Hur man rengör ett streckfritt sträcktak i 5 steg

Trots den antistatiska och skyddande impregneringen av sträcktak behöver de fortfarande tvättas. I vardagsrum är det lämpligt att göra detta 1-2 gånger om året och i köket-var 2-3: e månad när oljiga avlagringar och sot uppstår. Lyckligtvis är rengöring av tak inte så besvärligt, och det finns ingen extra kostnad eller tid att rengöra. I detta material kommer vi att berätta hur och vad man ska tvätta sträcktak (glansigt, matt, satin och tyg).

Hur man tvättar ett sträcktak hemma – ett universellt sätt

Hemma rekommenderar tillverkarna att tvätta sträcktaket endast med specialprodukter eller tvålvatten. I de flesta fall är en sådan rengöring tillräcklig för att rengöra duken från damm, smuts, fett eller nikotinavlagringar och sot. I den här steg-för-steg-guiden kommer vi att berätta om den mångsidiga och enda rengöringsmetoden som godkänts av tillverkarna av dragkonstruktioner..

Du kommer behöva:

 • En vanlig mopp med borst, eller bättre med ett platt munstycke;
 • Ren och mjuk mikrofiber eller flanell trasor (2 st.);
 • En skål med varmt vatten (men inte varmt!);
 • Atomizer (tillval);
 • Flytande tvål;
 • För ökad bekvämlighet är det lämpligt att förbereda en trappstege.

Stretch takrengöring med en platt sängmopp och mikrofibermunstycke

Att tvätta ett sträcktak med en teleskopmopp är bekvämare och säkrare för duken än någon annan

Steg 1. Späd en mild tvålösning av flytande tvål och varmt vatten i en skål. Om du använder en sprayflaska är följande proportioner lämpliga: för 1 glas vatten 4 droppar flytande tvål.

Steg 2. Släng / lägg på en trasa fuktad med tvålvatten (men inte varmt!) Över moppen och börja rengöra. Börja tvätta sträcktaket med en mopp som rör sig från ett hörn till ett annat och systematiskt rör sig genom hela duken. Om takytan är mycket stor kan du dela den i flera sektioner, var och en bör tvättas och flyttas från väggarna till mitten av duken..

 • Om du använder en sprayflaska kan du fördela produkten jämnt över en sektion, sedan tvätta den för hand eller med en mopp och en ren, fuktig trasa. Därefter bör du flytta till en annan webbplats. Principen för moppens rörelse är fortfarande densamma – från väggarna till mitten av duken..

Det är bra om du har en trappstege – det gör att du manuellt kan ta bort lokala fläckar på duken, mer smidigt använda en mopp och bättre se smuts. Dessutom behövs en trappstege om taket är högt..

 • Undvik att applicera för mycket tryck för att undvika att gnugga smuts eller damm i duken och skada den. Särskilt stor försiktighet bör iakttas vid tvättning av sträcktak installerade nära basen (till exempel i en nivå av 3-4 cm). I det senare fallet är det bättre att inte använda en mopp alls, utan att tvätta taket med händerna, klättra upp en trappstege.

Tvätt i stretchig tak

Att tvätta sträcktak för hand är säkrare än en mopp

Steg 3. Använd vid behov en av de hemmetoder eller specialprodukter som beskrivs i nästa kapitel för att ta bort hårda fläckar..

Steg 4. Om du vill kan du spela det säkert mot fläckar och återigen gå längs duken med en mopp med en ren fuktig trasa.

Steg 5. Efter rengöring, se till att torka av sträcktaket med en ren, torr trasa för att bli av med resterna av produkten, och viktigast av allt – från ränder. I själva verket är detta stadium poleringen av duken..

Viktiga regler:

 • För tvättning av sträcktak är det tillåtet att endast använda mjuka, luddfria trasor (mikrofiber eller flanell). Borstar och hårda svampar får inte användas.
 • Det är strängt förbjudet att använda rengöringsmedel för att tvätta tak som innehåller: aceton, alkalier, lösningsmedel, klor, slipande partiklar, liksom tvättmedel, tvätttvål, senap, läsk.
 • Dragkonstruktioner kan inte tvättas med varmt vatten.
 • Om du planerar att tvätta taket för hand, innan du börjar rengöra, var noga med att ta bort ringarna (särskilt med stenar) från dig själv för att inte skada filmen.

Vad mer kan du tvätta sträcktak

Trots att tillverkare kategoriskt inte rekommenderar att rengöra sträcktak med annat än tvålösning eller specialprodukter (säljs i järna- och byggbutiker, i tillverkningsföretag för sträcktak), visar praxis att de ibland kan bytas ut:

 • Fönsterrengöringsmedel (baserat på ammoniak) är bra eftersom det gör att du kan tvätta sträcktak (förutom matt och tyg) utan att lämna ränder. Det klarar också bra av feta avlagringar och sot, lokal förorening. Det är säkrast att använda färglösa vätskor (inga färgämnen i kompositionen).
 • Diskmedel – det är lika neutralt som tvål, men det klarar bättre av feta avlagringar, vilket är viktigt för att tvätta sträcktak i köket.
 • En lösning av varmt vatten och 10% ammoniak (i ​​förhållandet 9: 1) – lämplig för tvätt endast av blanka och satintäckta sträcktak (INTE lämpligt för matta tak!). De kan effektivt ta bort fet och nikotinplack, sot, matföroreningar och stänk samt ta bort strimmor efter grundläggande rengöring. Efter applicering av lösningen måste duken torkas torr..

Tvättmedel för sträcktak

Tvättmedel för sträcktak

Se även: Hur man rengör köket från fett och smuts – 11 recept för olika ytor

Hur man rengör matt, satin och tyg stretch?

 • Det säkraste sättet att rengöra tygtak är genom kemtvätt (mjuka flanell- / mikrofiberdukar). Det är tillåtet att använda dammsugaren i ett läge med låg sugkraft (noggrant). I detta fall måste munstycket hållas på ett avstånd av 3-5 centimeter från duken. Om du behöver rengöra fläckar och smuts kan du använda samma milda tvålösning, behandla det förorenade området med det och lämna det i 5 minuter. Det viktigaste är att inte överdriva det med friktion, annars kan spår kvarstå.

Sträck takrengöring med dammsugare

Du kan också tvätta tygtaket med ett specialverktyg som på bilden nedan..

Städare för tygtak

 • Satintak kan tvättas på samma sätt som blanka (se anvisningarna i det första kapitlet).
 • Matt tak rengörs på samma sätt som glänsande eller satintak. De kan dock inte rengöras med alkoholbaserade produkter (inklusive ammoniak).

Några fler tips för förebyggande och vård

 • Om ditt kök har sträcktak, kom ihåg att använda en fläkt varje gång du lagar mat (särskilt om du har en gasspis!).
 • Kom ihåg att det är bättre att torka bort smuts omedelbart innan de torkar upp och “äter”.
 • För att helt enkelt ta bort damm, torka bara av taket med en torr trasa.
 • I svåra fall är det bättre att använda tjänster från ett städföretag eller tjänster från ett takinstallationsföretag (vissa företag tillhandahåller städtjänster). Professionella rengör spänningsstrukturer med speciella dammsugare och tvättmedel.

Städaren rengör sträcktaket