Hogyan válasszuk ki a sütőt 9 lépésben

Az elektromos sütők teszik ki a piacon lévő összes sütőmodell körülbelül 90% -át. Még a gáztűzhelyek is fel vannak szerelve velük, mert ennek legalább 3 jó oka van:

 • Először is, az elektromos sütőben a fűtés alulról és felülről is lehetséges, ami miatt nem kell aggódnia, hogy a torta egyik oldala megég, a másik pedig alul sül..
 • Másodszor, az elektromos modell a leghasznosabb konvekciós funkcióval rendelkezik, amely lehetővé teszi a forró levegő egyenletes elosztását, több étel egyidejű sütését különböző szinteken és étvágygerjesztő aranykéreg megszerzését. Gázégővel ez a szám nem fog működni a láng kioltásának veszélye miatt (bár a ventilátoros gázkemencék még mindig léteznek).
 • És végül, a harmadik érv “az elektromos sütő” mellett: nincs tűz és gáz – nincs probléma.

Útmutatónk segít kiválasztani a tökéletes sütőt funkcionalitás, design és ár tekintetében..

Ha gáztűzhelyet keres, akkor itt.

Útmutató a 9 lépés választásához

1. lépés Döntse el, melyik sütőre van szükségünk – függő vagy független?

A beépített sütő a főzőlaptól függ, vagy nem.

 • A függő sütőt közvetlenül a főzőlap alá szerelik fel, és vezetékekkel csatlakoztatják hozzá. Ugyanakkor a kezelőpanel közös, és a sütőn található..

Függő gáztűzhely

Függő elektromos sütő főzőlappal

Valójában egy ilyen készlet ugyanaz a régi jó tűzhely, csak beépített. Használata ismerős, kényelmes, és valamivel kevesebbe kerül, mint pár független eszköz. Igaz, több árnyalat van a függő modell kiválasztásában..

 • Fontos, hogy az egymásra épülő sütő és főzőlap kompatibilisek egymással. Ne feledje, hogy ugyanahhoz a gyártóhoz való tartozás nem garantálja az eszközök kompatibilitását (a gyártó speciális táblázata segít ellenőrizni).
 • Lehetséges gáz felső és elektromos alsó készlet is, de nincs túl sok ilyen modell..
 • Különböző árkategóriájú készülékeket választhat, de kívánatos, hogy a sütő “fejlettebb” legyen, mint a főzőlap.

A független sütőben az a jó, hogy bárhol elhelyezhető. Leggyakrabban ceruzatartóba van beépítve, mikrohullámú sütővel és hűtőszekrénnyel együtt, megfelelő magasságban – szemmagasságban.

Az oszlopszekrénybe épített sütő

Az oszlopszekrénybe épített sütő nagyon kényelmes – nem kell időnként meghajolnia és leguggolnia vele, ellenőrizve a torta készenlétét

Ezenkívül a sütő függetlensége lehetővé teszi egy főzőlap felszerelését tetszőleges számú égővel, például két, három vagy öt. Függő készletben a főzőlap általában szigorúan 4 égővel rendelkezik.

Független sütő és kétégős főzőlap

Független elektromos sütő gáztűzhellyel párosítva, két égővel

Lásd még: Főzőlap kiválasztása: amit vásárlás előtt tudnia kell

2. lépés. Határozza meg a méreteket és a kapacitást

Egy szabványos sütő mérete 60x60x56 cm (külső méretek). Egy ilyen szekrényben nagy adagot főzhet 5-6 adagra-ami egy átlagos konyhához és egy 3-5 fős családhoz szükséges. Bizonyos esetekben azonban a sütőnek nem szabványos szélességű és / vagy magasságúnak kell lennie (minden modell mélysége megközelítőleg azonos – 60 cm (+ – 5 cm)).

 • Egy keskeny, 45 cm széles sütő alkalmas kis konyha és 2-3 fős családok.

