Hur man tar bort kylskåpslukt i 6 steg

Vissa kylluktar kan snabbt avlägsnas, medan andra kräver flera attacker. Till exempel, om orsaken till stanken var ett plötsligt strömavbrott, säg, medan du var på semester, och “doften” hade tid att suga till och med tätningsgummit. Lyckligtvis kan även de mest envisa lukt elimineras hemma med de verktyg du har i ditt köksskåp eller medicinskåp. Och för dem som inte litar på folkliga metoder kommer vi att ge tips om hur man väljer en kemisk luktabsorberare.

Uppmärksamhet!

 • För dem som har bråttom rekommenderar vi att du börjar läsa direkt. Steg nummer 3.
 • Om lukten i kylskåpet är svag och du redan har eliminerat orsaken till dess uppkomst hjälper en hemgjord luktabsorberare dig att snabbt lösa problemet (se. Steg nummer 6).

Steg 1. Töm kyl / frys

Även om du har identifierat källan till lukten och blivit av med den måste du fortfarande tömma hela kylen / frysen. Var ska man lägga förgängliga eller frysta livsmedel under rengöring? Du kan ta dem ut till balkongen (på vintern), lägga maten i en kastrull och sedan lägga den i ett bassäng fylld med kallt vatten och is, eller lägga maten i en värmepåse tillsammans med isförpackningar.

Rengöring av kylskåpet - steg 1

 • Om kylskåpet luktar på grund av ett oväntat strömavbrott, riskera inte att spara mat som kan ha försämrats under stilleståndstiden. Kyl och frys håller ett säkert klimat i cirka 4 timmar efter avstängning (stängd).
 • Om din kylskåpet har ett frostfritt system, då behöver du inte tina den. Annars ska kylskåpet tinas. Hur man gör det så snabbt som möjligt läs här.

Steg 2: tvätta alla hyllor och lådor

Ta bort hyllor, behållare, flaskhållare och andra löstagbara föremål, tvätta dem sedan i ett handfat / badkar i varmt tvålvatten eller en lösning av vatten och ett halvt glas bakpulver (på diskbänken). Om hyllorna och lådorna luktar illa, tvätta dem med en desinfektionslösning av 1 matsked klorblekmedel och 4 liter vatten. Du kan också använda recepten från steg 3. Skölj slutligen de löstagbara delarna med rent vatten och låt torka..

 • Löstagbara lådor och brickor, kan diskas i diskmaskin.

Blötlägg de avtagbara delarna av kylskåpet i badkaret

Steg 3. Min kamera

Hur tar man bort lukten från kyl / frysfacket? Välj en av dessa åtgärder.

Metod 1. Vinäger 9% bord eller vin (för stark och ihållande lukt)

Blanda 9% ättika med vatten i ett 1: 1 -förhållande och torka med den resulterande lösningen.

Vinäger

Uppmärksamhet!

Torka inte av tätningsgummit med vinägerlösning – det kan leda till att det torkar ut och tappar elasticitet..

Metod 2. Soda (för att avlägsna lätta lukter)

Denna metod är bra att använda om du vill ta bort smuts och samtidigt bli av med en svag lukt. Gör en lösning av 1 dl bakpulver och 4 liter vatten. Torka av kammaren med en svamp fuktad i lösning. För att ta bort smuts, doppa en fuktig svamp direkt i bakpulver och torka bort fläckar.

Metod 3. Citron och citronsyra (för stark lukt)

Lös upp en påse med citronsyra i 4-5 liter vatten eller tillsätt saften av en citron i bassängen. För att ta bort starka lukter kan kameran även torkas med en halv citron..

Råd

 • Det enklaste sättet att spruta rengöraren är från en sprayflaska;
 • Använd inte hårda slipmedel för att inte skada emaljen på kammarens väggar;
 • Använd en gammal tandborste för att rengöra tätningsgummit. För att rengöra området under tätningen, lyft upp det med en duk-insvept bordskniv. Var försiktig så att du inte skadar gummit.

Rengöring av kylskåpet

Metod 4. En specialprodukt för att avlägsna envisa obehagliga lukter

Det kan till exempel vara SmellOFF för köket eller för att lösa känsliga problem (pris från 650 rubel). Det finns andra, men enligt vår mening mindre effektiva likvidatorer av lukt av märkena OXY, Flat, Sumo, etc. Det är viktigt att produkten är giftfri och så neutral som möjligt.

 • Det är nödvändigt att utföra rengöring med speciella luktavlägsnare som strikt följer tillverkarens instruktioner..

Steg 4. Spola avloppshålet

Detta steg är valfritt, men önskvärt om du inte bara vill bli av med lukten utan också tvätta kylskåpet noggrant..

