laminate din PAL sub diferite nume: blaturi laminate, plăci HPL sau plastic de înaltă presiune. Toate aceste nume înseamnă același material.

Avantaje și dezavantaje
Cel mai mic preț. Se poate umfla de umezeala prinsă în cusături sau la margine. Bălțile de pe blat în sine sunt sigure, dar marginile și îmbinările trebuie ținute departe de apă.
Rezistența la impact. Punctul slab al PALului laminat / blatului LMDF este marginea. Dacă se desprinde în timp, acest lucru va duce la umflarea plăcii și la eliberarea de formaldehidă..
Rezistent la zgarieturi. Blatul de lucru poate fi spălat cu abrazivi ușori, burete dur și perii. Prezența cusăturilor vizibile în blaturile din colț complică ușor curățarea (murdăria se înfundă în crăpături), strică oarecum aspectul bucătăriei (mesele monolitice arată mai îngrijit) și face ca grosimea PAL / MDF să fie vulnerabilă la umiditate.
Ușurința de curățare. PALul fără margine este toxic și emite formaldehidă.
Cea mai mare selecție de culori și texturi. Suprafața plăcilor aglomerate laminate / LMDF se teme de vasele fierbinți și poate rezista doar la contactele pe termen scurt cu acesta.
Relativ rezistent la pigmenți coloranți, acizi slabi, alcali, alcool și clor.

Blat de masă din colț din plastic

Prezența îmbinărilor este unul dintre principalele dezavantaje ale unei mese de masă din plastic cu configurație unghiulară

Sfatul nostru:

 1. Blatul de lucru din PAL trebuie să respecte clasa de emisii de formaldehidă E1. De regulă, blaturile fabricate în China nu au certificate care să le confirme siguranța..
 2. Cu cât stratul de plastic este mai gros, cu atât este mai rezistent la uzură masa de lucru. Blaturile fabricate în Rusia și Polonia, cel mai adesea, au plastic cu grosimea de 0,4-0,5 mm. Producătorii germani, austrieci și italieni fac stratul de plastic mai gros – 0,8 mm. O astfel de suprafață poate rezista la o tigaie fierbinte tocmai scoasă din aragaz (temperaturi de până la 230 ° C).
 3. Cea mai mică șansă de umflare este cu un blat postformant. Acesta este numele tehnologiei de prelucrare a plasticului superior, când ia forma unei plăci și înfășoară marginea, făcându-l fără sudură, ceea ce înseamnă mai puțin vulnerabil. Este recomandabil ca stratul de protecție să fie pliat pe partea din spate a mesei (uneori ajunge doar la marginea inferioară a marginii).

Blat de lucru postformant cu tava de scurgere

Blat de lucru postformant cu tava de scurgere

În alte cazuri, marginile vârfului sunt decorate cu margini din melamină, polipropilenă sau acril. Aceste opțiuni sunt, de asemenea, bune, dar au lacune..

Blat gros din plastic, cu margini contrastante

 1. Este bine dacă blatul are o tavă de scurgere. Dacă vărsați apă, tava de scurgere o va păstra în interior și o va împiedica să se infiltreze în PAL / MDF. Tava de scurgere sub formă de bandă subțire de plastic este situată pe partea din spate a marginii proeminente a blatului (a se vedea fotografia de mai sus).

Vezi și: 7 sfaturi pentru alegerea unui blat din plastic.

Blat de lucru din piatră artificială (acrilat) – fără sudură, dar predispus la zgârieturi

Există două tipuri de piatră artificială: acrilică (acrilat) și compozită (aglomerat). În exterior, acestea sunt aproape la fel, dar piatra acrilică, spre deosebire de aglomerat, conține doar 60-75% din componenta minerală, orice altceva este rășină acrilică și pigmenți.

 • Blaturile din piatră acrilică sunt mai ieftine și de calitate mai slabă – se zgârie și se topesc cu ușurință sub vase fierbinți. Dar nu le reduceți, deoarece acrilații au și avantaje semnificative (le-am indicat în tabelul de mai jos).