Keskeny sütő a konyha belsejében

Keskeny sütő egy kis konyha belsejében Hruscsovban

 • A nagy, 90 cm széles sütő ideális tágas konyhák, 5-7 fős családok és ételrajongók.
 • Az alacsony modellek, amelyek magassága 38-55 cm, általában mikrohullámú sütő funkcióval rendelkeznek, és segítenek, ha nincs hely a konyhában.
 • A magas, 90 cm magas sütő általában dupla sütő, egy teljes méretű és egy kisebb kamrával. Ez az opció nagycsaládosok és vendéglátó szakácsok számára készült.

Ahelyett, hogy a gyártó által megadott „használható mennyiségre” támaszkodna, vigye a legnagyobb sütőedényt a boltba, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a sütő mérete megfelel az Ön számára..

3. lépés Döntse el, hogy szükség van -e a konvekciós funkcióra

Az elektromos sütők konvekciós funkcióját a kamra hátsó falába épített ventilátor látja el. Forró levegőt kering, és elősegíti az ételek gyorsabb elkészítését, a piték egyenletes sütését, étvágygerjesztő kéreg létrehozását vagy több étel főzését egyszerre különböző sütőlapokon. Egyes modellek konvekciós üzemmódban akár fagyasztott élelmiszereket is kiolvaszthatnak..

Konvekció a sütőben

Másrészt erre a funkcióra nem mindig van szükség, és nem mindenkinek. Egyes ételek, például az élesztős tészta, a sovány hús és a konvekciós üzemmódú csirke kissé kiszáradhatnak. Ha ritkán grillez és gyakran süt kenyeret, zsemlét és lepényt, akkor spórolhat a ventilátoron..

 • De ha szeret grillezni, gyakran süteményeket és süteményeket sütni, például húst, halat vagy csirkét sütni a hüvelyben, akkor hasznos lesz a sütő konvekciós funkciója.

4. lépés. Mi a helyzet az öntisztító funkcióval?

Öntisztító sütő – jól hangzik, de sietünk figyelmeztetni – a valóság némileg eltér a várakozásoktól. Az öntisztító rendszereknek három fő típusa létezik: pirolitikus, katalitikus és gőz (hidrolízis).

Tanács

 • Ha hetente ritkábban használja a sütőt, akkor az öntisztító gőzrendszerrel ellátott modell megfelelő az Ön számára..
 • Ha hetente legalább egyszer süt, akkor jobb katalitikus öntisztító rendszerrel ellátott sütőt vásárolni..
 • Az aktív szakácsok számára érdemes pirolitikus funkcióval rendelkező öntisztító sütőbe fektetni..

Most beszéljünk részletesebben a felsorolt ​​rendszerekről..

Pirolitikus öntisztítás (ár – 30 ezer rubeltől)

Pirolitikus tisztítási módban a sütő 500 ° C -ra melegszik fel, és még a legnehezebb szennyeződéseket is (például zsírt, égetett cukorszirupot és tejet) még a legnehezebben hozzáférhető helyeken is … hamuvá változtatja. letörölték.

Pirolízis

Igaz, mielőtt elkezdené a pirolízis módot, el kell távolítania az összes polcot és oldalsó vezetőt a kamrából, és meg kell tisztítania őket. Ezenkívül az üvegajtó kézi tisztítást is igényel..

Jó tudni

 • Biztonsági okokból a sütő ajtaja automatikusan reteszelődik a pirolitikus tisztítás során, és csak akkor nyílik meg, ha a sütő hőmérséklete 280 ° C alá csökken.
 • Amíg a sütő rendbe jön, a konyha a szokásosnál melegebb lesz, még meleg is, a készülék ajtaja akár 70 fokra is felmelegedhet, és a levegő kellemetlen szaggal töltődhet be. Ezen okok miatt tanácsos bekapcsolni a motorháztetőt és kinyitni az ablakokat a tisztítás során. És persze vigye ki a gyerekeket a konyhából.
 • A sütőt nagyjából havonta egyszer kell elvégezni. Az egész folyamat általában 1,5-2,5 órát vesz igénybe..

