Bardiskmått

Att installera en bardisk i köket är en ganska vanlig lösning för moderna interiörer..

I allt högre grad är studiolägenheter inredda med bardiskar, utan även kök i enrumslägenheter, vars dimensioner lämnar mycket att önska. I det här fallet är det bättre att föredra bardisken framför matbordet..

Hur man bestämmer storleken

Stångens standardmått är 120x55x105 (längd * bredd * höjd, cm). Naturligtvis kan dessa parametrar vara olika:

 • Till exempel är fabrikshyllornas höjd vanligtvis 1100/1200/1250/1300 mm;
 • Om stativet är en del av headsetet är dess höjd 860/880/910 mm. Dessa parametrar erhålls som ett resultat av en enkel beräkning, med hänsyn till: basen på typiska möbler är 100/120/150 mm i höjd, bordsskivans tjocklek är inom 40 mm och fasadens höjd är 720 mm.

Barräknare i olika höjder - 1300 cm och 86 cm

Vi rekommenderar att du håller dig till standardstorlekarna på bardisken, om du vill göra det själv – detta är rimligt ur ergonomins synvinkel, och det blir lättare att välja stolar.

Vad är den optimala storleken? Detta problem löses individuellt..

 • Längden på ställets bänkskiva kan vara olika och beror på din idé, kökets storlek och antalet hushållsmedlemmar – 600 mm förlitar sig på 1 sittande person;
 • Men bredden på stången bör inte vara mindre än 300 mm (annars blir det obekvämt att sitta). De optimala värdena för denna storlek är 0,5-0,6 meter. Bredare mönster väljs för rum där det inte finns något behov av att spara utrymme.

Bardiskmått - bredd

När det gäller valet av bardisken i höjd, spelar här, förutom familjemedlemmarnas tillväxt, dess konstruktionstyp och läge i köket en roll..

De viktigaste alternativen för att ordna en bar i köket är följande:

 1. En struktur som ingår i en köksuppsättning. Dess dimensioner motsvarar möbelns totala höjd, och som tidigare nämnts är det oftast 86 cm från golvet. Detta gör att elementet kan användas som arbets- eller matyta.

Bardisken fortsätter köksuppsättningen. Höjd - ca 86 cm.

 1. En disk som spelar rollen som en skiljevägg och är separerad från köksenheten – 110, 120, 125, 1300 cm. Sådana inre skiljeväggar är utrustade med höga barstolar 75-85 cm höga och är att föredra för stora utrymmen som behöver zonindelning.
 • En fristående bardisk i en studiolägenhet. Höjd 120 cm
 • En fristående bardisk i en studiolägenhet. Höjd 120 cm
 • En fristående bardisk i en studiolägenhet. Höjd 120 cm

En fristående bardisk i en studiolägenhet. Höjd 120 cm. En fristående bardisk i en studiolägenhet. Höjd 120 cm.

 1. I form av ett matbord med en höjd av 75 cm. Denna metod för att ordna en bardisk är optimal för små kök. I detta fall är den monterad mot en vägg eller nära ett fönster, och stolar är lämpliga för dem i standardstorlekar..

Barbord i ett litet kök mot väggen Barbord i ett litet kök mot väggen

 • Barbord
 • Barbord
 1. Väggmonterade bord är inte så vanliga i köket. De är bra på små och trånga utrymmen, eftersom de låter dig spara det utrymme som krävs när du installerar en matgrupp. Bredden här måste väljas utifrån sunt förnuft, längden ska beräknas utifrån normen för 60 cm / 1 person och höjden bör vara standard 110-130 cm.

Väggmonterad bardisk

 1. Om storleken på rummet tillåter kan du installera ett ö -stativ.
 • Stand-ö i det inre av köket. Lägenhet i Almaty
 • Stand-ö i det inre av köket. Lägenhet i Almaty
 • Stand-ö i det inre av köket. Lägenhet i Almaty

När du väljer en bar i köket är det viktigt att ta hänsyn till familjemedlemmarnas tillväxt. Så det är mer bekvämt för långa människor att använda en hög bardisk på 130 cm, och för resten är det bättre att välja en räknare med en höjd av 110 cm eller 120 cm.

Tänk på att bardiskens utformning ofta är flerskiktad. Det vill säga en del av det kan vara headsetets arbetsdel och ha en standardhöjd på 86 cm, medan den andra kan vara högre eller lägre och spela rollen som en bardisk..

Bardiskar på flera nivåer

Hur höga ska stolarna vara

Storlekar på barstolar

Barstolar, liksom vanliga stolar, har sina egna standardstorlekar baserade på principerna för ergonomi.

Sitthöjden på barstolar är oftast 75 cm eller 85 cm. Även om du till exempel kan hitta andra parametrar, producerar Ikea barstolar för köket med höjderna 63 och 74 cm.

Följande tabell visar de rekommenderade barstolstorlekarna baserat på barens höjd. Tänk på att det inte är nödvändigt att strikt följa dessa siffror, huvudsaken är att skillnaden mellan bordets höjd och stolar inte är mindre än 30.

Stångstyp Höjd från golv till bord Höjd på stolar från golv till sits
Fristående bardisk 130 cm 85 cm
Fristående bardisk 120 cm 75 – 85 cm
Fristående bardisk 110 cm 75 cm
Bardisk beror på köksuppsättningen 91 cm 75 cm
Bardisk beror på köksuppsättningen 88 – 86 cm 62 – 75 cm
Bar matbord 75 cm 45 cm

Mått på bar och stolar

Råd:

 • För att spara plats i köket är det värt att köpa inte traditionella barstolar, utan höga plastpallar. De passar lätt under disken när det behövs;
 • För ett litet kök, genomskinliga plaststolar som nyligen har kommit på mode, till exempel på bilden:

Bardisk 86 cm och genomskinliga barstolar