Construcție de blat din piatră artificială

De asemenea, este important să înțelegem că „blatul artificial din piatră acrilică” nu înseamnă o placă monolitică, ci o structură realizată dintr-un cadru din PAL / placaj / MDF și „înveliș” din acrilat

Apropo, există multe varietăți de piatră artificială, deoarece fiecare producător o fabrică folosind propria sa tehnologie brevetată și brevetează propria piatră sub un nume unic. Cele mai cunoscute acrilate sunt: ​​Corian (DuPont, SUA), Montelli (tot DuPont, dar mai democratic), Hi-Mac (LG, Coreea) și Staron (Samsung, Coreea).

 • Blat de lucru, chiuvetă și pervazul din piatră acrilică Corian Blat “monolitic” cu chiuvetă și pervazul ferestrei din piatră acrilică Corian
 • Blat de lucru, chiuvetă și pervazul din piatră acrilică Corian Blat “monolitic” cu chiuvetă și pervazul ferestrei din piatră acrilică Corian
 • Blat de lucru, chiuvetă și pervaz din piatră acrilică Corian Blat “monolitic” cu chiuvetă și pervazul ferestrei din piatră acrilică Corian

Preț: de la 8 la 19 mii de ruble pe metru de rulare + preț pentru instalare de la 5 mii de ruble.

Opțiuni de proiectare: Blatul din piatră artificială poate fi lucios, semilucios și mat. În funcție de producător, puteți alege dintre 20-100 de nuanțe cu o textură asemănătoare granitului.

 • Blat din piatră antaridăBlat din piatră antaridă
 • Blat din piatră antaridăBlat din piatră antaridă
 • Blat din piatră antaridăBlat din piatră antaridă
 • Blat din piatră antaridăBlat din piatră antaridă
 • Blat alb din piatră acrilicăPrincipalul avantaj al blaturilor din piatră artificială este netezimea și capacitatea de a alege orice formă
 • Blat alb din piatră acrilicăPrincipalul avantaj al blaturilor din piatră artificială este netezimea și capacitatea de a alege orice formă
 • Blat alb din piatră acrilicăPrincipalul avantaj al blaturilor din piatră artificială este netezimea și capacitatea de a alege orice formă
 • Blat alb din piatră acrilicăPrincipalul avantaj al blaturilor din piatră artificială este netezimea și capacitatea de a alege orice formă
 • Blat alb din piatră acrilicăPrincipalul avantaj al blaturilor din piatră artificială este netezimea și capacitatea de a alege orice formă

Dimensiuni: Lungimea unei foi de piatră acrilică este de 2400-2600 mm, dar lungimea blatului “monolitic” poate fi oricare, deoarece cusăturile dintre cele două plăci sunt absolut invizibile. Lățimea produsului poate fi de 40, 50, 60, 70 și 80 cm. Grosimea blatului acrilic este standard – 38 mm, dar grosimea stratului de „piatră” în sine variază de la 3 la 19 mm..

Avantaje și dezavantaje
Prețul blaturilor acrilice este mai mic decât blaturile din aglomerat sau din piatră naturală. Mai predispus la zgârieturi decât alte blaturi. Nu poate fi spălat cu o perie și abrazivi.
Fără cusături vizibile, ceea ce face curățarea mai ușoară și arată mai bine. Nu puneți vase fierbinți.
O chiuvetă din același material poate fi integrată în blatul de lucru. Rezultatul este un design îngrijit și consistent.. Mai scumpe decât blaturile din lemn și plastic.
Blatul de lucru poate fi reparat și reînnoit de multe ori pentru a se asigura o stare perfectă: zgârieturile sunt lustruite, iar fisurile și așchii sunt umplute cu compuși speciali.
Rezistența la impact. Nu vă puteți teme să aruncați o tavă din fontă pe blat..
Inertitate chimică (rezistență la acizi, alcalii, alcool, oțet etc.).
Suprafața blatului din piatră artificială nu are pori, ceea ce înseamnă că nu absoarbe murdărie, apă sau mirosuri și nu este supusă formării mucegaiului.
Blatul acrilic este mai plăcut și mai cald la atingere decât blaturile din aglomerat sau piatră naturală.

