Tvättpulverbetyg 2021 och en valfri guide

Hur väljer man tvättmedel från alla de lådor och påsar som ligger i butikernas hyllor? Kanske är du trogen produkten som din mamma använde, produkten med en favoritdoft eller bara köpte det första som kom till hands … Om du vill närma dig frågan mer medvetet, studera vår bedömning av låg och medel -tvättpulver, samt en snabbreferens för kunden vid val av tvättmedel.

Tvättpulver - betyg

Uppmärksamhet! Vårt betyg på tvättpulver inkluderar INTE pulver med fosfater – de mest skadliga komponenterna i tvättpulver för miljön och människors hälsa. Till exempel sådana produkter som “Eared nanny” (ja, det mest populära barns tvättpulver är 15-30% fosfater!) Och SARMA. Det senare alternativet, enligt konsumenternas uppskattningar, är mycket effektivt, men innehåller 5-15% fosfater, vilket inte är så mycket, men ändå inte bra. Läs mer om farorna med fosfater i artikelns sista kapitel..

Betyg av tvättpulver i kategorin massmarknad

Vi har valt ut 10 populära universella automatiska tvättpulver av låga och medelstora priskategorier (från 90 till 200 rubel / kg) och utvärderat dem på en 5-punkts skala enligt 3 kriterier: tvättförmåga, säkerhet, allmän konsumentbetyg..

Här är vad vi fick:

 • Det bästa tvättpulvret – Persil;
 • Det bästa billiga tvättmedlet är Dosia;
 • Värsta pulverbetyg – Pemos.

Och här är betyget (om du tittar på bordet på en smartphone, vrid det till ett horisontellt läge – så här kommer hela bordet att passa in i skärmområdet):

Pulvernamn Nödsäkerhet Konsumentbetyg Totalbetyg
Persil färg 4 3 4.5 11.5
Amway Home Premium SA8 3 5 3.5 11.5
Dosia Alpens fräschör 3.5 3 4 10.5
Stork 3.5 3 4 10.5
Losk färg 3.5 2 4 9.5
Sorti -färg 3 3 3.5 9.5
Ariel färg 3 2 4.5 9.5
Tidvattenfärg 3.5 1 4 8.5
Myt Frisk färg 2.5 2 4 8.5
Pemos aktivt syre 3 1 4 åtta

Hur vi rankade?

Och nu mer om hur vi testade tvättpulver.

 • Tvättförmåga. Vi färgade identiska prover av vitt 100% bomullstyg med 5 typer av fläckar: rött vin, ketchup, kvinnors läppstift, gräs och fett. För att fläckarna ska hinna fastna i materialet lämnade vi proverna i 24 timmar och tvättade dem först i en tvättmaskin vid en temperatur på 30 grader i bomullsläget i 2 timmar. Vi utvärderade de tvättade proverna på en 5 -punkts skala, där: 5 poäng – fläckarna försvann helt från tyget; 4 poäng – fläckarna blev knappt märkbara; 3 punkter – fläckarna är tydligt synliga på vävnaden, men har signifikant blivit bleka och minskat i storlek; 2 poäng – fläckarna blev bleka och minskade inte signifikant; 1 poäng – fläckarna har knappast förändrats i storlek och färg. Omedelbart noterar vi att det idealiska resultatet inte kunde uppnås med något pulver..

Tvättpulver

 • Säkerhet. Eftersom vi inte kan få laboratoriedata om toxicitetsindex för alla tvättpulver, liksom data om förmågan hos a-ytaktiva ämnen av pulver av olika märken att tvättas ur tyger, bestämde vi oss för att bestämma produkternas säkerhet genom deras sammansättningar . Bedömningsmetodiken är följande: vi tilldelade ett villkorligt faraindex till varje skadligt ämne som kan användas i tvättpulver, sedan beräknade vi summan av indexen för varje pulver och konverterade resultaten till ett 5-punktssystem. Naturligtvis är denna metod för att bedöma säkerheten för medel inte den mest exakta, men det är tillräckligt för att bestämma det “minst onda” och pulver som det är värt att hålla sig borta från.

