5 sätt att rengöra ugnen från fett och kolavlagringar

I den här artikeln kommer vi att berätta om 5 sätt att rengöra ugnen från gammalt fett, kolavlagringar och bränt socker så snabbt, enkelt och hemma som möjligt..

Metod 1. Verifierad

Detta populära recept är bra eftersom du kan hitta alla ingredienser i ditt kök, metoden är lämplig för rengöring av ugnen med medelhög föroreningsgrad..

Vad du behöver:

 • Bikarbonat;
 • Vinäger;
 • Vatten;
 • Gummihandskar;
 • Våt trasa;
 • Plast- eller silikonspatel;
 • Spray.

Instruktioner:

 1. Ta bort gallret från ugnen: ta bort och lägg åt sidan av galler, bakplåtar, pizzasten, ugnstermometer och allt annat inuti.

Rengöring av ugnen

 1. Gör en bakpulspasta: Kombinera 1/2 kopp bakpulver i en liten skål med några matskedar vatten. Tillsätt vatten tills blandningen blir pasty. I vårt fall användes 3 matskedar vatten.

Bikarbonat

 1. Behandla ugnen med denna produkt: applicera blandningen på ugnens alla inre ytor, undvik värmeelement. Var noga med att använda handskar för att undvika att dina händer blir smutsiga och för att täcka de svåråtkomliga områdena med pastan. I särskilt smutsiga områden kan blandningen bli brun av sot och fett och bilda klumpar – sådana områden bör täckas särskilt tjockt..

Rengöring av ugnen

 1. Låt bakpulver över natten: Lämna den bakpulvertäckta ugnen över natten eller minst 12 timmar.
 2. Rengör galler och bakplåtar: Rengör galler och bakplåtar medan ugnen blöter. Detta kan också göras genom att blötläggas i ett diskmedelsbad följt av en mekanisk rengöring med bakpulver..

Grillstädning

 1. Rengör ugnen: på morgonen (eller efter 12 timmar), ta en fuktig trasa och ta bort så mycket torkad pasta, fett och kolavlagringar som möjligt. Använd en plast- eller silikonspatel vid behov för att skrapa bort smuts.
 • Rengöring av ugnen
 • Rengöring av ugnen
 1. Spraya ättika lösningen: Lägg lite ättika i sprayen och behandla alla områden där det finns spår av bakpulver och smuts. Vinägern reagerar med bakpulver och bildar ett mjukt skum..

Rengöring av ugnen

 1. Torka av ugnen: Torka nu bort eventuella rester och skum från ättika och bakpulver. Fukta din trasa med vatten eller ättika efter behov tills ugnsväggarna är helt rena och glänsande.
 2. Sätt i bakplåtarna och galler: ja, det är allt, det återstår bara att återföra allt du brukar lagra i cellen till dess plats och torka framsidan av ugnen.

Rengöring av ugnen

Se även materialet: Hur man rengör en gasspis i 8 steg.

Metod 2. Snabbt

Låt oss nu titta på ett sätt att rengöra ugnen från fett med ånga, syra eller … vanligt diskmedel. Metoden är lämplig för rengöring av en medelsmutsad ugn..

Vad du behöver:

 • Citronsyra, ättika 70%eller konventionellt diskmedel;
 • Vatten;
 • Djup bakplåt eller stor skål;
 • Gummihandskar;
 • Svamp och fuktig trasa.

Instruktioner:

 1. Ta bort alla onödiga saker från ugnen: ta bort och lägg åt bakplåten och allt annat som finns inuti, men låt gallret sitta kvar – det kommer också att gynnas av ett rengörande “bad”.
 2. Slå på ugnen och låt den värmas: förvärm ugnen till 150-200 grader.
 3. Häll vatten i en bakplåt och späd ut citronsyra i den: medan ugnen värms, häll vatten i en skål eller bakplåt och lös upp en påse med citronsyra (10-20 g) i den. Citronsyra kan ersättas med 1-2 teskedar vinägeressens eller lite diskmedel.

