8 sätt att rensa rören

Genom att använda hushållsartiklar och vissa föremål från medicinskåpet eller köksskåpet kan du snabbt och enkelt rensa din diskbänk utan att spendera ett öre. Välj bara och klicka på en av de 8 expressmetoderna nedan, beroende på graden av blockering, tillgången på verktyg och “kemikalier” i huset. Eller se hela materialet ⇓.

 • Metod 1. Rengöring av rör med kokande vatten eller varmt vatten
 • Metod 2. Hur man rengör rör från igensättning med en kolv
 • Metod 3. Hur man rengör rören i köket från fett med läsk och salt
 • Metod 4. Avlägsna blockeringen med ättika och läsk
 • Metod 5. Ta bort blockeringen … Alka-Seltzer
 • Metod 6. Hur man rensar en blockering i rör med en dammsugare med en blåsningsfunktion
 • Metod 7. Hur man rengör röret från blockering med en VVS -kabel (och hur man byter det hemma)
 • Metod 8. Hur man tar bort en blockering i diskbänken med hjälp av hushållskemikalier

Första hjälpen för blockeringar – 6 enkla sätt

Kanske, för att rensa blockeringen i din diskbänk, räcker det med följande enkla och helt ofarliga för rör (av något slag), och du behöver inte läsa artikeln ytterligare.

Metod 1. Rengöring av rör med kokande vatten eller varmt vatten

Kanske är detta ett mått på första hjälpen, som ofta räcker för att eliminera blockeringar..

 1. Om rören är av stål, häll cirka 1 liter kokande vatten i avloppshålet och vänta 20 minuter. För att rengöra plaströren startar vi helt enkelt varmt vatten från kranen i cirka 20 minuter (vattentemperaturen bör inte överstiga 60 grader). En inte för tätt sittande kork bör rinna ut i avloppet.
 2. Vi kontrollerar resultatet genom att släppa in en liten ström av vatten. Hjälpte inte? Försöker en annan metod.

Kokande vatten från en blockering i diskbänken

Metod 2. Hur man rengör rör från igensättning med en kolv

 1. Vi täpper alla överflödeshål i diskbänken tätt med en våt trasa för att blockera luftens passage och tillhandahålla en hydraulisk kolonn.
 2. Vi trycker kolven mot dräneringshålet och drar den kraftigt mot dig. Vi upprepar dessa åtgärder flera gånger för att korrekt “röra upp” korken och bryta den i små delar.
 3. Kontrollera resultatet genom att släppa ut en liten ström av vatten.
 4. Vi startar upp en ström med varmt vatten i några minuter så att korken går säkert ner i avloppet.

Ventuz

Tips:

 • Om det inte finns någon kolv till hands och blockeringen inte är för svår kan du ersätta den med ett glas eller en trasa. Åtgärderna är desamma: tryck mot avloppet – dra ut kraftigt.
 • Om du har ett handfat i två sektioner måste du ha två kolvar och använda dem samtidigt. Det vill säga när du rengör avloppet i en skål i diskbänken måste du stänga avloppet i det andra. Detta kommer att skapa stor sugkraft. Om det inte finns någon andra kolv, täck sedan det andra avloppshålet med en fuktig trasa och tryck ner den med handen..

Metod 3. Hur man rengör rören i köket från fett med läsk och salt

En blockering i diskbänken orsakas ofta av ett överflöd av fett fruset i rören. I det här fallet kan vanligt salt och läsk lösa problemet..

Bikarbonat

 1. Lös upp en halv mugg salt och 1 mugg soda i ett glas vatten och häll den resulterande blandningen i avloppet, vänta 5-10 minuter.
 2. Använd en kolv (eller en trasa), fortsätt enligt beskrivningen ovan (se. sätt 2).
 3. Vi tvättar rören med en ström av varmt vatten.

Metod 4. Avlägsna blockeringen med ättika och läsk

Ett annat populärt sätt att rengöra rör i köket hemma är med ättika (9%) och läsk. Frätande skum från den kemiska reaktionen av dessa komponenter bör tära på blockeringen..

Vinäger

 1. Häll 150 gram läsk i avloppshålet och häll samma mängd 9% ättika ovanpå.
 2. Stäng avloppet med en plugg så att skum inte rinner ut..
 3. Vänta ett par minuter, kör sedan varmt vatten med full styrka – det hjälper till att trycka igenom kontakten.