Här är en lista över oönskade komponenter med villkorliga riskindex:

 • Anjoniska tensider (A-tensider, A-tensider)-0,3
 • Fosfonater och fosforiter (mindre “onda” substitut för fosfater) – 0,2
 • Optisk vitare – 0,2
 • Dofter – 0,2
 • Zeoliter – 0,1

Nu om att översätta resultaten av beräkning av riskindex till ett 5-punktssystem:

 • 5 poäng = summan av faraindex 0,5;
 • 4 poäng = 0,6;
 • 3 poäng = 0,7;
 • 2 poäng = 0,8;
 • 1 poäng = 0,9-1.

Läs mer om varför dessa ingredienser i tvättpulver är så dåliga i nästa kapitel..

 • Konsumentvärdering. Vi analyserade användarrecensioner av webbplatserna Otzovik.ru och irecommend.ru och betygsatte tvättpulvernas rykte på en 5 -punktsskala, där: 5 poäng – mestadels positiva recensioner, 4 poäng – mestadels goda betyg, 3 poäng – tillfredsställande betyg, 2 poäng – mestadels dåliga recensioner, 1 poäng – mestadels kraftigt negativa användarrecensioner.

Detaljerad analys av tvättpulverbetyg

1: a plats: “Persil Color” (Henkel LLC) – det mest effektiva pulvret

Persil

Pris för 1 kg: 164 rub.

Säkerhet: Pulver med en måttligt skadlig komposition (a-ytaktivt ämne, parfym, fosfonat), INTE lämpligt för tvätt av barnkläder. Det finns dock goda nyheter: enligt laboratorieforskning från Roskontrol, efter tvätt med detta pulver, finns en minsta mängd ytaktiva ämnen kvar i tyget..

Effektivitet: Percil har visat den bästa effektiviteten för att rengöra ketchup och örtfläckar väl och för att avlägsna fett och vinfläckar väl. Spåren av rött läppstift förblev dock klart synliga och bleknade bara lite..

Nackdelar: högt pris, hög förbrukning, skarp lukt.

2: a plats: “Dosia Alpine Freshness” (LLC “Rekit Benckizer Production”) – billigt pulver av bra kvalitet

Dosya pulver

Pris för 1 kg: 108 rub.

Säkerhet: Pulver med en måttligt skadlig sammansättning (a-ytaktivt ämne <5%, dofter, optiskt vitmedel, zeolit), INTE lämplig för tvätt av babykläder. Men precis som Persil tvättpulver visade Dosia utmärkt tvätt av ytaktiva ämnen från tvättad tvätt (enligt laboratorieforskning från Roskontrol). Dessutom är a-ytaktivt ämne i pulverkompositionen mindre än 5%, vilket är en mycket sällsynt fördel..

Effektivitet: Generellt har Dosia visat god effektivitet, perfekt rengör spår av gräs och ketchup, vilket har tagit bort fettfläckar väl. Pulvret klarade dock vin och läppstift bara tillfredsställande..

Fördelar: Lågt pris, neutral lukt.

Nackdelar: Hög förbrukning.

3: e plats: “Amway Home Premium SA8” – den dyraste och säkraste, men inte perfekta

borta

Pris för 1 kg: 531 rub. Trots det höga priset inkluderade vi Amway -pulver i vårt betyg, för enligt tillverkaren ersätter 1 kg SA8 -koncentrat 3 kg vanligt pulver.

Säkerhet: Tvättpulver SA8 har den bästa sammansättningen jämfört med andra deltagare i betyget. Det är den enda som inte innehåller a-ytaktiva ämnen och har ett obetydligt innehåll av fosfonater (mindre än 5%). Det finns dock fortfarande skadliga ingredienser i SA8 – det här är optiska vitmedel och doft. Av denna anledning är det INTE lämpligt att använda pulver för att tvätta barnkläder..

