Útmutató a fából készült munkalap kiválasztásához

A fából készült munkalap a lehető leghagyományosabb, de nem a legigényesebb. És a lényeg nem csak a magasabb költségekben (a laminált forgácslaphoz képest), hanem néhány működési jellemzőben is rejlik. Mindazonáltal ragaszkodunk ahhoz, hogy a fa munkalap lehet az ideális munkafelület – könnyen tisztítható, strapabíró és tartós. A legfontosabb az, hogy helyesen válasszuk ki, és tudjuk, hogyan kell használni, amiről ebben az anyagban beszélünk..

Az előnyökről és hátrányokról

Először is nézzük meg a fa munkafelület előnyeit és hátrányait..

Előnyök:

 • A fa természetes szépsége és melege. A fából készült asztallap mindig nemesebb, mint a legjobb minőségű utánzat, és megfelelő a modernben, így és hagyományos belső térben. Ezenkívül a fából készült felső tökéletes választás lesz azok számára, akik szeretik fényképezni kulináris remekműveiket, és megosztják ezeket a fényképeket barátaikkal..

Az alábbiakban fényképes példák láthatók a modern konyhabelsőkre, falapokkal.

 • Modern konyhabútor fa asztallal
 • Modern konyhabútor fa asztallal
 • Modern konyhabútor fa asztallal
 • Modern konyhabútor fa asztallal

És itt van egy kis válogatás a klasszikus konyhák belső tereiről készült fotókról.

Fehér konyha fa munkalappal

Klasszikus fehér konyha fából készült munkalappal

Vidéki stílusú konyha fából készült munkalappal

Vidéki stílusú konyha szilárd munkalappal

Provence -i konyha szilárd munkalappal

Továbbá a pluszok közé tartozik:

 • Lehetőség a fa hangjának és felületének megváltoztatására.
 • Élettartama 25 év vagy több, megfelelő működés mellett. Hozzá kell tenni, hogy a fa csak szebb lesz az életkorral..
 • Könnyű karbantartás az antisztatikus tulajdonságoknak és textúrának köszönhetően, amelyen a por, szennyeződés, csíkok stb. Nem túl észrevehetők. A könnyű karbantartás azonban nagymértékben függ a felületkezelés minőségétől.
 • Helyi javítás és teljes felújítás lehetősége. Szükség esetén a karcolásokat, hornyokat és foltokat le lehet csiszolni, majd olajjal / lakkal újrafesteni.
 • Az a képesség, hogy könnyen hozzon létre szabálytalan alakú munkafelületet (például fejhallgatóhoz, amelybe szűkített talapzatok vannak beépítve), ami nem mondható el a természetes kőről és forgácslapról.
 • A fából készült munkalap költsége alacsonyabb, mint egy mesterséges vagy természetes kőé (2-3-szor), és gyakran ugyanannyiba kerül, mint a forgácslap.
 • Az asztallap szélének bármilyen marását lehetővé teszi.

Mínuszok:

 • A fa megduzzadhat a víztől, meghajolhat és megrepedhet a hirtelen hőmérséklet- és páratartalomváltozások miatt..
 • A fafelületről származó vízcseppeket, zsírokat, ételszínező nedveket, agresszív tisztítószereket, alkoholt és savakat legkésőbb 2 órán belül, lehetőleg a lehető leghamarabb le kell törölni.
 • A fából készült konyhai munkalapot olajjal vagy lakkal kell kezelni, ami további idő-, erőfeszítés- és pénzveszteséget igényel. Valójában azonban nem olyan nehéz..
 • Ha a fát nem dolgozzák fel időben vagy rossz minőségű, a felület gyorsan foltokkal, horpadásokkal, karcolásokkal és repedésekkel borul. A legrosszabb dolog, ami megtörténhet, az a fa penész, amely állandó vízzel érintkezik, például a mosogatóval való találkozásnál (a rossz tömítőanyagkezelés miatt).
 • A masszív munkalap drágább, mint a laminált forgácslap.

Lásd még az anyagot: Konyhai munkalap kiválasztása – a népszerű anyagok előnyei és hátrányai

9 tipp a választáshoz

Tipp 1. Ha lehetséges, válasszon 100% -os fából készült asztallapot

A falapokat két kategóriába lehet sorolni:

 1. Teljesen fából készült;
 2. Furnérozott lemezek forgácslap / MDF alapon.

A második típusú anyagot gyakran “fából készült asztallapnak” nevezik – forgácslapon vagy MDF -en alapuló tábla, vastag furnérréteggel (legfeljebb 3 mm) a tetején. Külsőleg egy ilyen asztallap nem különbözik a teljesen fából készült asztaltól, de két jelentős előnye van.

 • Először is a fele árba kerül, másodszor pedig sokkal nagyobb a stabilitása a hőmérséklet és a páratartalom ingadozásai során. Ezenkívül nagyon tartós és akár 25 évig is eltarthat..