Metod 5. Ta bort blockeringen … Alka-Seltzer

Om det inte fanns någon läsk i huset, men det finns Alka-Seltzer, kommer han också att kunna rengöra en måttligt tilltäppt sifon. Förresten, den här produkten har ytterligare en bonus – den obehagliga lukten från diskbänken kommer att försvinna..

Alka Seltser

 1. Lägg ett par Alka-Seltzer-tabletter i dräneringshålet och häll sedan 1 kopp 9% ättika.
 2. Efter 2 minuter, töm det heta vattnet med full styrka för att hjälpa till att trycka igenom smutsen.

Metod 6. Hur man tar bort en blockering i rör med en dammsugare

Har du en dammsugare med utblåsningsfunktion? Bra! Vi lindar dammsugarens rör med en trasa så att det passar tätt in i avloppshålet. Stark luftflöde från dammsugaren kommer att driva igenom stagnationen.

När folkmetoder inte hjälper

Problemet har inte lösts? Om första hjälpen inte hjälpte betyder det att blockeringen i diskbänken är gammal, stor och tät. Hur tar man bort en blockering i ett rör om folkrecept inte fungerar? Skynda dig inte att ringa en rörmokare och demontera sifonen, försök använda speciella kemikalier (Mole, Tiret, Potkhan, etc.) eller en VVS -kabel.

Metod 7. Hur man rengör röret från blockering med en VVS -kabel (och hur man byter det hemma)

Om diskbänken är kraftigt igensatt kan du använda en speciell VVS -kabel. Denna metallanordning ser ut som en borste med ett långt flexibelt handtag (säljs i järnaffärer). Trådrengöring av vattenrör är bäst för metallkonstruktioner – det kan till och med ta bort rost delvis. Men för rengöring av plaströr är metoden inte lämplig, eftersom det finns risk för skador på dem genom för högt mekaniskt tryck.

 1. Kabeln placeras i röret och rullas. Här kan du rikta rörelsen både från dig själv, skjuta blockeringen i avloppsröret och mot dig själv och dra ut kontakten.
 2. Vid rengöring med en kabel måste du regelbundet tillföra vatten till diskbänken så att vattenflödet spolar bort den släppta smutsen.
 3. Vi kör varmt vatten i några minuter för att tömma resterna av sediment i avloppet.

Prompt:

 • Om det inte finns någon kabel på gården kommer en vanlig metallhängare till undsättning, från vilken du kan göra en minikabel. Klipp den med tång så att den resulterande tråden har en liten krok i slutet (se bilden nedan).

Hängare

Metod 8. Hur man tar bort en blockering i diskbänken med hjälp av hushållskemikalier

Särskilda medel som är avsedda att avlägsna blockeringar i rör kan vara sura eller alkaliska. Oftast är de:

 • Vätska och helium (t.ex. Sanfor, Tiret Turbo, Deboucher).
 • Torka i form av fritt flytande pulver eller granulat (till exempel Bagi Pothan, Mole, Chirton Clean Drains).

Blockeringsmedel

En rörrensare väljs beroende på vattentillförselns material och vilken typ av förorening som förväntas..

Tips:

 • Det billigaste, välkända och universella botemedlet – “Mole”, är baserat på sura föreningar och korroderar i de flesta fall blockeringar av något ursprung. Men för de mest avancerade fallen rekommenderar vi att du provar det snabbverkande medlet Bagi Pothan i form av granulatpulver..
 • Flytande blockerande rengöringsmedel är mjukare och lättare att använda.
 • Vilken åtgärd du än väljer, rengör först blockeringen med kokande vatten, håll den i 20 minuter (om rören är av stål) eller med en 20-minuters varmvattenström (om rören är av plast). Lägg sedan till rengöringslösningen exakt enligt tillverkarens instruktioner..
 • Om barn bor i huset är det bättre att köpa en piprensare en gång i små påsar..
 • Var noga med att använda gummihandskar innan du rengör rören, annars kommer blockeringsborttagaren inte bara att hantera korken, utan även din hud..
 • Om du ska ta bort blockeringen i diskbänken med en frätande kemikalie eller ättika, var noga med att öppna fönstret.

Om ingen av ovanstående metoder fungerade, är det dags att ringa en rörmokare. Mest troligt är stagnationen för djup och täppt tätt utom räckhåll för de flesta instrument från igensättning..