Effektivitet: Pulver Amway SA8 visade bra resultat, tog bort ketchup- och örtfläckar helt, klarade bra av fett och vinfläckar, men dåligt med spår av läppstift.

Fördelar: Låg förbrukning, inkluderad dispenser och neutral lukt.

Nackdelar: Även om man tar hänsyn till 3 gånger mindre förbrukning förblir priset på pulvret ganska högt.

4: e plats: “Aist” (CJSC “Aist”) – en oväntad solid “bra” från en inhemsk tillverkare

Stork

Pris för 1 kg: 115 rub.

Säkerhet: Stork har en bra sammansättning – från skadliga ingredienser endast a -ytaktiva ämnen, optiskt vitmedel och dofter. Enligt Roskachestvos tester tvättas pulvret perfekt ur tyget..

Effektivitet: Pulverstork har visat bra resultat, nästan helt tagit bort fläckar från ketchup, fett, gräs. Men gjorde ett dåligt jobb med läppstift och rött vin.

Fördelar: Lågt pris, neutral lukt, tvål och natriumkarbonat i kompositionen.

Nackdelar: Pulvret säljs inte i alla butiker.

5: e plats: “Sorti Color” (JSC “Nefis Cosmetics”) – en billig arbetshäst

Sortera

Pris för 1 kg: 100 rubel.

Säkerhet: Säkerhetsnivån för detta pulver kan kallas acceptabel, eftersom det innehåller a-ytaktiva ämnen, fosfonater och dofter. Enligt Roskontrol, efter tvätt av sängkläderna, tvättas a-tensiden inte helt ut, därför rekommenderas ytterligare sköljning. Sorty pulver kan inte användas för att tvätta barnkläder..

Effektivitet: Sorti visade medelhög rengöringskraft, tvättade helt bort ketchup och örtfläckar, hanterade på ett tillfredsställande sätt en fet fläck, men dåligt – med spår av läppstift och rött vin.

Fördelar: lågt pris.

Nackdelar: Dosya och Sorty pulver är ungefär samma kostnad och ungefär samma toxicitet, men Dosya pulver har visat större effektivitet.

6: e plats: “LOSK Color” (LLC “Henkel”) – det billigaste pulvret med bra avstötande, men inte en mycket bra komposition

Glans det finns inga fläckar

Pris för 1 kg: 90 rub.

Säkerhet: Detta pulver innehåller 4 skadliga ingredienser (av 5 möjliga): a-ytaktiva ämnen, fosfonater, dofter och zeoliter. Powder Gloss kan inte användas för att tvätta barnkläder.

Effektivitet: Powder Gloss har visat bra resultat, nästan helt tagit bort ketchup och örtfläckar. Vin, fett och röda läppstiftfläckar är betydligt blekare.

Fördelar: Det lägsta priset i jämförelse med andra deltagare i betyget.

Nackdelar: Pulvret har en skarp lukt. Efter vår testtvätt finns det spår av outplånligt pulver på kläderna.

7: e plats: “Tide Color” (LLC “Procter and Gamble”) – ett effektivt pulver med dålig sammansättning

Renlighet är ren tidvatten

Pris för 1 kg: 170 rub.

Säkerhet: Detta pulver innehåller 5 skadliga ingredienser av 5 möjliga: a-ytaktiva ämnen, fosfonater, optiska vitmedel, dofter och zeoliter. Enligt Roskontrol, efter tvätt av sängkläderna, tvättas a-tensiden inte helt ut, därför rekommenderas ytterligare sköljning. Tidvattenspulver kan inte användas för att tvätta barnkläder, det är oönskat att använda för allergiker och personer med känslig hud.

Effektivitet: Tidvattnet var bra på att ta bort ketchup, ört- och vinfläckar, tillfredsställande på läppstift och fettfläckar.

Nackdelar: Pulvret har en skarp lukt och är dyrt.

8: e plats: “Pemos Active Oxygen” (LLC “Henkel”) – ett billigt pulver med dålig sammansättning

Pemos

Pris för 1 kg: 107 rub.