Rengör ugnen med citronsyra

 1. Placera bakplåten med lösningen på den nedre hyllan i ugnen: lägg bakplåten med lösningen i den förvärmda ugnen på den nedre delen. Skålen kan placeras på botten.
 2. Lämna ugnen i 40 minuter: lämna ugnen i 40 minuter, nämligen tills vattnet kokar och kammardörren “dimmar upp”.
 3. Stäng av ugnen och låt bakplåten svalna: när vattnet kokar, stäng av ugnen och låt bakplåten svalna i cirka 30 minuter.
 4. Rengör ugnen och galler: när bakplåten har svalnat, ta en fuktig trasa och torka av ugnen och gallret. Använd svampens hårda sida, spraya med vatten och bakpulver eller citronsyra efter behov för att avlägsna envis fett och kolavlagringar..
 5. Sätt tillbaka brickorna och galler på plats: Woo-ala! Ugnen lyser igen och inspirerar till kulinariska bragder.

Metod 3. “Tungt artilleri”

Och nu, låt oss överväga ett mer radikalt sätt att tvätta ugnen från gammalt fett och ångor med hjälp av speciell Amway, Faberlik eller Bagi Shumanit spray.

Vad du behöver:

 • Ugnsrengöringsgel. Kort om populära ugnsrengöringsmedel:
 • Amway “ugnsrengöring” – luktfri, effektiv, ekonomiskt förbrukad, säljs med en borste för att distribuera produkten, men har ett högt pris;
 • Faberlik “Medel för rengöring av ugnar och spisar” – kostar mindre, har bra recensioner, men konsumeras oekonomiskt;
 • Buggar “Shumanit” – effektiva, lätta att använda, eftersom den sprutas från en spray, säljs i alla butiker, relativt prisvärd, men har en skarp lukt.

Ugnsstädare

Vad vi behöver:

 • Vatten;
 • Gummihandskar (krävs!);
 • Svamp, trasa, borste för svåråtkomliga platser;
 • … Frisk luft från ett öppet fönster (särskilt om du använder Shumanit och andra produkter med en stark lukt).

Instruktioner:

 1. Ta bort alla onödiga föremål från ugnen: ta bort och lägg åt sidan av galler, bakplåtar och resten av ugnsfyllningen.
 2. Applicera gelén på alla ytor i kammaren och dörren: det är mycket bekvämt att göra detta med en borste eller borste (till exempel en tandborste). Innan behandlingen påbörjas, öppna fönstret och sätt på handskar!
 3. Låt agenten fungera: lämna ugnen i 15-30 minuter, beroende på smutsgraden.
 4. Rengör ugnen från brännskador och fett: efter sådant “blötläggning” tvättas gammalt fett och bränd matförorening snabbt nog.
 5. Ta bort rester av produkten: när du har rengjort alla ytor från smuts, skölj noga av den kvarvarande gelen. Spraya med vatten hjälper till att skölja ur kameran i svåråtkomliga områden.
 6. Sätt tillbaka brickorna och galler på plats: ja, det är allt. Det återstår bara att torka dörren från utsidan.

Metod 4. Effektiv

Denna metod kommer att göra det mycket lättare för dig att bli av med komplexa föroreningar på grund av ammoniakångor..

Vad du behöver:

 • 5 flaskor ammoniak (200 ml);
 • Soda (om det behövs);
 • En liten skål för ammoniak;
 • Stor skål för vatten;
 • Vatten (cirka 1 L);
 • Gummihandskar;
 • Svamp och trasa;
 • … Frisk luft från ett öppet fönster.

Instruktioner:

 1. Ta bort brickorna ur ugnen: ta ut och lägg brickorna åt sidan, men lämna gallret..
 2. Förvärm ugnen till 180 grader.
 3. Häll vatten och ammoniak i lämpliga skålar: medan ugnen värms, häll alla 5 flaskor ammoniak i en liten skål och vatten i en stor skål. Glöm inte att öppna fönster.
 4. Stäng av ugnen och lägg båda skålarna i den: lägg en skål med vatten i den förvärmda ugnen längst ner i ugnen och lägg en skål med ammoniak lite högre (på hyllan).

