Hur man rengör en kruka ute och inne – 8 enkla sätt för knepiga fodral

Ibland tappar diskarna sin skönhet och glans till följd av långvarig användning, och ibland händer det att rengöring behövs på grund av vår slarv – när pannan brinner och botten är täckt med ångor som inte kan tvättas på vanligt sätt.

 • Som regel, innan vi rengör en bränd, gammal eller helt enkelt mycket smutsig kastrull, suger vi den i en tvålösning och försöker sedan tvätta den med borstar och hårda svampar. Detta förfarande löser ofta problemet. Men vad ska man göra i särskilt svåra fall, när blötläggning inte hjälper eller när man bara vill hantera rutinen så snabbt som möjligt? I den här artikeln lär du dig 8 knep om hur du rengör krukor så snabbt som möjligt och med minimal ansträngning med improviserade och specialverktyg..

Innan du börjar arbeta, försök förstå vilket material din kruka är gjord av. Metaller reagerar ju olika på rengöringsmedel. Så, salt är skadligt för rostfritt stål, syra är för emalj, läsk för aluminium, alla slipmedel är skadliga för alla typer av non-stick beläggningar. Läs mer om reglerna för skötsel av krukor beroende på materialtyp i slutet av artikeln..

Metod 1. Första hjälpen för en smutsig / bränd kruka – kokning med tvålvatten

För de flesta milda till måttliga fläckar är denna enkla men effektiva metod ofta tillräcklig..

 1. Fyll en kastrull med varmt vatten och tillsätt några droppar diskmedel. Lägg sedan redskapen på spisen och koka upp lösningen..

 1. Sjud tvålvattnet på svag värme i ytterligare 15 minuter eller mer (beroende på mängden kolavlagringar).
 2. Använd en spatel för att skrapa bort eventuella kvarvarande kolavlagringar från pannan. Och det som finns kvar på väggarna och botten, torka med svampens hårda sida.

Metod 2. Hur man rengör pannan med bakpulver och ättika

Denna enkla men ändå arbetsmetod fungerar för alla typer av krukor (emalj, gjutjärn, teflon och stål), men INTE för aluminiumkokkärl utan non-stick-beläggning eller emalj.

Rengör pannan med bakpulver och ättika

Instruktioner:

 1. Lös upp 1: 1 vatten och 9% ättika i en smutsig kastrull så att lösningen täcker smutsen och koka den sedan.
 2. Ta bort den kokta lösningen från värmen (!) Och tillsätt 2-3 msk läsk till den – blandningen ska skumma och väsa! Låt det stå i ytterligare 10-20 minuter (du kan sätta tillbaka det på låg värme). När brännskadorna mjuknar, skrapa bort den med en spatel.

 1. Tvätta och skölj pannan som vanligt..

Råd:

 • Det är viktigt att ta bort kastrullen från värmen så snart ättikslösningen kokar och tillsätt sedan bakpulver. Om detta inte är gjort måste kaminen tvättas tillsammans med disken. Samtidigt, tveka inte att tillsätta bakpulver..
 • Bakpulver och ättika kommer att fungera bra på egen hand..
 • Du kan förstärka soda-ättikslösningen genom att tillsätta en tredjedel av en tvättvätt till det (72%).
 • Lokal förorening kan gnidas med en hård svamp med läskpasta (läsk + vatten i förhållandet 1: 1).
 • Envisa avlagringar och fett på utsidan och insidan kan avlägsnas genom att koka pannan i 30-120 minuter i en stor behållare.

Metod 3. Hur man rengör brända eller mycket gamla krukor

Detta sovjetiska trick med tvätttvål och silikatlim är lämpligt för de mest försummade fallen, när pannan är täckt med flerlagers svart sot och fett på utsidan och insidan..

Du behöver: För 4 liter vatten behöver du ett hushåll. tvål 72% (1/3 eller ½ bar), 1 glas silikatlim. Förbered också ett medium rivjärn och en stor kastrull eller metallhink (t.ex. 10 liter).

Instruktioner:

 1. Sänk ner den smutsiga kastrullen i en större hink / kastrull, fyll den med vatten och koka upp.
 2. Medan vattnet värms, gnugga tvätttvålen på ett medium rivjärn.
 3. Tillsätt tvålspån, silikatlim och läsk (tillval) i kokt vatten.

 1. Koka den resulterande blandningen i 30 minuter eller mer, beroende på smutsgraden, tvätta sedan disken som vanligt. Svartbränning och oljiga avlagringar försvinner lätt.

Metod 4. Hur man rengör pannan från fett och kolavlagringar med salt

Det bästa sättet att rengöra en gjutjärnsgryta eller kittel, samt emaljerade redskap, är med salt. Det absorberar fett bra. Dessutom, eftersom det är ett milt slipmedel, rensar det också bort brännskador..

 1. Lägg några nävar salt på botten (ju mer fett, desto mer salt du behöver använda) och gnid med en pappershandduk och några droppar diskmedel.
 2. Skölj bara pannan under vatten (du behöver inte använda diskmedel).