Sfatul nostru:

 • Grosimea pietrei acrilice nu afectează performanța blatului de bucătărie, dar numărul permis de cicluri de măcinare (de la zgârieturi) depinde de aceasta, ceea ce înseamnă durabilitatea blatului.
 • Cel mai accesibil blat cu un cadru de PAL placat cu piatră artificială de 3 mm grosime.
 • Cel mai mare număr de nuanțe sunt prezentate în Corian și Montelli.
 • Când achiziționați un blat cu chiuvetă integrată, aruncați imitația unei aripi adiacente acestuia (a se vedea fotografia de mai jos). În canelurile unui astfel de uscător de vase, apa și murdăria se vor acumula din când în când..

Chiuvetă din piatră artificială

 • Instalarea blaturilor din piatră acrilică reprezintă aproximativ 10% din costul său. Cu toate acestea, unele companii oferă acest serviciu gratuit ca parte a unei promoții sau a unui bonus suplimentar..
 • În general, mai puține zgârieturi pe blatul acrilic după o a doua lustruire.

Blat de lucru aglomerat (compozit) – poate cel mai bun blat de bucătărie

Aglomeratul este, așa cum am spus, cea mai bună versiune a pietrei artificiale și … poate cel mai bun material pentru un blat de bucătărie, în general. Chiar și piatra naturală pierde în multe privințe față de omologul său aglomerat. Aglomeratul este de două tipuri:

 • Aglomerat de cuarț. Conține peste 93% așchii de cuarț, rășină poliesterică și aditivi modificatori. Datorită acestei compoziții, un blat de aglomerat de cuarț este mai puternic decât o placă de cuarț natural..
 • Blat de aglomerat de cuarțBlat de aglomerat de cuarț Caesarstone
 • Blat de aglomerat de cuarțBlat de aglomerat de cuarț Caesarstone
 • Blat de aglomerat de cuarțBlat de aglomerat de cuarț Caesarstone
 • Blat de aglomerat de cuarțBlat de aglomerat de cuarț Caesarstone
 • Granit artificial. În granitul artificial, componenta minerală este puțin mai mică – 80-85% (așchii de granit), respectiv, proporția de liant din poliester este mai mare. Din acest motiv, un blat din granit compozit este puțin mai predispus la zgârieturi și mai puțin rezistent la căldură decât un blat de aglomerat de cuarț..
Avantaje și dezavantaje
Spre deosebire de piatra naturală, blatul compozit nu necesită nicio întreținere din cauza absenței porilor. Puteți vărsa sucul de sfeclă și apoi ștergeți bălta după câteva ore, în deplină siguranță că nu vor exista pete.. Prețul este mai mare decât blatul din piatră acrilică.
Rezistent la zgarieturi. Dacă doriți, puteți tăia mâncarea direct pe blatul de lucru fără o masă. Blatul de masă compozit nu poate fi reparat sau lustruit. Cu toate acestea, aproape niciodată nu are nevoie de el..
Forma blatului din piatră artificială poate fi oricare. Originea artificială a aglomeratelor poate fi considerată un dezavantaj pentru unii. Cu toate acestea, există un plus în acest sens – designul blatului va fi complet previzibil..
Puteți să veniți la magazin, să alegeți eșantionul care vă place și să vă asigurați că masa finită va ieși exact așa cum ați intenționat.. Blatul de lucru din aglomerat este foarte greu și costisitor de instalat și transportat.
Rezistență la temperaturi ridicate. Majoritatea blaturilor „din piatră” pot rezista la temperaturi cuprinse între 230 și 280 de grade. Pentru comparație: o tigaie care tocmai a fost scoasă din aragaz are o temperatură de 230-250 de grade. Cu toate acestea, nu este recomandat să puneți vase fierbinți pe un blat compozit..
Inertitatea chimică. Desktopul poate fi spălat cu aproape orice agent de curățare.
Respectarea mediului și siguranța absolută a materialului.

