Hur du rengör ditt strykjärn inifrån och ut – 10 hemlagade sätt

Järnet måste rengöras regelbundet inifrån och ut:

 • Vattentank – från skala och mögel;
 • Kropp – från damm och smuts;
 • Sula – från spår av bränt tyg, rost och skala.

Från detta material kommer du att lära dig 10 supereffektiva sätt att rengöra ett strykjärn hemma med verktyg som alltid finns till hands och kostar bara slantar..

Hur man avkalkar järnet – 3 sätt

När kranvatten används istället för destillerat vatten för ångstrykning, ackumuleras med tiden mineralavlagringar i behållaren och ångfrisättningskanaler i järnsulan..

 • Om järnet plötsligt började släppa ut smutsigt vatten och fläckar på kläder indikerar detta att det är hög tid att avkalka det..

Eftersom skala bara är kalcium- och magnesiumsalter, måste du agera på det med syra. Här är två sätt att hjälpa dig att rengöra insidan av ditt strykjärn..

Metod 1. Hur man avkalkar järnet med ättika

Häll en lösning av ättika och vatten, utspädd i lika stora proportioner, i järnet ungefär en tredjedel av tanken.

Hur man avkalkar järnet med ättika

Värm järnet till max och låt det stå upprätt i 5-10 minuter. Tänk på att den vid denna tidpunkt med jämna mellanrum kommer att stängas av, svalna och åter värmas upp till det maximala, det finns ingen anledning att störa denna process.

Hur man avkalkar järnet med ättika

Lägg sedan en behållare för uppsamling av vatten under strykjärnet och håll enheten horisontellt och börja aktivt släppa ut ånga genom att trycka på motsvarande knapp. Som ett resultat bör rostiga droppar rinna ut från hålen på sulan. Fortsätt släppa ut ånga tills droppar smuts slutar rinna ut ur strykjärnet (se vänster bild).

Hur man avkalkar järnet med ättika

Var noga med att släppa ut ånga genom att hålla apparaten på armlängds avstånd för att undvika inandning av ångor och lukt av ättika.

Häll sedan rent vatten i strykjärnet och sätt tillbaka det till högsta temperaturinställning för att ta bort rester av kalk och ättika. Håll igen apparaten horisontellt över ett bassäng och släpp ut ångan flera gånger. Slutligen tappar du helt enkelt bort vattnet och torkar av stryksulan och ångutloppen med en servett eller en ren trasa..

Metod 2. Hur man avkalkar järnet med citronsyra

Lös upp ett litet paket citronsyra (högst 25 g) i 1 glas varmt vatten tills det är helt genomskinligt.

 • Hur man avkalkar järnet med citronsyra
 • Hur man avkalkar järnet med citronsyra

Häll den resulterande lösningen i ett förvärmt järn till max och låt det “bryggas” i 5-10 minuter. Håll sedan enheten horisontellt ovanför bassängen, släpp ut ånga från den flera gånger genom att trycka på motsvarande knapp så att skala och rost strömmar ut från hålen på sulan. När all smuts har runnit ut, töm vätskan från strykjärnet, fyll den med rent vatten och låt enheten “ånga” igen för att ta bort rester av kalk och ättika. Låt ångan komma ut över bassängen flera gånger och torka slutligen sulan och hålen i den med en servett eller ren trasa..

Metod 3. Hur man avkalkar järnet med ett “varmt bad”

Recensioner om denna metod för avkalkning av järnet är mycket tvetydiga, så vi testade det inte i praktiken, men du kan prova om de två första metoderna inte löste problemet. Hur man gör ett “varmt bad” för järnsulan, se denna videohandledning.

Vilken metod du än väljer att avkalka ditt strykjärn, när du har avslutat alla procedurer, se till att testa resultatet genom att stryka en ljusfärgad trasa i ångläget. Om järnet fortfarande producerar smutsigt vatten eller lämnar gulaktiga fläckar (till exempel från citronsyra), måste det rengöras 2-3 gånger med rent vatten..