Kialakítása miatt azonban a födém vágási helyén lévő vágásokat éllel kell lezárni, ami azt jelenti, hogy nem kell beszélni a végek marásáról és a görbe vonalú fűrészelésről..

 • mellesleg, Ikea fa munkalapjait pontosan furnérozott forgácslapból készíti. Sajnos a cég már nem gyárt tömörfa munkalapokat a Numerar és Hammarp sorozatból..

A teljesen fából készült asztallap fából készült lamellákból áll, amelyek szilárdan ragasztva vannak, és tiplikkel és parketta eszközzel vannak összekapcsolva. A szilárd fedél előnye abszolút környezetbarát, és ami a legfontosabb – képes szabálytalan alakú tányér kivágására és végeinek marására..

Asztallap fából, fűrészekkel

Tömör bükk felső, bonyolult konfigurációval

Ezenkívül, ha egy furnérozott munkalapnak van némi korlátja a felületi restaurációk számában, akkor a fából készült korlátlan ideig megújítható..

Ugyanakkor a teljesen fából készült munkalapok kevésbé ellenállnak a szélsőséges hőmérsékleteknek és a magas páratartalomnak..

Tipp 2. A leginkább kopásálló fafajok a tölgy és a vörösfenyő, a legolcsóbb a fenyő

Természetesen a tölgyből és vörösfenyőből készült munkalapok drágábbak, de sűrűségük miatt gyakorlatilag nincs eltarthatósági ideje, nem rothadnak, kevésbé félnek a nedvességtől, a szélsőséges hőmérséklettől, az ütésektől és a mechanikai sérülésektől.

 • Egyébként a vörösfenyő majdnem olyan jó, mint a tölgy, de másfélszer olcsóbb.

Ha egy drága fafaj nem fér bele a költségvetésébe, válassza a megfizethetőbb felsőket – dió, kőris, bükk vagy nyír..

 • A fenyőből vagy lucfenyőből készült munkalapok alacsony áron jók, de lágyságuk miatt nem ellenállnak a mechanikai ütéseknek, gyorsan eltakarják a horpadásokat és karcolásokat.

Tipp 3. Ne feledje, a munkalap tartóssága nagymértékben függ a feldolgozástól

A konyhai munkalapokat leggyakrabban nyersen vagy csak részben készen értékesítik. Ezért, miután megvásárolta a fából készült konyhai munkalapot, készen áll arra, hogy azonnal lefedje azt egy jó lakkal vagy olajviaszjal, majd évente egyszer ismételje meg az eljárást. A megfelelően megmunkált fa munkalap nem fél:

 • Rövid idejű érintkezés forró edényekkel (de nem csak a tűzhelyről leszerelve!);
 • Magas páratartalom és szélsőséges hőmérséklet;
 • Spray és gyümölcslé színező termékek;
 • Víz (a cseppek és tócsák nem szívódnak fel, de a felszínen maradnak).

Mi a jobb lakk vagy olaj?

Mindkét típusú bevonat jól védi a fát a nedvességtől és a szennyeződéstől, de az olaj impregnálásnak számos előnye van. Először is, könnyebb és gyorsabb olajjal dolgozni. Tekintettel arra, hogy az első hat hónapban célszerű a lehető leggyakrabban feldolgozni a csúcsot, ez az árnyalat fontos. Másodszor, az olaj, ellentétben a lakkal, lehetővé teszi a helyi javítást karcolás vagy folt esetén. Mindössze annyit kell tennie, hogy a sérült területet “nulla” csiszolópapírral csiszolja, majd két réteg olajjal letakarja. Harmadszor, a lakkal ellentétben az olaj impregnálása nem reped, nem sötétedik és nem hámlik az idő múlásával, hanem egyszerűen fokozatosan elhalványul. Ezenkívül a lakkozás megfosztja a fát a melegétől, az anyag “elevenségének” érzésétől.

 • Ne feledje, hogy nemcsak az asztallap tetejét kell olajjal védeni, hanem a végeit is.

Tipp 4. Világos színű munkalapot szeretne? Válasszon bükk, szil, nyír vagy luc közül

De a sötét felső legjobb dióból vagy tölgyből. Egyébként a nagyon sötét felületek nem túl praktikusak, mivel jobban láthatók rajtuk a morzsa, szemcsék, por, csíkok és vízcseppek..

Sötét munkalap a konyhában Hruscsovban

Tipp 5. Az asztallapot kombinálni kell a többi belső elemmel

Kiválaszthatja a konyhai munkalapot, amely illeszkedik a kötényhez, a fülhallgató alsó szekrényeihez vagy más fa belső elemekhez (padló, ablakpárkány vagy étkezőasztal).

 • Könnyű asztallap
 • Könnyű asztallap

Ezenkívül a munkalap éles ellentétben állhat a headset, a kötény és a konyha falaival..

