Principalele tipuri de aparate de aer condiționat

Principalele tipuri de aparate de aer condiționat Principalele tipuri de aparate de aer condiționat Fiecare persoană dorește să trăiască și să lucreze în cele mai confortabile condiții. Te gândești la calitatea aerului care te înconjoară acasă și la serviciu? Dacă nu, ai noroc. Dacă sunteți îngrijorat în permanență de căldură, frig excesiv, uscăciune sau, dimpotrivă, lipsa de umiditate din cameră, este timpul să participați la instalarea unui aparat de aer condiționat în cameră. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți principalele tipuri de aparate de aer condiționat și să faceți alegerea corectă în toată varietatea pe care o oferă piața virtuală..

Sistem divizat

Sistemul split are un panou de control. Sistemul îndeplinește funcțiile de răcire, încălzire, ventilație și dezumidificare. Sistemul split are un panou de control. Sistemul îndeplinește funcțiile de răcire, încălzire, ventilație și dezumidificare.

Sistemul split este cel mai popular tip de aparat de aer condiționat pentru spații mici (2-3 camere). Au primit numele lor din engleza „split” – „to divide”. Invenția sistemelor split a oferit utilizatorilor confortul necesar: toate elementele producătoare de zgomot ale sistemului sunt situate în afara camerei deservite. Astfel, sistemul este împărțit în două unități: un evaporator (în interiorul camerei) și o unitate de condensare (în exterior). Blocurile sunt conectate cu țevi subțiri izolate din cupru; conductele sunt fie ascunse în spatele panourilor, tavanelor suspendate etc., fie sunt mascate cu cutii decorative din plastic, adică nu deranjează interiorul.

Sistemele divizate bat toate recordurile de popularitate ale clienților atunci când vine vorba de spații mici Sistemele divizate bat toate recordurile de popularitate ale clienților atunci când vine vorba de spații mici

 Și succesul lor este ușor de explicat: în primul rând, beneficiază foarte mult de preț; în al doilea rând, cu capacități de 1, 8-3, 5 kW (aceasta este gama cea mai comună) aceasta este singura opțiune posibilă.

Sistemul split va crea și menține un climat interior confortabil optim Sistemul split va crea și menține un climat interior confortabil optim

Sistemele divizate au o mulțime de varietăți, deși în realitate diferența constă doar în structura blocului intern, deoarece blocul extern este același pentru toate sistemele. În același timp, unitățile interioare sunt foarte asemănătoare, de exemplu, toate au o serie de componente obligatorii: un schimbător de căldură prin evaporator (preia căldură din aer în modul de răcire și îl redă în modul de încălzire), un ventilator, o carcasă, un filtru de aer și automatizare.

Sistem de divizare a peretelui Sistem de divizare a peretelui

Versiune clasică, potrivită pentru multe camere și mai ales pentru utilizare într-un apartament. Cele mai bune aparate de aer condiționat pentru un apartament reprezentat de o gamă largă de modele; varietatea de modele face ușoară alegerea unei unități care să se potrivească bine în decorul interior al camerei. Există, de asemenea, o gamă de puteri și funcții suplimentare

Sistem multi split Sistem multi split

 Acesta este același sistem split, dar cu mai multe unități interioare. Dacă sunt mai mult de șase și sunt separați unul de celălalt la o distanță de până la 100 de metri, sistemul se numește multi-zonă (zonă-modulară, sistem VRF).

Utilizarea unui sistem multi-split este justificată dacă trebuie să deserviți mai multe camere adiacente, iar dacă vorbim despre întregul etaj sau chiar întreaga clădire, gândiți-vă la un sistem VRF. Avantajul multisistemelor este economisirea spațiului pentru amplasarea unităților exterioare.