Hur man rengör stryksulan på ditt strykjärn – 7 sätt

Metod 1. Hur man rengör stryksulan med ättika

Med ättika kan du ta bort inte bara våg utan även kolavlagringar på järnsulan. För att göra detta, blanda 1: 1 bordsvinäger med vatten. Blötlägg en trasa i den resulterande lösningen och torka av sulan med den (den ska inte värmas upp). Blötlägg sedan en bomullspinne i lösningen och rengör ånghålen med den..

 • Denna metod är lämplig för rengöring av teflon- och keramiskt belagda sulor..

Metod 2. Rengöring av sulorna från kolavlagringar med läsk

Envisa spår av rost, kolavlagringar och kalk kan avlägsnas med bakpulver. Blanda 2 tsk. bakpulver med lite vatten eller 9% ättika för att göra en pasta. Applicera pastan på en lätt uppvärmd sula och skrubba med en trasa.

Hur man rengör ett strykjärn med bakpulver

Metod 3. Rengöring med salt

För att rengöra smuts från strykjärnet, strö lite salt på en pappers- / bomullshandduk eller folie och lägg järnet ovanpå det heta järnet..

Rengöring av stryksulan med salt

I praktiken tog saltet i sig inte bort spåren av bränt tyg, men efter gnidning med en trasa försvann smutsen verkligen ganska snabbt.

Det finns ett annat sätt att rengöra strykjärnet med salt: värm det till lägsta temperatur, häll en handfull salt i en trefaldig gasväv eller annan tunn bomullstrasa och gnid på sulan.

Rengöring av stryksulan med salt

Denna metod tycktes oss vara den enklaste och mest effektiva.

Se även materialet: Hur man rengör en tvättmaskin från smuts och skala i 5 steg.

Metod 4. Hur man rengör ett teflonjärn med tvätttvål

Värm strykjärnet till lägsta temperatur och gnid försiktigt på stryksulan med tvätttvål. Tvålen börjar smälta och mjuka upp brännskadorna. Därefter är det bara att torka av sulan och rengöra ångutsläppshålen med bomullspinnar eller tandpetare..

Metod 5. Hur man rengör sålen på ett strykjärn med tandkräm

Du kan “skrubba” kolavlagringar från stryksulan med vanlig tandkräm (den ska vara vit, inte gel). Pressa ut en liten mängd pasta från röret och torka den lätt uppvärmda sulan.

Rengöring av stryksulan med tandkräm

Metod 6. Hur man rengör stryksulan på ett strykjärn med väteperoxid (lämplig för teflon- och keramiskt belagda sulor)

Fukta en bomullstuss med peroxid och torka av den lätt uppvärmda sulan. Använd en bomullspinne doppad i väteperoxid för att rengöra alla hål..

 • Rengöring av stryksulan med väteperoxid
 • Rengöring av stryksulan med väteperoxid

Metod 7. Ta bort spår av bränd syntet eller plast med aceton (lämplig för rengöring av teflon och keramiska belagda sulor)

Bara blöt en bomullsrondell med aceton eller nagellackborttagare och torka alla problemområden.

Se även materialet: Hur man rengör en soffa och andra stoppade möbler hemma.

Ytterligare rengörings- och förebyggande tips

 • Om du har bränt tyget och dess spår kvar på sulan, applicera omedelbart en bomullstrasa som blötläggs i kallt vatten på det färgade området. Ett kraftigt temperaturfall hjälper till att avlägsna bränt tyg från metallen.
 • Använd inte metallsvampar eller hårda borstar för att rengöra stryksulans stryksål, särskilt om det har en teflon- eller keramisk beläggning. För att undvika repor i metallen, undvik också att använda slipande rengöringsmedel..
 • För att minska ansamlingen av kalk och rost inuti strykjärnet, häll ut allt återstående vatten varje gång efter strykningen, medan apparaten fortfarande är varm..
 • För att fördröja avkalkningen av järnet, försök att använda filtrerat vatten för ångning..

Och slutligen föreslår vi att du tittar på en användbar video om hur du rengör ett strykjärn med en metall-, keramik- eller teflon -sula med folkliga och speciella medel..