 • Sötét tömörfa munkalap Sötét tömörfa munkalap
 • Sötét tömörfa munkalapSötét tömörfa munkalap

Tipp 6. Jó, ha a konyhai munkalap mélyebb

Leggyakrabban a fából készült munkalap mélysége 60 cm, de ideális esetben érdemes egy nem szabványos 63-65 cm mélységű felsőt találni. Így az asztallap kiálló vége megakadályozza az alsó talapzat fogantyúinak ütését. és maguk a talapzatok.

Tipp 7. Vásároljon munkalapokat csak megbízható gyártóktól

A fából készült asztallap készítése összetett és többlépcsős folyamat, amely nem tolerálja a hibákat. Ezért érdemes csak sokéves tapasztalattal és garanciával rendelkező gyártóktól vásárolni..

Tipp 8. A csökkentett vastagság miatt pénzt takaríthat meg, ha fából készült munkalapot vásárol

A tömörfa / furnérozott forgácslap normál vastagsága 38-40 mm. Ez a felső nagyon szilárdnak tűnik, és ellenáll a nagy terheléseknek. Például leülhet rá, és akár felállva törölheti a felső szekrényeket. De minél vastagabb a munkalap, annál drágább. Ezért, ha pénzt szeretne megtakarítani, válasszon egy 20 mm -es csökkentett vastagságú asztallapot, ahogy az alábbi fotópéldán látható.

Csökkentett vastagságú fa asztallap

Tipp 9. Egy sarokasztal két vászna közötti kötés (és nem csak) láthatatlanná tehető

Ha szokatlanul hosszú, szögletes vagy U alakú munkalapot kell létrehoznia, akkor a falemezek közötti illesztéseket fémprofilokkal lehet lezárni, vagy a belső dübelekhez csatlakoztatni, a varratot fából készült gittel elfedve, hogy illeszkedjen a tetejéhez.

F alakú U-alakú asztallap

Lásd még:

 • Útmutató a konyhakészlet kiválasztásához és tervezéséhez
 • U-alakú konyha felszerelése

Ápolási és karbantartási utasítások

Annak érdekében, hogy a fából készült konyhai munkalap a lehető leghosszabb ideig megőrizze szépségét, tartsa be az alábbi működési és karbantartási szabályokat:

 • Próbálja meg, hogy támasz nélkül ne tegyen rá meleg ételeket. Célszerű, hogy a fűtőberendezések, például vízforraló vagy kávéautómata szintén valamilyen hordozóra állt.
 • A tónusokat és a vízcseppeket, a festéklevekből és termékekből származó fröccsenéseket és foltokat, valamint a zsírt és a savakat a lehető leghamarabb le kell törölni, és nem szabad 2 óránál tovább hagyni.
 • A fa asztallap mosásához elegendő szappanoldatot hígítani egy csepp Fairey -ből vagy egy másik mosogatószerből. De a klórt, savakat, alkoholt és csiszolószemcséket tartalmazó marószereket egyáltalán nem lehet használni. Ha a tűzhelyet vagy a sütőt zsírtisztítóval tisztítja, akkor ne engedje, hogy a fa érintkezzen vele..
 • Évente egyszer olajozza be a munkalapot. Az első hat hónapban azonban célszerű ezt a lehető leggyakrabban, például havonta egyszer megtenni. Nagyon egyszerű megérteni, hogy itt az ideje a védőréteg helyreállításának – a felület elkezdi felvenni a vízcseppeket, és kissé érdes és halvány lesz.
 • Körülbelül kétévente meg kell újítani a lakkot a lakkozott asztallapon..
 • A fából készült munkalap csillogásának helyreállításához először csiszolja a felületet finomszemcsés csiszolópapírral (P600 vagy P800), majd puha ruhával olajozza meg..
 • A mosogatógép feletti munkalap alatt tanácsos ragasztani / rögzíteni valamilyen vízszigetelő aljzatot.

Hogyan kezelje a konyhai munkalapot olajjal saját kezével, nézze meg ezt a videó bemutatót.

Képgaléria

Bézs csempe disznó a konyhában, fából készült asztallap Fehér és piros konyha U-alakú szett, ablak középen Kék, provence -i stílusú konyha, fából készült munkalappal

Loft stílusú kis konyha belseje Négyzet alakú sziget egy négyzet alakú konyha belsejében Négyzet alakú csempe majolikához Piros székek a konyha belsejében, fából készült munkalappal

Vidéki stílusú konyha gerendás mennyezettel Konyha Factum Ramshe Patchwork konyhai kötény konyhához, fából készült munkalappal Mozaik kötény modern konyhában, fából készült asztallal

Provence -i stílusú konyhafelületek Példa egy kötényre egy disznócsempéből a konyhában, fából készült munkalappal Kötény egyedi téglalap alakú csempékből, modern konyhabelsőben Pisztácia falszín a konyhában

Fekete kötény egy fehér konyha belsejében Kávézó függönyök egy kis konyha belsejében