Katalitikus öntisztítás (ár 20 ezer rubeltől)

Az öntisztító katalitikus kemencék oldalfalait speciális zománc borítja, amely 140 fokos hőmérsékleten közvetlenül sütés közben felszívja és lebontja a zsírlerakódásokat.

A katalitikus öntisztító rendszer hátrányai a következők:

 • Mivel csak a kamra falai és felső része zománcozott, az alja és az ajtó piszkos lesz, mint egy hagyományos sütőben, és kézi tisztítást igényel..
 • A zománc a tejjel és savval való érintkezés következtében romlik.
 • A bevonatot körülbelül 4-5 évre tervezték, majd elhasználódik, és ki kell cserélni.
 • A nagy zsírfoltokat nem mindig távolítják el egy ciklus alatt..

Jó tudni

 • A modern sütők fejlett modelljei EcoClean kerámiát használnak katalitikus zománc helyett tisztító rétegként. Fő előnye a végtelen élettartam..
 • Ha a felületet nem tisztította meg teljesen, akkor az üres sütőt egy órán keresztül előmelegítheti a konvekciós funkcióval..

Gőztisztítás ((hidrolízis), ára 15 ezer rubeltől)

Néhány sütő gőztisztító módszerrel oldja fel a zsírt, a szénlerakódásokat és a szennyeződéseket. A sütő tisztításához egyszerűen töltsön be egy tepsit vízzel, és indítson el egy automatikus egyórás ciklust, amely 70-90 ° C-ra melegíti fel a sütőt. A ciklus befejezése után már csak meg kell törölni a sütőt egy nedves ruhával szappanos vízzel. A makacs foltok eltávolítására azonban erősebb tisztítószerekre lehet szükség..

Hidrolízis

5. lépés: További funkciók és programok megismerése

Még a legegyszerűbb, alapvető funkciókat és légkeverést is biztosító sütő is képes megoldani szinte minden “sütési” feladatot – pizzát, szuflét vagy pulykát főzni. De ha a sütő további funkciókkal is rendelkezik, akkor nemcsak sütni és sütni lehet benne, hanem pörkölni, párolni, forralni, leolvasztani, felmelegíteni, emelni a tésztát, szárítani és így tovább. Nézzük meg közelebbről a kiegészítő funkciókat..

 • Pizza üzemmód (konvekció + alsó fűtés magas hőmérsékleten)

Ahogy a neve is sugallja, ez az üzemmód ideális pizza és egyéb ételek készítéséhez, amelyek az alap teljes sütését igénylik. Például minden nyitott süteményhez, focacciahoz és kenyérhez.

 • Konvekciós grill (grill + konvekció)

Ebben az üzemmódban a rács és a ventilátor aktiválódik. Ideális nagy húsdarabok, csirkehús, csirkecomb, kolbász és egyéb, hosszú főzési időt igénylő ételek elkészítéséhez. Kiválóan alkalmas zöldségek sütésére, tészta, lasagne, chips, stb..

 • Csak grillezni

Ideális apró, lágy húsdarabok sütéséhez a főzőhely felső polcán (hacsak a recept / gyártó utasításai másként nem rendelkeznek).

 • Gyors felmelegedés

Ezzel a funkcióval a sütő a szokásosnál gyorsabban felmelegszik. Ideális fagyasztott és előre csomagolt ételek készítéséhez is. Csak ki kell venni a fagyasztóból, és azonnal be kell helyezni a sütőbe..

 • Kiolvasztás

Az ételeket csak a levegő cirkulációja olvasztja fel, a sütő nem melegszik fel. Ez az üzemmód élesztőtészta emelésére, szárított gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények szárítására is használható..

Néhány sütőmodell rendelkezik automatikus programkészlettel a különböző típusú ételek kiolvasztásához..

 • A hőmérséklet fenntartása

Ebben az üzemmódban az elkészített ételt melegen tartják 60-85 ° C hőmérsékleten..