Hur man demonterar och rengör en handfat är det enklaste och mest pålitliga sättet att ta bort en blockering

Om du redan har försökt bryta igenom blockeringen i diskbänken med folkliga eller kemiska medel, och vattnet fortfarande står eller går långsamt, måste du troligen rengöra sifonen. Lyckligtvis kan även ett barn demontera det. Allt du behöver är 15 minuters ledig tid och en skruvmejsel eller mynt.

Steg 1. Skruva loss muttern som ligger ovanför sifonbehållaren och ta bort den försiktigt.

 • Det är lämpligt, innan du demonterar sifonen, att sätta ett bassäng under det för enstaka pölar och samla smuts. Och naturligtvis, glöm inte att bära gummihandskar..

Steg 2. Vi håller sifonen i ena handen och med den andra handen kopplar vi bort avloppsslangen genom att skruva loss muttern mellan dem. Därefter tar vi bort sifonen och avloppsslangen åt sidan (till exempel i bassängen), samtidigt tar vi bort smutsen som faller ur dem.

Steg 3. Skruva loss avtappningsristen med en skruvmejsel eller ett mynt i diskbänken (de flesta moderna galler kan skruvas loss med ett mynt).

mynt

Steg 4. Skruva loss toppmuttern på det återstående röret och ta ut den ur diskbänken tillsammans med det redan avskruvade avtappningsgallret. Hurra! Hävert demonteras.

Steg 5. Vi tvättar alla detaljer. För att rengöra sifonen ordentligt, skruva loss kolven från den..

Steg 6. Vi monterar sifonen i omvänd ordning: installera avloppsgallret och grenröret, fixera det med en mutter, montera sedan sifonen, anslut den till avloppsslangen och skruva den slutligen på grenröret. Redo! Vi kontrollerar om blockeringen är borttagen och är stolta över oss själva.

Tips för rengöring av plaströr

Rengöring av plaströr bör göras med extrem försiktighet, eftersom materialet är ganska känsligt för mekanisk skada. Det är värt att veta att den släta ytan av plaströr inte korroderar. Ytföroreningar håller sig inte så bra till den. Men en blockering kan fortfarande inträffa, eftersom fettavlagringar, hår, matrester gradvis täpper till vattnet..

 • För plaströr kan du använda en kolv eller hushållskemikalier, vilket ger utmärkta resultat..

Fråga Svar

Hur man rensar en blockering med en kabel?

Om du redan har försökt alla metoder för att ta bort blockeringar och till och med demonterat sifonen, men problemet inte har lösts, betyder det att blockeringen har bildats i avloppsröret, och inte i sifonen eller slangen. Detta händer inte ofta och bara i gamla hus. I detta fall är den enda vägen ut att rengöra röret med en VVS -kabel eller ringa en rörmokare. Det är faktiskt inte svårt alls. Från den här videon kan du lära dig i detalj hur du rensar ett blockering med en kabel..

Vilka förebyggande åtgärder för blockeringar måste vidtas?

För att förhindra att köksrören täpps till så länge som möjligt bör du följa dessa rekommendationer:

 • En igensatt diskbänk är ett normalt och oundvikligt problem för alla hem, men det är bättre att förhindra att det uppstår så länge som möjligt och att förebygga i tid. Ju oftare vi rengör rören, desto snabbare och enklare tas blockeringarna bort och rören och sifonen slits inte. Gör det bara till en vana att rinna varmt vatten varje vecka eller häll kokande vatten i diskbänken i 20 minuter, eller rengör VVS med en kolv..
 • Försök att inte hälla vätskor som innehåller matolja i diskbänken, eftersom det stelnar i rören / sifonen och framkallar avlagringar på väggarna i vattensystemet. Om detta ändå hände, vidta omedelbart förebyggande åtgärder – starta en het oxe / kokande vatten eller häll läsk och salt i avloppet (se. Metod 3).
 • Naturligtvis måste alla rätter rengöras från matrester innan de tvättas i diskbänken. Oftast ligger orsaken till blockeringar i vår latskap. &# 128578;
 • Avloppshålet måste kompletteras med ett speciellt nät som skyddar röret från stora matpartiklar.

Se även:

 • Hur man tar bort fett och smuts från köket – 11 recept för olika ytor
 • Hur man rengör en tvättmaskin från smuts och kalk i fem steg