A mosogatógép elromlott – meg tudod javítani magad?

Ha a mosogatógép meghibásodik – nem kapcsol be, vagy nem mossa jól az edényeket, akkor ne rohanjon a szerelő hívásához. Végül is a meghibásodások nagy része kézzel kiküszöbölhető. Először azonban érdemes megérteni, hogyan működik az eszköz, mik lehetnek a fő elemei..

Működés elve

DIY mosogatógép javítás - utasítások

Természetesen, mielőtt saját kezűleg végeznénk javításokat, utasításokra van szükségünk. Ha általában a működési elvről beszélünk, akkor érdemes tudni, hogy minden gépen több szabványos mód létezik, hasonló algoritmussal – és a műveletek sorrendje (valamint a végrehajtás elve) nem fog jelentősen eltérni attól függően, hogy a modell.

Az utasítás a következő műveleteket írja le:

 1. A gép sólágyítón keresztül szívja a vizet a központi hálózatból.
 2. A vízáram egy szűrőn keresztül nyomás alá kerül, és egy speciális úszószelep szabályozza.
 3. Amikor a gép elegendő vizet gyűjtött össze, az áramellátás leáll, és a fűtés elindul.
 4. Melegítés után a vizet a munkakamrába szivattyúzzák, és a felső és alsó elemeken keresztül permetezik.
 5. A szennyvizet kétlépcsős szűrőrendszerben tisztítják, majd ismét mosásra használják.
 6. A mosási folyamat során feltétlenül adjon hozzá egy speciális port.
 7. A vizet többször “körben” használják, és csak a legvégén engedi le a gép. A leeresztést speciális szivattyú is biztosítja.
 8. Amikor a mosási folyamat véget ért, szárításra kerül sor – lehet kondenzáció vagy turbó. Az utóbbi esetben a folyamat gyorsabb, mivel szárításhoz ventilátort használnak..

Röviden, az egész folyamat így néz ki: vízfelvétel, elő- és főmosás, leeresztés, szárítás.

Tanács! Ha a használati utasítás elveszett, töltse le a gyártó webhelyéről vagy bármely nagyobb hardverboltból.

Probléma 1. Az edények rosszul mosottak, csíkok, szennyeződések, lepedék, fehér fólia vagy ragadósodás

Ha az edények mosás után nem kielégítő megjelenésűek, ez nem jelenti azt, hogy a mosogatógépet javítani kell..

Először győződjön meg arról, hogy:

 • a gép nincs túlterhelve;
 • az edények, beleértve az evőeszközöket is, helyesen vannak betöltve – nem zavarják a fúvókák forgását, és nem blokkolják az adagolót (mosogatógép mosószer -adagolója);
 • a víz tiszta;
 • a tisztítószer nem romlott.

Ha biztos abban, hogy nem ez a probléma, akkor találjuk ki tovább, amit önállóan is megtehetünk:

 1. Ha foltok és fehér csíkok maradnak az edényeken, akkor érdemes elhagyni az all-in-one tablettát, mivel nem garantálja a tökéletes minőséget, különösen akkor, ha a csapvíz túl kemény.
 2. Az edények mosás utáni “megjelenésének” hibái jelezhetik, hogy nincs elegendő öblítőszer vagy só a folyamat normál lefolyásához.
 3. Ha túl sok öblítőszer van, az edények zavarossá válnak. A megnövelt mennyiségű öblítőszer túl sok habot termel, amelyet porral lehet elnyomni. Vagy szükség van az adagoló beállítására. Kezdje el újra az edények mosását, de kevesebb öblítőszerrel és rövidebb ideig.
 4. A forgó billenő fúvókák eltömődhetnek – tisztítsa meg őket folyó víz alatt.

A mosogatógép forgó karjainak tisztítása

 1. Lehet, hogy rossz programot választott, válasszon másikat – intenzívebbet.
 2. Az edényeken sötét foltok keletkezhetnek az alumínium edények közelsége miatt a mosási folyamat során. A foltok kézzel könnyen lemoshatók csiszolóanyaggal.
 3. A barna vagy sárgás bevonatot a csapvízben található mirigyek lerakódása okozza. Ebben az esetben megfelelő szűrőt kell felszerelni. Egy vízvezeték -szerelőnek meg kell tennie..

Mi a teendő, ha az edények mosogatógépben történő mosás után koszosak lesznek?

Probléma 2. Víz öntötte el a gép alját, vagy szivárog

Ha víz öntötte el az alját, akkor ebben az esetben nincs szükség javításra – a legtöbb esetben ennek oka az eltömődött szűrők.

Hogyan lehet eltávolítani és tisztítani a szűrőt a mosogatógépben

A szűrők az alsó területen találhatók – azon a helyen, ahol a lefolyó áthalad. Könnyen beszerezhetők, itt nincs szükség utasításokra. Célszerű tisztítani őket a gép minden indítása előtt..