Salt

Råd:

 • Det är bättre att rengöra en bränd gjutjärnspanna med grovt salt.
 • Varje panna, förutom en stål, kan enkelt rengöras från skala och kolavlagringar genom att koka en brant saltlösning (5-6 matskedar salt för 1 liter vatten) i 30-40 minuter på låg värme.

Metod 5. Hur man rengör en bränd kruka med ättika

Vinäger är ett kraftfullt botemedel mot brännskador och kalk. Det är emellertid oönskat att använda det för rengöring av en emaljgryta..

bordsvinäger

Instruktioner:

 1. Häll ättika (9%) över botten av en kastrull och låt stå i 1-3 timmar. När brännskadorna mjuknar, skrapa försiktigt bort den med en spatel. Du kan minska lukten av vinäger genom att slå in kastrullen i en påse eller förpacka den i plastfolie. Och naturligtvis, glöm inte att öppna fönstret!
 2. Tvätta disken på vanligt sätt.

Metod 6. Rengöring med citronsyra

Om du inte har ättika hemma, använd citronsyra för att rengöra den brända grytan eller kalkbelagda fat. Liksom ättika är citronsyra kontraindicerad för emaljerätter..

Instruktioner:

 1. För att rengöra pannan, koka vatten i den (du behöver inte mycket, det viktigaste är att vattnet täcker brännskadan), tillsätt 2 msk. matskedar citronsyra och koka den resulterande lösningen i ytterligare 15 minuter.
 2. När brännskadorna mjuknar, skrapa bort den med en spatel. Tvätta slutligen den brända botten på vanligt sätt..

Metod 7. Hur man rengör pannan från kolavlagringar och fett med fettavlägsnare

Speciella fettborttagare är till nytta i de mest hopplösa fall när mycket gamla och brända kastruller måste tvättas med minimal ansträngning. Det är viktigt att rengöra med gummihandskar och med öppna fönster och sedan skölja av resterna av själva produkten noggrant. Observera att de flesta fettavlägsnare inte är lämpliga för rengöring av aluminium- och teflonkrukor..

 • Här är några supereffektiva lösningar: Shumanit (buggar), ugnsrengöring (Amway), kapsel, lysande Kazan, jätte (buggar).

Allmän instruktion:

 1. Behandla problemområden med en produkt inuti grytan eller utsidan.
 2. Vira grytan i en påse eller linda den i plastfolie (!) – detta trick kommer att minska spridningen av en skarp lukt i hela lägenheten. Låt produkten fungera i 10-40 minuter.
 3. Tvätta disken som vanligt och skölj dem sedan noggrant flera gånger.

Råd:

 • För att vara på den säkra sidan kan kemiska rester i pannan avlägsnas med bordsvinäger (9%).
 • Om du har barn eller husdjur är det bäst att använda Amways ugnsrengöring. Det säljs bara via företagets och återförsäljarens onlinebutik, det är ganska dyrt, men det fungerar mer effektivt och snabbare än sina motsvarigheter, förbrukas ekonomiskt och viktigast av allt luktar det nästan inte.

Metod 8. Hur man rengör pannan med “Vithet” eller annat klorblekmedel

Rengör perfekt krukor och vanlig “vithet” eller någon av dess andra analoger.

Instruktioner:

 1. Fyll en kastrull med vatten och tillsätt den till vithet med 1 msk / 3 liter vatten (ungefär).
 2. Koka upp den resulterande lösningen och koka i ytterligare 15-30 minuter.
 3. Efter kokning, tvätta pannan på vanligt sätt och koka sedan diskarna med rent vatten igen för att helt ta bort återstående blekmedel..
 4. För att vara säker kan du torka av grytan inuti med en ättikslösning..

Kontraindikationer och rekommendationer för tvättning av olika typer av krukor

Om du tittar på bordet på en smartphone, vrid det till ett horisontellt läge – så att hela bordet passar in på skärmen.

Gryta i rostfritt stål Emaljerat redskap Gjutjärnsgryta / gryta Aluminiumkokkärl UTAN non-stick-beläggning Teflon-kastrull (kokkärl med eventuell non-stick-beläggning)
Kontraindikationer Tål inte användning av salt (pannan kan mörkna och tappa sin glans) Syror och hårda slipmedel är kontraindicerade. Blötlägg inte länge, annars kan disken bli rostig. Av samma anledning kan grytgrytor och kastruller inte tvättas i diskmaskinen. Du kan inte använda läsk för att rengöra aluminiumskålar, använda alkalibaserade produkter – detta kan vara skadligt för både redskap och människor. Det är inte tillrådligt att tvätta aluminiumpannan i diskmaskinen. Slipande produkter (inklusive läsk), hårda borstar och svampar, och ännu mer så är skrapor oacceptabla
Rekommendationer Du kan återställa glansen till en rostfri panna med speciella rengöringsmedel för redskap i rostfritt stål. Det är bra att använda ättika eller salt – de kan ta bort mörka avlagringar eller brännskador inifrån diskarna Kolavlagringar, fett och rost kan enkelt avlägsnas från en gjutjärnsform med salt Det är bra att använda produkter baserade på ammoniak, specialprodukter för rengöring av porslin eller glasfat Tillverkare rekommenderar att du rengör en gryta med non-stick från brännskador genom att koka tvålvatten i 20 minuter