Hur bli av med mögel i kylskåpet

Överdriven varm luft och fukt från utsidan av kylskåpet kan orsaka obehaglig lukt och mögel på gummipackningen, hyllorna och kylskåpsdörren. De kan också visas efter en lång stilleståndstid för utrustning, till exempel under en semester..

Mögel i kylskåpet

Så snart du märker svarta fläckar, även den minsta storleken, börja omedelbart ta bort dem. Trots allt växer mögelsporer mycket snabbt och kan orsaka inte bara en allergisk reaktion hos vissa människor, utan också framkalla allvarligare sjukdomar. Lyckligtvis är det inte så svårt att bli av med mögel i kylskåpet. Allt du behöver är ett par ingredienser från dina skåp och några enkla steg.

Hur bli av med mögel i 8 steg

Steg 1. Innan du börjar ta bort mögel från kylskåpet, ta bort all mat från hyllorna och frysen. Detta är ett bra tillfälle att kontrollera och åtgärda eventuella läckor från paket, rester av inaktuell mat och utgångna produkter..

Steg 2. Ta bort alla lådor, behållare, brickor och hyllor.

Steg 3. Tina kylskåpet: justera först temperaturen till 0 grader, koppla sedan bort apparaten från strömförsörjningen.

Steg 4. Lägg alla avtagbara delar av kylskåpet i ett badkar fyllt med en lösning av varmt vatten och 2 koppar 9% ättika. Låt dem dra i blöt medan du tvättar kameran..

Blötlägg de avtagbara delarna av kylskåpet i badkaret

Blötlägg de avtagbara delarna av kylskåpet i badkaret

Steg 5. För att rengöra kylskåpets insida måste du använda något som kan döda mögel och mögel. För detta ändamål är följande verktyg lämpliga:

 • 5-9% bordsvinäger (säkert och prisvärt, men mörka fläckar är svårare att ta bort);
 • Varje klorblekmedel (tar enkelt bort fläckar, men torkar ut tätningsgummit och lämnar en skarp lukt);
 • Väteperoxid (lämnar en lukt).

Skydda dina händer med gummihandskar och börja torka av kylskåpet med en trasa (ospädd). Du kan också hälla produkten i en sprayflaska och skölja varje hörn med den..

Rengöring av kylskåpet

Rengöringsmedlet sprutas bäst på kammarens väggar från en sprayflaska.

 • Använd en tandborste för att ta bort särskilt envisa fläckar och för att rengöra svåråtkomliga områden som spår i en gummikudde. Det är också mycket bekvämt att använda bomullspinnar för att rengöra tätningens spår..
 • Var särskilt uppmärksam på att rengöra avloppshålet, eftersom mögel också kan fastna i det. Dessutom kan en blockering i kylskåpets avlopp orsaka överflödig fukt i facket. Hålet måste först rengöras med ett träspett och sedan hälls din lösning i det med hjälp av ett lavemang eller tratt..
 • Eftersom klorinnehållande produkter kan torka ut kylskåpets tätningsgummi är det lämpligt att smörja det med vaselin eller olja efter sanering..

Kylskåpsavlopp

Kom ihåg att absolut alla ytor måste utsättas för sådan rengöring, från dörrar till guider, för att utesluta att mögel återkommer i kylskåpet..

Steg 6. När du är klar, torka av kylskåpet igen med en fuktig, ren trasa för att ta bort lukt och rester, torka sedan ytorna med en torr handduk..

Steg 7. Tvätta nu hyllorna och brickorna och skölj dem sedan rent..

Steg 8. Sätt tillbaka alla löstagbara delar på plats, sätt i kylen och ställ in önskad temperatur. Efter en halvtimme kan den fyllas på med mat..

Hur bli av med obehaglig lukt (i frånvaro av mögel)

Om du efter en lång tids inaktivitet i kylskåpet upptäcker att kamrarna luktar obehagligt, men det inte finns några mögelfläckar i dem, kan du använda samma instruktioner, men byt ut ättika, peroxid och blekmedel med en lösning av läsk.

 • Du behöver 1 glas bakpulver för att blötlägga hyllorna och behållarna i badkaret..
 • För att rengöra kamrarna behöver du lite varmt vatten och 2 msk. matskedar läsk.

Tänk dock på att läsk är ett lätt slipmedel även när det späds i vatten, så läsklösningen bör förtestas i ett oansenligt område i kylskåpet..

Se mer: Så här tar du bort kylskåpslukt i 6 steg

Och lite om förebyggande

För att säkerställa att mögel aldrig dyker upp i ditt kylskåp igen, försök att följa dessa riktlinjer:

 • Innan varje avresa, stäng av kylskåpet efter tömning och öppna dörrarna vidöppna.
 • Förvara inte förbrukningsartiklar efter utgångsdatumet.
 • Om du märker läckage från matförpackningar, åtgärda dem omedelbart..

Och ett tips till: för att lösa problemet med hög luftfuktighet i kylskåpet hjälper kiseldioxidgelpåsar, som vanligtvis läggs i skokartonger. Lägg en påse på varje hylla och försök att byta dem med jämna mellanrum..

Vi erbjuder dig att titta på en video om varför mögel är så farligt för människors hälsa och hur man kan bli av med det.