Säkerhet: Pemos innehåller 5 skadliga ingredienser av 5 möjliga. Enligt Roskontrol klarade detta pulver giftighetstestet värst av allt (i jämförelse med Tide, Persil, Ariel, Myth och Sorty), men visade en bra utspolning av a-tensider. Pulver “Pemos” kan inte användas för att tvätta barnkläder, det är oönskat att använda allergiker och personer med känslig hud.

Effektivitet: Måttlig tvätt – gör ett bra jobb på ketchup och gräsfläckar, lämnar vin-, fett- och läppstiftfläckar, men mycket blek.

Fördelar: Lågt pris, neutral lukt.

Nackdelar: Stor kostnad.

9: e plats: “Ariel Color” (LLC “Procter and Gamble”) – ett dyrt pulver av tillfredsställande kvalitet

Ariel

Pris för 1 kg: 160 rubel.

Säkerhet: Ariel innehåller 4 skadliga ingredienser av 5 möjliga: a-ytaktiva ämnen, fosfonater, dofter och zeoliter. Enligt Roskontrol, efter tvätt av linne, tvättas a-ytaktivt ämne dåligt, därför rekommenderas det att skölja ytterligare. Arielpulver kan inte användas för att tvätta barnkläder, det är oönskat att använda för allergiker och personer med känslig hud.

Effektivitet: Produkten visade genomsnittliga tvättresultat, perfekt borttagning av ketchup och örtfläckar, men hanterade fett, vin och rött läppstift endast tillfredsställande.

Nackdelar: skarp lukt och höga kostnader.

10: e plats: “The Myth of Freshness of Color” (LLC “Procter and Gamble”) – det mest ineffektiva tvättpulvret

Pulvermyt

Pris för 1 kg: 90 rub.

Säkerhet: “Myt” innehåller endast två ingredienser från vår deklarerade lista över de viktigaste farorna med pulver: a-ytaktiva ämnen och dofter. Men den innehåller också ytterligare tre smaker som kan orsaka allergier – limonen, linalool och bensylsalicylat. Vi tilldelade ett faraindex på 0,1 till vart och ett av dessa ämnen. Som ett resultat fick pulvret 2 poäng på säkerhetskriteriet. Enligt Roskontrol-data tvättas dessutom a-ytaktiva ämnen dåligt efter tvätt, så tvätten kräver ytterligare sköljning. Pulver “Myth” kan inte användas för att tvätta barnkläder, det är oönskat att använda för allergiker och personer med känslig hud.

Effektivitet: Testresultaten kan kallas tillfredsställande: ketchup- och gräsfläckarna togs bort helt, fett- och vinfläckarna bleknade, men förblev klart synliga, läppstiftet blev något blekt.

Fördelar: lågt pris.

Nackdelar: Pulvret genererar mycket skum, vilket inte är bra för en tvättmaskin, klarar inte bra av fläckar av fett, vin och rött läppstift.

Välja tvättmedel – köparguide

Huvudprincipen för hur man väljer ett tvättpulver är ganska enkelt:

Produkten måste vara lämplig för typen av tyg, tvättmetod och smutsens art.

 • För tvätt av tvätt i en tvättmaskin, använd endast pulver märkta “Automatisk” eller med en tvättmaskinikon. Handtvättsprodukter kan inte användas, eftersom de bildar mycket skum, vilket kan skada utrustningen..
 • Vit och ljusfärgad tvätt ska tvättas med vitt tvättpulver med syreblekmedel och enzymer i kompositionen. Om du tvättar vita saker med pulver för färgad tvätt kommer inget dåligt att hända, men om du gör motsatsen kan färgad tvätt blekna.
 • För att tvätta känsliga tyger – siden och ull – måste du använda speciella pulver.