Preț: Costul unui metru curent al unui blat de bucătărie din aglomerat de cuarț cu o grosime de 30 mm (în funcție de producător) variază de la 15 la 80 de mii de ruble. Cele mai populare sunt vârfurile din “piatră” care costă 15-25 de mii de ruble. pe metru de rulare.

Design posibil: aglomeratul de cuarț poate fi similar cu marmura, granitul, gresia.

 • Blat de aglomerat de cuarț întunecat Blatul și șorțul din piatră de cuarț Cambria Hollinsbroo (piatră de cristal)
 • Blat de aglomerat de cuarț închis Blat și șorț din piatră de cuarț Cambria Hollinsbroo (piatră de cristal)
 • Blat de aglomerat de cuarț închis Blatul și șorțul din piatră de cuarț Cambria Hollinsbroo (piatră de cristal)
 • Blat de aglomerat de cuarț închis Blatul și șorțul din piatră de cuarț Cambria Hollinsbroo (piatră de cristal)
 • Blat de aglomerat de cuarț închis Blatul și șorțul din piatră de cuarț Cambria Hollinsbroo (piatră de cristal)

Producători: În Rusia, puteți cumpăra blaturi din piatră aglomerată de la mulți producători, de exemplu, Caesarstone, Quarzelan (Ligron), Cosentino (Silestone), Quarella, Radianz (Samsung), Cambria, Han Stone, Plaza Stone, Santamargherita, Technistone etc. ..

Sfatul nostru:

 • Este de dorit ca marca de piatră compozită să fie cunoscută și să aibă un birou oficial de reprezentare în Rusia. Faima mărcii este, s-ar putea spune, o garanție a calității, atunci când puteți fi siguri că producătorul a monitorizat materiile prime și respectarea tehnologiei de fabricare a „pietrei”. Firmele puțin cunoscute folosesc adesea praf în loc de așchii de piatră și în loc de rășini sigure – analogi de calitate îndoielnică.
 • Pentru a vă asigura că nu este o piatră acrilică, ci un compozit, trebuie doar să o atingeți cu mâna. Adevăratul aglomerat ar trebui să fie rece la atingere și acrilatul mai cald..

Blatul din lemn este cel mai frumos

Blatul tradițional de bucătărie din lemn, deși nu este cel mai practic, este durabil, plăcut de folosit și pur și simplu frumos..

Bucătărie albă cu blat din lemn

Interiorul bucătăriei moderne cu blat din lemn

Blatul din lemn se potrivește organic nu numai în interiorul clasic, ci și în interiorul modern

Blaturile din lemn pot fi de două tipuri:

 1. Pe bază de PAL sau MDF cu strat superior de furnir (opțiune comună);
 2. Compunerea de tipuri de bare de lemn conectate.

Ambele tipuri de blaturi au argumentele pro și contra. Un blat furnirat nu arată diferit de un blat complet din lemn, în timp ce costă jumătate din preț, tolerează temperaturile extreme și umiditatea ridicată în cameră. Dar are un punct slab – o margine care se poate desprinde / deteriora. În plus, o astfel de masă poate fi restaurată de un număr limitat de ori, deoarece grosimea furnirului nu depășește 3 mm. Lucrul bun al blatului încrustat este că poate fi șlefuit și restaurat de nenumărate ori, iar marginea sa frontală poate fi frezată în orice mod. Cu toate acestea, un blat din lemn tolerează schimbările de temperatură mai rău și se poate îndoi din cauza climatului nefavorabil din bucătărie..