Sistem de divizare a canalelor. Blocul intern al unui astfel de aparat de aer condiționat arată ca o cutie metalică cu deschideri pentru admisia și evacuarea aerului, la care sunt conectate comunicațiile cu freon și ieșirea conductei de drenaj. Unitatea este mică (25-40), deoarece este proiectată pentru a fi plasată deasupra unui tavan fals (ceea ce, din păcate, practic exclude utilizarea sa într-un apartament standard). În același timp, puterea acestuia trebuie să fie optimă pentru pomparea aerului prin sistemul de conducte de aer; dacă puterea este prea mare, dispozitivul va face zgomot. Prin urmare, este mai bine să selectați un aparat de aer condiționat cu canal cu ajutorul unui specialist. Există „canale” de joasă presiune (pentru camere mici), medie (pentru sisteme de aer condiționat în apartamente și birouri) și de înaltă presiune (pentru camere mari: birouri, centre comerciale). Cea mai interesantă caracteristică a sa este capacitatea de a amesteca aerul interior cu aerul proaspăt (exterior) folosind un sistem subacvatic. Ar trebui acordată atenție: 1) un astfel de aparat de aer condiționat necesită o întreținere regulată, astfel încât accesul la acesta trebuie să fie deschis; 2) în timpul funcționării sale, se formează condens, pentru a elimina care ar putea fi necesar să instalați o pompă de drenaj (sau căutați un model unde este încorporat).

Sistem de divizare a casetei. Aparatele de aer condiționat au o putere de 5-14 kW și sunt, de asemenea, situate deasupra tavanului suspendat Sistem de divizare a casetei. Aparatele de aer condiționat au o putere de 5-14 kW și sunt, de asemenea, situate deasupra tavanului suspendat

Se potrivește perfect în interior. De ce sunt convenabile: distribuie uniform aerul în patru direcții, este posibil să distribuiți aerul prin grile de ventilație suplimentare; unghiul de înclinare și, în consecință, evacuarea aerului pot fi reglate. De obicei, acestea sunt recomandate pentru întreținerea sălilor hoteliere, sălilor de conferințe, birourilor mari și a altor încăperi cu volume mari și surplusuri mari de căldură (de exemplu, în camerele serverelor).

Sisteme despărțitoare de podea, podea și tavan. Aceasta este o soluție bună dacă clientul nu dorește să monteze aparatul de aer condiționat pe perete din anumite motive. Acestea sunt aranjate în același mod ca sistemele split clasice montate pe perete, cu excepția faptului că unitatea interioară poate fi instalată pe podea sau suspendată de tavan; panoul de control este fie încorporat în el, fie este la distanță. Fluxurile de aer sunt direcționate de jaluzele speciale în modul automat (flux direcțional sau distribuție uniformă în cameră) sau modul de reglare manuală. Capacitatea sistemului este de obicei de 3-5 kW. Drenajul este adus în comunicații sau pe stradă. Comunicațiile, pentru a nu strica interiorul, sunt îndepărtate de stroboscop în perete sau într-o cutie specială.

Sistem de împărțire a coloanelor Sistem de împărțire a coloanelor

 Acestea sunt similare cu toate sistemele descrise mai sus în ceea ce privește structura și domeniul de aplicare, dar blocul intern arată ca o coloană. Fluxul de aer prin jaluzele este direcționat către tavan și de acolo este distribuit uniform în cameră.

Au multă putere și sunt folosite în locuri în care nu este de dorit să atingeți podeaua, pereții și tavanul, dar coloanele arată corespunzător – în săli, cinematografe, restaurante.

Monoblocuri

Alături de sistemele split, există aparate de aer condiționat sub formă de unități unice. Principalele tipuri sunt aparatele de aer condiționat pentru geamuri și aparatele de aer condiționat mobile. Alături de sistemele split, există aparate de aer condiționat sub formă de unități unice. Principalele tipuri sunt aparatele de aer condiționat pentru geamuri și aparatele de aer condiționat mobile.

