8 frågor och svar om honungsförvaring

Honung är den produkt som kan och bör lagras för framtida bruk, eftersom den kan förbli god och hälsosam länge. I den här artikeln kommer vi att ge svar på 7 huvudfrågor om lagring av honung hemma, och också visa dig hur du kan dekorera honung som en present..

Fråga 1. Hur mycket honung kan lagras?

Hållbarheten för honung enligt GOST är 1 år (vid en temperatur som inte är högre än 20 grader). Men faktiskt, under rätt förhållanden kan honung lagras i flera år utan att förlora dess smak och användbara egenskaper..

Fråga 2. Är kristallisering en indikator på dålig kvalitet? Och vad ska jag göra om honung har kristalliserat?

Nej, snarare tvärtom, det står att du inte köpte en surrogat, utan äkta honung.

 • Kristalliseringsprocessen är naturlig och oundviklig och börjar 3-6 månader efter att burken öppnats..

Beroende på olika faktorer och speciell bearbetning kan kristaller bilda stora eller små..

 • Om du vill återföra den tidigare flytande till förtjockad honung behöver du bara värma upp den i varmt vatten tills kristallerna smälter. Tänk på att du inte behöver värma upp hela burken, utan bara den mängd som krävs för tillfället. En sådan värmebehandling minskar trots allt delikatens kvalitet och användbarhet..

Honungskristallisation

Fråga 3. Hur man förvarar honung hemma i små mängder?

Om du köper en hälsosam godbit i små burkar och äter den varje dag, bör du känna till följande regler för lagring av honung:

 • Den bästa behållaren är en glasbehållare (ännu bättre, mörkt glas) eller keramik med tättslutande lock. Både behållaren och locket måste först tvättas noggrant och torkas..

Förvara honung i glasburkar

 • Idealtemperaturen är något svalare än rumstemperatur, nämligen +5 – +15 grader. Den högsta tillåtna lagringstemperaturen för honung är + 20 grader.
 • Lämpliga platser är ett mörkt köksskåp bort från spisen och ugnen. Det är lämpligt att den inte öppnas för ofta, inte har inre belysning och inte lagrar salt och doftande livsmedel. Kylskåpet för grönsaker är också lämpligt för förvaring av honung..

De värsta behållarna kan kallas behållare gjorda av legeringar av järn, zink, bly och koppar, eftersom honung oxiderar i dem, försämras och till och med blir skadligt.

 • Stäng alltid locket ordentligt och låt inte burken stå öppen på länge. Bakterier kan inte lätt föröka sig i honung, eftersom den innehåller mycket lite vatten, men på grund av det inte tätt stängda locket kan honung börja absorbera fukt från luften och som ett resultat stratifieras och sedan jäsa.

Se även materialet: Hur man lagrar frukt hemma – allmänna principer, memo och fotoidéer.

Fråga 4. Är det möjligt att förvara honung i kylskåpet?

Ja, om du vill kan du. Kall och till och med frysande honung kommer inte att skada. Låga temperaturer kan dock påskynda kristallisationsprocessen, och dessutom är kyld honung alltid lite svårare att använda..

 • Men i facket för förvaring av grönsaker, där temperaturen regerar upp till +10 grader, kommer honung att kännas bra och hålla sig fräsch nästan för alltid. Dessutom kräver vissa honungsorter med en fukthalt på mer än 21% endast förvaring i kylskåp..

Kom också ihåg att inte förvara honung nära livsmedel med stark lukt (fisk, vitlök, lök, etc.). Även i en sluten burk kan den absorbera främmande lukt..

Fråga 5. Hur man organiserar långtidsförvaring av honung?

Om du har stora lager honung som du planerar att lagra länge (från flera månader till flera år), kan du helt enkelt frysa den..

 • Om du bestämmer dig för att frysa produkten, se till att den valda behållaren har en plats på plats, eftersom honung ökar i volym under frysning..

Tina honung vid rumstemperatur utan att behållaren öppnas.

Fråga 6. Hur man förvarar honung i kammar?

Hur förvarar honung i kammar? Faktiskt, precis som vanlig honung – i mörka, svala och i tätt tillslutna glasbehållare. Naturligtvis måste bikakan först skäras i bitar som kan passa i dina burkar eller behållare..

Förvaring av honung i kammar

Fråga 7. Från vad honung kan försämras eller förändras?

 • På grund av plötsliga temperaturförändringar kan honung ändra färg, bli ojämnt “sockrad” och tappa en del av sin doft. Därför, om du bestämmer dig för att förvara honung i kylskåpet, håll den där till slutet..
 • Skydda honung från ljus, och särskilt från direkt solljus. Om du lämnar en burk honung i ljuset i 48 timmar, förstörs det antibakteriella enzymet inhibin som det innehåller..
 • Om en burk honung lämnas öppen under lång tid, kommer honungen att absorbera fukt från luften, skiktas och jäsa.
 • På grund av långtidsförvaring börjar honung mörkna, tjockna och förändras något i smak. Denna process, liksom kristallisation, är naturlig för honung och betyder inte att den förstörs..

Se även: Guide för lagring av 5 typer av oljor: olivolja, linfrö, kokos, solros och smör

Fråga 8. Hur kan du dekorera honungsburkar?

Honung är en användbar och alltid lämplig gåva. Nyligen har vackert förpackade honungskrukor till och med getts gäster på bröllop. Vi har samlat flera idéer för att dekorera honungspresenter och presenter som du enkelt kan göra med dina egna händer..

 1. Traditionell inredning

En burk honung, täckt med en tygbit och bunden med ett rep eller band, ser väldigt söt ut. Det är bättre att använda naturmaterial för en sådan inredning – bomull, linne, spetsar, papper är också lämpliga. Du kan binda burkarna med jutrep, garn eller satinband..

 • Honungsburk dekor
 • Honungsburk dekor
 1. Burk + sked-spindel

En honungspresent blir inte bara välsmakande, utan också praktisk om du lägger till en spindelsked till den. För att göra detta behöver du bara binda den till banken på ett vackert band..

 • Honung med en sked
 • Honung med en sked
 1. Honung i kottar med korklock

Om du vill göra minipresenter måste du plocka upp små burkar, till exempel under barnmat. Du kan dock göra något mer originellt och hälla honungen i kottar med korklock, som säljs i hantverksbutiker..

Honung i kottar

 1. Burk med etikett eller klistermärke

För att göra en honungspresent personlig behöver du bara knyta en fin etikett till burken eller klistra upp en klistermärke och naturligtvis signera. Etiketter och klistermärken kan skrivas ut på en dator, köpas färdiga, eller så kan du klippa och dekorera med dina egna händer.

Älskling med en tagg

Burk med en hemlagad klistermärke

 1. Banka i en påse eller säck

En burk honung kan lindas i en vacker påse, papper eller tygpåse. Så du dekorerar inte bara din present, utan skyddar den också från solljus..

 • Presentinpackad honung
 • Presentinpackad honung