Avantaje și dezavantaje
Căldura naturală și frumusețea lemnului. Un blat din lemn se poate umfla, catarama sau crăpa din cauza umezelii, a schimbărilor de temperatură.
Blatul din lemn este versatil. Foarte bun pentru interioare în stil clasic, country, Provence etc.. Necesită o manipulare atentă.
Prețul este mai mic decât pentru un blat din piatră artificială și naturală. Necesită întreținere – tratament cu ulei sau ceară de 2 ori pe an.
Capacitatea de a actualiza și repara (elimina zgârieturile, loviturile, cipurile, petele etc.). Poate putrezi.
Lemnul natural emană fitoncide utile oamenilor. Nu tolerează contactul cu vase fierbinți.
Puteți schimba nuanța lemnului. Zgâriat de pe cuțit.
Durabilitate.
Ușurința de instalare.
Datorită proprietăților antistatice ale lemnului, praful nu se acumulează pe blatul de lucru.

Prețuri: de la 4 mii de ruble pe metru de rulare pentru un blat din PAL cu furnir solid. O masă de setare a tipului costă de la 8 mii de ruble pe metru de rulare.

Gama de dimensiuni: grosimea mesei, în funcție de tipul de lemn, poate fi de 32-42 mm, lățime – 600-630 mm, lungime maximă – 4100 mm.

 • Blat de masă cu furnir de stejarBlat Ikea cu furnir de stejar (model Mellekulla)
 • Blat de masă cu furnir de stejarBlat Ikea cu furnir de stejar (model Mellekulla)
 • Blat de masă cu furnir de stejarBlat Ikea cu furnir de stejar (model Mellekulla)

Sfatul nostru:

 1. Stejarul și zada sunt cele mai potrivite pentru un blat de bucătărie, alte lemn de esență tare – mesteacăn, fag, arin, nuc – sunt potrivite. Cel mai ieftin și este cel mai moale și nu rezistent la uzură – fabricat din pin.
 2. Blaturi ieftine din lemn masiv sunt prezentate în Ikea, Leroy Merlin și Obi.
 3. Puteți găsi mai multe fotografii și informații despre cum să alegeți și să utilizați corect un blat de bucătărie din lemn în acest articol.

Blat din piatră naturală – luxos, atemporal, dar nu perfect

Aglomeratele sunt mai bune decât piatra naturală în aproape orice, dar într-un singur lucru sunt cu siguranță inferioare – în frumusețea naturală și unicitatea modelului și a nuanțelor.

Prețuri: De la 25 la 100 de mii de ruble pe metru de rulare. Costul blatului finit depinde în mare măsură de complexitatea procesării pietrei, de depunerea acesteia, de valoarea pietrei în sine, de umbră și model.

Dimensiuni: Plăcile au o grosime de 20 sau 30 mm, lungime de 1,5-3 m. Cel mai adesea, lungimea blaturilor de bucătărie din piatră depășește rareori 2,4 m.

Granit

Granitul este una dintre acele pietre care funcționează bine pentru o suprafață de lucru. Este cu granulație fină și densă și, prin urmare, foarte practic și durabil. Granitul este furnizat în plăci. În plus, paleta de nuanțe de granit este foarte extinsă. Este adevărat, cu cât culoarea pietrei este mai frumoasă, cu atât va costa mai mult blatul, care, chiar și în cea mai obișnuită nuanță, este atât de scump..

 • Blat de granit Cel mai ușor granit care poate fi găsit în natură a fost folosit pentru fabricarea acestui blat. Acest tip de granit se numește „Kashmir White”
 • Blat de granitCel mai ușor granit care poate fi găsit în natură a fost folosit pentru fabricarea acestui blat. Acest tip de granit se numește „Kashmir White”
 • Blat de granit Cel mai ușor granit care poate fi găsit în natură a fost folosit pentru fabricarea acestui blat. Acest tip de granit se numește „Kashmir White”
 • Blat de granit Cel mai ușor granit care poate fi găsit în natură a fost folosit pentru fabricarea acestui blat. Acest tip de granit se numește „Kashmir White”

Marmură

Blatul de marmură (în special marmura albă de Carrara) este poate cel mai frumos dintre toate.