 • Om du inte kan identifiera källan till den obehagliga lukten är det absolut nödvändigt att skölja avloppshålet. Smutsigt vatten eller mögel kan bildas i den..

Oftast är dräneringshålet i mitten av bakväggen i kylskåpet. Om du inte hittar den, kolla bruksanvisningen för ditt kylskåp. För att spola hålet, rengör det först med ett träspett och fyll det sedan med den valda rengöringslösningen genom ett lavemang eller med en tratt..

se även

 • Hur du rengör ditt kylskåp i 7 steg och eliminerar lukt med 8 huskurer
 • Hur bli av med mögel i kylskåpet

Steg 5. Ventilera och torka kameran

Detta steg kommer att ta ditt tålamod. För bästa resultat, stäng av kylskåpet och låt dörren stå öppen i minst en dag. Om den obehagliga lukten fortfarande kvarstår, torka av kammarens väggar igen med läsklösning eller annat medel från listan ovan och slå på kylskåpet nästa dag..

Steg 6. Vi lägger en naturlig luktabsorberare på hyllan för förebyggande

När insidan av ditt kylskåp är rent, vika tillbaka all mat. För att sedan ta bort lukten av själva rengöringsmedlet (t.ex. ättika) och förhindra att problemet upprepas, lägg en av följande luktabsorberare på en eller flera hyllor du väljer:

 1. Aktivt kol. Koltabletter eller granulat kan hällas i ett litet fat eller förpackas i en gasväska.
 • Aktivt kol kan köpas inte bara på apoteket, utan också i djuraffären. Där säljs den i granulär form i förpackningar om 400-1000 gram (pris från 120 rubel).
 • Användt aktivt kol kan förnyas genom att värma det i ugnen vid 180 ° C i 20 minuter.
 1. Soda. För daglig kyldeodorisering kan du hälla bakpulver i en liten kopp eller ett glas. Men om du vill ta bort lukten som redan har dykt upp är det bäst att strö bakpulver i ett jämnt lager på en bakplåt, liten plåt eller maträtt..

Bikarbonat

 1. En skiva svart (råg) bröd. Våra mormödrars favorit sätt som verkligen fungerar även med starka dofter. För större effektivitet kan brödskivan skäras i bitar och placeras i alla hörn av kammaren..
 2. En kopp havregryn.

Gröt

 1. En kopp malet kaffe. Kaffelukten försvinner snabbt och de malda bönorna börjar absorbera andra dofter..

Ta bort kaffelukt

 1. En skål med ris.
 2. Rå potatis.
 3. Gasväska med socker.
 4. Citron- eller apelsinkvartal.

Citron

Förutom naturliga luktabsorberare kan du också använda speciella. Här är en snabb översikt över huvudtyperna..

Luktabsorberartyp Driftsprincip Pris
Gel Gelén i form av granuler absorberar snabbt lukt på grund av de aktiva ingredienserna – citronsyra, alger eller kol. 1 förpackning är avsedd för 1-2 månaders användning. Från 200 rubel per paket.
Bollar med silikogranulat En boll är utformad för mer än sex månaders användning. Effektivt nog. Från 380 rub.
Kolägg Det kompakta och vackra ägget tar bort lukten från kolet. Användningstiden är 1-3 månader. 50 rbl.
Hängande dispenser Patronen till en sådan dispenser innehåller kol (det finns 2 patroner i förpackningen). En patron räcker 1-3 månader. 50-300 rubel.
Jonisator Det rengör inte bara luften i kylskåpet, utan dödar också skadliga bakterier, förlänger matens hållbarhet och förhindrar mögel.. Från 2000 rubel.

Råd

Om lukten i ditt kylskåp inte är för stark kan en absorberare räcka för att bli av med den utan att tina upp eller tvätta kammaren. Ibland är det tillräckligt att hålla absorberaren i en dag för att ta bort lukten, men oftare tar det flera dagar..

Och lite om förebyggande

 • Förvara mat i behållare. Många livsmedel luktar tillräckligt starkt för att absorberas i kylskåpets ytor. Därför måste varje produkt, från hackad lök till kvarvarande middag, täckas med lock, folie eller film eller förvaras i en behållare..
 • Kontrollera kylskåpet minst en gång var tredje dag. På så sätt kan du eliminera bortskämd mat i tid..
 • Om du lämnar under en längre tid (mer än en vecka eller två), töm kylskåp och frys, stäng av apparaten och koppla från strömmen, tvätta kamrarna och öppna sedan luckan något. Om dörren lämnas stängd, bildas mögel och obehaglig lukt i kammaren på grund av hög luftfuktighet och isolering..