Normális, hogy kis mennyiségű tiszta víz halmozódik fel a rekesz hátoldalán lévő rekesz kimenete körül. Ez nedvesen tartja a tömítéseket..

Ha víz vagy hab szivárog, akkor valószínűleg a túltöltött adagoló vagy a kiömlött öblítőszer okozza, amely a hab képződését okozza..

Szivárog a mosogatógép

A keletkezett tócsát csak le kell törölni, és legközelebb ne töltse túl az adagolót. Más esetekben a probléma a tömítések vagy csövek kopása / sérülése lehet..

3. probléma: A gép nem működik, hangokat ad ki, a leeresztő szivattyú nem kapcsol ki, vagy gőz jön ki

 • Ha a gép nem indul el, és biztos abban, hogy a konnektor, amelyhez a gép csatlakozik, megfelelően működik, és helyesen kapcsol be, akkor a probléma az alacsony víznyomásban lehet, majd ellenőrizze az összes tömlő és győződjön meg arról, hogy a csap nyitva van.

Figyelem!

Ha a programozó hibás, akkor sem az utasítások, sem a saját kezű javítások nem segítenek-csak egy speciális műhely.

Ellenőrizze azt is, hogy az ajtó szorosan záródik -e, lehet, hogy eltört a reteszelőszerkezet. Ebben az esetben is jobb, ha nem saját kezűleg javítja meg az autót, hanem lépjen kapcsolatba a szervizközponttal..

 • Ha a leeresztő szivattyú nem kapcsol ki, akkor ez azt jelenti, hogy újraindította a gépet, aminek következtében automatikusan kikapcsolta a keringető szivattyút és bekapcsolta a leeresztőt;
 • Ne ijedjen meg a mosogatógépből származó gőztől – ez normális a víz szárításakor vagy leeresztésekor;
 • Normális, ha zajt hall a gépből az aprítási folyamat és az adagolók során. Ha hosszú ideig nem használja a gépet, akkor a motor zajt adhat. A jövőben próbáljon időnként vizet tölteni és kiönteni a gépről, vagy hetente egyszer mossa ki az edényeket, hogy a párnák nedvesek maradjanak. Ezenkívül a zajt a kosárban lévő kis tárgy vagy a laza evőeszköz is okozhatja..

Figyelem! A kopogás jelezheti a javítást is, majd a kopott és sérült alkatrészeket kicserélik:

 • Sérült forgó billenőkar csapágyak;
 • A fő- vagy ürítőszivattyú csapágyai – ekkor a kopogás időszakosan vagy csak minden ciklus végén jelenik meg, amikor a leeresztést végzik.

Ha meg van győződve arról, hogy a gépet továbbra is komoly javításra van szükség a szervizközpontban, akkor az első dolog, amit meg kell tennie, amikor a mosogatógép meghibásodik, a szétszerelése. Ön is megteheti. Ehhez kapcsolja ki az áramellátást, válassza le a vízellátó tömlőt és a leeresztő csatornát. Az elülső panel eltávolításához diagramokra vonatkozó utasításokra is szüksége lesz – ez az egyetlen módja annak, hogy hozzáférjen a vezérlőrendszer elemeihez. Az alsó burkolatot is saját magának kell eltávolítania – ez hozzáférést biztosít a szivattyúhoz, a tömlőkhöz, a szelepekhez és a motorhoz.

A mosogatógép szétszerelése

Melyik alkatrészek leggyakrabban meghibásodnak

A leggyakoribb hiba az úszókapcsoló – elektromos készülék a gép padlójában. Ez egy úszó műanyag henger formájában, amely a kamra belsejében található, és felbukkan, amikor a víz teljesen kitölti a gépet. A kapcsoló elzárhatja a vizet – ebben az esetben az utasítás azt javasolja, hogy javítsa meg vagy cserélje ki.

A szelepek is hibásak lehetnek. A bemeneti szelep alul található – eltömődhet és megakadályozhatja a víz eljutását. A mosogatógép meghibásodása az elektromágneses vezérlőtekercs meghibásodása miatt is előfordulhat..

Ha a gép visszafordíthatatlan motorral van felszerelve, akkor egy másik szelepet kell felszerelni, amely elvezeti a vizet. Meghibásodásukat szakembereknek kell kiküszöbölniük..

Problémák léphetnek fel a porlasztóval, bár ez általában ritka. Leggyakrabban túl kemény víz vagy élelmiszer -törmelékkel való szennyeződés miatt fordulnak elő..

Az ilyen meghibásodások, mint a kiégett motor vagy a szivattyú meghibásodása, amely vízelvezetést vagy ellátást biztosít, minősített beavatkozást igényelnek..

A szárítás során is problémák merülhetnek fel. Az elektromos fűtőelem kiéghet vagy a ventilátor meghibásodhat (kenést, tisztítást, cserét igényel). Ha a termosztát nem működik, akkor nem javítják, hanem kicserélik.