Blat de marmură în interiorul bucătăriei

Blat de marmură în interiorul bucătăriei

Dar, din păcate, cel mai capricios – datorită porozității și slăbiciunii sale, absoarbe rapid umezeala, murdăria și grăsimea, nu tolerează acizii și șocurile. De exemplu, dacă cafeaua vărsată nu este ștearsă imediat, există riscul ca petele din ea să rămână pentru totdeauna..

De asemenea, un blat de marmură necesită îngrijire specială – o dată la 1-2 luni trebuie să frecați compuși de protecție speciali în el..

Sfatul nostru:

 • Cumpărați un blat numai de la producători de încredere care garantează neutralitatea fundalului radioactiv al pietrei (în special granit) și confirmați acest lucru cu certificatele corespunzătoare.
 • Atunci când alegeți un blat din piatră naturală, rețineți că probele prezentate în salonul magazinului vor diferi ușor de produsul finit, în nuanță și model de vene și pete. Dacă este posibil, placa (placa) pentru fabricarea blatului trebuie aleasă personal.
 • Dacă doriți cu adevărat un blat de marmură, dar vă îndoiți de practicitatea acestuia, atunci vă sfătuim să acordați atenție aglomeratului de cuarț. Poate fi foarte asemănător cu marmura de Carrara, dar este mult mai durabilă decât ea.

Blat de aglomerat de cuarț

Blatul de aglomerat de cuarț poate înlocui cu succes marmura capricioasă

Blatul din oțel este cel mai durabil și neobișnuit

Blatul de lucru din oțel inoxidabil este cel mai durabil din lista noastră. Dacă gătiți foarte des sau interiorul bucătăriei dvs. este realizat într-un stil modern (de exemplu, poate fi high-tech, stil scandinav, mansardă etc.), atunci vă sfătuim să aruncați o privire mai atentă asupra acestei opțiuni.

Blat din oțel într-o bucătărie scandinavă

Blat din oțel într-o bucătărie în stil scandinav

 • În centrul blatului din oțel inoxidabil se află un PAL sau o placă MDF. Învelișul metalic în sine are o grosime de 0,7 mm până la 1 mm.
 • Blatul metalic poate fi montat pe perete și central, radial (vezi fotografia de mai jos) și unghiular (fără cusături), cu sau fără laturi.

Blat de lucru radial din oțel inoxidabil

Blat de lucru radial din oțel inoxidabil

Preț: de la 6 la 12 mii de ruble pe metru de rulare.

Design: Blatul metalic poate fi neted, vafe sau mat. Poate avea, de asemenea, o chiuvetă încorporată cu uscare cu nervuri și laturi din oțel.

Blat de masă din oțel cu laterale

Blat de masă din oțel cu laterale

Dimensiuni: Lungimea unui blat de lucru din oțel fără sudură poate fi de la 2 la 3,7 m (în funcție de producător).

Producători: Reginox, MM Industry (Rusia), Blanco (Germania).

Avantaje și dezavantaje
Rezistență la căldură. Doar pe blatul de lucru din oțel inoxidabil puteți așeza tăvi fierbinți și tigăi fierbinți. Pot rămâne pete de apă dură și amprente.
Posibilitate de integrare perfectă cu chiuveta (solidă sau sudată). Prețul este mai mare decât pentru un blat din PAL laminat.
Nici o pată nu va mușca în oțel. Aspectul „de laborator” al blatului, pe de o parte, este universal, dar, pe de altă parte, necesită un anumit gust în designul interior.
Rezistența la impact. O tendință de zgâriere, care din fericire poate fi ușor îndepărtată prin șlefuire.
Suprafața metalică nu absoarbe grăsimi, murdărie, mirosuri sau pigmenți de colorare a produselor.
Blatul de lucru din oțel poate fi curățat prin orice mijloace – de la clor la solvent.
Durabilitate.
Respectarea mediului și siguranța absolută a materialului.
Aspect elegant. Suprafața din oțel oferă o strălucire frumoasă și moale.