 • Lassú főzés (párolás, párolás)

Az edényt a hagyományos sütőhöz legközelebb eső körülmények között főzik – alacsony, 70-120 ° C hőmérsékleten, felső és alsó fűtéssel, leggyakrabban az alsó polcon. Az ételek (különösen a hús és a hal) egészségesebbnek bizonyulnak, felesleges zsír és káros túlfőzött kéreg nélkül, ugyanakkor nagyon finomak.

 • Erjesztés

Ez az üzemmód ideális házi joghurtok készítéséhez és élesztős tészták keltéséhez.

 • Automatikus főzési programok

A multifunkcionális sütők nemcsak alapvető üzemmódokkal rendelkeznek, hanem olyan kiegészítő programokkal is, amelyek automatikusan elkészítik az ételt a gyártó vagy a felhasználó által beállított hőmérséklet, főzési idő stb. Szerint. Csak a termék súlyát és típusát kell megadnia (pl. , hús), egy recept (például marhasült), és tegye a munkadarabot a polcra.

 • Mikrohullámú sütő

Egyes sütők nagyfrekvenciás mezőgenerátorokkal (magnetron) vannak felszerelve, azaz mikrohullámú sütőként működhetnek. Ez a kiegészítő a sütő fűtőelemeivel kombinálva nagyon gyorsan elkészíthető, és egyedül, például egyszerűen felmelegíthető..

 • Dupla kazán

A gőzös sütő kialakítása víztartályt és beépített gőzfejlesztőt biztosít. Ez utóbbi önállóan is működhet, és bármilyen típusú fűtéssel kombinálható, ami nagymértékben bővíti a sütő kulináris képességeit, és gyakran lerövidíti a főzési folyamatot. Végül is a forró gőz gyorsabban és egyenletesebben hat a termék belső részére. Azok körében, akik szeretnek diétás ételeket főzni, a dupla kazán funkciója nagy igény lesz..

6. lépés Tartozékok

Egyes sütők nemcsak rostélyokkal és sütőlapokkal vannak felszerelve, hanem nyárs- és / vagy hőérzékelővel is..

Maghőmérséklet -szonda

A pálcika azok számára hasznos, akik gyakran nagy darabokban főznek húst vagy baromfit. Segítségével nyomon követheti a termék belsejében lévő hőmérsékletet és készenléti fokát, elkaphatja azt a pillanatot, amikor az étel a lehető lédúsabb és puhább lesz. Néhány hőmérséklet -érzékelő automatikusan kikapcsolja a készüléket a kívánt fok elérésekor, néhány pedig csak sípol.

Termo szonda

Kívánt esetben a szonda külön is megvásárolható – nem csatlakozik a sütőhöz, hanem méri és megjeleníti a termék hőmérsékletét.

Nyárs

A nyárs lehetővé teszi a hús főzését anélkül, hogy újra és újra meg kellene forgatni, és eltávolítaná a felesleges zsírt. A nyárs elfordításakor a zsír lefolyik, és az edény minden oldalról megsül..

Köpje a csirkét a sütőbe

 • Kívánatos, hogy a nyársat átlósan lehessen felszerelni a kamrán keresztül, akkor nagyobb mennyiségű terméket fog tartani..
 • A nyárs azonban nem kötelező, mert konvekciós grill üzemmódban a húst a rácson is meg lehet főzni..

Teleszkópos vezetők

Jó, ha a sütőben teleszkópos vezetők vannak. A tény az, hogy a hagyományos hornyokkal vagy fémtartókkal ellentétben lehetővé teszik az edény készenlétének ellenőrzését anélkül, hogy veszélyeztetné a kezek vagy az arc megégését. Csak annyit kell tennie, hogy kissé meghúzza a sütőlap szélét, hogy kiguruljon a kamrából. Ezenkívül teleszkópos futópályák is használhatók a főtt étel lehűlése közben, hogy a sütőlap ne foglaljon helyet a munkalapon..

Teleszkópos vezetők

A teleszkópos vezetőknek csak két hátránya van:

 1. Valamivel nehezebb tisztítani őket, mint a hagyományos tartókat. Még a pirolízis kemencében is kézzel kell megtisztítani a vezetőket és lecsavarni.
 2. A teleszkópos vezetők 1-2 ezer rubellel növelik a sütő árát.