En skål med ammoniak

 1. Låt ugnen svalna; processen tar cirka 30-40 minuter. Men om föroreningen är mycket gammal är det bättre att lämna skålen med ammoniak över natten..
 2. Rengör ugnen och riv: när väggarna i kammaren är kalla, tvätta alla ytor och riv från fett och kolavlagringar med en fuktig trasa, svamp och bakpulver.
 3. Torka av ugnen: ta bort rester av ammoniak och smuts.
 4. Sätt tillbaka plåtarna och gallret på plats och torka av ugnsluckans utsida.

Se även materialet: Hur man rengör en tvättmaskin från smuts och skala i 5 steg.

Metod 5. Enkel

Och slutligen presenteras det sista receptet för att rengöra en lätt till medellång ugn med bakpulver i instruktionsvideon..

Hur man rengör ugnen från tunga kolavlagringar – ett trick med uppvärmning

Ofta måste smutsen först smälta för att enkelt rengöra gammalt fett och avlagringar från ugnen. Så här gör du det rätt:

 1. Förvärm ugnen till 40-50 grader C °.
 2. När kammaren har nått önskad temperatur, öppna dörren och låt skåpet svalna något. Det ska vara varmt, men inte skållande..
 3. Applicera sedan ett färdigt rengöringsmedel (giftfritt, helst specialdesignat för ugnar) på smutsen, tillräckligt, men inte för mycket, så att rengöringsmedlet inte rinner ner och bildar vattenpölar..
 4. I det här skedet kan du omedelbart börja rengöra, eller så kan du stänga dörren, låta ugnen “ånga” i ytterligare 5 minuter och först sedan börja rengöra..

Fråga Svar

Hur man rengör ugnsglaset?

För att rengöra ugnsglaset kan du använda metoderna som beskrivs ovan, eller detta recept: förbered en pasta med läsk och vatten (3: 1) och bred det (du kan använda gummihandskar med händerna) på glaset. Låt sedan lösningen verka i 15 minuter. Slutligen, torka ytan i en cirkelrörelse med en hård svamp och trasa..

För envis smuts är ugnsvärmemetoden lämplig. Värm upp till 40-50 grader Celsius (inte mer). När önskad temperatur har uppnått, stäng av ugnen, öppna luckan och låt den stå en minut för att svalna något. Så snart dörren blir varm och slutar bränna fingrarna, börja tvätta glaset. För att göra detta kan du använda ett säkert rengöringsmedel (för ugnar och mikrovågsugnar). Bred det lätt över glaset så att det inte droppar ner, stäng sedan luckan i 5 minuter. Slutligen rengör du dörren i en cirkelrörelse med en svamp och trasa..

Hur man rengör ugnsglasets insida (mellan glasen)?

Eftersom ugnsluckor tekniskt sett inte kan göras lufttäta händer det ofta att något kommer in i utrymmet mellan rutorna och läckage. För att rengöra glaset helt måste du demontera dörren. Lyckligtvis är detta lättare än det låter. Vi föreslår att du tittar på en videohandledning.

Ska du köpa en självrengörande ugn? Vad är haken?

Självrengörande ugn låter som att det låter för bra för att vara sant. Det är verkligen bra, men med några “men”. Principen för dess funktion är följande: under rengöring värms ugnen upp till cirka 470 grader. Under sådana förhållanden brinner resterna av fett och mat helt enkelt ut och bara en liten handfull aska återstår. Resten av askan avlägsnas lätt med en fuktig trasa. Det verkar som att det bara finns fördelar – du behöver inte använda kemikalier och slösa tid på att städa. Men det finns också nackdelar: ugnen rengör sig själv i cirka 3-5 timmar och avger vid denna tidpunkt värme (obekvämt under sommarsäsongen) och en obehaglig lukt. Och viktigast av allt, funktionen hjälper bara med måttlig och lätt förorening. Om ugnen är igång kommer den självrengörande processen bara att förvärra situationen – rök kommer att dyka upp.