Sfatul nostru:

 • Oțelul AISI304 este mai potrivit pentru blaturile de bucătărie, care nu se teme de acizi, nu corodează și nu ruginesc. Acest oțel este utilizat în instituțiile medicale. Există, de asemenea, un alt oțel – AISI430. Costă cu aproximativ 20% mai puțin și este utilizat pe scară largă în bucătăriile profesionale..
 • Cu toate acestea, datorită contactului prelungit cu apa, umidității ridicate, precum și curățării cu agenți alcalini, se pot forma pete de rugină pe ea. În exterior, aceste două tipuri de oțel sunt aceleași, un magnet va ajuta să distingem unul de celălalt – al 430-lea ar trebui să fie magnetic.
 • Este de dorit ca foaia de oțel să fie plantată pe o bază nu pe silicon, ci pe adeziv bicomponent de înaltă calitate. Siliconul din cauza expunerii la căldură (de exemplu, din vasele fierbinți) își pierde proprietățile adezive.
 • Suprafața din oțel este capabilă să „îmbătrânească” frumos, în timp devenind acoperită de zgârieturi și dobândind un aspect „live”, care este apreciat de designeri și bucătari profesioniști.
 • Pentru a reduce amprentele digitale și alte murdării de pe blat, le puteți trata cu lacuri speciale pentru oțel inoxidabil..

Cum să alegeți designul și dimensiunea blatului dvs. de bucătărie

 1. Lățimea standard a blatului mesei este de 60 cm. Dar, dacă este posibil, merită să alegeți un blat cu o lățime crescută – 62-64 cm. În acest fel, vă va fi mai convenabil să gătiți fără să vă bateți genunchii în dulapurile inferioare. și mânerele lor.
 2. Un blat întunecat este foarte eficient, dar din păcate este impracticabil – chiar și cele mai mici picături de apă, praf și pete vor fi foarte vizibile pe el. Dacă totuși doriți să cumpărați un blat întunecat, alegeți unul care are pete ușoare sau vene..

Blat din plastic inchis

În mod ciudat, un blat întunecat trebuie curățat de două ori mai des decât unul deschis.

 1. O atenție specială trebuie acordată alegerii prelucrării decorative a capetelor. Pot fi drepte, rotunjite, frezate (vezi fotografia de mai jos), cu margini colorate sau contrastante din lemn / piatră / melamină. De regulă, cu cât designul capetelor este mai complex, cu atât costul blatului este mai mare..

Blat de aglomerat de cuarț

Blat de lucru din aglomerat de cuarț cu frezare

 1. Este recomandabil ca blatul să aibă bare de protecție de perete, care nu numai că vor împiedica umezeala și murdăria să pătrundă în spatele bordurilor, ci și să decoreze suprafața de lucru..
 2. Blatul ar trebui să se potrivească în interiorul bucătăriei în stil și culoare. De exemplu, în bucătăria clasică un blat din lemn (sau sub un copac), precum și unul din piatră (sub o piatră) vor arăta bine. V interior în stil rustic sau provence un blat de lucru din lemn sau ceramică se va potrivi perfect. Într-un interior modern, un blat de lucru din oțel, piatră artificială sau lemn va fi adecvat. În alegerea nuanței, texturii și materialului de sus, vă puteți orienta pe șorț, fațade, masă a mesei, pervazul ferestrei sau finisarea podelei bucătăriei.

Blat de masă din plastic care se potrivește cu setul cu cască

Blat de bucătărie pentru a se potrivi cu masa

Blat de bucătărie pentru a se potrivi cu masa

 • Blat galben din piatră acrilică Blat galben din piatră acrilică care se potrivește cu șorțul și pervazul ferestrei
 • Blat galben din piatră acrilicăBlat galben din piatră acrilică care se potrivește cu șorțul și pervazul ferestrei