Aparatele de aer condiționat pentru ferestre sunt un monobloc, în interiorul căruia au loc toate procesele de procesare a aerului: evaporatorul, condensatorul și ventilatoarele sunt amplasate în acesta. Știe cum să se răcească, să se usuce și să facă purificarea aerului dur; de asemenea, unitățile individuale pot încălzi și amesteca aerul de pe stradă sau îl pot scoate din cameră. Simplitatea proiectării și instalării este o garanție a costului redus al unității, ceea ce explică prezența propriului cerc de consumatori, în ciuda tuturor neajunsurilor sale. Comparativ cu un sistem split, un aparat de aer condiționat pentru geamuri pierde din multe puncte de vedere. Generează un nivel ridicat de zgomot, deoarece elementele „difuzor” sunt amplasate în interiorul unității comune. Nu oferă o alegere specială a locației de instalare, în afară de aceasta, în timpul instalării, va trebui să spargeți rama ferestrei (prin urmare, instalarea pe ferestrele din plastic este exclusă) și nu va fi posibilă perdeaua ferestrei – în caz contrar, aerul condiționat nu va servi camera, ci spațiul dintre geamul ferestrei și perdea. Aparatul de aer condiționat va crea, de asemenea, o transpirație puternică de aer răcit la un metru sau doi distanță de el însuși, așa că ar trebui să aveți grijă să evitați probleme de răceală. Este imposibil să reglați temperatura într-un astfel de aparat de aer condiționat, maximul este să selectați puterea modelului. Datorită tuturor acestor neajunsuri, aparatele de aer condiționat pentru geamuri sunt extrem de solicitate (de obicei de la agențiile guvernamentale și de la pavilioanele de cumpărături stradale).

Aparate de aer condiționat mobile

Aer condiționat mobil în interior Aparat de aer condiționat mobil în interior

Acesta este un alt tip de aparate de aer condiționat monobloc: elementele lor funcționale sunt, de asemenea, închise într-o singură carcasă..

Astfel de aparate de aer condiționat sunt destinate răcirii și purificării aerului dur. Există și modele cu element încorporat pentru încălzirea camerei. Amenajarea aparatelor de aer condiționat mobile este destul de simplă. Îndepărtează căldura printr-o conductă specială de aer flexibilă (sub forma unei țevi din plastic ondulat cu un diametru de 15-20 cm și o lungime de 1,5-2 metri), fie către o cameră adiacentă, fie spre stradă. În paralel, trec fluxul de aer prin purificator și apoi prin schimbătorul de căldură rece, eliberând aerul răcit în camera de service..

Astfel de aparate de aer condiționat sunt utilizate pentru deservirea spațiilor individuale, de obicei în cazul în care este imposibil de instalat un alt tip de aparat de aer condiționat sau cerințele pentru calitatea răcirii cu aer sunt mici – în magazinele mici din centrele comerciale, tarabe sau camere mici de schimb valutar. Sunt foarte convenabile pentru cei obișnuiți sau care trebuie să-și schimbe adesea locul de reședință, să locuiască într-un apartament închiriat sau să facă o navetă între casă și cabana de vară. Principalul avantaj al unui astfel de aparat de aer condiționat este mobilitatea sa: unitatea are roți pentru a facilita deplasarea în cameră. Un alt plus evident este absența completă a necesității lucrărilor de instalare. Cu toate acestea, aparatele de aer condiționat mobile au o mulțime de dezavantaje semnificative, ceea ce limitează foarte mult cererea pentru ele. În primul rând, „avantajul” lor principal – mobilitatea – în practică se dovedește a fi foarte, foarte relativ. Într-adevăr, pe lângă faptul că alegerea locației aparatului de aer condiționat este limitată de lungimea tubului conductei, dispozitivul are o greutate destul de gravă – de la 20 la 40 kg. Va fi foarte dificil pentru o doamnă sau o persoană în vârstă să mute un astfel de „bebeluș”.

În al doilea rând, conducta de aer a unui astfel de aparat de aer condiționat ar trebui să treacă printr-o fereastră deschisă (sau ușă de balcon) prin care praful stradal și gazele de eșapament vor pătrunde în cameră. În al treilea rând, „telefoanele mobile” fac mult zgomot, sunt relativ scumpe și ineficiente (la același preț ca un „telefon mobil” de înaltă calitate, puteți cumpăra un sistem split ieftin). În cele din urmă, va trebui să vă asigurați în mod constant că recipientul în care este drenat condensul nu se revarsă..