7. lépés Válassza ki a színt és a formatervezést

Az elektromos sütő kiválasztásakor vegye figyelembe a konyhai egység színét és stílusát, valamint más készülékek színét és stílusát, például egy közeli páraelszívót, mikrohullámú sütőt vagy főzőlapot.

Modern sütő

Ezüst sütő, a motorháztető színéhez igazítva

Sütő fejhallgató színben

Fekete sütő, a konyhai szett színéhez igazítva

Célszerű, hogy a sütő ne legyen túl fényes, különben időnként le kell törölnie az ujjlenyomatokat. A sötét színű eszközök szintén nem túl praktikusak – a por, zsír, a szennyeződések különösen észrevehetők rajtuk..

A készülékek kialakítása nagyjából két kategóriába sorolható – retro és modern. A retro stílusú sütők sárgaréz, “kovácsolt” vagy “bronz” szerelvényekkel, mechanikus vezérléssel, lekerekített ablakokkal, a test és az ajtók világos árnyalataival rendelkeznek.

Klasszikus stílusú sütő

Ha a konyha belsejét hagyományos módon díszítik, akkor egy ilyen modell tökéletesen illeszkedik hozzá. Szerencsére szinte minden gyártó gyárt “retro sütőket”.

Klasszikus stílusú konyhabelső retro sütővel

A modern sütők gyakran ezüst, fehér vagy fekete színűek. Kialakításuk nagyon lakonikus – egyenes vonalak, egyszerű szerelvények, gyakran fényes felület.

Fehér sütő a belső térben

8. lépés. Figyeljen a fontos apróságokra

Ajtó

A sütőajtónak könnyen nyithatónak és biztonságosan rögzítettnek kell lennie bármilyen helyzetben (teljes nyitás vagy becsapódás nélkül). Az ajtó ablakának átlátszónak kell lennie, hogy a kamra tartalma jól látható legyen benne..

A szemüveg száma az ajtóablakban 1 és 4 között változik. Minél több pohár, annál kevésbé melegszik fel az ajtó, és kisebb a véletlen égési sérülések kockázata.

Tangenciális kamra hűtés

A beépített elektromos sütő esetében alapvetően fontos lehetőség a hideg levegő fújása a falakra. Ennek köszönhetően a keret és a szomszédos berendezések (például a hőt nem toleráló hűtőszekrény) nem sérülnek..

Gyermekvédelem

Ha otthonában a kicsik laknak, mindenképpen ellenőrizze, hogy a választott sütőben van -e gomb- és ajtózár funkció..

Háttérvilágítás

Bármely elektromos sütőben van kamera megvilágítás, de egyes modellekben a kiégett lámpákat nem olyan könnyű kicserélni szakember segítsége nélkül..

9. lépés: A gyártók árainak és minősítéseinek tanulmányozása

Hagyományosan az elektromos sütők három árkategóriába sorolhatók.

 • Az első kategóriába 20 ezer rubel értékű “munkalovak” tartoznak – ezek megbízható modellek, alapvető funkciókészlettel: felső és alsó fűtés, konvekció, grill, időzítő, kamera megvilágítása. Az olcsó sütőket a jól ismert gyártók, a Bosch, a Hansa, az Ariston, a Samsung és mások gyártják..
 • Az akár 40 ezer rubelbe kerülő sütők a középső árkategóriához rendelhetők. Az ilyen modellek alapvető opciókkal rendelkeznek, grill, automatikus programok, öntisztító funkció. Gorenje, Kuppersberg, De’Longhi, Kaiser.
 • Az extra osztályú sütők 40-300 ezer rubelbe kerülhetnek. Az ilyen egységek maximális funkciókkal rendelkeznek, talán boltíves kamrával, valamint szilárd felülettel és formatervezéssel. A drága eszközöket márkák gyártják: ILVE (Olaszország), Miele (Németország), SMEG (Olaszország), De Dietrich (Franciaország) és természetesen a La Cornue (Franciaország).