Tidvatten- och arielpulver på transportören

Andra tips:

 • Alla tvättmedel från vårt betyg är inte lämpliga för tvätt av barnkläder, trots tillverkarens uttalanden.
 • Allergiker bör använda pulver utan dofter (eller med en minimal mängd dofter) och optiska vitmedel, samt med en minsta mängd a-ytaktiva ämnen (<5%) eller till och med utan det.
 • Istället för tvättpulver är det mer lönsamt att använda geler i kapslar. Allt annat lika, konsumeras geler mindre, de har redan ett balsam i sin sammansättning, löser upp och sköljer ut bättre och är helt enkelt mer praktiska att använda..
 • För att ta bort komplexa föroreningar, till exempel fett eller blod, är det bra att använda tvättpulver med enzymer – biotillsatser som effektivt bekämpar organiska föroreningar och är säkra för hälsan. Ju fler olika typer av enzymer som finns i tvättpulvret, desto dyrare och effektivare är det. Det är dock oönskat att använda dem för daglig tvätt, eftersom enzymer gradvis skadar fibrerna i tyget. Förresten, alla tvättpulver i vår klassificering innehåller enzymer.
 • Zeolit ​​-tvättmedel kan lämna vita fläckar på färgad tvätt och härda tvätten..
 • När du väljer ett tvättpulver är det mycket användbart att kunna “läsa” formuleringarna. Här är en kort lista över oönskade ingredienser, kom ihåg vilken gång du självständigt kan hitta produkter av god kvalitet i butiken..

1. Tensider

Tensider är huvudkomponenten i tvättpulver. Tensider är anjoniska och nonjoniska. Oftast används båda typerna av ytaktiva ämnen i pulver. Nonjoniska ytaktiva ämnen är ofarliga och till och med användbara för tyger, men anjoniska tensider (nedan kallade a-ytaktiva ämnen) är, även om de är mer effektiva vid tvätt, skadliga för människors hälsa. Faktum är att anjoniska ytaktiva ämnen tenderar att ackumuleras i kroppen, vilket har en skadlig effekt på immunsystemet, inre organ och till och med hjärnan. A-tensider kan också orsaka allergier och bidra till utvecklingen av dermatit..

 • Ju mer a-ytaktivt ämne i produktens sammansättning, desto mer skum bildas det.
 • Helst ska det inte finnas några a -ytaktiva ämnen i tvättpulvret alls, eller innehållet bör vara minimalt – mindre än 5%.

2. Fosfater, fosfonater och fosforiter

Till och med för 15-20 år sedan innehöll alla tvättpulver fosfater, en fosforförening som är utformad för att mjuka upp hårt vatten och öka effekten av ytaktiva ämnen. Det finns bara ett problem – fosfater är skadliga både för vattenförekomstens ekosystem och för människors hälsa. Idag innehåller de flesta produkter inte fosfater, men de innehåller något mindre onda – fosfonater och fosforiter. Som regel används de i mindre mängder (mindre än 5%) och i sig själva är de mindre skadliga. Men de är fortfarande skadliga: de har en skadlig effekt på blodet, tränger igenom det genom huden (de ändrar innehållet av hemoglobin, protein och blodserumets densitet) och irriterar också huden och stör dess syra-basbalans. Fosfater och deras analoger tvättas ur tyget först efter 10 sköljningar.

3. Optiska vitmedel

Syftet med optiska vitmedel (att inte förväxla med syrehaltiga ljusmedel) är att “bleka” tyget på grund av dess reflekterande egenskaper, det vill säga att måla det över. Därför, efter tvätt och sköljning, förblir optiska vitmedel för alltid på tvätten, vilket har en skadlig effekt på huden. Ofta orsakar pulver med optiska vitmedel klåda, irritation, rodnad, fjällning eller utslag på huden.

4. Zeoliter

Zeoliter har samma effekt och syfte som fosfater: de mjukar upp vatten och ökar effekten av a-ytaktiva ämnen 3 gånger. I sig själva är zeoliter skadliga genom att de avfettar huden och bidrar till att fett förstörs.

5. Smaksättande tillsatser

De flesta dofter orsakar allergiska reaktioner med kliande hud, ögonirritation och till och med allvarliga allergier. Det kan finnas allvarligare konsekvenser – astma och försämrad koordination av rörelser.